Vang stavkirke i Karpacz

Karkonosze-fjellene er et vakkert sted for både vintersport og fjellturer. Det er en by Karpacz i Karkonosze-fjellene, hvor vi kan finne en interessant kirke fra Norge. Vang stavkirke regnes som den eldste trekirken og den eneste stavkirken i Polen.

Bildet: Pixabay

Vang kirke har vært i Polen siden 1842. Men hvordan fikk det til Polen? Kirken ble bygget på 1100-/1200-tallet i Vang. På 1800-tallet var kirken for liten for innbyggerne, og det ble besluttet å selge den. Kirken ble kjøpt av kong Friedrich Wilhelm IV av Preussen. Du må vite at Polen ikke fungerte som et land på den tiden. Først skulle det være i Berlin, men grevinne von Reden overtalte kongen til å flytte den til Schlesia (som den gang var en del av Tyskland og Østerrike-Ungarn).

 

 

Bildet: Pixabay

Dermed kirken endte opp i Karpacz, hvor det ikke hadde vært noen kirke før. Det har vært en evangelisk kirke siden 1844 og fungerer slik frem til i dag. Mange av originaldelene var for skadet til å brukes igjen. Alle tiler og hele svalgangen ble laget av nye materialer. Det ble også bygget et klokketårn. Svalgangen og takrytteren ble rekonstruert, og det ble satt inn mange nye vinduer uten historisk referanse. Men det er originale dekorasjoner og skulpturer inne i kirken.

Bildet: Pixabay
Bildet: Pixabay

Kirken kan besøkes:

15. april – 31. oktober

09.00 til 18.00

1. november – 14. april

09.00 til 17.00

På søndager og helligdager er det gudstjeneste klokka 10.00, så kan du besøke kirken fra 11.30.

 

Billetter:

Voksne – 10 PLN

Barn (fra 6 år) – 5 PLN

Elever, studenter opp til 26 år – 5 PLN

Bilder, kamera – 5 PLN

Inngang til torget – 2 PLN

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Små venner på gatene i Wrocław – nisser

Det antas at Wrocław er en av de vakreste byene i Polen. Jeg vet ikke om du la merke til det, men i Wrocław er det mange nisser i ulike deler av byen. Hvorfor er de der? Hvor mange dverger er i Wrocław?

Bildet: Wikipedia

Wrocław kalles ofte nisserbyen. Skulpturene har blitt vist siden 2005. Da ga en av skulptørene fra Wrocław de første 5 nissene. Men nissene hadde eksistert før. På 1980-tallet ble dverger malt på veggene og ulike arrangementer ble organisert som latterliggjorde kommunismen som eksisterte i Polen på den tiden. Foreløpig dverger er et symbol på Wrocław.

Bildet: Wikipedia
Bildet: Wikipedia

 

Nå er det over 350 dverger i Wrocław. Hvis du har en telefon med Android, finner du HER et aplikasjon som viser nisser i Wroclaw.

 

Bildet: Wikipedia

 

Hvis du har en iPhone eller liker tradisjonelle kart, finner du dem i Krasnal Info-turistinformasjon (Torget).

Bildet: Wikipedia

 

Noen dverger i Wrocław:

 

Życzliwek

Życzliwek er en blogger og fremmer ideen om godhet. 21. november feirer vi godhetsdagen, det er også ferien til denne dvergen.

Adresse:

Torget, Gołębi-plassen ved siden av fontenen (Rynek)

Bildet: Wikipedia

Wedelek

Wedelek er en dverg med sjokolade. Navnet kommer fra den veldig populære polske sjokoladen – Wedel. Du finner ham foran E. Wedel Chocolate Lounges.

Adresse:

Torget 59, (Rynek 59)

Bildet: Wikipedia

Turysta

Turysta (Turisten) har besøkt mange interessante steder i verden. Du finner ham på turistinformasjonssenteret.

Adresse:

Torget 14 (Rynek 14)

Bildet: Wikipedia

Piernikarz

En nisse som passer på et pepperkakebakeri. Der kan du prøve deilige pepperkaker. Og ta et bilde med nissen!

Adresse:

Kurzy Targ 5

 

Piwożłopek og Pieseł Piwosz

Denne dvergen og hunden hans finnes på Browar Złoty Pies. Der kan du prøve deilig øl.

Adresse:

Wita Stwosza 1-2

Bildet: Wikipedia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

3 tradisjonelle polske påskeretter

Hver høytid har sine egne tradisjoner som varierer etter land og region. Påske er også mange deilige retter, så i dag vil jeg gjerne vise deg noen typiske påske retter som vi liker å spise i Polen.

Bildet: Adobe Stock

 

Żurek

Dette er den typiske suppen vi spiser. Żurek er laget av rugmel med tilsetning av hvit pølse og egg. Suppen serveres ofte i brød i stedet for en suppetallerken. Dette er noe som må være i påsken.

Du finner oppskriften vår HER

 

 

 

 

Hvit pølse

Den finnes i żurek, men den kan også være en egen rett. Vi har flere alternativer for å spise dette. Den kan stekes med løk og hvitløk, kokt eller med øl. Den har eksistert i Polen siden 1600-tallet.

 

 

 

 

 

Babka wielkanocna

Og til slutt noe søtt :). Det er en gjærdeig med en karakteristisk form. Det er mange oppskrifter, så vi kan prøve babka med valmuefrø, tørket frukt og appelsin. Jeg synes at babka med sitron er den mest typiske. Det er ofte drysset med melis eller sukkerglasur. Det pleide å si at en godt laget kake betyr velstand for resten av året. Denne retten er laget i Polen siden 1700-tallet.

 

 

 

Hva spiser du i påsken?

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top