Magiske leiegårder – Dolne Miasto i Gdansk

Dolne Miasto er et historisk og sjarmerende område som ligger i hjertet av Gdansk, Polen. Denne bydelen er kjent for sine vakre leiegårder, som er et resultat av en lang og fascinerende historie. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på arkitekturen og leiegårdene i Dolne Miasto i Gdansk, og hvordan de har utviklet seg gjennom tidene.

Historie

Dolne Miasto ble grunnlagt på 1300-tallet, og den tidlige bebyggelsen var preget av trehus og bindingsverk. På 1500- og 1600-tallet ble området mer utbygd, og de første murbygningene så dagens lys. I løpet av 1700-tallet begynte en periode med storstilt byggeaktivitet, som resulterte i mange flotte leiegårder i barokk- og rokokkostil.

Arkitektur og leiegårdene

Leiegårdene i Dolne Miasto er kjent for sine vakre fasader og rike dekorasjoner. Mange av bygningene har utsmykkede portaler, som er inngangspartiene til leiegårdene. Portalene er ofte dekorert med stukkatur, skulpturer og relieffer, som viser scener fra mytologi, historie og dyreverdenen.

Interiøret i leiegårdene er også verdt å merke seg. Mange av bygningene har bevart sine opprinnelige tretrapper, som er utsmykket med treskjærerarbeid og detaljer i jern. I tillegg finnes det ofte vakre flislagte ovner, som var en viktig del av oppvarmingssystemet i gamle dager.

Leiegårdene i Dolne Miasto er preget av ulike arkitektoniske stilarter, som blant annet barokk, rokokko, klassisisme og jugendstil.

Mange av dem ble bygget i forskjellige perioder og representerer ulike arkitektoniske stiler:

Gotisk stil: Gotiske leiegårder i Gdańsk kjennetegnes av mursteinsfasader, spissbuede vinduer, slanke tårn og terrakotta-utsmykninger. Disse leiegårdene er ofte dekorert med skulpturer, friser eller ornamentale detaljer.

Barokk stil: Barokke leiegårder kan gjenkjennes på deres dekorative, rikt utsmykkede fasader og bruk av stein og stukkatur. Det er ofte pilastre, heraldiske kartusjer og allegoriske skulpturer her. Mange av dem har også portaler dekorert med plantemotiver, frukt eller mytologiske figurer.

Klassisistisk stil: Leiegårder i klassisistisk stil er vanligvis mer dempet, med enkle linjer og jevne inndelinger på fasaden. Typisk for dem er kolonner, porticoer, pedimenter og flate, geometriske dekorasjoner.

Jugendstil: I Dolne Miasto finner man også jugendstil-leiegårder, preget av bølgende, organiske linjer, blomstrete motiver og rik ornamentikk inspirert av naturen.

Bevaring

I løpet av de siste årene har det vært en økende interesse for bevaring av leiegårdene i Dolne Miasto i Gdansk. Mange av bygningene har blitt nøye restaurert, og området har fått en ny glød. Dette har også bidratt til å øke turismen og gjøre Dolne Miasto til et populært reisemål for besøkende fra hele verden.

Dolne Miasto i Gdansk er et unikt og sjarmerende område med en rik historie og en imponerende samling av arkitektoniske perler. Leiegårdene, med sine vakre fasader og utsmykkede detaljer, vitner om byens fortid og kulturelle arv. Bevaringsarbeidet som har blitt utført de siste tiårene, har bidratt til å bevare områdets sjarm og gjøre det til et attraktivt reisemål for både lokale og besøkende fra hele verden.

Det er derfor viktig å fortsette arbeidet med å beskytte og vedlikeholde leiegårdene i Dolne Miasto. Dette vil ikke bare bidra til å bevare områdets historiske og kulturelle verdi, men også sikre at fremtidige generasjoner kan nyte denne arkitektoniske skatten.

Bildet: Wikipedia

Om du planlegger et besøk til Gdansk, bør du ikke gå glipp av muligheten til å utforske Dolne Miasto og dens fantastiske leiegårder. Ta deg tid til å vandre gjennom de brosteinsbelagte gatene, beundre de vakre fasadene og la deg bli betatt av områdets historie og atmosfære. Det vil garantert være en uforglemmelig opplevelse og et høydepunkt på din reise i Polen.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top