Allegelhensdag i Polen- engang og nå

Allehelgensdag er en viktig ferie for mange polakker. I Polen kaller vi det Wszystkich Świętych eller Święto Zmarłych (De dødes dag). Denne dagen er dedikert til alle døde. Det er en fri dag. Se hvordan polakkene feirer nå og hvordan de en gang feiret

Bildet: Pixabay

 

For tiden besøker polakker vanligvis kirkegårder med hele familien. Oftest kjøper de krysantemum, lys og forskjellige dekorasjoner. Heathers er også karakteristisk for Allehelgensdag. Polakker kommer til kirkegårder for å be for sine nærmeste. Alle tenner lys og legger dem på gravene. De reiser ofte over hele Polen. De troende går i kirken og deltar i bønner på kirkegården som kirken arrangerer.

Bildet: Pixabay

 

Gravlys og blomster blir også satt på gravene til soldater og nasjonale helter.

Bildet: Pixabay

 

Hvordan var det før?

I den østlige delen av Polen ble store branner tent, ofte nær kirkegårder. Det ble antatt at det tillot sjeler å varme seg før de fortsatte reisen.

Bildet: Pixabay

 

Brødet måtte stekes minst en dag før 1. november. Det ble antatt at de døde sjelene møttes i en bakerovn.

Bildet: Pixabay

 

I PRL ble den kalt de dødes dag.

Bildet: Pixabay

 

Dziady var også viktig i polsk kultur og andre slaviske land. Det er en førkristen skikk da de levende ble assosiert med de døde. De døde ble ansett som beskyttere av fruktbarhet. Dziady fant sted natt til 31. oktober / 1. november. Det ble antatt at sjeler burde bli ønsket velkommen for å hjelpe dem med å oppnå fred. Folk lagde mat som honning, grøt, egg, men også vodka for de døde. Fester ble tilberedt hjemme og på kirkegårder. I noen regioner ble det også laget branner for å holde sjelene varme. Det skulle også vise vei for de døde. Av denne grunn gir vi graver i dag.

Bildet: Pixabay

 

I år vil Allehelgensdag være helt annerledes for polakker. På fredag, sa den polske regjeringen at kirkegårder vil være stengt 31. oktober- 2. november.

Bildet: Pixabay
Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top