Historisk tur gjennom Warszawa

Vinter er kanskje ikke mest interessant årstid i Polen, særlig hvis man sitter i en storby istedenfor å stå på ski. Vi synes at vinter er en god stund for å bli kjent med Polens historie og derfor skriver vi om en tur gjennom Warszawas historie. Den byen er ikke bare shopping 🙂 Warszawa har en veldig rik historie, de fleste viktige hendelsene skjedde i Polens hovedstad. Dere skriver ofte med spørsmål om steder knyttet til den andre verdenskrig. For å dekke behovet for dette skriver vi i dag om museer og minnesteder som omtaler Polens historie i årene 1939-1945.

Illuminated Palace of Culture and Science in downtown of Warsaw, Poland. Modern business skyscrapers at night with sunset clear blue sky

Bildet: Fotolia

Museum av polske jøders historie

For å begynne med, skal jeg skrive om museum av polske jøders historie (Polin). Museet ligger på Anielewicza 6 gata, og ble åpnet i oktober 2014. Her kan man få vite om 1000 år av felles, polsk-jødisk historie som avslutte etter den andre verdenskrig. Mest berømt utstilling i museet er rekonstruksjon av en tresynagoge som lå i Gwodziec (Hviterussland). Man trenger omtrent tre timer for å se alle utstillingene.

BbNJYLKjX72
BbRxe6RHcbJ

Museet er åpnet klokka 10-18.00 (mandag, torsdsag, fredag) eller 10-20.00 (onsdag, lørdag, fredag), på torsdager er adgangen fri. Billettpriser starter fra 30 zloty, du kan bestille dem HER.

Photoplasticon

Fotoplastikon er en gammeldags automatisk maskin som brukes til å presentere bilder. Man setter seg foran maskinen og ser gjennom en kikkert. I Photoplasticon i Warszawa er den eneste maskinen i hele verden som fortsatt virker og som er situert på sin oprinnelig adresse. På stedet kan dere se på bilder av mellomkrigs Warszawa, en helt unik opplevelse som gir fantastisk innsikt i Polens hovedstad historie. Fotoplastikon ligger på Aleje Jerozolimskie 51 gata, er åpnet hver dag (untatt av mandager) mellom klokka 10 og 18.

BP7cYyhDvQu

Krigstiden

Krigstiden rammet Warszawa veldig hardt, byen ble helt ødelagt. Alle polske elever leser om handlinger som oppsto i Warszawa under krigen og derfor blir de kjent med alle de stedene som vi skal beskrive nedenfor. Man kan ta en historisk tur som viser hvordan livet i årene 1939-1945 så ut.

Museum for Warszawaoppstanden

BbFnM1oFjnv

Først og fremst må vi nevne museum for Warszawaoppstanden som er en av de mest kjente polske museene. Vi skrev om det før. Åpningstider for museet er 8-18.00 på mandager, onsdager og fredager, 8-20.00 på torsdager og 10-18.00 på lørdager og søndager. Det tar omtrent to timerå se alle utstillinger. På søndager er adgangen fri. Billettpriser starter fra 40 kroner. I museum får vi vite hvordan Warszawas borgere levde, hvorfor feilet de og hva som skjedde etter oppstanden.

Gestapo arrest og Pawiak fengsel

Disse to museene er kanskje ikke så populære som de nylig opprettet men de ble ombygget fra de virkelige historiske stedene. Gestapo arrest ligger på Al. Szucha 25 og billetten koster bare 16 NOK, på torsdager er adgangen fri. På onsdager, torsdager og fredager er åpningstider mellom 9.30-17.00, lørdager og søndager klokka 10-16.00. I forrige gestapo arrest ble mange mennesker torturert og drept.

BNeGZOEgxQ9

Pawiak fengsel kan man besøke fra onsdag til søndag fra klokka 10.00 til 17.00, adgangen er fri på torsdager og det er bare å kjøpe en billett for å ha adgang til både gestapo arrest og Pawiak fengsel. Fengselet ligger på Dzielna 24/26 gata. Pawiek fengsel ble åpnet i 1835, men de mest tragiske hendelsene skjedde i årene 1939-1944. Under krigen ble Pawiak et sted hvor mange personer døde og de fleste Pawiaks fanger ble etterhvert sendt til en av nazistiske dødsleierne.

Baqq8EhgMoj

Umschlagplatz

BTKapajgeif

Umschlagplatz er en minnested av en gammel perrongsom nazister brukte for å sende jøder til dødsleieren i Treblinka. I dag er Umschlagplatz en monument som ligger på hjørnet av Dzika og Stawki gata. Det er verdt å besøke denne steden hvis dere er i nærheten.

Etterkrigstiden

Mange år etter krigen en ny epoke i Polens historie satt i gang. Det var, som dere kan gjette, PRL (Folkerepublikken Polen). I Czar PRL museum (PRLs sjarme) kan man oppleve de gamle – og noen også sier at de var gode – dagene. I dette museet får dere anledning til å besøke en typisk leilighet fra PRL perioden, se hvordan møbler, leketøy osv. så ut. Noe interessant for både voksne og barn.

BXpdCjFjbxu

 

Er det noe andre historiske plasser, ikke bare i Warszawa, som dere vil anbefale til andre?

Agnieszka

 

Les mer om Warszawa:

Severdigheter i Warszawa

Hvordan kan en komme til Warszawa

Shoppingmuligheter i Warszawa

Hoteller i Warszawa
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Helligdager i Polen

Det nye året 2015 har kommet samt med deres spørsmål om helligdager i Polen. I dag forteller vi om datoer når alle butikkene er stengte og i tillegg til dette om åpningstider i helger. I Norge finnes det litt mindre røde dager enn i Polen. Noen av dere planlegger sine ferie nå og derfor tenkte vi om å fortelle om frie dager i Polen. Vi skal begynne med januar og fortsette gjennom resten av månedene. På slutten av innlegget skal vi omtale lørdager og søndager.

Januar
I Polen har vi alltid fri på den 1. og 6. januar (Helligtrekongersdag). Alle handlesentere er stengte, men restauranter, bensinstasjoner og noen få små butikker er åpne.

Group of young people eating dinner

Bildet: Fotolia

Februar – Mars
Ikke noe helligdager i dette året.

April
I Polen har vi to frie dager, den 5. og 6. april (søndag og mandag). På grunn av påske kommer alle butikkene til å bli stengte – dere må huske om dette hvis dere planlegger en reise til Polen.

Mai
Den 1. og 3. mai er helligdager også. Den 1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag, den 3. er polsk grunnlovsdag. På den 2. mai er noen ev butikkene åpne kortere enn normalt.

Den 24. mai feirer vi pinse, og den dagen er også alle butikkene stengte. I mai er det likevel ganske varmt i Polen og det ikke er noe problem å gjøre noe interessant ute 🙂

Juni
Den 4. juni (torsdag) feirer vi Kirsti Legemsfest og har fri.

Juli
Ikke noe frie dager.

August
Den 15. august (lørdag) har vi Jomfru Marias opptagelse i himmelen. Butikkene er stengte.

September – Oktober
Ikke noe hellige dager.

November
To hellige dager i november, den 1. og 11. dvs. allehelgensdag og Polens selvstendighets dag. Som vanlig på helligdager skal handlesentrer være stengte.

Bildet: Fotolia

Desember
Frie dager i desember er den 25. og 26. Husk at den 24. er butikkene åpne, men kortere (vanligvis til klokka 14-15).

Helger
På lørdager og søndager er butikkene, restaurantene osv. åpne men litt kortere enn på arbeidsuke mandag-fredag. De fleste store kjøpesentrer er åpne like langt mandag-lørdag. Restauranter, apoteker og bensinstasjoner er åpne hver dag, uansett om det er en hellig- eller vanlig dag.

På helligdager og helger kjører busser, tog osv. ikke så ofte som på vanlige dager, så det er lurt å sjekke rutetabell før dere planlegger turer.

Jeg håper at dette innlegget skal være hjelpsom ved planleggign av reiser til Polen 🙂

Agnieszka

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top