Hva spiser polakker i påsken?

Om en uke er det påske. Det er en viktig dag både i Norge, og i Polen. Det er jo den mest sentrale av de kristne høytidene i kirkeåret, både for den romersk-katolske, den ortodokse og de protestantiske kirkene. Vi feirer Jesu Kristi oppstandelse med en veldig god og rik frokost på søndag. Det viktigste er maten vi viet i kirken dagen før. Tradisjonelt er det litt av alt som skal spises på søndags frokost. Er dere nysgjerrige på hva som spises i Polen denne dagen? Her kommer det en liste over de mest kjente påskerettene!

1. Egg
Alle tenker på egg i Polen når de tenker på påsken. 🙂 Denne dagen spiser vi egg på alle mulige måter. Det er vanlig å spise spylte egg eller eggpaste.

BSf7B0XFooa
 
BR5mPOUh_Vs


2. Hvit pølse og żurek

Denne dagen er det også vanlig å spise hvit pølse. Det finnes også biter av pølse i tradisjonell polsk suppe Żurek. Den har en typisk syrlig smak og er veldig god. 
 

BSMroaXgFyK
 
BR8IG5ADVhf

3. Helstekt svinekam med svisker
Denne retten spiser vi ikke bare i påsken. Det er vanlig å lage den ved forskjellige anledninger, men mange polske familier gjør det også denne dagen.
 

BSi7HsYg63J
 
BSYCbXegyCy

4. Ćwikła z chrzanem – rødbeter med pepperrot
Det er en perfekt tillegg til kjøtt. Ćwikła er laget av kokte rødbeter og krydret med rever pepperrot, salt, sitronjuice og spisskummen.

 
BORf_b2A8oL

5. Paté
Det er også vanlig å lage paté før påske. Den er laget av svinekjøtt skulder, storfekjøtt, kalkun- eller kyllinglever, egg og forskjellige grønnsaker og krydder.
 

BSg5ORHDILG
 
BSmQZ3QlRbv

6. Pascha 
Det er noe typisk for påske i Polen. Pascha er en slags ostekake som er veldig fet og myk. Det er ekte smør, egg og masse rosiner og nøtter i den. Pascha er ganske søt, og smaker deilig! 
 

BSitncqBNln

7. Mazurek
Det er en av mine favoritte kakene. Mazurek spises vanligvis bare i påsken, og det finnes mange forskjellige oppskrifter på den. Det er en slag sprø kake med karamell masse, sjokolade og forskjellige nøtter.
 

BSlMDfLBzk_
 
BSltAZihH_r

8. Babka wielkanocna – Babka kake
Babka er en gjærkake, som er veldig mektig på grunn av mengden av egg vi tilsetter til deigen. Den er ikke sofistikert, og ganske enkelt å lage! Likevel liker mange å dekorere babka med frosting, sjokolade, nøtter og frukt.

BSoxPF6hXLX
 
BRphRH7gKCB

Smacznego! Kos dere 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg