St. Andrews skikker- Andrzejki

Om natten 29/30. november feirer vi i Polen det vi kaller Andrzejki. Dette er feiringen av St. Andrew. Vanligvis holdes det forskjellige arrangementer denne dagen. I år er det dessverre ikke mulig, men jeg vil gjerne skrive deg litt om dagens skikker.

Bildet: Adobe Stock

 

En gang i tiden ble St. Andrews Day bare tatt vare på av kvinner som ikke har ektemann. Den dagen var det mange spill og formuefortellinger for å hjelpe jentene med å finne en mann. Menn hadde også en slik ferie. Den ble kalt katarzynki (24. november).

Bildet: Pixabay

 

Den første informasjonen om Andrzejki i polsk litteratur kommer fra 1500-tallet. Hva ble gjort den dagen? Folk trodde at hvis en jente ikke spiste noe den dagen, ville hun se sin fremtidige ektemann i en drøm. Jentene klippet en kirsebærgren. Hvis det blomstret på julaften, betydde det et raskt bryllup. Skikkene fra den tiden overlever ikke den dag i dag.

Bildet: Pixabay

 

Det mest populære er å helle voks over vannet. En nøkkel brukes ofte til dette. Voksfolket prøver å forutsi fremtiden.

Bildet: Pixabay

 

Ugifte kvinner vekslet skoene helt til inngangsdøren. Personen som hadde skoene sist, gifter seg raskest.

Bildet: Pixabay

 

En annen moro var skokasting. Folk snur ryggen til døren og kaster venstre sko. Hvis skoen var vendt mot døren, betydde det et raskt ekteskap.

Bildet: Pixabay

 

For å gjøre drømmene dine oppfylt, kan du prøve å kaste en mynt i et vannkar.

Bildet: Pixabay

 

Dette er bare noen få av skikkene som finner sted denne dagen. Dette er en veldig populær ferie, spesielt i slaviske land.

10 polske byer du ikke visste om

Trippelbyen, Warszawa og Kraków – det er ikke rart at Polen er kjent for sine flotte storbyer, men det finnes også mange mindre steder som er både vakre og interessante. Jeg presenterer en liste over polske byer som du har sannsynligvis ikke hørt om, men du bør oppleve (minst noen av dem). De er perfekte for en kort tur hvis du er lei av støyende byer og har lyst til å se en annen side av Polen.

Location Poland. Red pin on the map.
Bildet: Fotolia

 

1. Sandomierz
En nydelig by som ligger ved Wisła-elven på syv høyder (slik som Roma) med en av de vakreste gamlebyene i Polen. Her finnes det mange arkitektoniske monumenter og det er fire vandreturer som leder gjennom byen. Sandomierz er veldig turistvennlig og du kan få alle nyttige informasjoner på nettstedet. I Polen er byen mest kjent for å være et sted hvor foregår handlingen til en populær polsk versjon av en italiensk TV-serie om en prest som løser krimialsaker.

BJh2ejtAnji
BXr93hxh-0u
3OqLEjRaVd

 

2. Zamość
Et sted som er kjent først og fremst for sin arkitektur. Den blir ofte kalt «en renessanseperle» og det er ikke uten grunn. I Zamość kan man se for eksempel de fargerike bygårdene og kolegiallkirke som ble bygget nettop i renessansestil. Byen tilbyr en rekke attraksjoner som dyrehage, parker og gallerier. Den ligger i nærheten av Polens østlige grenser og hvis du har tenkt om å besøke Lviv, fra Zamość er det bare 130 kilometers reise.

BXTZ9aOhOeH
BQi0t9XDEt3
BaG430bBOdy

 

3. Kazimierz Dolny
En vakker beliggenhet i en av de mest sjarmerende steder ved Wisła-evlen og en magisk markedsplass gjør Kazimierz Dolny et populært reisemål blant polske turister. Likevel er den kanskje ikke så kjent i utlandet. Det er på tide å gjøre noe med det for byen er definitivt verdt et besøk!

BCNg7RqL6PM
5NA-EBL6ID
BKnX7-FgVjg

 

4. Reszel
Små, stille gater, et gotisk slott og fascinerende historie – dette er Reszel. Byen ligger i det nordøstlige Polen i Warmia-området og man kan nesten kjenne middelalderens ånd i luften. Hvorfor er det så stille her? Reszel er den første polske byen som ble medlem av Cittaslow – en organisasjon med formålet å bevare kultur og særpreg av småbyer. Og når det gjelder historie – her var den siste kjente brenningen av en kvinne henrettet for trolldom i Europa.

BZeFgOeld5W
BZoj6_Enc9T

 

5. Świdnica
Mange som besøker Dolny Śląsk (Nedre Schleichen) er fokusert på Wrocław eller Książ-slotttet. De er selvfølgelig fine steder men det er også bra å legge merke til en små og litt mindre kjent by. Du kan planlegge din reise til regionen slik at du kan se Den jødiske kirkegården og Fredskirke som er skrevet inn på UNESCO-listen.

BQvQC4KldVg

6. Chojnice
Å være en del av Kaszuby-regionen og nærheten av Tucholaskogen er det som kalles for en vakker beliggenhet! Det er selvfølgelig ikke alt. I selve byen er det nydelig Gamlebyen, god bevarte arkitektoniske monumenter og en park hvor man kan spasere i timevis.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka (@lifemanagerka)

7. Chełmno
Det er bare å dra 40 kilometer utover Toruń for å nå en ikke mindre vakker by med en like lang historie (begge byene fikk byrettigheter i 1233). I årene1230-1250 var Chełmno Den tyske ordens by og i dag kan man beundre velbevarte bygninger fra den tiden. Senere epoker satte også sitt spor på byens topografi. De gotiske kirkene, bymurer og et rådhus i renessansestil – dette mangfoldet gjør Chełmno en av de vakreste byene i Polen.

BIJB0png-yq
BII_VACgHdo
BIj6GhogXfT

 

8. Kłodzko
Festningen Kłodzko er kanskje mest gjenkjennelig enn selve byen, med det er ikke det eneste som gjør Kłodzko verdt å se. Middelalderplan, sjarmerende gamlebyen og de pittoreske smågatene (og kanskje nærheten av grensen med Tsjekkia) gjør at byen er ofte kalt for den lille Praha.

BaUkVgBlpiN
BaUnNrgFyDI

 

9. Lądek Zdrój
En av de eldste spa-byene i Polen som ligger i Sudetene. Her kan man nyte verme kilder og se forskellige severdigheter som bygårdene i barokk- og renesansestil. Det er også verdt å besøke den botaniske hage Arboretum.

BThvS5LDD9r
BaOOCUEBYKV

 

10. Jarosław
Polsk, ukrainsk og jødisk kultur hadde sin møteplass i dette tidligere handelssenter. I dag kan man spore de gamle dager i bygårdene ved markedsplassen og et rådhus som til tross for mange ombygninger mistet ikke sin sjarm.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Maciej Romanik (@maciejromanik)

Marta Brok
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Adam Małysz- den mest kjente polske skihopperen

I går startet verdenscupen i skihopping. Akkurat som i fjor, er den første konkurransen i Wisła, Polen. Dessverre blir konkurransen denne gangen uten publikum. Jeg er glad for å fortelle deg litt om Adam Małysz, som gjorde skihopping veldig populær i Polen. På grunn av det var det noe vi kaller małyszomania.

Bildet: Elle Man

 

Adam Małysz ble født 3. desember 1977 i Wisła. Han kommer fra en familie med skitradisjoner. Han var 6 da han begynte å trene. I 1994 debuterte han i verdensmesterskapet i Planica. Han vant sin første seier 17. mars 1996 i Oslo. Adam Małysz vant mange konkurranser. Den beste tiden i karrieren hans var 2000-2003. Så vant han verdensmesterskapet hvert år. Han var den første polakken i historien som vant Hoppuka.

Bildet: Wikipedia

 

Han har vunnet 4 OL-medaljer:

Sølv i Salt Lake City (2002)

Bronse i Salt Lake City (2002)

Sølv i Vancouver (2010)

Sølv i Vancouver (2010)

Og han mottok krystallkulen 4 ganger: 2000/2001, 2001/2002, 2002/2003 og 2006/2007.

Bildet: Wikipedia

 

I 2011 avsluttet han karrieren som skihopper. Adam Małysz avsluttet karrieren med et eget hopprenn i Zakopane 26. mars 2011, kalt Adam’s Bull’s Eye. Så begynte han å delta i bilmøter. I 2012 deltok han i Dakar-rallyet.

Bildet: Wikipedia

 

Adam Małysz har også fått en hoppbakke Malinkabakken i Wisła oppkalt etter seg. Det er en av to bakker som vi har i Polen ( bakker som verdenscupen for i skihopping arrangeres på). Den andre er i Zakopane.

Bildet: wikipedia

 

Małysz galleri ligger i Wisła. Du kan se mange medaljer og kopper av Adam Małysz der. Det er verdt å se hvis du er interessert i skihopping.

Bildet: wikipedia

 

Men hva var małyszomania?

Skihopping ble veldig populær i 2001 på grunn av Małysz seier. Mange mennesker ville henge på puber og se hopp sammen. I Polen kan du kjøpe mange suvenirer relatert til denne skihopperen. En sjokoladeskulptur av Adam Małysz ble til og med opprettet i Wisła. Skulpturen er 2,5 meter høy og veier 180 kg.

Bildet: https://www.facebook.com/Adam-Ma%C5%82ysz-z-bia%C5%82ej-czekolady-1583431131904507/photos/1583431745237779

 

Jeg kommer fra samme region som Adam Małysz. Hjemmebyen min ligger ikke langt fra Wisła, så det var spesielt viktig å se skihopp i familiehjemmet mitt. Vi følte et spesielt bånd med ham, ikke bare som polakker, men også som mennesker fra Cieszyn-regionen.

Bildet: Wikipedia

 

Adam Małysz er en av de mest kjente polakkene. Vi er veldig stolte av ham.

Bildet: Wikipedia

Hva er PRL og hvorfor har det blitt en stor inspirasjon?

Har dere noen gang hørt om PRL? Forkortelsen står for Polska Rzeczpospolita Ludowa – Folkerepublikken Polen, som  var navnet til Polen mellom 1952 og 1989. Det  var en sovietisk satellittstat styrt av det polske kommunistpartiet. Folkerepublikken Polen var offisielt en suveren stat, og den var alliert med Sovjetunionen og de andre landene i Warszawapakten. Sovjetunionen kontrollerte i stor grad direkte Folkerepublikken Polens innenriks- og utenrikspolitikk. Det var et stort antall sovjetiske styrker som stasjonert her i Polen, og ministeriet for indre sikkerhet var underlagt sovjetiske rådgivere. Sovjetlojale polske kommunister hadde total kontroll over landet, opposisjonelle ble forfulgt og ingen frie valg ble holdt før 1990.

Coins of Communist Poland. Coat of arms of the Polish People's Republic depicted in the Polish two zloty coin (1958).

 

På denne tiden var det ikke nok varer i butikker og folk måtte stå i kø mange timer for å ha en sjanse for å få grunnleggende ting som brød, ost eller dopapir. Det var ikke så lett å kjøpe noen ting. For mange produkter, blant annet sukker, melk, vaskepulver og kjøtt, trengte man å ha rasjoneringskort som ga tillatelse til kjøp av en fastsatt mengde av rasjonerte varer. I tillegg var det SB på gater – det stalinistiske hemmelige politiet. Politiet var ansvarlig for beskyttelse av det kommuniske systemet innen landet ved å kontrollere alle strukturer av sosiale liv.

BQCl5SyA4B7
BP9tD7shkes
BP8ZMnRgqmF

 

Det var en vanskelig tid som nå hjelper oss å sette pris på alt vi har i dag. Likevel er det en stor og interessert del av polsk historie og mange henter inspirasjon fra den perioden. På tross av alt, var PRL blomstringstid for mote og design. Mønstre og stiler som var populære på den tiden, blir nå tilbakekalt ganske ofte. Det finnes mange klubber og puber som henter inspirasjon fra periodens interiørdesign og det organiseres ofte kostymefester med PRL som hovedtema. Butikker med klær og ting av daglig bruk som henviser til den perioden er også veldig populære. Hvis dere besøker Polen, kan det kanskje være en god idé å besøke sånne steder!

BLX8c3GAbgT
BIdhZzNAFRB
BHjm5ulBeNJ

 

No To Cyk – ul. Chlebnicka 2, Gdańsk
Rimelige priser og interiør som skal ta dere tilbake i tid. 🙂 Billig øl og vodka (4-6 PLN), og velsmakende polske snacks tiltrekker mange besøkende.

BH79szqjtko

Setka Barul. Kazimierza Wlk. 50A, Wrocław
Setka Bar er et flott sted som er verdt er besøk hvis dere har lyst til å drikke eller spise noe (egg, pierogi, barszcz, pølser og mange annet) når som helst på dagen, eller på natten – det er åpent neste hele tida (stengt bare fra 6:00 til 12:00).

BO1_XMQByiQ

 

BGwzPytRxV9
BGB4hJCxxSx

 

Czerwony Wieprz – ul. Żelazna 68, Warszawa
Der skal dere finne tradisjonell polsk mat og interessant stemning! 🙂 Restauranten er åpent mellom kl. 12:00 og 00:00. Stort utvalg og deilige retter!

BNxP5frhGZK
BNSGH3ggFBL
BInIXiWBjBE

 

Muzeum PRLu (PRL-musé) – os. Centrum E1, Kraków
Hvis dere vil gjerne få vite mer om Folkerepublikken Polen, besøk dette museet! Hver tirsdag er inngang gratis. Andre dager koster biletter 9PLN.

BOy5wYMAaYk
BKsL1QFAx2L
BQA1RPuAkax

 

Kos dere i Polen! 😉
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Martin av Tours dag – croissanter og gåsedag

I går feiret vi uavhengighetsdagen i Polen, men det er ikke den eneste feiringen av denne dagen. 11. november feirer vi også Saint Martin’s Day.

Bildet: Adobe Stock

 

Saint Martin var en soldat som delte kappen sin med de fattige. Dermed ble han skytshelgen for de fattige og soldatene. Saint Martin’s Day var også slutten på oppdrettsåret i landbruket.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Jak na rogale, to tylko do Poznania! 😊 . #rogaleświętomarcińskie #rogalemarcińskie #rogalove #poznań #rogalewpoznaniu #świętymarcin #poznańskirynek

Post udostępniony przez M. (@lifeassheknowsit.pl) Lis 11, 2020 o 4:55 PST

 

Det var en gang store forlystelser i Polen. Den gang ble det spist gjess, ofte bakt, og det ble drukket mye alkohol. På denne dagen bør folk dele mat og drikke med de fattige.

Bildet: Pixabay

 

Noen steder i Pommern holdes det fortsatt høytider, og gåseben forutsier hvordan været blir det neste året.

Bildet: Pixabay

 

Etter min mening er denne dagen først og fremst St. Martin’s Croissants. På denne dagen kan du kjøpe croissanter i forskjellige størrelser i nesten alle konditorier. Croissanter er vanligvis fylt med valmuefrø, marsipan eller sjokolade.

 

Det er verdt å være i Poznań denne dagen. Det er festival, forskjellige parader og konkurranser.

Polens uavhengighetsdag- 11. november i Polen

I Polen feirer vi i dag en viktig høytid for hver polakk. 11. november er uavhengighetsdagen (Święto Niepodległości). I år ser det litt annerledes ut enn vanlig.

Bildet: pixabay

 

Dette er 102-årsjubileet for at Polen gjenvinner uavhengighet. Feiringen har vært begrenset i år på grunn av koronaviruspandemien. Polen fikk tilbake uavhengighet i 1918, etter 123 års fangenskap (1795-1918). Ferien ble etablert i 1937. I det kommunistiske Polen var ferien forbudt. Først siden 1989 fungerer ferien som den nasjonale uavhengighetsdagen.

Bildet: pixabay

 

Det er en fridag. Polakker kan feire på mange måter. Vanligvis ble det holdt forskjellige marsjer og prosesjoner i mange byer, og deretter ble patriotiske sanger sunget. Statlige myndigheter deltok i seremoniene på Józef Piłsudski-plassen i Warszawa, foran graven til den ukjente soldaten. Det var også uavhengighetsløpet i Warszawa siden 1989. Uavhengighetskonserten har blitt holdt på Warszawa opprørsmuseum siden 2009.

Bildet: pixabay

 

I år vil uavhengighetsmarsjen i Warszawa finne sted på en annen måte. Mange mennesker kom alltid til Warszawa fra hele Polen. I år blir det ingen tradisjonell marsj av Warszawas gater, bare kjøre biler, motorsykler og sykler. Selvfølgelig henger fortsatt mange mennesker flagg. I mange byer kan du se flagg på gatene.

Bildet: pixabay

 

Gratulerer med dagen Polen!

Allegelhensdag i Polen- engang og nå

Allehelgensdag er en viktig ferie for mange polakker. I Polen kaller vi det Wszystkich Świętych eller Święto Zmarłych (De dødes dag). Denne dagen er dedikert til alle døde. Det er en fri dag. Se hvordan polakkene feirer nå og hvordan de en gang feiret

Bildet: Pixabay

 

For tiden besøker polakker vanligvis kirkegårder med hele familien. Oftest kjøper de krysantemum, lys og forskjellige dekorasjoner. Heathers er også karakteristisk for Allehelgensdag. Polakker kommer til kirkegårder for å be for sine nærmeste. Alle tenner lys og legger dem på gravene. De reiser ofte over hele Polen. De troende går i kirken og deltar i bønner på kirkegården som kirken arrangerer.

Bildet: Pixabay

 

Gravlys og blomster blir også satt på gravene til soldater og nasjonale helter.

Bildet: Pixabay

 

Hvordan var det før?

I den østlige delen av Polen ble store branner tent, ofte nær kirkegårder. Det ble antatt at det tillot sjeler å varme seg før de fortsatte reisen.

Bildet: Pixabay

 

Brødet måtte stekes minst en dag før 1. november. Det ble antatt at de døde sjelene møttes i en bakerovn.

Bildet: Pixabay

 

I PRL ble den kalt de dødes dag.

Bildet: Pixabay

 

Dziady var også viktig i polsk kultur og andre slaviske land. Det er en førkristen skikk da de levende ble assosiert med de døde. De døde ble ansett som beskyttere av fruktbarhet. Dziady fant sted natt til 31. oktober / 1. november. Det ble antatt at sjeler burde bli ønsket velkommen for å hjelpe dem med å oppnå fred. Folk lagde mat som honning, grøt, egg, men også vodka for de døde. Fester ble tilberedt hjemme og på kirkegårder. I noen regioner ble det også laget branner for å holde sjelene varme. Det skulle også vise vei for de døde. Av denne grunn gir vi graver i dag.

Bildet: Pixabay

 

I år vil Allehelgensdag være helt annerledes for polakker. På fredag, sa den polske regjeringen at kirkegårder vil være stengt 31. oktober- 2. november.

Bildet: Pixabay

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top