Dere holder dere fortsatt hjemme, ikke sant? Dere har sannsynligvis sett allerede på alt mulig på Netflix, lest noen bøker, som har ventet i månedsvis på hylla og ryddet grundig overalt. Nå kommer det altså tid til å prøve noe nytt. Det letteste er å begynne å eksperimentere på kjøkkenet. Siden påske nærmer seg, vil jeg introdusere noen polske tradisjonelle oppskrifter, som gjør påsken spesiell hvert år og holder polakker ved bordet 😉
ŻUREK
Żurek er navnet på en suppe. Navnet kommer opprinnelig fra tysk og lar seg oversette som sur. Grunnen til et slikt navn er at suppa lages med bruk av surdeig. Surnede rugmel er nøkkelingrediensen i denne oppskriften. Hvordan surne rugmel? Les videre.
Surdeig – ingredienser:
- 5 ss rugmel
- 500-700 ml vann
- 4 hvitløkfedd
- 3 laurbærblad
- 5 stykker allehånde
Surdeig – Fremgangsmåte:
- Sett rugmel i glasset, hell vann. Skjær hvitløkfedd i to deler og sett til.
- Bland alt nøyaktig sammen, tilsett laurbærblad og allehånde. Dekk glasset med et stykke lintøy og la det hvile i noen dager.
- Deigen må røres hver dag. Når den lukter og smaker syrlig, er den klar til bruk. Den må oppbevares i kjøleskap.
HVIT PØLSE
Hvit pølse er også noe som mange pleier å servere på påskebordet i Polen. Om det er tilgjengelig i Norge, vet jeg ikke mer sikkerhet. Men det gjør jo ingen skade å prøve å lage den selv hjemme. Særlig at vi har ganske god tid.
Hvit pølse – ingredienser:
- 1 kg svinekjøtt skulder
- 1 kg svinenakke
- ½ kg oksekjøtt
- 1 kg rå bacon
- 6 hvitløkfedd
- 2 ss merian
- 1 ss pepper
- 2 ss salt
- ½ glass vann
- tarmer
Hvit pølse – fremgangsmåte:
Enten kjøp kvernet kjøtt eller kvern kjøttet selv hjemme. Bland alle typer kjøtt sammen i et stort kar. Tilsett hakket hvitløk, merian, pepper og salt. Bland alt sammen nøyaktig. Tilsett vann og rør alt sammen en gang til.
Tarmer må legges i vann i ca. 2 timer. Skyll dem grundig etterpå. Her kan dere se på hvilken måte bruker man de tarmene for å lage pølse.
Hvit pølse kan tilberedes på mange forskjellige måter. Den passer godt både til frokost, lunsj eller middag. I Polen pleier man å spise den med pepperrot ofte. Bestemora mi pleide å servere den kokt til frokost og bakt med f.eks. løk til middag.
Og hvordan tilberede selve żurek?
Żurek – ingredienser:
- ca. 400 ml surdeig
- 3 løk
- 2 hvite pølser
- 4-5 steinsopp
- 500 g poteter – kokte, skrelte og skjærte opp i terninger
- sort pepper
- laurbærblad
- allehånde
- 3 hvitløkfedd
- 1 ts pepperrot
- merian
- hardkokte egg
Żurek – fremgangsmåte:
- Skrell løk og skjær opp i terninger. Sett den i kasserollen, tilsett pølser, strimlete sopper, laurbærblad, allehånde og litt salt. Hell ca. 2 liter vann i denne kasserollen. Småkok i ca. 40 minutter.
- Skrell poteter, skjær opp i terninger og kok i en liten mengde vann i en separat kasserolle.
- Etter 40 minutter hell surdeig i denne kasserollen der du har løk, pølse osv. Vent til kokepunktet og slå alt av. Tilsett kokte poteter med vann.
- Skrell hvitløk, hakk og bland inn i suppen.
- Ta ut pølser, skjær dem i skiver og sett tilbake til suppen.
- Tilsett krydder: pepperrot, salt, pepper, merian.
- Kok noen egg i en separat kasserolle. Hardkokte egg må avkjøles og tilsettes til suppen rett før servering.
Nå er dere klare til å forberede żurek fra bunnen av 🙂
Har du lyst på noe søt? Les mitt forrige innlegg Polsk søt påske – oppskrifter på to viktigste påskekaker.