Bieszczady-fjellkjeden – en magisk reise til stillhetens land

Er du lei av hverdagen din? Vil du ta avstand fra sivilisasjonen? Liker du å være omringet av naturen? Dra til Bieszczady! Bieszczady er en fjellkjede som ligger sør-øst i Polen og er en del av større fjellkjeden – Karpatene. Bieszczady er et symbol for avslapping, avkobling og tid for ettertanker. Den tiltrekker kunstnere, naturelskere og mange andre som trenger ro. Er du blant dem?

Bildet: Fotolia

Caryńska- og Wetlińskavidde
(Połonina Caryńska i Połonina Wetlińska)

Mest imponerende i Bieszczady er vidder. Landskapene er fine der, hovedsakelig på grunn av bred perspektiv man har. De mest kjente vidder heter Caryńska og Wetlińska. De ligger i Bieszczadzki Nasjonalpark.
 

Dyrelivet i Bieszczadzki Nasjonalpark
Nasjonalparken er rik på mange interessante dyrarter. Salamandere, frosker, øgler og den mest typiske for denne regionen – æskulapsnok er stolte representanter av amfibier i Bieszczady. Men det finnes mye mer. Ulv, gaupe, grevling, villkatt, oter, rev, visent, elg, villsvin eller hjort er gode eksempler på denne rikdommen. Fugler finner også sin asyl i denne fjellkjeden. Kattugle, spurveugle eller vandrefalk er godt utbredte i Bieszczady.  Kongen i urskogen i Øst-Karpatene kan være imidlertid én. Det er uten tvil brunbjørn.

Bea_FYEh2A1
Behm85Blrwy
 

Tarnica – det høyeste fjellet i Bieszczady
Tarnica er det høyeste fjellet i Bieszczady-fjellkjeden. Hvis man har lyst til å vandre på toppen, kan man begynne enten i Ustrzyki Górne, Muczne, Widełki eller Wołosate. Turen er ikke lang, den tar ca. 2,5 time, én vei. På toppen finnes det et stort metalkors og fantastisk utsikt, uavhengig av årstid.

BedwVr0FKx0
Bef5ibhBzEk

Dresinutleie!
For å se området fra et annet perspektiv kan man prøve å kjøre sykkeldresin. Sporet fører langs reservat Bobry w Uhercach, langs elva San og gjennom tunellen. På veien kan man se bl. a. slottet til familien Kmit. Man kan låne dresin her .
 

BMGtJBaBIiO
BJKHZnegEDm

Gamle ortodokskirker
Bieszczady er også et interessant område på grunn av kulturminner. Gamle ortodokskirker, lagde av ved, som finnes i Smolnik nad Sanem, Chmiel, Bystre eller Michniowiec er uten tvil bemerkelsesverdige steder, hovedsakelig på grunn av arkitektur og historie.

BegXPLHBtcz
BQgs_SFgJOB
BcPVabMj80i

Hytte Chatka Puchatka
På Wetlińskavidde er det populært å besøke ei turisthytte, som heter Chatka Puchatka. I fortida var det et militært observasjonspunkt. I dag kan man forvente der servering og overnatting. Man må imidlertid vite om en veldig rå standard. Der finnes det ikke f.eks. elektrisitet. Alle produktene som selges der, leveres på ryggen av medarbeidere.

BdNZx-pBPvT
Bdn_FdMjPWt

Solina-innsjøen
Sør i Polen er det ikke mye vann i landskapet. I Bieszczady-fjellkjeden er det først og fremst elva San, som snor seg mellom skoger og enger. På begynnelsen av 1900-tallet bestemte man imidlertid å prosjektere en demning på denne elva. Demningen skulle hjelpe med å lage et vannreservoar og bygge et kraftverk. Slikt oppsto det innsjøen Solina, som i dag er et fint alternativ for alle disse som liker å seile, padle kajakk eller svømme. Solina er ganske stor og er omringet av fjell og skoger.

BeWW4XGA3e-
Bd8Zxf8gB5y
Bda_OM1hThb

Stemningsfulle spisesteder
Lokale fortellinger og legender om spøkelser og artister som forlot hektisk liv for å bo i Bieszczady-fjellkjeden, kan man høre på Siekierezada i Cisna. Det er en restaurant og et museum samtidig, som fenger tusener av besøkende hvert år. I lokalet finnes det tallrike skulpturer lagde av ved, malerier og originale dekorasjoner. Det er også et sentrum for alternativ kunst og kultur.  

Bdd17_inXSN
BdShkBblHY4
Badbj-In_j6

Hvis man leter etter en riktig trivelig atmosfære, er det lurt å besøke stedet som heter Dom Wypoczynkowy PTTK i Wetlina. Der finner man veldig billig overnattingstilbud (18-30 zloty/person/natt). Selv om standarden er veldig lav, kan man oppleve der en fin, avslappende stemning, møte interessante mennesker, drikke godt øl, spise fantastisk lokal mat og… spille brettspill! Beliggenheten av campen er også veldig god. Den ligger ved siden av elva og i nærheten av busstopp.

BO8M_BBAsa-
BW8Af3THmT_
BLI4a_ShTGj

NB! Firbente turkamerater har det ganske dårlig i Bieszczady-fjellkjeden. Nesten alle interessante områder ligger i nasjonalparken, og det er ikke lov å besøke den med hunden.

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. ​

Helgetur til Ełk – Masurias hovedstad

Etter å ha besøkt alt mulig sør i Polen kan man dra nordover. I den nord-østlige delen av Polen ligger regionen Masuria. Når man besøker den kan en ikke glemme om en by som kalles ofte Masurias hovedstad. Den heter Ełk og den er en koselig, liten, inspirerende by, som gir man en sjanse til å oppleve mange forskjellige ting og slappe ordentlig av.

Bildet: Fotolia

Hva kan man se?
Ełk var i fortida en tysk by. Derfor er mange severdigheter av tysk opprinnelse og det kan man lett erkjenne på grunn av murstein. Kirken, brua, slottet, vanntårnet er noen eksempler på den gamle tyske arkitekturen. Man kan beudre også bygningen av musikkskolen og mange bygårder, både nye og gamle.

BMuJpQDh5Qa
BZsdUQdD_kN
BX0nhOcj_DD

Hva kan man oppleve?                 
I Ełk skjer det mye i løpet av året. Om vinteren kan man besøke Kultursenter for å se skuespill av 30 minutters teater eller Dansteater i Ełk. Om sommeren arrangeres det ulike festivaler f.eks. Wind & Fire, Kabaretfestival MULATKA, eller Internasjonal Folklorefestival for barn og ungdommer “Tęcza”. Wind & Fire er en av de tre største pyrotekniske festivalene i Polen. I juli kan man også se ballongkonkurranse, når store varmluftballonger flyr over hele byen. Konkurransen tiltrekker folk fra hele Europa.

BJdfwiIhpJa
BIFy_8HAyqQ
BeKuuV2hN3f

Hvilke aktiviteter er tilgjengelige?
Ełk ligger i regionen Masuria, kjent som Polens lunger. Det betyr at det finnes mange naturområder, som skoger, enger, innsjøer og elver. Ełk har tilgang til alle av dem og det gjenspeiler seg i turisttilbud.

BZrlNbOjCrG
BagyFCCjXuS
BYyb6uAjcBl

Om sommeren er det populært å dra på en kajakktur. Man kan gjøre det på elva Ełk. Hvis man foretrekker en lengre tur, kan man prøve elver Krutynia eller Czarna Hańcza, som er ca. 1 timers kjøring fra Ełk.

BYRFRg3hNPN

Det er også mulig å seile på innsjøer: Jezioro Ełckie og Selmęt Wielki. Fra Ełk er det også nært til seileruten av store masuriske innsjøer.  Om sommeren blir man møtt der med varm vind og sang.

BH-W3fxho63
BcKObFoHaVq

Hvis man har lyst på en vandretur, kan man gå i dype, masuriske skoger eller velge Biebrzański Nasjonalpark som ligger ikke langt fra byen. Man kan observere der ulike typer myr, samt fugler og blant dem stork og svartstork. Parken er også rik på dyr som f.eks. ulv, elg, bever eller oter.

BQ-mdMOlVN_
BaVuILWhcri
BWVYlaSgKQf

Om vinteren er snøen den viktigste faktoren som gir en mulighet til å prøve noe annet enn nevnte aktiviteter. Hvis det er nok av den, kan man eksempelvis kjøre hund i Republika Ściborska (88 kilometer fra Ełk).

BO33fKOBbTC

eller velge hestekjøring hos noen lokale stutterier. Det er også populært å gå på skøyter eller igjen… padle kajakk. For kajakkentusiaster fra Ełk er vinter ikke et problem.

BcdBWC6HYG1

Hvor og hva kan man spise?
Artismen gjenspeiler seg ikke bare på teaterscenen. Du kan finne den også i menyer av tallrike puber og restauranter. Særlig interessant er en ganske nylig åpen pub, som heter Warchlak Art Pub. Hver helg er et nytt eventyr der. Enten deltar man en konsert eller en fest som er dedikert et bestemt tema f.eks. kubansk fest. Eierne inviterer band, som presenterer alternative slags musikk. Man kan spise noe usedvanlig der også. Menyen vekker interesse og alle de rettene er alltid smakfulle og ferske. I det siste er en japask suppe ramen den største hiten. Stemningen i puben er trivelig og alle føler der seg velkomne.

BdQshxAAVIJ
Bd09PYpAiBK
Bd8MQiCAOSC
BdlK4xUgmmS

Disse som leter etter tradisjonelle smaker kan man invitere til restauranter Między wierszami, Sól, pieprz i majeranek, Restauracja Mała, Janus eller Palce Lizać. Når man leter etter noe lokalt, er det best å prøve ferskvann fisk som f.eks.  abbor, gjedde eller gjørs. Det er også vanlig å spise noe som heter kartacze. Det er store potetboller med kjøtt inne og stekte baconbiter og løk på toppen.

Bb_6cmpnbH2

Blant puber er det Żądło Pub, Smętek og Jazz Club Papaja som er blant de mest populære.  Og det beste er at alt dette finnes på samme gata som streker seg langs innsjøen Ełckie! Det er pent der, uavhengig av årstid!

BbP49Usltrv
BZlJUITD0wS
BZs187on_hk
BZkzKtNjzic

Flere informasjoner kan du finne på nettstedet.

8B6LngQvDu
 
Natalia Mazur
 
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. ​

 

Eliksir – restaurant og cocktailbar i Gdansk

For noen dager siden besøkte jeg et unikt sted – Eliksir, restaurant og cocktailbar i Gdańsk. Stedet som har gjort et stort inntrykk på meg og overrasket meg med en moderne form. Hvorfor?

Det er veldig lett å forelske seg i Eliksir ved første blikk. Den ligger i en attraktiv og populær del av Gdansk, i Garnizon, og det er ikke vanskelig å finne den – det er bare å ta en liten spasertur fra sentrum av Wrzeszcz bydelen. Jeg likte lokalet med en gang på grunn av dets koselig og elegant interiør og… veldig hyggelig personale! 😉

Eliksir utmerker seg med mangfold og… stadige forandringer! Menyen er ikke fast, så vi skal sikkert ikke kjede seg. Jeg ble invitert på premiere av den nye menyen – Det skjulte og det glemte. Og jeg må innrømme at den var perfekt for meg. Jeg elsker polsk mat, tradisjonelle retter og alt som er knyttet til hjemmekoselig atmosfære. Det skjulte og det glemte er en meny som betrakter polske retter på en unik måte. Det viser hvor stor potensiell ligger i dem og gir dem en helt ny og moderne form. Så hvis dere vil bli mer kjent med polsk mat – reis til Gdansk, besøk Eliksir og prøv på de nye rettene. De som jeg likte best var zimne nóżki, ruskie og rolada śląska. Når jeg tenker på dem, har jeg lyst til å besøke Eliksir en gang til. 🙂


Ruskie


Rolada śląska

Bortsett fra mat, var det også cocktailer som var en stor attraksjon. I Eliksir kan man prøve foodpairing – tilpassing av cocktailer til retter. Jeg synes at det var fantastisk – det beste beviset på det var deres versjon av kaffe som ble servert med dessert.

En av de største fordelene av Eliksir er deres holdning til mat og drikke – alle retter og cocktailer er betraktet som en form for kunst. Alt vi kan prøve der er helt naturlig (den eneste kunstige tingen der er Coca-Cola!) og av høyeste kvalitet. Og det er ikke vanskelig å legge merke til at de som lager mat og cocktailer elsker det de gjør. Og det er viktigst! 🙂

Jeg anbefaler å delta i arrangementer som Eliksir organiserer alle som setter pris på unike smaker. Hver måned organiseres det smaksprøver, og man kan også finne andre interessante arrangementer på deres Facebookside. I Eliksir kan man også kjøpe sigarer og røyke dem i et separat, elegant rom.

Jeg anbefaler Eliksir på det sterkeste – etter et besøk der var jeg veldig imponert og jeg skal aldri glemme retter og cocktailer jeg har prøvd der. Har jeg ikke overbevisst dere ennå? 🙂 Kanskje alle de prisene de har fått skal gjøre det! Eliksir kan man finne blant annet i guide Poland 100 best restaurants 2017, mange ganger ble den kåret til den beste restauranten i Trippelbyen ifølge Restaurant week og en av de 3 beste restaurantene i Polen. For noen uker siden ble Eliksir også kåret til en av de beste restaurantene i Polen ifølge Gault & Millau guide. Det høres veldig oppmuntrende ut, ikke sant? 🙂

Eliksir:
Adresse: Mariana Hemara 1, Gdańsk
Nettstedet
Facebook
Instagram

Jeg anbefaler! 😉

Stemningsfulle steder langs Helhalvøya

Helhalvøya er uten tvil ett av de mest interessante stedene i Polen. Den er faktisk en landtunge av sand på 35 kilometer som strekker seg ut mellom Puckbukta og Østersjøen. Noen sier at Hel – byen lengst ute på halvøya, er et sted hvor Polen begynner. Det finnes selvfølgelig ikke noen bevis på dette, men er det ikke en spennende tanke? Langs halvøya finnes det også andre turistbyene og vær av dem har fine strender og en unik karakter.

Bildet: Fotolia

BalpgpHjNYb

Ved foten av halvøya ligger byen Jastrzębia Góra som er Polens nordligste småby. Her kan du beundre en variert kyst med klipper og forskjellige typer strender, eller vandre i en vakker landskapspark. Det er også verdt å besøke et fyrtårn Rozewie.

BZRtsBpjW99
BZJmBk7lvyT
BeFX7COnrRT
BdXdO6AHwWz

Fra Rozewie er det ikke langt til Władysławowo. Den er en havneby med de vakre sandstrendene og naturområdene, men også promenader for dem som ønsker seg litt bystemning. Władysławowo er kjent for et OL-treningssenter som finnes i nærheten og en vei med messingstjerner som plasseres på fortauet som en utmerkelse for de anerkjente idrettsutøvere. Blant de bygningene er det en som skiller seg ut. Det er en sosialistisk-realistisk bygning som heter «Fiskerens Hus» og ble bygget for å være et hotell. I dag har det kontorer for byens administrasjon, men det er mulig å gå opp husets tårn og beundre utsikten.

BE4RGReiQm3
BNUVVZkjDA2
BYEIfwuHabL

Władysławowo er også et perfekt sted for å starte en sykkeltur langs halvøya!

BYvZ2moAy_z

Chałupy er ett av de mest kjente badestedene ikke bare på Helhalvøya men i hele Polen. Puckbukta er ganske grunn og stille, derfor er den ideell for vannsport som kiting eller windsurfing, også for nybegynnere. I Chałupy finnes det også den eldste naturiststranden i Polen, som ble kjent i hele landet på grunn av en populær sang fra 1985 som handler om denne stranden.

BdvFGg4j6sq
BbXkwAqAY5s
BZWveRugiAa

Det neste stedet på vei til Hel er Kuźnica. Den er ei lita bygd med en lang fiskeritradisjon. Bygda er kjent for sin unik stemning, to fiskerihavner og en vakker strand.

BeI7gMKF92a
Bd7VlGVFx5f

Jastarnia er et litt større sted som ligger nesten i midten av Helhalvøya. Den er en viktig turistby med flere strander, havn og gode vannsportmuligheter. Det finnes også en liten flyplass her og i løpet av sommersesong kan man delta i naturskjønne flyreiser. Det er også verdt å legge merke til de fire bunkerne fra andre verdenskrig, tilgjengelige for besøkende. Du kan reise mellom Gdynia og Jastarnia med fartøy eller hydrofoilbåt.

BcHfkqZHber
BbXdMzaFj15
5JjkePuRlb
BI2xy1yAhNL

 

Mellom Jastarnia og Hel ligger Jurata – et sted som i mellomkrigstiden var en av de mest berømte og luksuriøse badestedene i Polen. Man prøver å beholde byens karakter og det finnes mange pensjonater og hoteller her. I Jurata finnes det to strander og en trebrygge på 320 meter.

Bcw-1vWlbC9
BcRb4sdngjg
BbmPAVZhrwj

Ytterst på Helhalvøya er det selvfølgelig byen Hel. For å besøke den kan du enten reise langs hele halvøya og se alle de ovennevnte byene på vei, eller ta et fartøy fra Trippelbyen. Blant de største attraksjonene i Hel er selvfølgelig stranda hvor du kan drive med vannsport, bade i sjøen eller bare slappe av. Det er likevel verdt å legge merke til selreservatet, museum for kystforsvar eller fiskerimuseum. Du kan også besøke et fyrtårn og se Østersjøen, Puckbukta og selve Helhalvøya fra toppen.

Bd5m2dyAYzx
BXIPcgXnB1j
Ba1JLZlHlu3
Bdvf6kBjro-

Marta Brok

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

10 regionale retter fra Polen

Polsk mattradisjon er et interessant tema. Gjennom tidene ble den påvirket av landets stormfull historie, særlig Polens tre delinger, derfor er det en mosaikk av ulike kulturer. Selve navnene på noen retter er et bra bevis på dette – vi spiser russiske pierogi eller en ukrainsk rødbetsuppe og begge disse anses for å være en tradisjonell polsk mat. På grunn av forskjellige påvirkninger i forskjellige deler av landet, finnes det ganske få retter som er like populær over hele landet. Mattradisjonen varierer fra region til region og noen ganger oppstår det uenigheter om hvor stammer en bestemt rett opprinnelig fra, hvordan man bør kalle den eller hva som er den riktigste måte å lage den på.

pixabay
AdobeStock

Her er de 10 eksemplene på de tradisjonelle rettene som kommer fra ulike regioner av Polen:

1. Szare kluski – potetrett fra Stor-Polen
Både Stor-Polen og dens hovedstad – Poznań assosieres mest med poteter. Det er ikke rart fordi denne grønnsaken er faktisk veldig populær i regionen og danner et grunnlag for mange av de tradisjonelle matrettene. Det gjelder også Szare kluski som er små biter av deig lagd av revet rå poteter, mel og egg, og kokt i saltet vann. De serveres oftest med stykker av røkt flesk stekt med løk. Man spiser dem ofte med stekt fermentert kål.

BdxoWSYFsMq

2. Kwaśnica – en suppe fra Det polske fjellet
De som har vært i polske fjellregioner har sannsynligvis smakt Oscypek – en røkt ost, laget av sauemelk. Den er utvilsom en av de symbolene på det polske fjellet, men maten fra den regionen er mye mer variert. Blant de suppene er Kwaśnica veldig populær, særlig i Podhale-regionen (området i Tatrafjellene). Suppen lages av fermentert kål, ribber og forskjellige krydder. Det finnes ikke bare én riktig måte å lage den på. Du kan få ulike oppskrifter i hvert hus i Podhale og alle du spør vil hevde at de lager den beste Kwaśnica.

BZ_ReSLgQeH

3. Moskole
En annen rett fra Podhale-regionen. Moskole er en type pannekaker av potetmos og mel stekt på takke. Slik som med Kwaśnica, finnes det forskjellige oppskrifter og noen bruker også gjær, bakepulver, egg eller kulturmelk. Man spiser dem vanligvis med hvitløksmør eller bryndza – en tradisjonell løpefelt ost lagd av sauemelk. Moskole kan serveres varmt eller kaldt.

_ELOUaqBoV
BV6Q-AaFpxk

4. Sild fra Østersjøen
Kaszuby og Pommern-regionen ligger ved Østersjøen og er også rike på innsjøer. Derfor var fisk en av de mest populære varene, selv om man spiste også mye potetretter eller gåsekjøtt. Sildretter kan lages på forskjellige måter. For eksempel sild med fløte servert med poteter er ganske utbredt. Sild med tomatsaus som stammer fra Kaszuby-regionen ble populær i de andre delene av landet, også som julemat.

BbxRmA6FYeg
BdGdHAthO87

5. Kartacze
Mattradisjon fra det nordøstlig Polen ble formet under påvirkning fra Litauen, Hviterussland, Østerrike-Ungarn eller Jødisk matkultur. Den er altså ganske variert og interessant. Kartacze, eller Cepeliny, som de heter i Litauen hvor retten stammer fra, er store ovale deigboller lagt av poteter. Vanligvis er de fylt med kjøttdeig, men noen ganger kan fylling istedenfor inneholde sopp, fermentert kål eller ost.

BZ9IPfkgusD
Ba4HaPMl2ZA

6. Kluski śląskie
En annen potetrett, men den gang stammer den fra Schlesien. Kluski śląskie er likevel ganske populær i hele landet. Man lager den med poteter, potetmel og noen ganger også egg. Det som er mest karakteristisk ved retten er formen – små boller med et hull i midten. De spises ofte med saus og kjøttretter eller forskjellige typer kål.

View this post on Instagram

Hello #podlasie

A post shared by marta śliwicka (@sliwkamarta) on

BdphlVcBopw

 

7. Chłodnik litewski
Selv om den har Litauen i navnet er den populær også i Polen, særlig i nordøstlige delen av landet. Den er en kald sommersuppe som lages ved å røre rødbeter med kulturmelk, kefir, jogurt eller kjernemelk. Man tillegger også forskjellige råe grønnsaker som agurk, grasløk eller dill. Den blir ofte servert med egg.

View this post on Instagram

😋Chłodnik z botwinki…z mozzarellą i jajkiem – taki lubię najbardziej. A Wy lubicie chłodniki czy zupy tylko na cipeło??🙂 . Składniki: ✔pęczek botwinki ✔pęczek rzodkiewki ✔1 ogórek szklarniowy ✔pęczek szczypiorku ✔pęczek koperku ✔2 kefiry naturalne po 380g ✔2 kulki mozzarelli ✔do podania gotowane jajko ✔sól, pieprz, ocet do smaku ( ja dałam 5 łyżek jabłkowego) Botwinkę poktoić, zalać wodą i gotować około 15 minut. Po ostygnięciu dodać pozostałe składniki i wymieszać. Mozzatellę pokroić w kosteczkę. Do podania ugotowane na twardo jajko. . Smacznego😋😉 . . . . . . . . . #obiad#chłodniklitewski#chłodnikzbotwinki#chłodnik#pysznedanie#pyszne#zdrowegotowanie#wiemcojem#zdrowenawyki#fitprzepisy#łatwyprzepis#szybkiedanie#szybkiegotowanie#łatwyprzepis#fitrecipes#delicious#fitobiad#kochamgotować#fitdieta#homemade#easydinner#dinner#pyszne#healthyfood#smacznie#zdrowojem#zdrowadieta#zdroweodżywianie#tasty#foodphotography

A post shared by Zdrowe Nawyki Ania Komisarczyk (@zdrowe.nawyki) on

3YmfU5nNFF

8. Fuczki
En rett som er populær i Bieszczadene er et resultat av påvirkning fra Lemkeres kultur. Fuczki er ganske interessant. De ser ut litt som pannekaker og man lager dem faktisk av pannekakedeig men hovedingrediensen er en fermentert kål. Man kan spise dem med fløte eller hvitløksaus men også med kjøtt eller fisk.

BLnaIvbjcEg
BRgGqD6A0Ti

9. Pierekaczewnik
Sannsynligvis er den en mest unik rett på denne listen. Den er tradisjonell blant en tatarisk minoritet som bor i den østlige delen av Polen. Det er ikke lett å lage Pierekaczenik. Man må kjevle pastadeig for å ha et veldig tynt lag, deretter smører man det med fylling som kan være enten søt eller salt. Til slutt ruller man alt sammen, lager en spiral og baker. Retten er beskyttet av EU som en regional og tradisjonell produkt.

BVCkxQXF2x5
Ba8nfF8gsT2

10. Sękacz
Vi avslutter med en dessert. Sękacz er en kake som lages av en type pisket masse. Den viktigste er det karakteristiske utseendet som man får ved å steke deigen på et rotende spidd over åpen ild. Kaken ser litt ut som en trestamme, derfor fikk den sitt polsk navn fra kvist. I dag lager man den også i Tyskland, Ungarn eller Litauen. I Polen er Sękacz mest populær i det nordøstlig Polen og i Kaszuby-regionen. Det er ukjent hvor komme desserten opprinnelig fra, med det er ingen tvil om at den smaker veldig godt!

BWDc0ZpjS6R
BYi0mQjDOx5

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva er dine erfaringer med Polen? Delta i NORcamp og fortell!

Er du forelsket i Polen? Liker du å reise hit? Ble du overrasket over noe? 
Hvis svaret er ja, har du en fantastisk sjanse til å fortelle om det!

puzzle with the national flag of poland and norway on a world map background. 3D illustration

Bildet: Fotolia

Hvis du vil holde et foredrag om Polen (på norsk eller engelsk), delta i NORcamp – et møte av alle som jobber i polsk-norsk bransje eller er knyttet til disse to landene (ikke nødvendigvis på grunn av jobb!). Møtet organiseres av MojaNorwegia.pl – det største informasjonsnettstedet for polakker i Norge –  i Gdańsk, på slutten av februar. 

I 2015 var det blant annet John Einar Sandvand (fra Schibsted Tech Polska) og Łukasz Brzeziński (fra MojaNorwegia.pl) som deltok i NORcamp. Man kunne også høre på foredrag om kulturforskjeller mellom Polen og Norge (foredraget holdt av Michelle Uller og Filip Ramberg). Det var en spennende mulighet til å få vite mer om polsk og norsk arbeidsmarkedet, men også kultur! 

Hvis du vil delta i NORcamp eller har noen spørsmål, bare send e-post: [email protected] 

Bilder: NORcamp 2015, Marta Filaber

 

Historisk sett – polsk karneval i fortid og nåtid

I verden assosieres det karneval hovedsakelig med Brasil, som er kjent fra de største gateparadene med lys, dans og sang, eller Venezia der det organiseres berømte kostymeballer. Det betyr imidlertid ikke at folk i andre land ikke har sine egne tradisjoner, som er tegn på feiring av denne perioden. Iblant kan de være ganske overraskende og morsomme. I den kristne tradisjonen er karneval en festetid mellom jul og fasteperiode. Den begynner 6. januar og varer til askeonsdag. Hvordan feiret man karneval i Polen i gamle dager og hvor mye av de karnevaltradisjonene har overlevd til i dag?

donut with carnival decoration

Bildet: Fotolia

Viktige dager
Karneval var i Polen en viktig periode. Folk kunne besøke hverandre ofte, synge, prate og feste sammen. Det var imidlerti viktig å  huske at man ikke må feste den 6. januar – Helligtrekongersdag og den 2. februar, som i Polen heter Matki Boskiej Gromnicznej. Denne dager tenner man stearinlys i kirkene. I fortida trodde man at dette lyset har magisk kraft og vil beskytte huset mot storm og uvær samt mennesker og dyr mot ulike farer. I dag kommer også mange i kirkene for å få seg hellig lys hjem. Symbolet for denne dagen er Jomfru Maria med stearinlys som heter gromnica.

BP_HAuTgSnV


Michał Elwiro Andriolli [Public domain], via Wikimedia Commons

Kalas, sang og hestekjøring
Karneval var en viktig periode for overklassen. På grunn av mange møter kunne unge kvinner lete etter mannen blant menn fra andre rike familier. Det var også viktig å være en god danser for å skaffe seg kone. Man pleide også å feste ute ved bålet. Hestekjøring var en av de mest populære attraksjoner da og akkurat dette har overlevd til i dag. Det eneste problemet kan være mangel på snøen.

BdAWLokgavg
Bd5vobegaoO

Handelskvinners fest i Kraków
Fett torsdag var en spesiell dag i Kraków i gamle dager. Ikke bare på grunn av søte spesialiteter som man kunne lese om i teksten Hva i all verden er Tlusty Czwartek? men også fordi det var en stor fest som alle haldelskvinner kunne delta. Den het comber. Fra morgen til kveld kunne man se handelskvinner som danset, spiste søte boller og  drakk alkohol på gatene. Under denne festen kunne de jakte på menn som har gått forbi. De kunne fange en mann og feste ham f.eks. til et tre. Får å bli frigjort måtte han kysse alle de kvinnene eller betale for friheten med vodka. Den slags feiring ble forbudt i 1846.

Bc7v6efFyLu
BarZu-vHyfs

I dag er comber et vanlig møte for kvinner i en pub eller på en restaurant. Den arrangeres hovedsakelig sør i Polen.    

På tur med <<geiten>>
I gamle dager var det vanlig på landsbygda å gå på tur med geiten. Det var en person kledd ut som en geit som skulle vandre sammen med sine kamerater kledde ut som en stork, en urokse og en hest fra hjem til hjem. Deres oppgave var å minne alle at karnevalen tar slutt snart og ønske naboer alt beste for den kommende fasteperioden.

BQ36eUChbSG

Det var altså den siste muligheten for å feire, glede seg og synge sammen. Det var en tradisjon som hadde mange varianter i ulike deler av landet. Ved siden av nevnte skikkelser kunne man møte fanden, døden, bjørnen eller feieren. Den siste er i polsk tradisjon et symbol for lykke. Man kunne også bruke en geitdukke for å symbolisere dyret. Slikt blir presenteret turen med geiten av Museet for den masoviske landsbygda og Statens Etnografiske Museum. I dag er det fortsatt populært på landet.

BcuHUjKh33v
BcuHNr1BgVQ
Bd0MBALhLSL
BdfkwEph6Xk

Natalia Mazur

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Atelier de Beaute – frisør- og skjønnhetssalong i Gdansk

Innlegget er sponset

For noen dager siden besøkte jeg et helt nytt sted i Gdańsk – Atelier de Beaute, en profesjonell frisør- og skjønnhetssalong. Hvordan var det?

Atelier de Beaute kan skryte av mange ting – et vakkert interiør, profesjonelt personale, hyggelig atmosfære og – som er også veldig viktig – veldig god beliggenhet. Salongen ligger i en moderne bygning rett ved siden av Gdańsk Przymorze – Uniwersytet togstasjonen (Grunwaldzka 409, Alchemia bygning). Man kan reise dit med SKM-tog, trikk eller buss og etter et besøk der kan man ta en tur enten til Oliwski-parken eller til stranda.

Jeg har en fantastisk nyhet for dere – med rabattkode Besøk Polen får dere 5% rabatt på behandlinger i salongen!

Atelier de Beaute tilbyr sine kunder veldig mange tjenester. Først og fremst anbefaler jeg å besøke salongen dem som trenger en flink frisør! I Atelier de Beaute kan man få et nytt hårklipp, endre hårfarge eller bestemme seg for hårebehandling som forbedrer hårtilstand. Bare se på disse bildene – de er det beste beviset på høy kvalitet av frisørtjenester! 🙂

 

    

Jeg har også gode nyheter til alle menn som ønsker å ta vare på hår eller… skjegget sitt! Atelier de Beaute har en spesiell plass for dere – for at dere skal føle dere skikkelig komfortabelt! 🙂

Men Atelier de Beaute er mye mer enn bare frisørtjenester. De tilbyr også veldig mange skjønnhetsbehandlinger – for negler, ansikt og… hele kroppen! Så hvis du trenger å forbedre utseendet ditt eller bare vil føle deg avslappet – velg en av dem. Du kan velge mellom blant annet massasje, manicure og pedicure, kavitasjon peeling, hudpleie (jeg anbefaler særlig behandlinger med GENEO-apparat), sminke og anti-aging behandlinger. Den hele listen av behandlinger og priser kan dere finne her.

 

De som trenger noen mer avanserte behandlinger (botox, hyaulonsyre osv.), kan bestemme seg til estetisk medisin. Alle slike behandlinger i salongen utføres av Norbert Żochowski – erfaren lege. Les mer om estetisk medisin i Atelier de Beaute her.

Det er særlig to behandlinger i Atelier de Beaute som jeg har lagt merke til. Den første behandlingen skal forbedre tilstanden av våre føtter på en perfekt måte: det er pedicure SPA som inneholder peeling, massasje og pedicure. Det som overrasket meg var et separat, intimt og komfortabelt rom for pedicure. Der kan man skikkelig slappe av – bare se:

Den andre behandlingen er perfekt for dem som har promlemer med tørr og sensitiv hud. Cold Cream Marine Ritual regenererer, tilfører fuktighet og forsikrer huden ved bruk av kosmetikk og preparater Thalgo, delikat peeling, behandlingen, fuktighetsmaske og krem.

Atelier de Beaute er et perfekt valg for dem som vil ha det gøy sammen med vennene sine. Hver uke organiseres det “fredag med vin” slik at besøket der blir enda hyggeligere! Salongen tilbyr tjenester til mange personer på en gang – det er ett rom for pedicure, 2 rom for manicure, 2 kosmetikere som tilbyr hudpleie og 3 frisører. Derfor kan man organisere besøk der hvordan man vil!

Etter et avslappende besøk der, anbefaler jeg å gå til en restaurant og vinkjeller som ligger rett ved siden av salongen – Alchemia Wina. Kan man tenke på en bedre kombinasjon enn besøk i salong som Atelier de Beaute, vin og middag? 🙂

Hvis jeg har overbevist dere å besøke Atelier de Beaute, er det bare å planlegge tur til Gdansk og bestille en time! Det er best å gjøre det en uke tidligere. Dere kan ta kontakt med salongen via Facebooksiden, telefon (+48 732 79 79 76) eller e-post ([email protected])

Jeg anbefaler! 🙂

Hva er verdt å se i Częstochowa?

Częstochowa er kjent for å være det viktigste senteret for Maria-kulten i Polen. Byen tiltrekker seg tusenvis av pilegrimer året rundt og er først og fremst assosiert med Jasna Góra-klosteret. Det er likevel ikke bare de religiøse som kan finne noe interessant her. Częstochowa er rik både på kulturminner, imponerende arkitektur og storslått natur.

Bildet: Fotolia

BcZtObCFooX

Et klosteranlegg i Jasna Góra besøkes av 4-5 millioner turister hvert år. Mange av dem reiser dit for å se Den sorte Madonna av Częstochowa, på grunn av mirakler og helbredelser som ble tilskrevet ikonet. Byggingen av klosteret begynte i det fjortende århundre. Over tid ble det ett av de viktigste stedene for Polens historie. Antikke interiører, interessante kulturminner og kunstverk gjør klosteranlegget som dominerer byen, fristende for alle slags besøkende.

BTo80FmAPbe
BaJY2AcFfBH
Bb86BhXgJh1

I nærheten av Jasna Góra ligger to parker. Den eldre (Park im. Stanisława Staszica) ble opprettet i 1826. Bortsett fra forskjellige arter av trær og busker finner du her dammer med springvann og bygninger som stammer fra 1909. Dette året ble det organisert en utstilling forbundet med industri og landbruk og derfor ble blant annet en paviljong, et lysthus eller en observatorium bygd. Den yngre parken (Park 3 Maja) er fra 1938. Her kan man for eksempel spille tennis eller sjakk.

BPE6iu8DG1i
Bai0Dx7DhDA
BDst9gUJzOO

Det er også verdt å legge merke til en vei som går fra gamlebyen til klosteret. Den heter Aleja Najświętszej Maryi Panny (Jomfru Marias allé) og er den mest representative veien i Częstochowa. Den er karakteristisk på grunn av en bulevard med trær på begge sider som skiller kjørebanene. Det er ganske unikt både i Polen og i europeisk sammenheng. Langs veien står blant annet neoklassiske leiegårder som ble bygd i midten av 1800-tallet samt mange moderne bygninger.

BZB0mKxDMDj
BbctPzgh6FF
BSEQtzVhy2L

De ovennevnte leiegårdene er ikke de eneste bygninger som tiltrekker oppmerksomhet. Man bør absolutt nevne Rådhuset med et særmerkt tårn som ligner på fyrtårn. Det finnes også flere vakre religiøse bygninger. Blant de mest interessante er Sankt Zygmunts kirke, Sankt Jakubs kirke eller Den hellige families domkirke.

BJN4g30Apn2
BP5VfPejDlC
BVS0B2XFnwc

De som liker museer vil heller ikke bli skuffet i Częstochowa. Fyrstikkproduksjonsmuseet (Muzeum Produkcji Zapałek) skiller seg mest ut. Det finnes i en fabrikk fra 1882 og man kan se en fungerende produksjonslinje fra 1930-tallet der. Blant andre interessante muligheter er et museum for Jernbanehistorie eller et museum for Jerngruvedrift.

BKQvF6phUU1
4tLeeDGdeu

I Częstochowa finnes det også en spesiell fornøyelsespark – miniatyrparken. Den inneholder miniatyrer av religiøse bygninger fra hele verden. For de yngre besøkende er det tilgjengelig lekeområder med klatreløyper eller en spillehall.

BY5SwnDBou6
BYdruysgXXV

I nærheten av miniatyrparken finnes det verdens største statue av pave Johannes Paul II. Den ble plassert her i 2013 og er nesten 14 meter høy.

BYf6PUKA1fN

Hvis du er i Częstochowa kan du besøke en av de største jødiske gravlundene i Polen. I dag er den dessverre ganske ødelagt og nestet helt overgrodd med skog. Det er likevel det som skaper en unik stemning på dette stedet.

BbKlm4hFgTC
BbKlpRylDN5
BavjjXPl6nU

Man bør heller ikke glemme at Częstochowa kalles for en inngangsporten til Jura Krakowsko-Czestochowska (Krakow-Czestochowa Jurahøylandet) – et område med vakre landskap, kalksteinsberg, klipper og daler. Et paradis for dem som liker å vandre i fjellet, sykle eller klatre.

BdLDjIWBtoB
BbWcqg1D0bE
BZjArKjFUia

Mellom Częstochowa og Kraków finnes det en av de mest kjente og interessante turistsiene i Polen. Szlak Orlich Gniazd (Ørnrede-ruten), som den heter, inneholder over 20 slott og slottruiner fra middelalderen. Nærmest Częstochowa er ruiner av slottet i Olsztyn som ble bygd på slutten av 1200-tallet.

BaeY7f4FQhe
BaRrJNaB7ds

Częstochowa er altså en bra reisemål når du vil besøke noen av de slottene på Ørnrede-ruten, beundre naturen på Jurahøylandet eller leter etter et interessant sted i nærheten av Kraków. Likevel trenger du ikke slike påskudd for å stake ut kursen for Częstochowa for den er i seg selv en spennende by.

Marta Brok

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

De 28 toppene – nyttårsbeslutning for fjellentusiaster

Hvis man leter etter en interessant nyttårsbeslutning og elsker fjellturer, kan man bestemme seg til å erfare noe usedvanlig i Polen i 2018. Det er et slags prosjekt. Det man kan forvente er en blanding av fysisk aktivitet, fantastisk natur, fordypning av kunnskap og kulturopplevelser. Korona Gór Polski heter det, og det betyr et eventyr gjennom høyeste topper av 28 polske fjellkjeder. Ble allerede hekta?

Bildet: Fotolia

BdBJorXlNAd

Hva og hvor?
Polske fjell streker seg langs den sørlige grensen av landet. Derfor er det best å fly til Rzeszów, Kraków, Katowice eller Wrocław for å ha et godt utgangspunkt for videre reiser. Etter å ha tatt buss, bil eller tog når man fjellene veldig fort og begynner et eventyr. Uavhengig hvor og når man begynner, er det alltid en fin følelse akkompagneret av spenning og nysgjerrighet. Mange hevder at det vanskeligste er det første skrittet, men man bør bare ta det.

BUYsE7flxNn

Nedenfor er det en liste over alle de 28 toppene. Man må nå alle av dem for å fullføre prosjektet. Noen av dem er ganske små, mens klatring på andre kan tilføre litt andrenalin. Som sagt, er Korona Gór Polski et variert eventyr. Der hvor toppene ikke er så høye, kan man lete etter lokale severdigheter for å bli kjent med områdets arkitektur, mat og folklore. Mange av de fjellene har en interessant historisk bakgrunn, som er verdt å oppdage. Her er det ei liste over alle de 28 toppene. Ved siden av toppens navn finnes det navnet til fjellkjeden toppen hører til og toppens høyde.

1. RYSY – Tatra – 2499 moh.

Bcz_j77nG9C
BdXYjsXBnRC
 

2. BABIA GÓRA – Beskid Żywiecki – 1725 moh.

BdcHGxbhcX3
BdODvA4FcQE
 

3. ŚNIEŻKA – Karkonosze – 1602 moh.

BdgZtM4nJAE
BdUtr8-HJSv
 

4. ŚNIEŻNIK – Masyw Śnieżnika – 1425 moh.

Bc73D5XgaZB
 
BdPm7cUleB7

5. TARNICA – Bieszczady – 1346 moh.
 

Bdczl-tjUHA
BcMjyGFgrl_
 

6. TURBACZ – Gorce – 1310 moh.

BcknME0AqYJ
Bc0O_H_gRBt
 

7. RADZIEJOWA – Beskid Sądecki – 1262 moh.


 

8. SKRZYCZNE – Beskid Śląski – 1257 moh.

BdfibzTHxPz
Bc4HQ0OlqsQ
BPVuXNAgJgz
 

9. MOGIELICA – Beskid Wyspowy – 1170 moh.

Bdajv_QhRld
Bc-PqoiApi2
 

10. WYSOKA KOPA – Góry Izerskie – 1126 moh.

BNpPvaxh4FK
BALOXqyCtgb
 

11. RUDAWIEC – Góry Bialskie – 1112 moh.

BQqPst1DcvG
BTrwJcIBIpV
 

12. ORLICA – Góry Orlickie – 1084 moh.

BdM_trFFQ8S
BThaQbojh-V
 

13. WYSOKA – Pieniny – 1050 moh.

BbNgZBTD-EJ
BbY9qM6H9l2
 

14. WIELKA SOWA – Góry Sowie – 1015 moh.

BdPJ6GGlLNE
Bdcp9nHnxbf
 

15. LACKOWA – Beskid Niski – 997 moh.

BZ7F0wdnMhi
BZMoVcalOYr
 

16. KOWADŁO – Góry Złote – 989 moh.

BNE2p7PAmWN
 

17. JAGODNA – Góry Bystrzyckie – 977 moh.

BQGOHtOA3Ed
BbpSrjLF2KS
 

18. SKALNIK – Rudawy Janowickie – 945 moh.

BPGIcv7Du3F
BPKLGVUj8f3
 

19. WALIGÓRA  – Góry Kamienne – 936 moh.

BcQddv2jvkE
 

20. CZUPEL – Beskid Mały – 934 moh.

BckWqr5hep3
BdVdQBrFRJX
 

21. SZCZELINIEC WIELKI – Góry Stołowe – 919 moh.

BdcCGl5HI-F
BddnlH5Dt75
 

22. LUBOMIR – Beskid Makowski – 912 moh.

BdVLlpOlJ7W
BbxT9OBg7SM
 

23. BISKUPIA KOPA – Góry Opawskie – 889 moh.

Bc20FCSjxvS
BYJMMDRgQRF
 

24. CHEŁMIEC – Góry Wałbrzyskie – 869 moh.

BbpQz7il3vK
BcRXiw-ATa4
 

25. KŁODZKA GÓRA – Góry Bardzkie – 765 moh.

BToWhveA4pf
BANomqhwyw4
 

26. SKOPIEC – Góry Kaczawskie – 724 moh.

BQLt7pKDzyj
BQLuZ4DDMx2
 

27. ŚLĘŻA – Masyw Ślęży – 718 moh.

BdUx0OdBxfw
BdgLZCJjJ_b
 

28. ŁYSICA – Góry Świętokrzyskie – 612 moh.

BdVob6shRRj
BdE3UfAFVrq

 

Hvis man vil få vite hvor presis finnes alle de toppene, kan man se på Google-kartet

Enten 76 timer eller noen år
Det er ikke lett å planlegge en tur som omfatter 28 topper, særlig når de ligger ganske langt fra hverandre. Derfor bør man bestemme om man vil hoppe i det med begge beina eller dele eventyret i etapper. Disse som trenger mer mosjon og liker å løpe kan prøve å slå polske rekordsettere. Den nyeste rekorden ble satt av Grzegorz Leszek i juni 2017. Han nådde alle de 28 toppene i 76 timer. 

8_dUiaFlmD
BGVAsBfllhu

Men ikke alle trenger jo å konkurere. Det kan også være spennende å vandre i ro. Hvis man har nok tid, kan man virkelig slappe av og besøke mye samtidig. Overnattingstilbudet sør i Polen er stort, og det finnes både inspirerende vandrerhjem, behagelige gjestriverier og luksuriøse hoteller. Man kan bruke minibusser for å reise mellom byer og småsteder.

BdTLNDhlsDT

Om fjellkulturen og severdigheter kunne dere lese bl.a. i tekstene: Kłodzka dalen – dalen full av hemmeligheter, Helgetur til Bielsko-Biała – byen av kreative mennesker, Helgetur til Zakopane – sentrum for polsk fjellkulturRysy – den høyeste polske fjelltoppen, Til fjells! – Beskidene Hovedløype.

Ekstrautfordring for utlendinger
Disse som vil skaffe seg emblem, som bekrefter at de har nådd de 28 toppene, har en ekstraoppgave. De må dokumentere sin vandring. Det gjør man med å samle stempler på veien. Man kan finne dem både i turisthytter, lokale butikker, hoteller og på noen av toppene. For disse som ikke behersker polsk kan det være en utfordring. Ikke alle polakker, som lever på små landsbygder, snakker engelsk.

BXagyulh3JY

Man må fylle også ut et lite hefte, hvor man beskriver sporene man har gått. Der samler man poeng som svarer til sporets vankelihetsgrad. Emblemet utdeles av en organisasjon som heter Klub Zdobywców Korony Gór Polski.

BdgKPSInx2e

Det er mye uventet som kan skje på sporet. Hver tur er annerledes. Ikke så sjelden kan man besøke Tsjekkia eller Slovakia, fordi mange spor fører rett på grensa. Jeg anbefaler sterkt å reise om vinteren, fordi landskapet er magisk, det er færre mennesker på sporene og varmt øl med krydder og honning smaker best da.  Kom i møte med eventyr, lokalbefolkning og vinterskikkelser… 😉

Ha en fin tur!

Natalia Mazur

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top