Julemarkeder i Polen 2019

Frem mot jul organiseres det ulike julemarkeder i Polen. Noen av dem er mer spennende enn andre 🙂 I dag presenterer vi datoer for de største polske julemarkedene i 2019! Om dere reiser til en av de følgende byer i perioden av desember har dere en unik mulighet til å oppleve herlig julestemning 🙂

 


Hentet fra: Pixabay

 

ORDBOK 🙂

Jarmark Bożonarodzeniowy = Julemarked

Wesołych Świąt! = God jul!

 

På de største polske julemarkedene finner dere utallelige boder og mange utstillere ikke bare fra Polen, men også fra utlandet. I tillegg får dere muligheten til å smake for eksempel på tysk, litauisk, nederlandsk, ukrainsk eller slovakisk mat 🙂 Spesialiteter inkluderer for eksempel ristede kastanjer, tradisjonelle polske pierogi og oscypki. Godterielskere vil også finne noe for seg selv – stekte karamellnøtter, vafler, pepperkaker og deilige hjemmelagde bakverk. I tillegg kommer det håndverkere fra hele landet med fantastiske julekuler og andre julepynt, keramiske produkter og treleker for barn 🙂 Nedenfor presenterer vi informasjon om polske julemarkedene i 2019!

 

Gdańsk

Når?  30. november – 23. Desember

Hvor?  Targ Węglowy

 

 

Szczecin

Når?  6. desember – 22. november

Hvor?  Plac Żołnierza (Żołnierza-torget), Plac Adamowicza (Adamowicza-torget), plac Lotników (Lotników-torget)

 

 

Wrocław

Når?  23. november – 31. desember

Hvor?  Stortorget (Rynek) og Świdnicka-gaten

Nettside

 

 

Toruń

Når?  30. november – 21. desember

Hvor?  Stortorget (Rynek Staromiejski)

 

 

Poznań

Hvor og når?

Plac Wolności (Wolności-torget): 16. november – 22. desember

Gamle Torget (Stary Rynek): 30. november – 22. desember

Nettside

 

View this post on Instagram

Moja świąteczna m i ł o ś ć !🍫🥨 Upss🤭, dobrze, że w Poznaniu nie dostanę ich na co dzień 🌤, bo obawiałabym się o stan moich spodni. To znaczy…. o stan mojego tyłka 🍑, który by się w nie nie wcisnął.🤣 __________________ Lubicie #churros 🤤❣️?! Mi zawsze na ich widok cieknie ślinka. Oczywiście, te hiszpańskie biją na głowę te „jarmarkowe”, ale jak się nie ma co się lubi ….. 🤣🍫❤️W Hiszpanii to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych. 🍽Najczęściej podawane są z czekoladą 🍫bądź cukrem pudrem. W smaku podobne do naszych pączków. ❣️🤤#jarmarkbozonarodzeniowypoznan#poznan#poznań#poznańmiastodoznań#christmas#christmasintown#myplace#myplaceoficial#mycity#sweetday#sweets#lovemylife#blogger#funnyday#happytime#view#influencer#travelblogger#traveling#chocolate#chocolatecake#churroswithchocolate#chocolateconchurros

A post shared by M A L W A 👸🏼 Poznań🏡Leszno (@maalwinixx) on

 

 

Warszawa

Når?  23. november – 1. januar

Hvor?  Barbakan

Nettside

 

 

Kraków

Når?  30. november – 26. desember
Hvor?  Stortorget (Rynek)

 

 

Besøk Polen og opplev julemagi på landets mest glitrende julemarkeder! 🙂

 

Museum Stutthof i Sztutowo – museum for mørk historie

September er denne måneden som minner polakker ofte om den andre verdenskrig. Derfor er det kanskje relevant å bruke denne anledningen for å formidle kunnskap om denne krigen både blant polakker og utlendinger. I dette innlegget vil jeg presentere et museum som ikke nødvendigvis kan betraktes som stor, fargerik turistattraksjon, men et minnested som har som mål å være vitne til dramatisk historie av den andre verdenskrig og advare mot ekstremisme og ideologisk ufeilbarlighet. Velkommen til Museum Stutthof – museum for nazi-tysk konsentrasjons-og tilintetgjørelsesleir Stutthof i Sztutowo.

 

 

Stutthof som konsentrasjons-og tilintetgjørelsesleir

Bare 40 kilometer øst for Gdańsk ligger det en stor landsby – Sztutowo. Rett etter at den andre verdskrig hadde utbrutt den 1. september 1939 ble det opprettet en leir der. I begynnelsen skulle det være en plass der nazi-tyskere ville løse polakksspørsmål i området av Pomorze Gdańskie – historisk region som som ble betraktet av tyskere som opprinnelig tysk. Allerede før krigen hadde det blitt bestemt hvem bør havne i leiren så fort som mulig for å ikke hindre fullføring av deres planer om å å bli kvitt polakker i Gdańsk. De farligste var intelligens og politiske motstandere. Den første transporten med fanger kom til leiren den 2. september 1939. Det var ca. 150 personer – polakker og jøder. Disse som ikke ble drept i begynnelsen, måtte jobbe hardt. 

 

 

 

 

 

 

Hittil året 1942 ble Stutthof en lokal leir tilrettelagt hovedsakelig for polakker og jøder fra det nærmeste området, men etter at den hadde blitt besøkt av Heinrich Himmler, ble det bestemt at den kan bli konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleir styrt av SS. Da begynte det å strømme fanger fra ulike deler av Polen og Europa til Stutthof. I løpet av 5 år ble det registrert ca. 110 000 fanger fra 28 land bl.a. fra Tsjekkia, Tyskland, Frankrike og Norge. 

 

 

 

Livet i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleiren var ubegripelig vanskelig. Man kan ikke snakke enda om at fangenes viktigste, fysiologiske behov var dekket. Det var enten for kaldt eller for varmt, mat var det ikke mye av og dens kvalitet er vanskelig å sammenligne med dagens standarder. Klær man bruke var “universelle” og man måtte bruke dem uavhengig av været. Man sultet, frøs, led av mange sykdommer og stor trauma. Når det gjelder terror, var det først henrettelser som ble utført med bruk av våpen. Etter en stund ble det så mange fanger i leiren at nazister bestemte å bruke mer “praktiske” metoder, altså gasskamre. 

 

 

 

 

Det var ikke mye som ble igjen etter de døde. Skor viser, mye bedre enn tall, hvor stort og tragisk fenomen var det. 

 

 

Stutthof som museum

Museum Stutthof i Sztutowo ble opprettet den 12. mars 1962 på grunn av initiativet til de fangene som greide å overleve oppholdet i leiren. Målet var å gi andre generasjoner en sjanse til å huske på at denne leiren var ved siden av Auschwitz et sted der tusener av mennesker døde på grunn av nazi-tysk terror og ideologi, og først og fremst til minne om alle dens ofre. 

 

View this post on Instagram

#stutthof 💔

A post shared by Suvi Aariainen (@aariainens) on

I et vitenskapelig perspektiv er det et ganske rikt museum, særlig på arkivalier. Arealet er på ca. 20 ha og det man kan se der i dag er SS-hovedkvarter, gammel leir, drivhus og gasskammer. Det ble også gjenoppbygget krematorium som en del av minnestedet. Man besøker altså både steder der folk levde og der folk døde. 

 

 

 

 

 

 

 

 

I tillegg til fast utstilling arrangeres det ofte temporære utstillinger. I løpet av sightseeing kan man også se på filmer som ble laget til minne om martyrer fra den andre verdenskrig. For å se filmer må man kjøpe en billett som koster 5 zloty. For å samle mer kunnskap besøk museet i Sztutowo

 

Viktige informasjoner

Først beliggenhet – avhengig av hvilken vei man velger kan det være ca. 40-65 kilometers kjøring fra Gdańsk. 

 

 

Adgang 

Gratis

 

Åpningstider

 1. mai – 30. september fra kl. 9.00-17.00
 2. oktober – 30. april fra kl. 7.00-15.00

 

Guide

Tilgjengelige språk: polsk, engelsk, tysk

Pris for 1,5 timers tur: polsk – 90 zloty/ engelsk, tysk – 180 zloty

Pris for 2 timers tur: polsk – 110 zloty/ engelsk, tysk – 220 zloty

 

Man kan ta bilder gratis, men bare for egen bruk. Hvis man ønsker å ta bilder for å publisere dem eller bruke i annonser, må man få direktørens tillatelse.

 

View this post on Instagram

Pamiętaj! | Remember!

A post shared by Piotr Tarnowski (@piotr_tarnowski) on

 

Bilder, som ble brukt i teksten, kommer fra museets offisielt nettsted

 

Natalia Mazur-Rodak 

Hotell Rezydent i Sopot – et eksepsjonellt sted for deres bryllup

I over 200 år har Sopot tiltrukket fremmede fra forskjellige deler av verden, som leter etter hvile og moro. Den pittoreske belligenheten, som befinner seg mellom en vakker, gyllen strand og høye skogomrpder skaper ideelle forhold for å nyte naturen og slappe av. Attpåtil er byen perfekt for dem, som søker et drømmested for et bryllup. Ønsker dere å ha bryllup og leter etter noe eksepsjonell? 🙂 Boutiquehotellet Rezydent kombinerer tradisjon og modernitet for å hjelpe dere feire Den store Dagen deres.

 

 

Hotel Rezydent kan skryte av en langvarig og bred erfaring innen organisasjonen av bryllup, og særlig – internasjonale bryllup 🙂 Dette betyr, at en betydelig del av brudepar er «internasjonale» 🙂 Et bryllup i Polen, selv om vi tar i betraktning priser for overføring og opphold, er veldig attraktivt når det gjeldes prisen – sammenlignet med andre europeiske land. Dessuten er kvaliteten ofte mye bedre, fordi et stort antall av polske hoteller og restauranter er forholdsvis nye og servicenivået er veldig høyt. Hotel Rezydent har en omfattende erfaring innen nettopp slike begivenheter 🙂

 

Hvorfor er det verdt å organisere et bryllup i Polen?

Flere og flere utenlandske par bestemmer seg for å organisere et bryllup i Polen. Her finnes det mange fantastiske bryllupslokaler, restauranter, hoteller og til og med slott hvor man kan feire bryllupet sitt. Det finnes bryllupsmenyer fulle av regionale, tradisjonelle retter. Polakkene er kjent for sin unike evne til å planlegge uforglemmelige fester med tradisjonelle leker og konkurranser 🙂 Dessuten er alt mye, mye billigere enn i andre land, fordi vi ikke har euro, selv om vi er  medlem av EU.

 

 

Fantastisk belligenhet

Hotellet ligger i badebyen Sopot, noe som tilbyr dere en fin mulighet til å nyte de omkringliggende strandene og byens forbløffende arkitekturen, som i stor grad har unngått de fleste ødellegelser under krigen. Takket være dette kan vi beundre den fortsatt i dag 🙂 Den er også et perfekt utgangspunkt for å reise til Trippelbyens andre byer (Gdańsk og Gdynia), og en behagelig området når det gjeldes direkte flyforbindelser fra hele Europa, inkludert Norge.

Om Sopot kan vi skrive mye, men man kan simpelthen slå byen opp i Google for å forstå hva vi snakker om 🙂 Innen 20 minutter kan dere komme til Gdańsks Gamlebyen (stasjonen til SKM befinner seg bare 100m unna hotellet), besøke stranden om ettermiddagen og se på solnedgangen, gå for en liten spasertur på den lengste bryggen i Europa eller rett og slett slå ut håret i en av de omkringliggende klubber 🙂 Alt dette bare 5 minutter spasertur fra hotellet! Høres det tikke ut bra?

 

Stil og interiør

Byens rike art nouveau-arkitektur og mange attraksjoner har alltid tiltrukket kremen av folket ​​til byen: kunstnere, forretningsmenn eller aristokrater, som tilbrakte dager på restaurantene eller kafeene. Atmosfæren av eleganse og uformell moro ble så karakteristisk for feriestedet at det begynte å bli kalt «Nordens Riviera». Hotel Rezydent, som ligger i hjertet av byen, fortsetter disse tradisjonene. Hotellet imponerer ikke bare med sine fasader, som er rik på detaljer, men også med sitt interiør. Det intime, stilige interiøret gjenspeiler sjarmen og tradisjonene til den kosmopolitiske Sopot på 1920-tallet, og skaper en atmosfære av eleganse, men er likevel intim og gir en følelse av privatliv.

 

 

I hotellet finner vi dessuten en restaurant, ideell for bryllupsfester, som heter „Pasjami…”. Der kan vi smake på de tradisjonelle polske rettene i en moderne versjon 🙂

 

 

Bortsett fra den regulære menyen kan gjestene velge retter fra en spesiell meny ,,Tastes of Poland”. Her kan dere oppdage hva, som er bak den 🙂

 

 

Et interesant tilbud er også såkalte «Søndagsbuffeter», som er en god ide for organisering av alle anledninge – familiesammenkomster, burdager, dåp eller andre høytider. Her kan dere lære mer om dette 🙂 Full informasjon om tilbudet og bryllupsorganiseringen finner dere på hotellets nettside.

Dere kan dessuten sjekke ut en eksemplarisk bryllupsmeny 🙂

Et bryllup i restauranten Pasjami… er en garanti for en uforglemmelig kveld i elegante omgivelser og en vennlig atmosfære… en kveld full av magi i den fortryllende Sopot.

 

 

Det er verdt å vite at arrangørene samarbeider med. Mange proffesjonalister, så at deres Store Dagen blir organisert i den minste detalj. De tilbyr hjelp i arrangering av profesjonelle fotosesjoner, reservering av bryllupskaker og valget av blomster og dekorasjoner.

 

 

Personalet vet godt hvor vesentlig er denne dagen for dere, derfor betrakter dere hvert bryllup med en spesiell, individuell tilnærming og fokuserer på sitt jobb.

De beste anmeldelsene kommer fra gjestene selv:

Feiret bryllupet vårt her 28.07.18.
Fantastisk mat, romantiske lokaler og flinke folk over hele linja. Polsk tradisjon med mat og drikke overgikk våre forestillinger over vårt bryllup, og våre gjester gikk mette og fornøyde hjem 🙂

~ TONE MERETHE R

 

For mer anmeldelser klikk HER

 

 

Vennligst kontakt 🙂
Planlegg deres unikt bryllup sammen med Hhotel
Rezydent 🙂

 

 

KONTAKT

Addresse: Konstytucji 3 Maja 3, 81-704 Sopot

E-post: [email protected]

Tlf.: +48 58 55 55 870 / +48 58 55 55 800

 

Nettside

Facebook

Dere kan også sende en direkt melding gjennom et spesielt skjema på hotellets nettside 🙂

 

 

Interessante kulturarrangementer i Polen – september 2019

September i Polen betyr mye forskjellig – skolestart, ny teatersesong, starten på gyllen, polsk høst og for mange tid til minne om andre verdenskrig. Derfor kan kulturentusiaster leve godt og fett om høsten her. Det skjer mye, særlig i storbyer. En gang til bli kjent med noen interessante (i hvert fall etter min mening) kulturarrangementer som arrangeres i september. 

 


Bildet hentet fra: Pixabay

 

 

Light Move Festival

Hvor? Łódź

Når? 27-29.09.2019

Pris? Gratis

 

Slutten av september kan av og til være en begynnelse på en mørk periode i Polen. Høsten betyr ofte regn, overskyet himmel og selvfølgelig lave temperaturer. Men folk i Łódź vil ikke la seg påvirke av denne nedsettende stemningen. For noen år siden kom stiftelsen Lux Pro Monumentis med et forslag om å arrangere en festival som vil gi mennesker en energi-boost og fremme byen samt dens arkitektur. Lys som er festivalens hoveduttrykksmiddel presenteres på ulike måter og bak showet står det alltid et bestemt konsept som har som mål å glede og lære folk samtidig. Noe interessant for skandinaver kan være årets prosjekt under tittelen “Bifröst”. I nordisk mytologi var bifröst en slags bru mellom verdenen til de levende og verdenen til de døde. Denne “glitrende stien” er regnbue som kan lages bare med bruk av 3 farger. Hvis man bestemmer seg å gå over denne brua, kan man se mange nesten hypnotiserende animasjoner og det er bare et eksempel på attraksjoner som venter på en. Fantastiske opplevelser garantert! Bestill flybilletter så fort som mulig! Nedenfor kan man se bilder fra i fjor. 

 

Galeri

 

Festival La Folle Journée/ Szalone Dni Muzyki

Hvor? Teatr Wielki – Nasjonalopera i Warszawa

Når? 26-29.09.2019

Pris? 13-18 PLN 

 

View this post on Instagram

Festiwal La Folle Journée od chwili swojego powstania stanowił prawdziwą rewolucję w świecie muzyki klasycznej.  Dziesiąta, jubileuszowa edycja odbędzie się pod hasłem „Pamiętniki z podróży” i będzie poświęcona twórczości kompozytorów, którzy dzięki podróżowaniu stworzyli dzieła ponadczasowe. Organizator: Orkiestra Sinfonia Varsovia, dyrektor artystyczny – René Martin Współorganizatorzy: Teatr Wielki – Opera Narodowa, CREA (Centre de Réalisations et d'Etudes Artistiques à Nantes), Fundacja Ogrody Muzyczne, Instytut Francuski w Polsce Patronat: Ambasada Francji w Polsce Le festival La Folle Journée est un événement original qui a révolutionné l’image des concerts classiques en France et dans le monde.  La 10e édition, sera consacrée aux Carnets de voyages et à tous ces compositeurs qui ont créé des œuvres intemporelles à l’occasion de leurs voyages. #follejournee #szalonednimuzyki #lafollejournee #follejournée #sinfonia #sinfoniavarsovia #crea #nantes #warszawa #teatrwielki #operanarodowa #teatrwielkioperanarodowa #varsovie #dziejesie #muzyka #wrzesien #instamoment #musique #instytutfrancuski #ambasadafrancjiwpolsce #orkiestrasinfoniavarsovia #pamietnikizpodrozy #carnetsdevoyage

A post shared by Institut français de Pologne (@institut_francais_de_varsovie) on

 

For disse som liker å besøke Polens hovedstad, finnes det også mange interessante arrangementer i september. En av dem er musikkfestival som organiseres i Det store teater.  Festivalens navn “Szalone Dni Muzyki” kan oversettes som “Fenomenale Musikkdager”. Kort sagt er det fire dagers fest med klassisk musikk, som ble organisert for første gang i 1995. Festivalens mål er å fremme klassisk musikk og gjøre den tilgjengelig og spennende for alle. Derfor er prisene veldig rimelige, konsertene varer ikke lengre enn 3 kvarter for å gi man en sjansje til å fokusere på det som skjer. I tillegg kan publikum lære mye om musikken, dens opprinnelse, kunstnere osv. i løpet av festivalen. Det oppnås med bruk av mange foredrag, utstillinger, filmer o.l. som foregår i tillegg til konserter. På scenen kan man se artister fra hele verden.

 

Billetter kjøpes i teaterets kasser og på følgende nettsteder: www.teatrwielki.pl og

www.eventim.pl

 

View this post on Instagram

Szalone Dni Muzyki 2017 La Danse filmowo 📽

A post shared by Sinfonia Varsovia (@sinfonia_varsovia) on

 

Golden Era Film Music Festival

Hvor? Kraków, Restauracja Wierzynek, Rynek Główny 16

Når? hver onsdag, torsdag, fredag og lørdag kl. 19:30 (hele året)

Pris? 69 zloty (et glass vin og en liten gave inkludert)

 

 

Royal Chamber Orchestra er en band som består av utdannete musikkere fra Musikkakademi i Kraków. Deres musikk er en blanding av god smak, ubegrenset fantasi og profesjonell, perfekt teknikk. Royal Chamber Orchestra inviterer alle på filmmusikk-konserter i hjertet av gamlebyen i Kraków, i restauranten Wierzynek, som er kjent ikke bare for fantastisk meny, men også usedvanlig interiør. Store malerier, antikke møbler og stilige dekorasjoner gir dette stedet en særegen karakter. Man kan nyte der også konge mat og drikke, ikke bare om helgene. Sjekk restaurantens nettsted

 

Programmet:

 1. Bock The Fiddler on the Roof Medley
 2. Cohen Hallelujah

Adele Skyfall

 1. Norman The James Bond Theme
 2. Williams Star Wars Main Theme

H.Mancini The Pink Panther Theme

 1. Brown Singin’ in the Rain
 2. Parker Ghostbusters Main Theme
 3. Menken Alladin
 4. Shore The Lord of the Rings
 5. Jackson Thriller
 6. Williams Star Wars Throne Room
 7. Zimmer Pirates of the Caribbean
 8. Mancini Moon River
 9. Morricone La Califfa
 10. Lennon All you Need Is Love
 11. Arlen Over the Rainbow

 

 

Zbigniew Oksiuta – Studiolo. Kosmiczne ogrody. /Kosmiske hager/ 

Hvor? Gdańsk – Nowy Port, Strajku Dokerów 5, 

Når? 09.08 – 04.10.2019

Pris? Gratis

 

 

Utstillingen “Studiolo. Kosmiske hager” av Zbigniew Oksiuta er et prosjekt som blander i seg både kunst og vitenskap. Ordet <<studiolo>> kommer fra italiensk og betyr et lite studio. I middelalderen ble den brukt særlig om alkymisters verksted. I denne sammenhengen er <<studiolo>> dagens laboratorium. I dette laboratoriet blir det gjennomført mange, spennende eksperimenter innen biologi. Planter og deres vev blir oppdratt i utypiske vilkår. I et sterilt miljø skal plantene utsettes for forskjeller i gravitasjon, ulik tilgang til lys, og innflytelse av hormoner for å forme noe nytt. Med det mener prosjektlederen nye planter med nye funksjoner og uvanlige former. Utstillingen forberedes i samarbeidet med studenter fra Universitetet i Gdańsk og Medisinsk Universitet i Gdańsk. 

 

 

Les mer her

 

Natalia Mazur-Rodak 

Norweska Dolina – en del av Norden i hjertet av Karkonosze

Det finnes et sted i den polske landsbygda, som er fylt med historie og rike tradisjoner. Et hundre år siden var det en landsby, som var hjemmet til Gerhart Hauptmann, en stor germansk forfatter, som senere fikk Nobel-prisen for sine verk. Sammen med broren sin, Carl, nedskrev han mange legender om Karkonosz, fjellåndet av Karkonosze-fjellene. Områdets skjønnheten og naturen  har tryllebundet dem. Dermed er det ikke så overraskende at etter mange år har stedet tiltrekket enda to brødre, Marcin og Jacek Rogoza, som ville dele det med verden. Dette magiske stedet heter Norweska Dolina 🙂

 

 

Norweska Dolina (på norsk: Den norske dalen) er en usedvanlig resort, som består av ni villaer og bekvemmelige leligheter for dem, som verdsetter rom og komfort. Resorten har helt fra begynnelsen prøvd å gjennopprette stedets historie (med en stor suksess), ved å invitere gjester, som henter inspirasjon fra Karkonosze-fjellene – representanter for den kunstneriske boheme. Stedet er besøkt av artister, musikkere, malere og mange kjente polske personer, som journalister og programledere. Konserter, utstillinger og skuespill er blant bare noen få attraksjoner som du kan finne der.

 

Artikkelen på engelsk finner dere HER 🙂

OBS!
Ved å bruke koden norway2019 får dere en spesiell rabatt på resortens nettside 🙂

 

Se hvordan alt ser ut i videoen nedenfor:

 

 

Resortens navn henviser seg til Norge. Norweska betyr «norsk», men dette er ikke den eneste likheten. I begynnelsen av byggearbeidet har grunnleggere oppdaget en hus, som bar preg av den norske arkitekturen! Denne oppdagelsen var en stor inspirasjon for alle villaer, som ble bygget der. Takket være dette har vi en «del av Norge» i Polen 🙂 Ved inngangen til resorten kan vi dessuten observere de vaiende norske flagg!

 

 

Men la oss komme tilbake til resortens omfattende tilbud. Hver av villaene har sin særegen karakter og fascinerer med sitt navn, som er inspirert av gamle norske kirker og yrker, slike som vever eller smed. Hver av dem skiller seg ut med sin farge og sitt interiørdesign. Villaenes interiør består av slike gjenstander, som vikingsmykker, vakre relieffer eller malerier, som er inspirert av Norden. Hver av dem er designet med stor oppmerksomhet på detaljer 🙂 Rodven-villaen spiller dessuten en spesiell rolle. Den var oppkalt etter en kirke i landsbyen Rřdven, som er et middelaldersk tempel – en stavkirke. Villaen er virkelig resortens hjerte 🙂 Inne finner vi en resepsjon, en kafe, et Wellness-område, samt en Holistic SPA, dom skal sørge for deres kropp og sjel 🙂 SPA har et bredt tilbud innen masassjer, peelinger og ansiktsbehandlinger.

Norweska Dolina er et ideelt utgangspunkt for et av de vakreste fjellene – Karkonosze 🙂 Når det gjelder planlegging av turer, både turgåing og sykling, vil kartene som er tilgjengelig i resepsjonen definitivt hjelpe deg. I nærheten av feriestedet finner du mange turistveier og attraksjoner, som Dinosaur Park (550 m) eller Szklarki-vannfallet (3 km). Vi oppfordrer deg til å bli kjent med de omkringliggende skuterutene (kart over de omkringliggende langrennsløyper er tilgjengelig i resepsjonen).

 

 

Leilighetene er mest imponerende, med sine store rom og sitt luksuriøst innredet interiør. Den norske tradisjonen integrerer harmonisk med moderne glassheiser og nettbrett. De moderne bekvemmeligheter lar gjestene slappe av og forenkler kommunikasjonen med personalet.

 

 

«Dragelandet», det store lekeområdet, vil utvilsomt tilfredstille behovene til enhver barn! Dessuten, vil Viking-klubben utvilsomt tiltrekke alle kjennere av alkohol og dataspill -og biljardelskere. Om kvelden pulserer stedet med liv og holder mange konserter og integrasjonsmøter. Snart skal eiere opprette en festivalscene, «Mała Scena Norweskiej Doliny», som skal fremme lokale, unge artister 🙂

 

I tillegg er Norweska Dolina en paradis for dem, som leter etter uvanlige smaker! Cafe Rodven er riket til utmerkede konfektmestere fra Frankrike, som tilbyr deilige kaker, desserter og terter. Kafeen serverer også oryginale brunsjer og lunsjer. Det beste aspektet er likevel Flammkuchen! Denne regionale, elsassiske retten er en blanding av fantastiske ingredienser og overrasker med sin letthet. Det andre stedet som er verdt å nevne er restauranten Piąta Pora Roku (Den femte årstiden). Restauranten er oppkalt etter navnet til eiernes byggefirma 🙂 Kjøkkensjefen er Piotr Benedyk, som serverer elegante, unike matretter. Menyen er inpirert av årstidene og baserer bare på de ferskeste sesongproduktene. Restauranten tilbyr også live-cooking, som er en betagende tillegg til menyen!

 

 

Hele vintertilbudet (som varer fra 10. desember til 31. mars) vedlagte vi nedenfor:

 

 • transport fra Berlin eller flyplassen i Wrocław til Norweska Dolina-senteret (eller omvendt)
 • designleiligheter (størellser fra 41 til 110 kvadratmeter)
 • frukoster i buffetform ( samt en bufet for barn)
 • middag tilberedt av en mesterkokk i restauranten «Piąta Pora Roku» servert opptil klokka 21:00
 • endagsski på skibakker i Harrachov og Jakuszyce
 • 10% rabat på skiskole i Harrachov
 • et vinterprogram for barn
 • en tilgjengelig skiutleie
 • gløgg (for enhver myndig gjest) i Viking-klubben (Klub Wikinga)
 • «Dragelandet» (Kraina smoków) – et klimatisert lekerom samt en utendørs lekeplass for barn
 • ubegrenset avslapping Wellness-området (Strefa Wellness) – en basseng (med en et område for barn), 3 saunaer, jacuzzi, Kneipps hydroterapi og «Båtsmannens bøtte» (wiadro Bosmana). Bassenget har en vidunderlig utsikt!
 • 10% rabatt på retter a’la carte i restauranten «Piąta Pora Roku»
 • 10% rabatt på deilige, hjemlagte kaker og flammkuchen (elsassisk pizza) i Cafe Rodven
 • 15% rabat på alle behandlinger utført i deres «Holistic SPA» (vennligst bestill timen i forhånd via telefon: +48 790 245 403)
 • en velkomstdrink
 • kosmettiker
 • Wi-Fi
 • et underjordisk parkeringshus (hver plass er tildelt til leilighetens nummer)

 

 

Selvfølgelig er alt på norsk! Hvis dere bruker koden fly&skiing, skal alt være tilgjengelig 🙂 Nedenfor finner dere tilsvarende tilbuder i Berlin og Wrocław:

Fly & Ski i Karkonosze Fjellene (Flyplass Berlin)

Fly & Ski i Karkonosze Fjellene (Flyplass Wrocław)

 

Resorten har å tilby en ting til! Dere kan få en høstpakke, som inneholder blant annet verksteder i Julia-glassverket (Huta Julia). Det er en lokal attraksjon, som tilbyr opplæring innen gravering, glassmaling og glassblåseri. Transporten, verkstedene og maten er alt inludert i prisen!
KLIKK nedenfor for informasjon:

Høstopphold med verksted på Glassverket Julia (flyplass Berlin)

Høstopphold med verksted på Glassverket Julia  (flyplass Wrocław)

 

 

Her finner dere hele offerten på engelsk    TILBUDET  🙂

 

 

 

 

Norweska Dolina er et sted fylt av tradisjoner, skapt av personer med en stor lidenskap for historie. Avslapping blir så mye bedre, når man er omgitt av usedvanlig arkitektur, fascinerende historie og kunst. Dette er verdsatt ikke bare av gjestene. I løpet av gallaen «Osobowości i Sukcesy Roku 2018» har brødrene Marcin og Jacek blitt honorert for resortens stor suksess 🙂

 

 

Det eneste man kan gjøre nå er å se dette unike stedet med egne øyne og få selv oppleve den magiske atmosfæren 🙂

 

 

Føl deg fri til å kontakte resorten og få en unik opplevelse i Polen 🙂

Glem ikke rabattkoden norway2019 for å få en enda bedre pris, bare bruk den på resortens nettside 🙂

 

KONTAKT

 

Addresse: Kopernika 9e, 58-580 Szklarska Poręba

Tlf.: +48 75 619 96 00; +48 514 467 067

E-post: [email protected]

Nettside

Nyttige lenker:

Facebook

Instagram

Tripadvisor

Youtube

 

 

 

Hunden i Zakopane og Tatrafjellene

Om Zakopane og dens attraksjoner kunne dere lese ganske mye på bloggen vår. Det er jo et veldig populært sted som takke været sin beliggenhet og arkitekturens skjønnhet tiltrekker tusener av turister hver måned. Det er altså mange som trenger relevant informasjon angående turisme i dette område. Dagens innlegg er hovedsakelig for disse som ikke kan tenke seg å reise på ferie uten sin firbent venn og har lyst til å se Tatrafjellene. Hvordan, hvor og hvorfor…ikke? 

 

 

Viktige regler 

For det første, er det ikke lov å besøke Tatra Nasjonalpark i Polen med hund. Parkens styre hevder at hunden betraktes som fiende av villdyr og derfor en tur med hund i parken kan være farlig både for turister, hunder og selve villdyr. Hundene skremmer murmeldyr og skaper uro blant f.eks. gemseunger og deres mødre. For det andre kan hundeavfall være toksisk for villdyr pga. bakterier som kan fins i det, som kan føre til utvikling av sykdommer i parken. Det er mulig å få straff hvis noen ikke respekterer parkens regler. Bota kan være opp til 1000 kroner. Unntaket er hunder som er i tjeneste som eksempelvis redningshunder, eller førerhunder. Ja, det høres ikke så vennlig ut, men det er ikke hele Tatra-området som finnes i parkens grenser. Derfor er turen med hund fortsatt mulig der! 

 

 

Det finnes imidlertid 5 løyper man kan velge fra der man kan vandre med hunden sin i Tatra-området. På alle de løypene må hunden settes i bånd. Hvis hunden trenger stor aktivitet er det lurt å investere i en sekk, den kan bære på ryggen sin.

 

 

Løype “Pod Reglami”

Navnet “Pod Reglami” betyr “Langs fjellskoger”. Det er navnet på en løype i Zakopane som er godt tilrettelagt både for hunder og barn. Man vandrer i skyggen nesten hele tida og det finnes noen drikkestopper på veien. Det er en god ide for en lett tur. NB! Der kan man kjøpe ekte saltig ost av sauemelk – oscypek – av høyeste kvalitet, rett fra en lokal produsent! Man kan også se sauer som gir melk for denne produksjonen. 

 

 

Chochołowska-dalen

Om Chochołowska-dalen kunne dere lese i dette innlegget fra i fjor.

 

 

Fjellet Gubałówka

Gubałówka er et ganske lavt fjell, men besøkt av mange. Panorama over hele Tatra-fjellkjeden er imponerende. Derfor strømmer tallrike turister dit. Bortsett fra utsiktet er Gubałówka en slags “handelssenter” i fjellene. Salg av suvenirer, restauranter, puber, lekeplasser er det mye av der. Selve svarte turløypen som fører på toppen er kort, men litt bratt. Hvis det er kjempevarmt, som det er i sommersesongen i Polen, er det nok for en hund. Turløypen har sin begynnelse på parkeringsplassen, som befinner seg ved foten av Gubałówka-fjellheisen. Man må gå under brua og der finner man løypen. Etterpå fører den gjennom noen veier og skog, som er godt for hunden, særlig hvis det er varmt. Heldigvis er restauranteiere på Gubałówka-toppen oftest ivrige til å servere vann til alle firbente venner som ønsker å slukke tørst. Nedenfor bilder fra sporet. 

 

 

Lejowa-dalen

En annen interessant løype fører gjennom Lejowa-dalen, som er omringet av fjellskoger. Dens lengde er på 5 kilometer. I gamle dager ble den brukt til sauedrift. Det var også to gruver der. I dag er det et perfekt sted for en tur med hund, for det er ikke så mange turister der. Mens på andre løyper er det ganske tett, er Lejowa-dalen et stille og rolig område. Kvalitetstid med hund garantert, uavhengig av årstid!

 

 

Overnatting med hund

Det er ikke problematisk å finne et overnattingssted som er hundevennlig. Vanligvis må man betale for hunden også, men det er ca. 25 kroner per døgn. Man må imidlertid huske at det oftest ikke er lov til å la hunden være på hotellet eller gjestehus alene når man er på tur. Derfor er det lurt å planlegge litt på forhånd og sikre hunden relevant pass og stell. 

 

 

Hundehotell! 

Om man ønsker seg en lengre og mer krevende fjelltur, kan man bestemme seg for å bestille ei natt eller to for sin hund på en hundehotell. Der får hunden et bur relevant for dens størrelse, 3-4 lufteturer i løpet av dagen, måltid og oppmerksomhet. Når det gjelder mat, må man selvfølgelig avtale om det er hundeeieren eller hotellet som sikrer den. Stort sett er det bra å bringe noe selv for å ikke forandre hundens diett, som kan resultere i noen unyttige mageproblemer. Avhengig av hotell kan hunden også få en sjanse til å løpe med andre hunder ettersom den er sosial. I Zakopane eller i nærheten av Zakopane finnes det, så vidt jeg vet, 3 slike steder:

 

Pufik Dyrehotell 

Her kan både hunder og katter finne et godt overnattingssted når du er borte og når de høyeste toppene i Tatra-fjellkjeden. Det er et fint område for lufteturer, langt fra sivilisasjon.  

Adresse: PORONIN, ul. Jesionkówka 1

Tlf. (+48) 500-898-369

E-post: [email protected]

Instagram

FB

 

Bilder fra Pufik Dyrehotell av Aga Łuszczek

 

Kudłata Banda – Hundehotell og Apartement   

Her kan du overnatte selv og la hunden være i fred i et stort bur når du vil klatre høye og bratte Tatrafjellene. Må bestilles på forhånd! Hundehotellet befinner seg ca. 18 kilometer fra Zakopane.

Adresse: ZASKALE, ul. Kościelna 5

Tlf. (+48) 602-232-625

E-post: [email protected]   

FB

 

Bilder fra hundehotellet Kudłata Banda 

 

ZOO-hotel Zakopane  

Det er det eneste hotellet som finnes i selve Zakopane. På grunn av hotellets beliggenhet er det vanskelig å få ledig plass med en gang. Vanligvis må man bestille plass minst to uker før turen, i hvert fall i høysesongen.   

Adresse: ZAKOPANE, Walkosze 27

Tlf: (+48) 603-407-507(polsk) og (+48) 605-190-071(engelsk)

Nettsted

 

Hvis du bestemmer seg for å sende hunden din til et hundehotell, husk å ha med seg bevis på at hunden ble vaksinert mot rabies, har fått medisiner mot interne og eksterne parasitter, først og fremst flåtter. Det er også bra å ha hundens yndlingsleketøy eller snacks for hunden med seg og sele med bånd. Jeg tar gjerne også matskålen til hunden min og noen underlag, fordi det er terakotta som oftest dekker gulvet på slike steder. Her kan dere se et eksempel på det man kan pakke: 

 

 

Selv kan jeg anbefale Kudłata Banda og Pufik. Hunden min har hatt det bra der. Andre steder hadde jeg ikke en anledning til å sjekke ennå. 

 

Slovakia

I dag kan man fortsatt vandre med hund i Tatra Nasjonalparken i Slovakia. Men regjeringen planlegger å forby det også av hensyn til naturen. Hvis du har fortsatt litt fritid til å bruke i år, reis dit. Det kan være en uforglemmelig tur med din firbent venn! 🙂 

 

 

Natalia Mazur-Rodak

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top