Valentinsdag i Polen

Selv om Valentinsdag ble kjent i Polen for 20 år siden, har vi utviklet mange tradisjoner knyttet til den. Vil dere få vite noe mer? Fortsett å lese da!

BahQ7KPFDrM
Valentinsdag er ikke den eneste kjærlighetsdagen i Polen. Vi har også Kupalanatten som feires den 21. juni. Det er likevel Valentinsdag som er mest berømt. I begynnelsen av februar blir nesten alle butikkene pyntet med store, røde hjerter som er mest populære symboler av kjærlighet.

Presanger som en kjøper for den elskede er ikke veldig dyre, de er som oftest småting som godteri eller blomster. I Polen gis det masse kjærlighet-på-pinne i form av? røde hjerter selvfølgelig.

BZRhoVmlKaQ

Det er også veldig populær å gå ut sammen med sin kjæreste. Stadig flere par bestemmer seg om å tilbringe tid sammen på kino eller restaurant. Det er alltid vanskelig å finne en ledig plass på utesteder på denne dagen, hvis dere vil være sikre på at dere får en plass på deres favoritt restaurant så er det lurt å bestille et bord på forhånd. Kinoer tilbyr veldig ofte spesielle seanser med romantiske komedier som hovedattraksjoner.

Det finnes en meget søt tradisjon fra polske barnehager og skoler. Alle venter for Valentinspost –  det er populær å sende anonyme kjærlkighetsbrev og postkort til dem en liker mer enn de andre 😉 Valentinsdag er faktisk den eneste dagen når en kan sende anonyme kjærlighetsmeldinger.

BY-PV4zDN-5

20% av polakker påstår at de ikke bryr seg om Valentinsdag og feirer den ikke. De sier at det viktigste er å vise sin kjærlighet og omsorg til daglig og ikke bare på den 14. februar. De som ikke har funnet sin elske kan delta i en fest som er forberedt med tanke på singler.

Valentinsdag er en av de mest populære dager for forlovelse. Mange menn bestemmer seg om å spørre sine damer om de vil gifte dem.

Og hva er det dere gjøre på Valentinsdagen? Er norske tradisjoner veldig forskjellige fra de polske? Snart på bloggen kommer det noe spesielt til alle som skal til Polen i februar for å feire Valentinsdag! 🙂

 

Agnieszka

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Kjærlighetsbroer – tradisjon festet i Polen

I dag jeg og Zosia tok en liten Gdansk-tur, og fant et vakkert sted som jeg anbefaler å besøke til alle som er forelsket! 🙂 Vet dere hva kjærlighetslåser er? Over hele verden fester forelskede par hengelåser til broer som symbol på troskap og kjærlighet.

 


Kjærlighetsbroen i Gdansk 🙂

Slike kjærlighetsbroene finner du i Paris, Tokio, Praha, London, Riga og Oslo. Også i Polen finnes det kjærlighetsbroene! Disse finner du blant annet i Krakow, Wroclaw og Gdansk.

BbISGAonuGN

En av de broene i Paris (Pont des Arts) er helt dekket av hengelåser! Det ser utrolig morsom ut! 🙂

Hvorfor henger folk hengelåser? Det kan virke merkelig ut, men hengelåsene blir et symbol på evig troskap og kjærlighet. Mange sier at det er en slags moderne forlovelse. Det man må gjøre er:

  • Å kjøpe en hengelås
  • Å gravere eller skrive navnet på seg selv og sin elskede på den hengelås (noen skriver også dato eller sitater)
  • Å låste den fast til en bro
  • Å kaste nøkkelen i vannet!
BVkMVhSB_34

Er det ikke morsomt og koselig fenomenet? 🙂
Det som jeg ikke liker så mye ved denne tradisjonen er at nøklene ligger fortsatt på elvens bunn… Kanskje det blir bedre å ta nøkkelen med seg hjemme?

 

 Marta

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Frisør i Gdynia

 

Gdynia er en ung polsk by som har mye å tilby. Her finner du alt fra nydelige strender og store kjøpesentrer. For noen måneder siden ble en ny kjøpesenter åpnet. Den heter Riviera, og er vanskelig å gå glipp av. Det er lett å komme dit – det er bare å ta en taxi eller SKM (bytoget, stoppet heter Wzgorze Sw. Maskymiliana). Riviera er godt kommunisert og ligger i hjerte av Trojmiasto.

 

Riviera senteret

Dere kan finne masse fine butikker der! I løpet av vår handletur besøkte vi den nye frisøren – Jacques Andre. Vi tok med oss Bartek, kollegaen fra jobben. Agnieszka ville farge håret sitt, og Bartek trengte et klipp. Det var Marta som anbefalte Jacques Andre, siden hun klipper håret sitt alltid i deres salong i Galeria Baltycka. (Mer om Jacques Andre i Gdansk kan dere lese her).

 

Slik så Marta og Bartek ut før klipping 😉

Normal
0

21

false
false
false

PL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;}

Riviera er veldig stor og romslig, men det er ikke vanskelig å finne Jacques Andre. Salonegen ligger rett foran en fontene, hvor man kan slappe av på en av solsenger – nydelig!

Agnieszka velger sin ny farge 🙂

Jacques Andre-salongen er svært fin! Den er veldig lys og romslig. Vi ble tatt imot av veldig sympatiske ansatte. Alle fikk kaffe eller te, og frisørene startet behandlingen.

De ansatte er veldig profesjonelle og snakker mye med kundene – Agnieszka og Bartek diskuterte med dem om hvordan frisyrene skal se ut. Agnieszka valgte en naturlig hårfarge, og bestemte å klippe håret sitt bare litt slik at hår vil se frisk ut.

 

Bartek ville ikke klippe skjegget, men ellers satset han på kreativiteten til frisøren. Han kunne være helt sikker på at alt skulle bli perfekt – det er jo det selveste spanske landslaget som valgte behandling hos Jacques Andre under EM i fotball i 2012! 🙂

 

Hos Jacques Andre brukes det de beste kosmetikkene som finnes på markedet – Kerastase, L’oreal, Inoa og Laneche. Salongene ansatter bare de beste i faget.

 

Selv om vi var der såpass lenge, kjedet vi oss ikke. Frisørene passer på at kunden kan virkelig slappe av i de hyggelige omsorgene. I tillegg kan man bruke wifi som er tilgjengelig i salongen.

 

Bartek, Agnieszka og Marta var veldig fornøyde med resultatene og nye frisyrene sine. Bare se på bildene – ser de ikke fint ut? 🙂

Etter behandlingen 🙂


Så hvis dere trenger å besøke frisøren, Jacques Andre anbefales på det sterkeste. I tillegg kan dere bruke rabattkoden som virker i alle Jacques Andre-salongene i Gdansk og Gdynia. Det er bare å si «Besøk Polen», så får man 10% rabatt i alle Jacques Andre salongene. Du behøver ikke å bestille en time hos Jacques Andre på forhånd (men du kan selvsagt gjøre det ved å ringe eller skrive e-post! 🙂

 

Jacques Andre nettsiden på engelsk finner dere ved å klikke her.

 

Nye oss med frisørene våre 🙂

Og her er foto med kjære fotografen vår – Zosia 🙂

 Les også vårt siste innlegg: 5 ting du bør kjøpe i Polen

Les også om Jacques Andre salongen i Galeria Baltycka

SPA i Gdansk

 

Marta, Agnieszka og Zosia

5 ting du bør kjøpe i Polen!

Du kan spare penger på flere produkter i Polen. Handletur til Polen kan anbefales spesielt nå når salgene har begynt. Nedenfor kan dere lese om noen produkter man vil definitivt ta med seg fra Polen 🙂 Les også: Suvenirer og gaver fra Polen

fot. Pixabay

Krystaller og porselen
Kunsten å lage porselen og krystall har en lang tradisjon i Polen. Mange nordmenn kommer til Polen spesielt for å kjøpe polskdesignert porselen og krystall. Polskdesignert dekorativ porselen er av den beste kvalitet! Den dekoreres ofte med tradisjonelle mønstrer, men designere er ikke redd for nye, moderne mønstrer også.

handmade traditional polish pottery
fot. Fotolia

 

Kosmetikker
Polen har også kjempebra kosmetikker. Polske sminker og kroppsprodukter er verdt å anbefale og er kjent over hele verden! Polske sminker er like god kvalitet som Maybelline, L’oreal og Max Factor (visste dere at Max Factor ble etablert i 1909 av Max Factor som var polakk? Hans navn var Maksymilian Faktorowicz:)). For tiden er naturlig kosmetikk, ikke testet på dyr, og vegansk veldig populær. Jeg tror at polske kosmetikkmerker (f.eks. Resibio, Tołpa, YOPE, Mokosh, Nacomi, Clochee) vil være en god gave.

View this post on Instagram

Today I want to share a few of my favourite liquid highlighters of the moment. They can be used for the face and body and each one is different and fantastic in its own way. 🇵🇱 Chcę się z Wami dzisiaj podzielić kilkoma z moich ulubionych obecnie płynnych / kremowych rozświetlaczy. Mogą być używane do twarzy i ciała, a każdy z nich jest inny i wspaniały w swojej kategorii. ✨ @be.lovedskin *glow beauty brightening cream* to pielęgnacyjny krem na dzień z subtelnym efektem rozświetlenia, mam wrażenie, że daje efekt chłodzący ✨ @purobio_polska *liquid stardust* (tu 01, dostępny w 3 odcieniach) intensywny, daje efekt tafli, ale można nim osiągnąć także bardziej naturalny efekt; idealny do mieszania z podkładem ✨ @coverfx *custom enhancer drops* (tu: Celestial, dostępny w 7 odcieniach) największa możliwa moc, można z nim zrobić wszystko: pod, nad, z podkładem, nawet nakładać na puder! Do kupienia na @beautybaycom @cultbeauty ✨ @resibobynature *glow* pielęgnacja z rozświetleniem – średnio intensywny efekt, może być stopniowaną do mocniejszego; cudny naturalny blask ✨ @miyacosmetics *glow me* balsam do ciała i dekoltu – nawilża i daje poświatę całemu ciału. Wszystkie wegańskie i #crueltyfree oczywiście! 🔥To jak? Który z nich znacie i lubicie? Który Was zaciekawił? ☀️☀️☀️#pinkminkstudio #vegan #veganmakeuppoland #kosmetykibezokrucieństwa #veganhighlighter #vegansummer #veganglow #bestofvegan #veganskincare #vegancosmetics #veganmakeup #weganizm #wakacje2019 #lato2019 #lipiec2019 #sierpień2019 #kosmetykinaturalne #naturalnekosmetyki #resibo #miya #coverfx #purobio #belovedskincare #uroda

A post shared by Kasia Konopa (@pinkminkstudio) on

Klær
Sko, vesker, klær og smykker er noe man bør definitivt kjøpe i Polen! Prisene av merkeklær er lavere enn norske, og polske klesmerkene som Reserved, Sinsay, Mohito, Cropp, House, Medicine, Bytom , Badura, Ryłko, MISBHV er av den beste kvaliteten.

Alkohol
Jeg tror det er verdt å prøve polsk vodka (f.eks. Pravda, Chopin, Pan Tadeusz) og øl (f.eks. Tyskie, Lech, Perła). Disse og mange andre polske produserte alkoholene bør du definitivt prøve og ta meg seg hjemme! :). Husk at hver region i Polen har sine egne regionale alkoholer.

View this post on Instagram

Żywiec Porter – test roczników 🍻 Tym razem degustacja porównawcza trzech porterów tej samej marki, ale z róznych roczników. Nie odnoszę się stricte do smaku czy aromatu, bo nie taki jest cel. Każda warka Żywca może smakować nieco inaczej, poza tym każdy przecież ma inny gust i nieco inne odczucia 😉 Celem tego testu był przede wszystkim wpływ czasu na piwo. Jak zatem było? 🍺04.02.2017 – wodniste i bez wyrazu. Wydało się "przeleżakowane". 🍺07.07.2018 – dość agresywne, wyraziste i z charakterem. W tym przypadku być może kolejne miesiące w piwnicy wyszłyby na dobre. 🍺04.02.2019 – idealnie ułożone, bardzo smaczne, o kremowej, gładkiej fakturze. Podsumowując, najmłodsze zdecydowanie okazało się najsmaczniejsze. Choć z drugiej strony piwo z datą ważności do 2018 roku moim zdaniem mogło jeszcze coś zyskać na czasie. Trudno więc o jednoznaczne wnioski. Natomiast biorąc pod uwagę też wcześniejsze doświadczenia mogę pokusić się o teorie, że porterów bałtyckich (i innych ciemnych piw do około 10-12% alk.) raczej nie warto trzymać dłużej niż 3 lata po terminie. Zachęcam Was do podobnych eksperymentów 😁 #beer #beergasm #beerporn #beerstagram #instabeer #beernerd #beergeek #lovebeer #beerlover #beerlife #beertime #craftbeer #craftbeerlife #craftbeerporn #craftbeerlover #polishcraftbeer #żywiec #porter #balticporter #piwo #pivo #bier #biere #birra #cerveja #cerveza #olut #øl #bere

A post shared by Mateusz (@raczek_beer) on

 

Når det gjelder penger så er det faktisk mye bedre å veksle når du er i Polen.  Det er mye billigere enn å gjøre det i Norge. 

Les mer om valuta og priser i Polen

Andre innlegg om Shopping i Polen

Og dere? Hva kjøper dere i Polen som oftest? 🙂

Marta

 

Kom til Polen og… gift deg!

Mange av dere har besøkt Polen, og blitt forelsket i dette landet. Det er ikke rart. Polen er vakkert og sjarmerende. Dere kommer hit til å feste, shoppe, se rundt i historiske steder. Har dere ikke tenkt å gifte dere her? 😉 Les: 5 grunner til å ha bryllup i Polen. 

Et bryllup i Polen = masse god mat
På et polsk bryllup er det fantastisk. Først og fremst må dere forberede dere for utrolige mengder av mat og drikke. Servitørene passer på at alle får nok vodka, og bordene er aldri tomme. Så kan man…

BbFKMDqDlgY
…feste hele natta
Ja ja, sånn er det. Det er vanlig i Polen å feire bryllupet til klokka 5 eller 6 om morgenen. I tillegg er det ikke uvanlig å feste to netter på rad.

Dans og lek
Aldri planlegg at du skal sitte på et polsk bryllup. Det er OBLIGATORISK å danse! Alle danser medhverandre, og det finnes også en tradisjon at folk betaler for å danse med brud og brudgommen, når klokka er tolv (det heter ?oczepiny?).
På polske brylluper er det mange leker. Noen kan være veldig kleine, men de fleste er bare gøy. De mest vanlige er forskjellige stolleker og danseleker.

Bride shakes her dark hair while dancing with a groom in wooden hall
Bildet: Fotolia

Men bortsett fra polske tradisjoner, kan man tenke seg hva som helst til bryllupet i Polen. Vi mangler ikke koselige steder til å feire. Man kan bruke det perfekte været om sommeren, og feste på en romantisk bygda.

Det er mange som velger de historiske stedene i Polen til bryllupet, som et slott eller en herregård.

BVUSulfB0HR

Hvis dere planlegger å organisere et fantastisk og utmerket bryllup er det bare å komme til Polen 🙂

 

 

Zosia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top