Hunden i Zakopane og Tatrafjellene

Om Zakopane og dens attraksjoner kunne dere lese ganske mye på bloggen vår. Det er jo et veldig populært sted som takke været sin beliggenhet og arkitekturens skjønnhet tiltrekker tusener av turister hver måned. Det er altså mange som trenger relevant informasjon angående turisme i dette område. Dagens innlegg er hovedsakelig for disse som ikke kan tenke seg å reise på ferie uten sin firbent venn og har lyst til å se Tatrafjellene. Hvordan, hvor og hvorfor…ikke? 

 

 

Viktige regler 

For det første, er det ikke lov å besøke Tatra Nasjonalpark i Polen med hund. Parkens styre hevder at hunden betraktes som fiende av villdyr og derfor en tur med hund i parken kan være farlig både for turister, hunder og selve villdyr. Hundene skremmer murmeldyr og skaper uro blant f.eks. gemseunger og deres mødre. For det andre kan hundeavfall være toksisk for villdyr pga. bakterier som kan fins i det, som kan føre til utvikling av sykdommer i parken. Det er mulig å få straff hvis noen ikke respekterer parkens regler. Bota kan være opp til 1000 kroner. Unntaket er hunder som er i tjeneste som eksempelvis redningshunder, eller førerhunder. Ja, det høres ikke så vennlig ut, men det er ikke hele Tatra-området som finnes i parkens grenser. Derfor er turen med hund fortsatt mulig der! 

 

 

Det finnes imidlertid 5 løyper man kan velge fra der man kan vandre med hunden sin i Tatra-området. På alle de løypene må hunden settes i bånd. Hvis hunden trenger stor aktivitet er det lurt å investere i en sekk, den kan bære på ryggen sin.

 

 

Løype “Pod Reglami”

Navnet “Pod Reglami” betyr “Langs fjellskoger”. Det er navnet på en løype i Zakopane som er godt tilrettelagt både for hunder og barn. Man vandrer i skyggen nesten hele tida og det finnes noen drikkestopper på veien. Det er en god ide for en lett tur. NB! Der kan man kjøpe ekte saltig ost av sauemelk – oscypek – av høyeste kvalitet, rett fra en lokal produsent! Man kan også se sauer som gir melk for denne produksjonen. 

 

 

Chochołowska-dalen

Om Chochołowska-dalen kunne dere lese i dette innlegget fra i fjor.

 

 

Fjellet Gubałówka

Gubałówka er et ganske lavt fjell, men besøkt av mange. Panorama over hele Tatra-fjellkjeden er imponerende. Derfor strømmer tallrike turister dit. Bortsett fra utsiktet er Gubałówka en slags “handelssenter” i fjellene. Salg av suvenirer, restauranter, puber, lekeplasser er det mye av der. Selve svarte turløypen som fører på toppen er kort, men litt bratt. Hvis det er kjempevarmt, som det er i sommersesongen i Polen, er det nok for en hund. Turløypen har sin begynnelse på parkeringsplassen, som befinner seg ved foten av Gubałówka-fjellheisen. Man må gå under brua og der finner man løypen. Etterpå fører den gjennom noen veier og skog, som er godt for hunden, særlig hvis det er varmt. Heldigvis er restauranteiere på Gubałówka-toppen oftest ivrige til å servere vann til alle firbente venner som ønsker å slukke tørst. Nedenfor bilder fra sporet. 

 

 

Lejowa-dalen

En annen interessant løype fører gjennom Lejowa-dalen, som er omringet av fjellskoger. Dens lengde er på 5 kilometer. I gamle dager ble den brukt til sauedrift. Det var også to gruver der. I dag er det et perfekt sted for en tur med hund, for det er ikke så mange turister der. Mens på andre løyper er det ganske tett, er Lejowa-dalen et stille og rolig område. Kvalitetstid med hund garantert, uavhengig av årstid!

 

 

Overnatting med hund

Det er ikke problematisk å finne et overnattingssted som er hundevennlig. Vanligvis må man betale for hunden også, men det er ca. 25 kroner per døgn. Man må imidlertid huske at det oftest ikke er lov til å la hunden være på hotellet eller gjestehus alene når man er på tur. Derfor er det lurt å planlegge litt på forhånd og sikre hunden relevant pass og stell. 

 

 

Hundehotell! 

Om man ønsker seg en lengre og mer krevende fjelltur, kan man bestemme seg for å bestille ei natt eller to for sin hund på en hundehotell. Der får hunden et bur relevant for dens størrelse, 3-4 lufteturer i løpet av dagen, måltid og oppmerksomhet. Når det gjelder mat, må man selvfølgelig avtale om det er hundeeieren eller hotellet som sikrer den. Stort sett er det bra å bringe noe selv for å ikke forandre hundens diett, som kan resultere i noen unyttige mageproblemer. Avhengig av hotell kan hunden også få en sjanse til å løpe med andre hunder ettersom den er sosial. I Zakopane eller i nærheten av Zakopane finnes det, så vidt jeg vet, 3 slike steder:

 

Pufik Dyrehotell 

Her kan både hunder og katter finne et godt overnattingssted når du er borte og når de høyeste toppene i Tatra-fjellkjeden. Det er et fint område for lufteturer, langt fra sivilisasjon.  

Adresse: PORONIN, ul. Jesionkówka 1

Tlf. (+48) 500-898-369

E-post: [email protected]

Instagram

FB

 

Bilder fra Pufik Dyrehotell av Aga Łuszczek

 

Kudłata Banda – Hundehotell og Apartement   

Her kan du overnatte selv og la hunden være i fred i et stort bur når du vil klatre høye og bratte Tatrafjellene. Må bestilles på forhånd! Hundehotellet befinner seg ca. 18 kilometer fra Zakopane.

Adresse: ZASKALE, ul. Kościelna 5

Tlf. (+48) 602-232-625

E-post: [email protected]   

FB

 

Bilder fra hundehotellet Kudłata Banda 

 

ZOO-hotel Zakopane  

Det er det eneste hotellet som finnes i selve Zakopane. På grunn av hotellets beliggenhet er det vanskelig å få ledig plass med en gang. Vanligvis må man bestille plass minst to uker før turen, i hvert fall i høysesongen.   

Adresse: ZAKOPANE, Walkosze 27

Tlf: (+48) 603-407-507(polsk) og (+48) 605-190-071(engelsk)

Nettsted

 

Hvis du bestemmer seg for å sende hunden din til et hundehotell, husk å ha med seg bevis på at hunden ble vaksinert mot rabies, har fått medisiner mot interne og eksterne parasitter, først og fremst flåtter. Det er også bra å ha hundens yndlingsleketøy eller snacks for hunden med seg og sele med bånd. Jeg tar gjerne også matskålen til hunden min og noen underlag, fordi det er terakotta som oftest dekker gulvet på slike steder. Her kan dere se et eksempel på det man kan pakke: 

 

 

Selv kan jeg anbefale Kudłata Banda og Pufik. Hunden min har hatt det bra der. Andre steder hadde jeg ikke en anledning til å sjekke ennå. 

 

Slovakia

I dag kan man fortsatt vandre med hund i Tatra Nasjonalparken i Slovakia. Men regjeringen planlegger å forby det også av hensyn til naturen. Hvis du har fortsatt litt fritid til å bruke i år, reis dit. Det kan være en uforglemmelig tur med din firbent venn! 🙂 

 

 

Natalia Mazur-Rodak

 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top