3. mai i Polen – Polens grunnlovsdag

Det er mange viktige datoer i Polens historie. For noen måneder siden skrev jeg om 11. november som er Polens uavhengighetsdag. Men den 3. mai er også en viktig dag for alle polakker. Den er betydningsfull for alle, fordi den 3. mai 1791 ble Polens grunnlov proklamert. I tillegg var det den første grunnloven i Europa og den andre i verden! Bare Amerikanerne klarte å vedta grunnloven sin tidligere. 🙂

Pixabay

 

2PBWTYBi3D

Den polske konstitusjonen ble vedtatt av Polen-Litauen den 3. mai 1791 i Kongeslottet i Warszawa, og senere vedtatt av nasjonalsamlingen Sejm. Den ble skapt i løpet av en av de vanskeligste periodene i landets historie. De som styrte Polen forsto at det var nesten umulig å befri Polen fra forskjellige utenslandske innflytelser uten å endre det politiske systemet. På grunn av den første delingen av Polen i 1772, mistet landet omtrent tredjedel av befolkningen sin og sitt landsområde. Alle var enige om at noe måtte gjøres, men ingenting var effektivt nok. Forskjellige forandringer og reformer har ikke hjulpet mye.På den tiden var adelen den eneste sosiale gruppen med politiske rettigheter. I 1788 ble den innkalt for et parlamentarisk møte for å snakke om nye lover og for å vedta dem. 

BTOFYc4loyU
BE84vd-xZ3q

Hva var det viktigste i grunnloven? Først og fremst det, at de polske bøndene ble en formell del av nasjonen for den første gang. Takket være grunnloven har vi stoppet å bruke liberum veto i Polen. Det var et veto som kunne legges ned av et medlem i parlamentet i Det polsk-litauiske samveldet. Om en representant la ned et liberum veto ble parlamentet oppløst og alle lover og vedtak parlamentet hadde gjort ble opphevet.
 

BE8CjFtMTP7

BE9fddfmU8v

Konstitusjonens påvirkning på den polske staten var ganske kortvarig, men den forble symbolen for det polske håp om selvstendighet, og var veldig viktig i prosessen med å bygge nasjonen. 

BE9PgodPhMT

 

BE9GoK1CXn4

3. mai er helligdag i Polen og feiringen varierer fra forskjellige deler av Polen. Vanligvis henter alle ut polsk flagg. Mange reiser ut, fordi denne perioden er også langhelgen i Polen, fordi 1. mai er også helligdag på grunn av Arbeidernes internasjonale kampdag 🙂 Denne langhelgen kalles “Majówka” i Polen. Det er også vanlig å markere dagen med militære parader, forskjellige konserter og en messe i den katolske kirken. 

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

8 beste stedene å besøke i Kraków

Kraków er et veldig populært reisemål. Tusenvis av turister kommer hit hver sommer og vår. Lurer du på om hva som er viktigst å se i denne byen? Jeg har valgt 8 beste stedene som kan hjelpe deg litt med å planlegge din tur til Kraków. 🙂

Market square and St. Mary's Basilica in Krakow, Poland.,
Bildet: Fotolia

1. Gamlebyen og det gamle torget
Det finnes mange vakre gamlebyer i Polen, men den i Kraków er min favoritt! Byen regnes som en av Europas vakreste, og er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Rynek Główny (Det Gamle Torget eller Hovedtorget) ligger sentralt i byen. Denne store plassen måler ca. 200 meter langs hver side, og omkranses av statslige bygninger. 

BSHCL6XDr9i
 
BRs1_FaFiAD

2. Kościół Mariacki – Mariakirken
I nærheten ligger også Mariakirken som er helt sikkert verdt å legge merke til! Det er en romersk-katolsk mursteinskirke i gotikk fra det 14. århundre. Den har en vakker innvendig utforming. Kirken hører til Polens mest kjente severdigheter. Fra det nordlige tårnet spilles hver time en trompetmelodi som er veldig kjent til de fleste polakker. Melodien er kort og brytes av plutselig, til minne om en trompetblåser fra det 13. århundre som ble truffet av en pil i halsen mens han spilte melodien for å advare byens borgere mot et mongolsk angrep. 

BTR_hntBvX1
 

3. Kazimierz – den jødiske bydelen i Kraków
Kong Kasimir III, som har grunnlagt dette distriktet, ønsket å bruke det som byens utviklingsområde. Senere flyttet kong John Albert I alle jødene til dette området. Da bygde de sju forskjellige synagoger der. I tillegg til disse synagogene, er dette distriktet fullt av forskjellige flotte kafeer og restauranter. Ikke gå glipp av Kazimierz når dere besøker Kraków!

BTZGpH7DX4u
 
BTW2xQPBhXz

4. Sukiennice
Sentralt på Hovedtorget ligger også den 120 meter lange markedsplassen fra 1500-tallet, Sukiennice. Denne har fungert som midtpunkt i byens handelsvirksomhet i alle år, og er fortsatt i aktiv bruk. Det er et perfekt sted for å kjøpe noen fine suvenirer for deres nærmeste.

BTXODUyA2Pu
 
BTTXfW3l6r9

5. Wawel
Wawel er en bakketopp som befinner seg i Kraków gamleby, med en høyde på 228 meter over havet. På toppen kan dere se en rekke severdigheter. De viktigste er Kongeslottet og Wawel-katedralen, som tilhører Polens største nasjonalskatter. Med sin tusenårige historie har katedralen vært kronings- og begravelsesstedet for de polske kongene. Kongeslottet på Wawel tjente som kongelig residens og var plassen der landets herskere styrte Polen fra 1038 til 1596. 
 

BTZyIoljYVg
 
BTUh0yplfPp

6. Barbakan
Barbakan er en del av byens festningsanlegg. Den ble bygd mellom 1498 og 1499. Nå er Barbakan en avdeling av det historiske museum i Kraków. 
 

BSn81tgAqVW
 
BSY_ANyBzDT

7. Planty
Hvis dere har lyst på en spasertur, er det best å gå til Planty! Denne parken, som omkranser gamlebyen, ble grunnlagt mellom 1822 og 1830. Den består av en kjede med tretti mindre hager utformet i varierte stiler og utsmykket med mange monumenter og fontener. 

BL9VGO4DWu-
 
BSD9hk8By-F

8. Saltgruven Wieliczka

Hvis dere har nok tid til å reise lit ut av Kraków, besøk gjerne Wieliczka! Det er verdens eldste og mest kjente saltgruver. Saltgruvens historie strekker seg tilbake til middelalderen, og Wieliczka er i dag verdens eneste gruveobjekt som har vært i kontinuerlig virksomhet siden da. Saltgruven teller 9 nivåer, som strekker seg helt til 327 meter under jorden.
 

BTZpZ-ajCtL
 
BL01KcFBLDo

Kos dere i Kraków! 🙂 Les også om 10 beste stedene å besøke i Gdańsk!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva skjer i Polen i mai 2017?

Snart har vi mai, og sammen med varmere dager kommer det flere interessante arrangementer! Hver måned prøver jeg å finne noen interessante konserter, utstillinger og andre flotte arrangementer som tar sted i Polen snart. Det er på tiden å planlegge mai! Hvis dere reiser til Polen snart, les gjerne om alt som er verdt å legge merke til i løpet av den måneden!
OBS! Husk at den 1. og den 3. mai er helligdager i Polen og de fleste butikker og museer er stengt!

Gdańsk, Sopot og Gdynia
4. mai – Kings of Convenience (konsert) – Teatr Szekspirowski (Gdansk Shakespeare Theatre) – ul. Wojciecha Bogusławskiego 1
Kings of Convenience er sikkert en duo som dere kjenner godt! 🙂 Hvis dere vil gjerne se disse norske berømte musikerne i Polen, kan dere gjøre det i Gdansk… men også i Warszawa (den 5. mai). Det er en «folk-pop»-duo bestående av Erlend Øye og Eirik Glambek Bøe fra Bergen. Konserten begynner klokka 20:00.

BGrCZLHSy6-
 
BGzac5-N7mV

11. mai – Jazz at the Bruderschaft – Bruderschaft, ul. Długa 81
Veldig ofte organiserer Bruderschaft forskjellige jazz-konserter. Det er et perfekt sted for å slappe av med en pils å høre på god musikk og bli kjent med noen polske musikere 🙂 Adgang er fri! Konserten begynner kl. 21:30

BRQSsIhhVPF
 
BQ1f8uxhgWt

26. mai – Hans Zimmer Live (konsert) – ERGO ARENA, Plac Dwóch Miast 1
Hans Zimmer er en tysk komponist og musikkprodusent. Han har gjennom flere tiår komponert musikk for over hundre filmer. De mest kjente lydsporene hans er fra filmene “Løvenes konge”, “Gladiatoren”, “The Dark Knight”, “Den siste samurai” og “Pirates of the Carribean”. Den 26. mai får dere en sjanse til å delta i hans konsert med orkester i Sopot. Den 30. mai kan dere delta i konsert i Kraków også! Billetter koster fra 179 til 549 PLN. Dere kan kjøpe billetter her. Konserten begynner klokka 20:00.

BS5UhjxBQ6W
 
BSlw_iyhxJV
 
BQdi7inBOaI

Kraków
7. mai – polske musikker spiller U2 – ICE Kraków, Congress Centre – ul. Marii Konopnickiej 17
Noen her som liker U2 og reiser til Kraków snart? Den 7. mai kan dere delta i en flott symfonisk konsert hvor dere kan høre på U2s sanger i en utypisk musikalsk arrangement. Billetter koster fra 79 til 199PLN. Konserten begynner klokka 19:00

BTCNt3tjx1P
 
BS_uUavg7WQ
 
BS_JhX2A-nn

17.-23. mai – filmmusikkfestival 10. Festiwal Muzyki Filmowej w Krakowie – Krakowskie Biuro Festiwalowe
I løpet av denne festivalen kan dere delta i mange konserter som skal gjøre dere kjent med filmmusikk endra bedre. Her kan dere lese mer! Billetter på hver konsert koster omtrent 30PLN. 

BGBUm-EEbnc
 
BQQhB-DAeme
 
BIBICclgR_n

Warszawa
10. mai – Vök (konsert) – Niebo, ul. Nowy Świat 21
Vök er et dreampop/indie-electronica band formet i Reykjavik. De ble berømt i hele verden, og denne mai spiller de en konsert i Polen! En billett koster 55PLN. 
 

BO69grODX0D
 
BMCTOKFD49t

12. mai – Sesongåpning på Prochownia Żoliborz (Żeromskiego-park)
Prochownia Żoliborz er en fantastisk kafe i Warszawa, og den 12. mai åpner stedet igjen sin “sommerhage”. Denne kvelden skal alle danse, slappe av ute med en glass prosecco eller øl og ha det moro! Hvis dere har lyst til å bli med, husk at festen starter klokka 20! 🙂
 

BQVcqYJAQ4O
BStGO2zDFff
BSD2fzTjJdW

Kos dere i Polen!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

7 steder anbefalt av Gdańsk-beboere

Det er så mange koselige kafeer, restauranter og puber i Gdańsk at det er vanskelig å besøke alle. Jeg har bodd i Gdansk for over 5 år nå og fortsatt oppdager noe nytt! Jeg spurte noen av vennene mine om å velge et sted i Gdansk som de liker best og fortelle meg om det. Etterpå besøkt jeg sammen med dem disse stedene, og nå kan dere lese om dem her. 🙂

1. Prasówka, ul. Brzozowa 1
“Prasówka er et sted både for å spise rask lunsj og sitte timevis med vennen med en kopp deilig kaffe som de serverer der. Det ligger ved Wrzeszcz-togstasjon i Gdansk og det er veldig nær Galeria Baltycka. Det er et lite sted med god mat, god kaffe og det er så koselig der at jeg kommer dit så ofte som jeg kan. De tilbyr også gode frokoster i rimelige priser!” forteller Joanna. Vi bestilte latte og varm sjokolade, og begge to smakte deilig!

2. Mąka i Kawa – Jana Kilińskiego 4, Metropolia-kjøpesenter
Et annet sted som ligger i nærheten av Galeria Bałtycka (kjøpesenteret) er Mąka i Kawa, altså… Mel og Kaffe 🙂 “Det er et perfekt sted for alle pizza-elskere!” sier Martyna. “Jeg liker også dette interiøret, det er lyst og romslig. Jeg liker å komme hit med vennene mine når jeg er i nærheten”. Jeg kan bare bekrefte det hun forteller! 😉 Jeg var veldig fornøyd, og kom tilbake en gang til etter et par dager!

3. Mandu – ul. Kaprów 19D (Gdańsk Oliwa), ul. Elżbietańska 4/8 (gamlebyen)
“Jeg besøker Mandu ganske ofte, fordi jeg bor i nærheten. Men også fordi jeg elsker dette stedet, og Mandu tilbyr mange slags av deilige pierogi. Hvis noen vil prøve pierogi i Polen, bør man sikkert gjøre det her!” forteller Filip. Og jeg er enig med ham! Mandus pierogi er nydelige, og prisene er ikke høye.

4. Kurhaus – ul. Aldony 6
Ikke så langt fra Wrzeszcz-togstasjon finnes det en fin kafe. “Jeg liker å komme til Kurhaus, fordi servitøre her er alltid høflige, og stedet tilbyr gode kaker hver dag. I tillegg er det alltid god øl og avslappet stemning her”, forteller Sonia. Jeg kan bare legge til at her kan dere finne også velsmakende te og kaffe! 🙂

5. Zbrojownia Cafe – ul. Tkacka 7
Ved siden av Kunstakademiet i gamlebyen finnes det en ganske ny kafe, nemlig Zbrojownia Cafe. Jeg gikk dit sammen med Aleksandra for første gang, fordi vennen hennes jobber der. Og vi var ikke skuffet! Nøyaktig det motsatte 😉 “Kaffe er helt deilig, og jeg liker interiøret. Det er god plass her, hyggelig stemning og avslappende musikk”, oppsummerer Aleksandra. Jeg bestilte en liten håndverksbrygget øl og den var veldig god. Og den kostet bare 7PLN, altså 14NOK! Jeg skal sikkert komme tilbake snart!

6. Rzecz Jasna – ul. Łąkowa 35-38
Rzecz Jasna ligger i Dolne Miasto (om dette området kan dere lese her), og jeg gikk dit for å spise frokost sammen med Krzysztof. Og jeg ble forelsket i dette stedet! “De har ikke bare deilige frokoster, men også kaker, kaffe og øl. Og veldig ofte organiserer de flotte fester eller konserter om kvelden. I tillegg liker jeg veldig dette interiøret. Det er et perfekt sted enten du vil prate med en venn eller slå ut håret om kvelden. Her kan man også organisere for eksempel bursdagsfest!”

7. Drukarnia – ul. Mariacka 36
Og til slutt meg 🙂 Drukarnia er et sted jeg besøker ganske ofte. Jeg liker å jobbe her, drikke chai latte, lese bøker og treffe vennene mine. Når det er varmt er det deilig å sitte ute, fordi Mariacka gate er en av de vakreste i Gdansk, synes jeg!

Har dere besøkt noen av disse stedene? Og hva er favorittstedene deres? 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Golfbaner i Polen

Av og til skriver dere til meg og spør om golfbaner i Polen som er i nærheten av Gdansk, Krakow eller Warszawa. Jeg har tenkt at det kan være nyttig å samle alt i ett innlegg, og skrive om de beste golfbanene i Polen. Enten dere er profesjonelle spillere, eller vil bare ha det gøy med vennene eller familien, her kan dere finne noe perfekt for dere.

Postołowo Golf Club – GPS N: 54° 8′ 15″ E: 18° 27′ 29″
Postołowo er en av de beste golfbanene i Polen. Den ligger bare 28km fra Gdańsk, og utsikten er nydelig. Golfbanen har store områder angitt for både proffer og amatører 😉 Les mer her.

BMjUk1Jg4fN
 
BGd8-l6KghC
 
6PWBKfn7Wl

Sierra Golf – Pętkowice, 84-200 Wejherowo
Hvis dere ønsker å slappe av på et flott hotel og spille golf hele tida, er det en god ide å sjekke Sierras tilbud. Sierra Golf Club ligger 30km fra Gdynia og fungerer også som et godt sted for arrangementer og forretningsmøter. En rik infrastruktur og store muligheter for organisering, sikkerhet og omgivelser i vakker natur vil gjøre enhver hendelse en ekstraordinær og uforglemmelig opplevelse. Les mer her


bildet: sierragolf.pl


bildet: sierragolf.pl

Sobienie Królewskie – Golf & Country Club – Sobienie Szlacheckie 6, 08-443 Sobienie Jeziory
Reiser dere til Warszawa, besøk Sobienie Królewskie. Denne golfbanen ligger 50km fra Warszawa. Golfbanen ble designet av den engelske studio Ford Golf Design Group. Nydelig landskap hjelper både med å slappe av og konsentrere seg. Sobienie Królewskie tilbyr også et fantastisk hotell som er verdt å legge merke til hvis dere har lyst til å bli der lengre. Der finnes det også en svømmebasseng, hester, tennisbaner og sykkelruter. Les mer her
 

BKY7DBrBq7S
 

Lisia Polana – Pomocnia 9, 06-180 Pomiechówek
Lisia Polana ligger 40km fra Warszawa, i nærheten av Pomiechówek-skogreservat og Kampinoski-nasjonalpark. Det er et perfekt sted for å trene golf både for de som har gjort det for mange år, og for dem som vil begynne. Der finnes det også et hotell med frokostbuffet, Wi-Fi og kostnadsfri parkering. Her kan dere lese mer. 

BKshcTZAEu-
92x0UZprnQ

Golf Park Józefów – ul. Telimeny 1, Józefów
En annen golfbane som ligger i nærheten av Warszawa er Golf Park Józefów. Der kan dere også få noen privattimer med en erfaren instruktør. Prisene er rimelige og stedet er helt sikkert verdt et besøk! Les mer her
 

BMykIc1BgZH
 
BROi6OZDgj4

Kraków Valley Golf – Paczóltowice 328
Det er ikke bare et sted hvor dere kan spille golf, men også… Organisere et bryllup! Det er et perfekt sted for aktiv fritid. Der kan du organisere din bursdagsfest, ditt utdrikningslag og forretningsarrangementer. Les mer her
 

BHxW4WejAsj
 
BSZbjFEFma2
 
BRQoGw1DTVx

Kos dere i Polen! 😉

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hel, Jastarnia og Chałupy – flotte strender i Polen

I Polen finnes det mange flotte steder som er verdt å reise til. Liker dere polske strender, men har allerede vært i Sopot, Gdynia og Gdańsk? Eller kanskje har dere lyst til å ta en liten tur til et annet fint sted som er i nærheten? Hel, Jastarnia og Chałupy har fine strender og er perfekte steder for å prøve kite- og windsurfing. Det er bare 2 timer med tog å reise til Helhalvøya fra Gdansk, og dette området er sikkert verdt å legge merke til. 🙂
 

Hel som ligger helt på slutten av halvøya. Byen blir særlig gjerne besøkt på grunn av sitt selakvariet. Både barn og voksne liker å komme hit for å se på selene som spiser og viser sine triks. Der finnes det også mange hyggelige restauranter, hvor dere kan spise deilige fiskeretter.
 

BOebrGmAeb2
 
BGMWUR6NUvQ

Der finnes det også et fiskerimuseum (ul. Bulwar Nadmorski 2) hvor dere kan se mange interesante skip, mallerier og arkivbilder.

BSDzrbVAGpf
 
BD3sKLwiQjg
 
BJLvTCGD_r-

Chałupy er et veldig populært sted blant surfere. Langs hele kysten finnes det mange suftskoler med kvalifiserte lærere. I Płucka-bukten er vannet veldig rolig, og derfor er det er perfekt sted for å surfe. Der finnes det også flotte fiskerihavner og strender hvor man kan bare sitte på en fin strand og slappe av.

BSJ4q5YgGiM
 
BIpGdFWBL-M

Jastarnia er også et sted som har flere badesteder. Hele området er et perfekt reisemål for alle som vil ligge og sole seg på stranda og slappe av. Strandene med hvit sand tilhører til de vakreste ved Østersjøen. Infrastruktur her er også utviklet: det mangler ikke SPA-hoteller, restauranter og kafeer. Naturen her er også vakker og helt unik. Her kan hver gjest finne noe for seg. 🙂

BSwBKLJFi6k
BSYAuXljk4f

Kos dere i Polen!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Travel Gdańsk – transport og turer

Innlegget er sponset.

Det er en ting å bestille en flybilett til Polen, men å reise i Polen og bevege seg fra et sted til et annet er noe ganske annet, og det kan være litt problematisk også. Noen ganger er det ikke komfortabelt å reise med tog eller buss. Da drømmer man ofte om å ha en bil for å ta seg fra et sted til et annet uten å vente til toget eller bussen for over én time og bære ei tung veske med seg. Men det finnes en løsning! Enten vi vil reise fra flyplassen til sentrum, eller ha en liten tur til en annen by, er Travel Gdańsk noe helt perfekt for dere. Men det er bare begynnelsen! 🙂

La oss starte fra scratch! Når dere reiser til Gdansk med fly, skal sjåfør vente til dere allerede på flyplassen. Alle av dem snakker flyttende engelsk. Du trenger ikke å bry deg om flyet skal komme på tid eller ikke. Sjåførene har en spesiell app for å observere fly. På den måten vet de når flyet er forsinket, og det er ikke noe problem. Dere skal ikke betale ekstra for det. Hva er viktig, prisen endrer seg ikke uavhengig av dagen og tidspunktet. Derfor er det en god idé å bestille tjenesten når dere vil reise tidlig om morgenen eller sent på natta. Hvis dere reiser med tog eller ferje, der kan sjåføren treffe deg også.

Dere trenger ikke å bry seg om kvalitet heller. Alle bilene er Mercedes-biler som er veldig komfortable, og det finnes en mulighet å bestille en limo også. Bilene har god plass for bagasjen deres og en rullestol også hvis en av dere bruker den. I tillegg får dere fri WiFi og mineralvann i bilen. Hvis dere reiser med barna, har Travel Gdańsk barneseter og det er gratis å bruke dem! Og hvis dere ønsker å kose dere i bilen, er det mulig å bestille en flaske sjampanje. 🙂 Jaaa, det høres bra ut!

Selv liker jeg å bruke tiden helt opp når jeg reiser til en ny by. Derfor etter å ha sett de viktigste severdigheter i Gdańsk er det en god idé å bli kjent med flere byer som ligger i området, synes jeg. Likevel er det ofte vanskelig å planlegge en sånn tur. Man må lete etter et sted som er verdt et besøk, finne en måte å reise dit. Det er jo veldig komplisert og tidkrevende! Likevel blir det veldig enkelt med Travel Gdańsk, fordi de kan også planlegge reisen din og kjøre deg til de beste stedene, for eksempel til Malbork hvor det finnes et fantastisk slott som er verdens største mursteinsslott og et av verdens største gotiske arkitekturkomplekser.

Men kanskje kommer dere til Gdansk bare fordi dere vil slå ut håret og ha det gøy? Eller dere vil ta vare på tennene og slappe av i SPA? Da har jeg gode nyheter, fordi Tour Gdańsk organiserer fester og utdrikningslag også. Sjåførene kan ta dere til golfbaner eller SPA-sallonger, vannparker eller tannlege. På nettsiden finnes dere forskjellige pakker som kan hjelpe dere med å velge det beste alternativet!

Og vet dere hva? Tour Gdańsk gir 20% rabatt på turen til Malbork, Stutthof (med konsentrasjonsleiren og museet), og Kaszuby ? en nydelig region i nærheten av Gdansk. Tilbudet er tilgjengelig bare for Besøk Polens lesere! Vel, nå er det bare å reise til Gdansk og kose seg masse! 🙂

Les mer om TourGdańsk her: travelgdansk.pl

Påsketradisjoner i Polen

For noen dager siden skrev jeg om polsk mat som spises i påsken (les her). I dag vil jeg gjerne fortelle jeg litt mer om påsketradisjoner i Polen. Påsken er jo like høytidelig som jul her i landet. Hvis dere reiser til Polen i løpet av disse dagene, er det verdt å vite at butikkene er stengt på påskesøndag og dagen etter. Likevel kan man merke påskeatmosferen i hele uken allerede fra palmesøndag. Hvordan forbereder polakker seg til denne høytiden? Hvorfor heller vi vann på hverandre dagen etter påskesøndag og hvem får vi presanger fra? 😉 Les i dette innlegget!

Easter composition with colored eggs and decorations. Holidays flat lay

1. Skjæretorsdag, langfredag og påskelørdag

Disse tre dagene før påskesøndag heter på polsk Wielki Czwartek, Wielki Piątek og Wielka Sobota. Hver skjæretorsdag er det en masse i den katolske kirken til minne om Herrens aftensmåltid. På langfredag minner de troende Jesu Kristi død på korset. Påskelørdag er den nest siste dagen i Den stille uke. 
 

BDXstsAtIi0
 
BIA8yDIjZ0R

2. Påskeegg og velsignelse av mat
I Polen er det vanlig at folk pynter egg med forskjellige farger – slike egg heter pisanki på polsk. Lørdag morgen går man til kirke for å velsigne mat. I påskekurv bør man ha egg som symboliserer det gjenfødte liv og seier over døden, brød, pølse som symboliserer helse og rikdom, salt, pepperrot, ost og en lam (en figurine) som er symbol på Jesu Kristi. Påskekurven blir dekorert, for eksempel med buksdom kvister. 
 

BSrWpwJB93n
 
BDbE0djF1EV
 
BSbB-XihoDp

3. Påskefrokost
Påskesøndag er den viktigste dagen. Om morgenen sitter familien sammen og spiser frokost. Det er viktig at alle prøv alt fra den velsignet påskekurven – mange tror på at det gir lykke, helse og velstand. Om påskeretter kan du lese mer her
 

BR5mPOUh_Vs
 
BR8IG5ADVhf
 
BSi7HsYg63J

4. Presanger
Denne dagen gir vi også presanger til hverandre eller… vi later som at det var påskeharen som gjorde det 😉 Mange voksne skjuler presanger og godteri i leiligheten og barna må finne dem. 

BStDpjqBfk-
 
BSrRQRFBDmi

5. Śmigus-dyngus eller lany poniedziałek 
Mange barn (men også voksne) elsker denne litt rar skikk! Da spruter og heller vi vann på hverandre og skriker “śmigus-dyngus”. Det kommer fra en slavisk skikk. I fortida trodde folk på at det stimulerer fertilitet, men det var også en måte for å plukke opp unge, ugifte damer. I dag gjør vi det bare for moro skyld 🙂
 

BE6byOmhJsv

God påske til dere alle! 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva spiser polakker i påsken?

Om en uke er det påske. Det er en viktig dag både i Norge, og i Polen. Det er jo den mest sentrale av de kristne høytidene i kirkeåret, både for den romersk-katolske, den ortodokse og de protestantiske kirkene. Vi feirer Jesu Kristi oppstandelse med en veldig god og rik frokost på søndag. Det viktigste er maten vi viet i kirken dagen før. Tradisjonelt er det litt av alt som skal spises på søndags frokost. Er dere nysgjerrige på hva som spises i Polen denne dagen? Her kommer det en liste over de mest kjente påskerettene!

1. Egg
Alle tenker på egg i Polen når de tenker på påsken. 🙂 Denne dagen spiser vi egg på alle mulige måter. Det er vanlig å spise spylte egg eller eggpaste.

BSf7B0XFooa
 
BR5mPOUh_Vs


2. Hvit pølse og żurek

Denne dagen er det også vanlig å spise hvit pølse. Det finnes også biter av pølse i tradisjonell polsk suppe Żurek. Den har en typisk syrlig smak og er veldig god. 
 

BSMroaXgFyK
 
BR8IG5ADVhf

3. Helstekt svinekam med svisker
Denne retten spiser vi ikke bare i påsken. Det er vanlig å lage den ved forskjellige anledninger, men mange polske familier gjør det også denne dagen.
 

BSi7HsYg63J
 
BSYCbXegyCy

4. Ćwikła z chrzanem – rødbeter med pepperrot
Det er en perfekt tillegg til kjøtt. Ćwikła er laget av kokte rødbeter og krydret med rever pepperrot, salt, sitronjuice og spisskummen.

 
BORf_b2A8oL

5. Paté
Det er også vanlig å lage paté før påske. Den er laget av svinekjøtt skulder, storfekjøtt, kalkun- eller kyllinglever, egg og forskjellige grønnsaker og krydder.
 

BSg5ORHDILG
 
BSmQZ3QlRbv

6. Pascha 
Det er noe typisk for påske i Polen. Pascha er en slags ostekake som er veldig fet og myk. Det er ekte smør, egg og masse rosiner og nøtter i den. Pascha er ganske søt, og smaker deilig! 
 

BSitncqBNln

7. Mazurek
Det er en av mine favoritte kakene. Mazurek spises vanligvis bare i påsken, og det finnes mange forskjellige oppskrifter på den. Det er en slag sprø kake med karamell masse, sjokolade og forskjellige nøtter.
 

BSlMDfLBzk_
 
BSltAZihH_r

8. Babka wielkanocna – Babka kake
Babka er en gjærkake, som er veldig mektig på grunn av mengden av egg vi tilsetter til deigen. Den er ikke sofistikert, og ganske enkelt å lage! Likevel liker mange å dekorere babka med frosting, sjokolade, nøtter og frukt.

BSoxPF6hXLX
 
BRphRH7gKCB

Smacznego! Kos dere 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Frokost og brunsj i Poznań

Jeg har allerede skrevet om de beste frokostrestaurantene i WarszawaGdańsk, Kraków og Wrocław, og nå er det på tide å skrive litt om Poznań! Frokost er dagens viktigste måltid, sier mange. Den bør gi deg energi til å komme igang på jobb eller skole, men også til å vandre rundt i byen, oppleve nye steder og ha det gøy når dere er på ferie! Når jeg reiser til en ny by, er det veldig viktig for meg å begynne dagen på en god måte. Derfor leter jeg etter spisesteder og kafeer som tilbyr fantastiske frokoster. Jeg har mange venner som bor i Poznań og de har hjulpet meg med å lage en liste over 6 frokoststedene som mange liker å begynne dagen på. 


Bildet: Fotolia

Lavenda cafe&lunch – ul. Wodna 3/4
Denne kafeen er veldig sjarmerende! Det er hyggelig å sitte der, men ikke bare på grunn av vakkert interiør. Frokoster der er som himmelen i munnen 🙂 De erfarne kokkene baserer på ferske sesongprodukter, og brødet som de tilbyr, blir bakt på stedet. Lavenda er åpent hver dag fra klokka 8:00. Rimelige priser (omtrent 15PLN), store porsjoner og de beste smakene!
 

BPVCyTqDr8O

Drukarnia Skład Wina&Chleba – ul. Podgórna 6
Fersk brød, deilig kaffe… Hva mer kan man ønske seg? 🙂 Hver dag kan dere spise frokost der mellom klokka 7 og 12 (om helgen til klokka 13). Til hver frokost får du kaffe, te eller jus. Jeg anefaler den engelske frokosten og pannekaker med kannel og epler 🙂 Der kan dere også kjøpe brød og rundstykker.
 

BSYT83GBSwT
 
BSV_crxB_pW
 
BSJrThaB0RM

Zielona Weranda – ul. Ignacego Paderewskiego 7
Dette stedet er helt magisk! Alle vennene mine anbefaler det og det er synd at jeg ikke har vært der ennå! Et fargerikt sted med masse deilige frokoster å velge mellom! Stedet er åpent fra klokka 10 hver dag. Frokostene er litt billigere enn i Lavenda og Drukarnia (omtrent 20PLN), men de er helt verdt prisen 😉
 

BSdKyN5F1yB
 
BSaxdI5FJH_
 
BSA_Kx8FoqL

Stragan Kawiarnia – ul. Franciszka Ratajczaka 31
Hvis du ikke kan forestille deg hvordan det er å begynne dagen uten kaffe, bør du besøke Stragan 🙂 Kaffen der er av høyeste kvalitet, og i tillegg kan du spise en anstedig frokost der. Stragan er åpent fra kl. 8:00

1fgcNgJ9fs
 
BJ7zVWsAZUP
 
BGHSjJ8J9Tt

LeTarg Bistro&Bar – ul. Półwiejska 42, Stary Browars gårdsplass
Forfriskende smoothier, velsmakende frokoster og kaker! Det er det som LeTarg tilbyr. Prøv gjerne Croque Madame eller frittata med tørkede tomater, gorgonzola og spinat! Stedet tilbyr også spesjelle frokoster for dem som trener og prøver å holde dere i form.
 

BJYQZ5EADFW
 
BSYOb9aAifj
 
BRgE9IUDZXe

Cocorico Cafe&Restaurant – ul. Świętosławska 9
Jeg liker veldig mye Cocoricos interiør. Stedet er veldig pen og i tillegg tilbyr den vennlige servicen deilig kaffe og frokoster. Der kan dere også organisere fester! Gode omeletter og Cocorico-frokost!
 

51sZzvtkO3
 
BSBu6PTjqYG
 
BJueBeLgRmp

Smacznego! 🙂 Kos dere i Poznań!

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top