Grunnlovsdagen i Polen

Snart kommer det 3. mai: en av de aller viktigste datoer i Polens historie. Men hvorfor er den så spesiell?

Den 3. mai 1791 ble Polens grunnlov vedtatt og for oss er det virkelig noe å være stolt av, for det er den første grunnloven i moderne Europa og den andre i verden. 🙂

BTlggU1lOjR
 

Litt historie
Den polske konstitusjonen ble vedtatt den 3. mai 1791 av Polen-Litauen i Kongeslottet i Warszawa og senere vedtatt av nasjonalforsamlingen Sejm. Grunnloven introduserte mange viktige endringer, f.eks. innførte en maktfordeling og anga at statsmakten skal fordeles på tre uavhengige institusjoner: en lovgivende, en utøvende og en dømmende. Den også avgrenset juridiske immuniteter og privilegier til adelsmennene og for første gang i den polske historien ble de polske bøndene en formell del av nasjonen. Frie valg var erstattet av arvelig makt og Tonasjonsrepublikken, som inntil da besto av Polen og Litauen, ble oppløst og Rzeczpospolita Polska ble skapt i stedet. Som minne om denne konstitusjonen ble 3. mai utpekt til Polens nasjonaldag.

I løpet av den andre verdenskrig under den tyske og sovjetiske okkupasjonen var feiringen av nasjonaldagen forbudt. Det var ikke før 1981, etter det systemiske gjennombruddet, at de polske myndighetene tillot 3. mai feiringer.

 

BToWyeUlVzq

 

BToDczjgXRt

Patriotiske symboler
Tegn på at vi elsker denne dagen er synlige allesteds. Overalt dominerer det bare to farger: hvitt og rødt 🙂 Om kvelden er noen bygninger opplyst i nasjonale farger (f.eks. Presidentpalasset  eller Kultur- og vitenskapspalasset i Warszawa), blomster i parker er ofte plantet på en spesiell måte og også i husene bakes det forskjellige spesielle bakverk.
 

BbrQJZZjkVV
 
BTn1BntgW_Y
 
Bh_nOsOFHgC

‘Majówka’ – hva er det egentlig?
Den polske grunnlovsdagen er en offentlig fridag. Grunnlovsdagen forekommer sammen med Arbeidets Dagen (1. mai) som er også en fridag, og da er det yndlingstiden til alle for å ta fri fra jobben resten av uka og dra på en lengre ferie. Denne langhelgen i mai heter nettopp slik: ‘majówka’ 🙂 Det er et veldig populært begrep og alle bruker det når fritiden kommer.

—-> Det er også lurt å bemerke at de fleste av butikkene skal holde stengt på 1. mai (Arbeidets Dagen) og 3. mai (Grunnlovsdagen), så  kanskje det er verdt å kjøpe alle de nødvendige varene dagen før!
 

BTlw_Qbgou9

Feiringer av 3. mai oppstår av spennende parader, marsjer, taler og andre arrangementer slik som f.eks. Grunnlovsdagen-løpet.
For dere som skal være i hovedstaden på denne tiden anbefaler vi å se nærmere på denne uvanlige hendelsen som inneholder nesten 7000 deltakere! I dette året Grunnlovsdagen-løpet begynner 3. mai kl. 11 i Warszawa på ul. Hopfera.

 

BE6kReIlAkC

 

BTq5SlngX9w
 
Bg3C5HaDR1n
 

BTyXftxD9D2

 

BTk70-xgMkw
 

I forbindelse med 3. mai arrangeres det parader ikke bare i Polen, men også over hele verden. F.eks. slik ser feiringer ut i Chicago, USA 🙂

 

BT0DCFflUPh

 

BTpNGdEFm1v

Sist, men ikke minst – musikk.
På grunnlovsdagen holdes det mange patriotiske konserter. Her kan dere høre på noe av de polske patriotiske sangene som er fremført av polske vokalister 🙂
 

 
gRu39mihWZQ
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

En liten oppdatering

Hei alle sammen!

I dag overtar vi bloggen for Magda 🙂
Vi er nå to som skal drive denne bloggen! Vi heter Julia og Daria, og vi skal gjøre vårt beste ved å gi dere gode råd og nyttige reisetips. Våre hoder er fulle av glimrende ideer og som det sies: flere hoder tenker bedre enn ett 🙂

Litt om oss:

Jeg heter Julia, og jeg er 22 år. Jeg studerer norsk på Universitetet i Gdańsk og opprinnelig er jeg fra Szczecin, en vakker by i den vestlige delen av Polen, men i tillegg har jeg bodd en tid i Irland. Jeg er absolutt forelsket i kinematografi, musikk og reiser. I fritiden elsker jeg å sykle og lese norske krimromaner, men jeg skal aldri si nei til god kaffe med venner 🙂

Jeg heter Daria, og jeg er 20 år gammel. Jeg har bodd i Norge halve livet mitt, men fordi jeg savnet røttene mine flyttet jeg tilbake til Polen for å studere. Jeg studerer psykologi ved universitetet i Sopot, og er så langt veldig fornøyd. Jeg er en person som elsker å reise, liker god mat, men har også andre hobbyer som dans, og bøker 🙂

Og slik ser vi ut 🙂

                 
Fra venstre: Daria og Julia

 

Vi håper dere vil følge med oss på dette eventyret! 🙂
 

Balispa – massasje tempel i Gdańsk

Med den første, forfriskende vårvinden leter alle av oss etter en metode for å bli fylt av ny energi, som vil hjelpe oss med å forsterke kropp og rense sjel. Derfor bestemte jeg meg i dag å ta dere til et spesielt sted, der dere kan finne alt, dere trenger til å føle dere lykkelig. La dere skaffe dere en forfriskende tur til roens, harmoniens og avslappings tempel – Balispa massasjesalong i Gdańsk.

Balispa er uten tvil Gdańsks massasjetempel. Sentralt lokalisert i Gamlebyen (ved Szeroka gata), omringet av pen arkitektur og byende profesjonelle tjenester er den et perfekt sted for alle som prøver å finne ro og positiv energi.

 

 

Jeg overdriver ikke med å si at dette stedet er relevant for alle! Salongens tilbud er variert og tilpasset til gjester med ulike behov. Disse som leter etter avslapping i dens reneste form, kan bestemme seg for en mild, Bali massasje, intens hawaiisk massasje lomi lomi eller en varm stein massasje. Se prisliste her.

 

Massasje kan også ha helbredende kraft. Disse som vil forbedre deres blodomløp, fungering av nervesystemet og redusere stress kan prøve japansk Shiatsu massasje. For gjester, som lider av tunge bein, anbefales det fotmassasje, som utføres av erfarne massørere med kunnskap innen refleksologi. Med hjelp av indisk hodemassasje kan man få balansert energiomløp og stimulere hårvekst.

I salongen er det også andre massasjer, som er tilgjengelige – massasje mot cellulitt, massasje for gravide kvinner eller thaimassasje. Man kan velge 30-, 60- eller 90-minutters alternativ.

 

Noe interessant er også pakketilbud – Spa Delight og Extravagance med spesiell fotbehandling eller helkroppsbad.

Det viktige er at i Balispa passer man også på velegnet, intim atmosfære. I motiver synlige i interiøret kan man fort oppdage kulturen til Det fjerne østen, som gir det mulig for gjester å flytte med en gang til en annen verden, som man dristig kan kalle harmoniens og avslappings verden. Der tenker man ikke på sine hverdagslige plikter og problemer, med roer seg ned, overvinner negative følelser og blir fylt med energi for videre arbeid.

 

Salongens eiere skjønner hvor viktig rolle spiller reel, dyp avslapping for deres gjester. Derfor er det en vanlig praksis å motta maksimalt 4 gjester samtidig. Husk å bestille deres massasje på forhånd!

Det fjerne østen og våratspredelse i Gdańsk er like rundt hjørnet! Og nå noen praktiske opplysninger:

 

Kontakt

Telefon: +48 517 088 808

E-post: [email protected]

Nettsted: http://www.balispa.pl/en/english/

Innlegget er sponset

Forbud mot søndagsåpne butikker i Polen

Søndag handel forbudet har lenge vært noe helt vanlig i Norge, og for nordmenn har det blitt normalitet. Men nå ble forbudet innført også i Polen. Dette er en forandring mange polakker er ikke fornøyd med, og anntagelighvis et forbud som også en del turister kommer til å mislike.

Den Polske presidenten Andrzej Duda har underskrevet vedtaket som begrenser handelen på søndager, og forbudet har allerede trådt i virkning fra 1 mars 2018. Hovedgrunnen til å forby søndagsåpne butikker var at ansatte skulle få en dag i uken som de kan nyte, og slik at de kan tilbringe tid med familie og venner. For at forandringene ikke skal komme som et sjokk, blir forbudet innført gradvis. Det vil si at i år 2018 gjelder forbudet i to søndager i måneden. I 2019 blir det tre søndager i måneden, og fra 2020 vil forbudet gjelde alle søndager i måneden med noen få unntak.

Det kan være lett å bli forvirret så under kan dere se en oversikt over de søndagene forbudet gjelder i år. Det grønne betyr søndager med handel forbud. 🙂 

På grunn av forbudet de fleste av butikkene skal være stengt på søndager. Naturligvis snart kom det en reaksjon på forbudet fra foretakseiere ? mange butikker og supermarkeder har forlenget sine åpningstider (fra kl. 21.00 til 22.00 på fredag og lørdag) og satte opp priser for å kompensere for tapet på søndager, f.eks. Lidl eller Biedronka. Supermarkeder som Tesco, Carrefour, Piotr i Paweł, Auchan og Alma skal også være stengt.

 


Bilder er hentet fra: Wikipedia

Men heldigvis  finnes det også noen unntak fra forbudet og blant de søndagsåpne butikkene er:

  • blomsterbutikker
  • restauranter
  • treningssentre
  • kinoer
  • bensinstasjoner
  • apoteker
  • postkontorer
  • butikker på jernbanestasjoner og flyplasser
  • butikker som selger billetter til offentlig transport, aviser eller tobakksvarer
  • alle butikker som er drevet av eieren selv
  • netthandelen er også tillat, så vi kan handle online uten restriksjoner

 

Hva er verdt å vite?

Queue a lot different people in grocery store. Crowd staying in line. Vector.
Bildet hentet fra: Fotolia

Forbudet har desverre sine ubehagelige konsekvenser i form av lange og slitsomme køer på lørdager. Derfor hvis dere har muligheten til det, anbefaler vi å kjøpe alle de nødvendige matvarene allerede på fredag, for å spare tid og nervene deres.

Det er viktig å bemerke at de fleste butikker på de store shoppingsentere er stengt på søndager, bortsett fra kafeer, matsteder og kinoer. Så det kan være lurt å bruke søndagen på å besøke noen andre atraksjoner som bowling, museeum, teater eller rett og slett kose seg på noe utested.

Big light multistorey shopping mall. Customers using escalators to get up and down. Trade centre of Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur, Malaysia
Bildet er hentet fra: Fotolia

Sjekk nyheter på Restaurant Piwna 47 Food & Wine Bar i Gdańsk!

Reklame |

Gamlebyen i Gdańsk tiltrekker hundretusener av turister. De vil beundre arkitektur, kjøpe ravsmykker og selvfølgelig… prøve godt kjøkken i stemningsfulle steder. Derfor bestemte jeg meg å minne dere i dag om en restaurant, som sammen med mine venninner, Agata og Kasia, pleier jeg å besøke regelmessig. Den kan anbefales på grunn av profesjonalisme, originalitet og at den alltid kan overraske man med noe nytt. Piwna47 Food & Wine Bar heter den.

Her med kjøkkensjef – Marcin Faliaszek

Piwna47 Food & Wine Bar er navnet som refererer til lokalets adresse. Det kan oversettes som Ølveien 47. Det er imidlertid ikke øl som står i sentrum av oppmerksomheten der. Den viktigste rollen i restauranten spiller vinen og den er samtidig et hovedmotiv for restaurantens interiør, som man kan uten tvil kalle som smakfullt.

De har sans og rom!

Og det moderne og koselige interiøret kan man nyte i tre, ulike spisesaler. Den minste ligger ved baren. Der er det plass til 16-18 personer. På veggene presenteres det de mest edle vintypene som selges i restauranten. Gjennom vinduet kan man se en utsikt over fargerike bygårder og Mariakirken.

Ildsted laget av stearinlys er hjertet av den andre salen, som er tilrettelagt for 40 personer. Der finnes det også to gyngestoler, perfekte for gjester som foretrekker te framfor vin.

Den siste, mest imponerende salen heter Vinterhage. Den ser ut som en eksklusiv hagestue med lysekroner lukkete i bur som fugler, nøyaktig dekkede bord og minimalistiske, elegante dekorasjoner. Den er klar for 34 gjester.

De er vineksperter!

Erfaring og kunnskap betyr veldig mye når man vil snakke om vin, og tilpasse den nøyaktig til bestemte retter. I Piwna 47 Food & Wine Bar har alle kelnere relevant praksis, som gjør det mulig å komponere en ekte symfoni ut fra retten og vinen.

For vinelskere organiseres det også smakingsmøter, som er gjennomført av Przemysław Bogdański – erfaren og kreativ sommelier. Under slike møter kan man smake på ulike vintyper fra alle kanter av verden, som er akkompagnert av kjøkkens spesialiteter.

De vet alt om mat!

Kjøkkenet i Piwna47 Food & Wine Bar har en internasjonal karakter, som gjenspeiler seg i rikdommen av ulike smaker. Restaurantens kjøkkensjef, Marcin Faliaszek, er mest opptatt av metoden som heter foodpairing. Den går ut på å kombinere ingredienser slikt at gjesten får en harmonisk rett som gir både gode smak og visuelle opplevelser. Vinvalg er den integrale delen av food pairing. Derfor i Piwna47 er Meny og Vinkart to verdener som man må besøke parallelt for å skaffe seg unike matopplevelser.

Desserter er også bemerkelsesverdige! Agata syntes det var synd å spise et slikt mesterverk.

De er kreative. Sjekk nyheter!

Om Piwna47 kunne dere allerede lese her http://besokpolen.blogg.no/1439550958_restaurant_i_gdansk__.html på bloggen tidligere. Kanskje har noen av dere allerede besøkt den, men for å være ærlig, det er et sted som forandrer seg stadig. Og stadig gir den ferske og deilige matopplevelser til sine gjester. Snart skal vi ha en sjanse til å bestille noe fra den nye menyen!

Vinelskere kan forvente også noe spesielt. Fra april av har de en sjanse til å velge vin fra skapet, som heter <<Connoisseurs choice>>. Der finner man bare edle vintyper av høyeste kvalitet. Antallet flasker er selvfølgelig begrenset!

Det er kjempegodt og smakfullt å være oppdatert!  🙂

Denne plassen venter på deg!

Kontakt:

+48 58 380 88 80​

nettstedhttp://www.piwna47.com/

Sjekk på kartet

 

Hotell Quadrille og restaurant Biały Królik i Gdynia – en reise til Eventyrlandet

Reklame |

Det var en gang ei jente som het Alice. En dag, fikk hun en drøm om en hvit kanin som bar et lite lommeur. Jenta var veldig nysgjerrig, og hun bestemte seg å følge etter kaninen ned i hans hull i bakken. Og da… det hele eventyret begynte. Hvis du også leter etter ditt eventyrland, ta imot invitasjonen fra Hotell Quadrille og restaurant Biały Królik (no. Den hvite kaninen) for å ta deg en vandring i magi-, smak- og designverden!

Jeg har besøkt Hotellet Quadrille noen dager siden og med 100% sikkerhet kan jeg inrømme at det ikke er bare et standard, eksklusivt overnattingssted. Det er det eneste 5-stjernes hotellet i Gdynia, som tilhører nettverket Relais & Chateaux, er tilrettelagt for voksne og ungdommer over 16 år og kan være inspirerende på forskjellige måter.

For det første kan dets beliggenhet inspirere turister til å bli kjent med Trippelbyen. Det første skrittet kan være en spasertur på moloen i bydelen Orłowo eller på stranda for å se den kjente klinten. Hotellet ligger også ganske nært til Sopot (10 minutters kjøring) og Gdańsk (25 minutters kjøring), som gir man store muligheter når det gjelder sightseeing.

BgbXQwGBA2X

 

BgPcHVwHbvT

For det andre er hotellet et reel designtempel. Interiøret kan fortrylle også de mest krevende gjestene. I Hotellet Quadrille kommer fortid i møte med det moderne, og hovedmotivet, som gjenspeiler seg i designen, er den nevnte fortellingen om Alice in Eventyrlandet. Sjakkbrett på gulvet ved inngangen, Levis Carrolls? rom og tallrike småting, som refererer til eventyret, lager en spesiell, magisk stemning i hotellet.

Hotellet Quadrille er delt i to sektorer. Den første heter ligger i et palass. Der finnes det de mest eksklusive rommene man kan reservere.

Man kan velge mellom 8 rom med double deluxe og 3 med single deluxe standard. Det interessante konseptet, som ble brukt, er at et hvert rom har en særegen karakter. Interiøret refererer til en bestemt forfatter. Man kan sove eksempelvis i rommet til Jane Austen, Gustave Flaubert eller William Shakespeare.

Den andre delen heter Oficyna og der er det mulig å finne et rom med business standard. Interiøret kan man beskrive som minimalistisk og praktisk. Eller – ekte skandinavisk! Aktuelt har Hotellet Quadrille plass til 68 gjester.

Restauranten Biały Królik er etter min mening en ekte smaksmie. Lokale, naturlige produkter i hender av en erfaren, kreativ og prisbelønt kjøkkensjef – Marcin Popielarz, kan bare bety et eventyr i smakens verden. Man kan bli sulten bare med å se på de fantasifulle rettene.

Hvis man er mer interessert i å utbringe en skål for noe da anbefaler jeg å besøke hotellets Puben 10/6. Vet du allerede hva refererer pubens navn til?

Når er det snakk om festen for kroppen er det viktig å nevne alle behandlingsformer som man kan finne i hotellets velværesenter. Mest moderne kosmetiske løsninger, originale massasjer, konserter med tibetanske syngende boller, eller ulike typer behandling i sfæren a°quadrille med basseng, jacuzzi samt ulike typer badstue skaffer alle en følelse av å være avslappet og spesielt.

Sist, men ikke minst er det verdt å nevne hotellets fasiliteter angående tilrettelegging av store fester. Hotellet disponerer bl.a. tre store spisesaler, en dansesale, konferansesale på 100 personer samt en vakker park på 2 ha. Mye rom betyr mange muligheter.

Altså, hvis man leter etter et interessant sted for å organisere usedvanlig julebord, original bryllup eller en unik kveld med kjæreste, kan jeg foreslå Hotellet Quadrille og restauranten Biały Królik. Jeg har selv hatt en sjanse til å sjekke kvaliteten av deres service og vet at det er et godt valg for alle eventyrlystne. Om vinteren også.

Leser dere fortsatt? Bra, for Hotellet Quadrille og Restauranten Biały Królik har et spesielt tilbud for å inspirere dere til å utforske nøyaktig Eventyrlandet.

 

Enhver som nevner ordet <<INSPIRACJA>> (no. inspirasjon) ved reservasjonen skal få gratis <<welcome drink>> 🙂

 

Kontakt:

Resepsjon: +48 58 351 03 00; [email protected]

Restaurant: 

Biały Królik: +48 58 351 03 30; [email protected]
Pub 10/6: +48 58 351 03 10

Velværesenter​:  +48 58 351 03 20 lub + 48 609 991 209  [email protected]

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top