10 regionale retter fra Polen

Polsk mattradisjon er et interessant tema. Gjennom tidene ble den påvirket av landets stormfull historie, særlig Polens tre delinger, derfor er det en mosaikk av ulike kulturer. Selve navnene på noen retter er et bra bevis på dette – vi spiser russiske pierogi eller en ukrainsk rødbetsuppe og begge disse anses for å være en tradisjonell polsk mat. På grunn av forskjellige påvirkninger i forskjellige deler av landet, finnes det ganske få retter som er like populær over hele landet. Mattradisjonen varierer fra region til region og noen ganger oppstår det uenigheter om hvor stammer en bestemt rett opprinnelig fra, hvordan man bør kalle den eller hva som er den riktigste måte å lage den på.

pixabay
AdobeStock

Her er de 10 eksemplene på de tradisjonelle rettene som kommer fra ulike regioner av Polen:

1. Szare kluski – potetrett fra Stor-Polen
Både Stor-Polen og dens hovedstad – Poznań assosieres mest med poteter. Det er ikke rart fordi denne grønnsaken er faktisk veldig populær i regionen og danner et grunnlag for mange av de tradisjonelle matrettene. Det gjelder også Szare kluski som er små biter av deig lagd av revet rå poteter, mel og egg, og kokt i saltet vann. De serveres oftest med stykker av røkt flesk stekt med løk. Man spiser dem ofte med stekt fermentert kål.

BdxoWSYFsMq

2. Kwaśnica – en suppe fra Det polske fjellet
De som har vært i polske fjellregioner har sannsynligvis smakt Oscypek – en røkt ost, laget av sauemelk. Den er utvilsom en av de symbolene på det polske fjellet, men maten fra den regionen er mye mer variert. Blant de suppene er Kwaśnica veldig populær, særlig i Podhale-regionen (området i Tatrafjellene). Suppen lages av fermentert kål, ribber og forskjellige krydder. Det finnes ikke bare én riktig måte å lage den på. Du kan få ulike oppskrifter i hvert hus i Podhale og alle du spør vil hevde at de lager den beste Kwaśnica.

BZ_ReSLgQeH

3. Moskole
En annen rett fra Podhale-regionen. Moskole er en type pannekaker av potetmos og mel stekt på takke. Slik som med Kwaśnica, finnes det forskjellige oppskrifter og noen bruker også gjær, bakepulver, egg eller kulturmelk. Man spiser dem vanligvis med hvitløksmør eller bryndza – en tradisjonell løpefelt ost lagd av sauemelk. Moskole kan serveres varmt eller kaldt.

_ELOUaqBoV
BV6Q-AaFpxk

4. Sild fra Østersjøen
Kaszuby og Pommern-regionen ligger ved Østersjøen og er også rike på innsjøer. Derfor var fisk en av de mest populære varene, selv om man spiste også mye potetretter eller gåsekjøtt. Sildretter kan lages på forskjellige måter. For eksempel sild med fløte servert med poteter er ganske utbredt. Sild med tomatsaus som stammer fra Kaszuby-regionen ble populær i de andre delene av landet, også som julemat.

BbxRmA6FYeg
BdGdHAthO87

5. Kartacze
Mattradisjon fra det nordøstlig Polen ble formet under påvirkning fra Litauen, Hviterussland, Østerrike-Ungarn eller Jødisk matkultur. Den er altså ganske variert og interessant. Kartacze, eller Cepeliny, som de heter i Litauen hvor retten stammer fra, er store ovale deigboller lagt av poteter. Vanligvis er de fylt med kjøttdeig, men noen ganger kan fylling istedenfor inneholde sopp, fermentert kål eller ost.

BZ9IPfkgusD
Ba4HaPMl2ZA

6. Kluski śląskie
En annen potetrett, men den gang stammer den fra Schlesien. Kluski śląskie er likevel ganske populær i hele landet. Man lager den med poteter, potetmel og noen ganger også egg. Det som er mest karakteristisk ved retten er formen – små boller med et hull i midten. De spises ofte med saus og kjøttretter eller forskjellige typer kål.

View this post on Instagram

Hello #podlasie

A post shared by marta śliwicka (@sliwkamarta) on

BdphlVcBopw

 

7. Chłodnik litewski
Selv om den har Litauen i navnet er den populær også i Polen, særlig i nordøstlige delen av landet. Den er en kald sommersuppe som lages ved å røre rødbeter med kulturmelk, kefir, jogurt eller kjernemelk. Man tillegger også forskjellige råe grønnsaker som agurk, grasløk eller dill. Den blir ofte servert med egg.

View this post on Instagram

😋Chłodnik z botwinki…z mozzarellą i jajkiem – taki lubię najbardziej. A Wy lubicie chłodniki czy zupy tylko na cipeło??🙂 . Składniki: ✔pęczek botwinki ✔pęczek rzodkiewki ✔1 ogórek szklarniowy ✔pęczek szczypiorku ✔pęczek koperku ✔2 kefiry naturalne po 380g ✔2 kulki mozzarelli ✔do podania gotowane jajko ✔sól, pieprz, ocet do smaku ( ja dałam 5 łyżek jabłkowego) Botwinkę poktoić, zalać wodą i gotować około 15 minut. Po ostygnięciu dodać pozostałe składniki i wymieszać. Mozzatellę pokroić w kosteczkę. Do podania ugotowane na twardo jajko. . Smacznego😋😉 . . . . . . . . . #obiad#chłodniklitewski#chłodnikzbotwinki#chłodnik#pysznedanie#pyszne#zdrowegotowanie#wiemcojem#zdrowenawyki#fitprzepisy#łatwyprzepis#szybkiedanie#szybkiegotowanie#łatwyprzepis#fitrecipes#delicious#fitobiad#kochamgotować#fitdieta#homemade#easydinner#dinner#pyszne#healthyfood#smacznie#zdrowojem#zdrowadieta#zdroweodżywianie#tasty#foodphotography

A post shared by Zdrowe Nawyki Ania Komisarczyk (@zdrowe.nawyki) on

3YmfU5nNFF

8. Fuczki
En rett som er populær i Bieszczadene er et resultat av påvirkning fra Lemkeres kultur. Fuczki er ganske interessant. De ser ut litt som pannekaker og man lager dem faktisk av pannekakedeig men hovedingrediensen er en fermentert kål. Man kan spise dem med fløte eller hvitløksaus men også med kjøtt eller fisk.

BLnaIvbjcEg
BRgGqD6A0Ti

9. Pierekaczewnik
Sannsynligvis er den en mest unik rett på denne listen. Den er tradisjonell blant en tatarisk minoritet som bor i den østlige delen av Polen. Det er ikke lett å lage Pierekaczenik. Man må kjevle pastadeig for å ha et veldig tynt lag, deretter smører man det med fylling som kan være enten søt eller salt. Til slutt ruller man alt sammen, lager en spiral og baker. Retten er beskyttet av EU som en regional og tradisjonell produkt.

BVCkxQXF2x5
Ba8nfF8gsT2

10. Sękacz
Vi avslutter med en dessert. Sękacz er en kake som lages av en type pisket masse. Den viktigste er det karakteristiske utseendet som man får ved å steke deigen på et rotende spidd over åpen ild. Kaken ser litt ut som en trestamme, derfor fikk den sitt polsk navn fra kvist. I dag lager man den også i Tyskland, Ungarn eller Litauen. I Polen er Sękacz mest populær i det nordøstlig Polen og i Kaszuby-regionen. Det er ukjent hvor komme desserten opprinnelig fra, med det er ingen tvil om at den smaker veldig godt!

BWDc0ZpjS6R
BYi0mQjDOx5

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top