Merkelige polske vaner

Hvert land har sine unike varer og riter som kan virke overraskende for utledninger. For polakker er f.eks. russefeiring eller gravlaks svart eksotiske. Hvilke polske tradisjoner er bare rare for alle fra utlandet?

For å begynne med bør alle hilse på andre. Hvordan kan det gjøres ifølge polsk savoir-vivre? Først og fremst husk, at håndtrykk er reservert bare for menn, det spiller ingen rolle om det er noen kvinner i rommet. Hvordan bør man oppføre seg blant kvinner da? Jo da, man bør kysse kvinnes hånd (Sistnevnte skjedde ofte for 30 år siden, nå bør alle unngå og unngår faktisk å gjøre det).

Blir dere kjent med polakker litt bedre og blir bedt på besøk hos dem. Dere hadde kledd dere pent og tenkte litt på sko som skal passe til. Dere ser spennende ut. Ikke for lenge. Etter at dere hadde gått inn i polakkers bolig, må dere ta skoene av. Som erstattning skal dere få kapcie (tøfler). Tøfler er en obligatorisk utster i alle de polske husene. Det er selvsagt mulig å nekte tøfler, men skoene må tas av (ikke hos alle selvsagt, der blir best å spørre først).På bildet har vi et pent par av tøfler fra fjellområde.

 

BOw8PCiDWRc

Polakker elsker å feire, ingen anledning er også en anledning til å møte og feste sammen med venner. Bursdager, jul, påske, nyttår, 1. mai, 3. mai, 11. november osv. er gode nok til å feste. I tillegg til dette feirer alle navndager! Og disse gjentar seg noen ganger i året. Etter en viss alder går det ikke an å inrømme hvor gammel man er, derfor er det bedre å feire bare navnedag. Vet ikke hva som bør kjøpes til navnedag? Alkohol er en god idee. Eller godteri og blomster 🙂

 

 

BXyfbCKF3Wg

Lurte dere noen gang på hva er meningen med alle de figurene av Jomfru Maria ved siden av veiene? Mange av dem er historiske, katolsk tro er veldig viktig for en stor del av polsk befolkning og figurer av Jomfru Maria, Jesus og andre helgene beskytter område figurene er plasserte i. Korsene som står ved siden av veien merkerer at noen døde i en trafikkulykke. Familier til den døde tar være på korsene, henter blomster og tenner lys.

 

BaeWdpelJLE

Kjenner dere andre polske vaner som er utypiske eller lurer dere på noe? Stil gjerne spørsmål og vi skal gjøre vår beste å svare!

Agnieszka

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Designer Outlet i Gdansk

BV6-jlGgGjq
Hvor i Gdansk kan dere kjøpe merkevarer av en høykvalitet men for en rimelig pris? I Designer Outlet! Der får dere alltid fra 30 % opp til 70 % rabatt på hele assortimentet. Designer Oulet ligger litt borte fra sentrum av Gdansk i et rolig området kalt Szadółki. I det kjøpesenteret finner dere over 100 butikker, som selger merkevarer 30-70 % billigere enn i vanlige kjøpesentrer.

Stadig flere firmaer åpner sine outletbutikker i Deisgner Outler, dere skal finne alt fra sko, vesker, klær, uteklær, smykker, sminke til drikkevarer og mat. Produkter som selges i Designer Outlet er som oftest overskuddsproduksjon, produkter fra tidligere sesonger, ekseplarer produsert spesielt for outlets som ikke er tilgjengelige i vanlige butikker.

BXXfgwggMnU

Blant butikkene de har er 4F, Adidas, Asics, Benetton, Big Star, Ecco, Gino Rossi, Guess, Jack Wolfskin, Kazar, Lacoste, Mexx, Ochnik, Pepe Jeans, Reserved, Simple, Solar, Timberland, Triumph, Venezia, Vistula, Wittchen, M.A.C., Clinique og mange andre. Hele listen kan dere sjekke på outlets nettside.

I tillegg til rabatter som gjelder hele tiden, tilbyr mange butikker spesielle offerter som kjøp 3 betal for 2, ytterliggere rabatter og lignende. Noen ganger organiserer de billige helger, der nesten alle produkter selges med 70-90  % rabatt.

BAnT1Wwj-oL

Om dere blir sultne er det ingen problem, i Designer Outlet finner dere noen få restauranter som spesialiserer seg i kinesisk, japansk og italiensk mat. De har også kafeer der dere kan sitte, drikke kaffe og slappe av litt.

Designer Outlet er åpnet sju dager i uka, 10-21 fra mandag til lørdag og 10-20 på søndager.  Ankomsten virker ganske komplisert. Det går bare en bus fra Gdansk sentrum til kjøpesenter, 174 (hoved jernbanestasjon til Otomin Petla) og den kjører en gang i timen. Taxi er det beste valget, reisen bør ta omtrent 20 minutter og koste ca. 30-40 zloty (60-80 NOK). Bestemmer dere om å reise med egen bil? Da må dere huske at alle parkeringsplasser er gratis.

 
 

Hadde dere besøkt Designer Outlet allerede? Likte dere den?

Agnieszka

 

Mer:

Taxipriser i Gdansk

Shopping i Gdansk og Gdynia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top