Protester, kvinnestreik, abort i Polen. Hva skjer i Polen nå?

For en uke siden (22. oktober) en grunnlovsdomstol i landet sier at det er forbudt å ta abort selv om det er påvist at fosteret er alvorlig skadet. Dette forårsaket mange protester som fortsetter til i dag. Kanskje dere har sett rødt lyn på profilbildene til vennene dine fra Polen. Dette er et av symbolene på denne protesten. Det er interessant at det er protester ikke bare i store byer, men også i små byer og til og med landsbyer.

En protest i Gdansk
Bildet: Michał Kośmider

 

Abort i Polen
I Polen var det en abortlov i kraft siden 1993, som også ble kalt “abortkompromisset”. Dette sier abort er bare mulig i tre tilfeller:

1) Dersom kvinnens liv eller helse står i fare

2) Det er påvist at fosteret er alvorlig skadet

3) Hvis kvinnen har blitt utsatt for voldtekt eller incest.

Bildet: Dorota Tatar
En protest i Gdansk
Bildet: Paulina Witkowska

 

22 oktober vedtok grunnlovsdomstolen at abort på grunn av alvorlig skade på fosteret er uforenlig med den polske grunnloven. Mange polakker mener at grunnlovsdomstolen er avhengig av det regjerende partiet. Dette vil tre i kraft når det blir publisert i Dziennik Ustaw. Dette betyr at Polen vil ha en av de strengeste abortlovene i Europa. I 2019 ble 1110 aborter utført i Polen. De fleste av dem er på grunn av fosterskader.

Bildet: https://twitter.com/FLOOWERRY/status/1321048559932841990/photo/1

 

Dette forårsaket stor misnøye blant polakkene. Demonstrantene gikk ut på gatene. Hva kan du høre på protesten? F.eks: “Fuck PiS”, “Jeg tenker, føler, bestemmer”, “My body, my choice”. Ifølge redaksjonen av OKO.press, ropte minst 80% av slagord ut av demonstrantene er vulgær. De hovedsakelig omhandler regjeringspartiet Prawo i Sprawiedliwość.

En protest i Katowice
Bildet: Filip Kantor
Bildet: https://twitter.com/pigmalion55/status/1321781299615596544/photo/4
En protest i Gdansk
Bildet: Michał Kośmider

 

Protester holdes hver dag. 25. oktober var det en kontroversiell “Word for Sunday” -protest. Protester fant sted foran og i katolske kirker. Noen demonstranter skrev i kirker som “Abort er ok”, “helvete for kvinner”, “fuck PiS” og avbrøt masser.

Bildet: https://twitter.com/DagmaraBozalek/status/1321761606485839874/photo/1

 

26 oktober ble gatene sperret. Politiet sier at det har vært over 350 demonstrasjoner over hele landet.

Bildet: https://twitter.com/DomMi_n/status/1321477129490567169/photo/3
Bildet: https://twitter.com/pigmalion55/status/1321781299615596544/photo/3
En protest i Katowice
Bildet: Filip Kantor

 

Ytterligere protestene fant sted den 28. oktober. For eksempel, 65 000 mennesker protesterte i Wrocław, og 20 000 i Łódź. Demonstranter skrev telefonnummeret “Abort uten grenser” på monumentet til Armia Krajowa og den polske underjordiske staten i Warszawa i går. Demonstranter ryddet også monumentet.

En protest i Łódź
Bildet: https://twitter.com/tylkoniejulka/status/1321472157357121537/photo/1
En protest i Krakow
Bildet: Dorota Tatar

 

Mange kjente polakker støttet demonstrantene f.eks. Olga Tokarczuk, Anja Rubik, Joanna Krupa, Rafał Trzaskowski, Robert Biedroń.

En protest i Bielsko-Biała
Bildet: Agata Szulc

 

27 oktober presenterte Marta Lempart de første postulatene fra sin bevegelse på vegne av National Women’s Strike, f.eks:

  • endring i den juridiske situasjonen til grunnlovsdomstolen
  • tilbaketrekking av dommen fra grunnlovsdomstolen
  • Julia Przyłębskas avgang fra stillingen som president for grunnlovsdomstolen
  • budsjettendring – mer penger til helsehjelp og hjelp til bedriftseiere,
  • retten til abort på forespørsel,
  • pålitelig sexundervisning,
  • prevensjon refundert av tilstand,
  • slutter å finansiere kirken over statsbudsjettet,
  • tilbaketrekning av religionstimer fra skolene
  • regjeringsavskjed
En protest i Gdansk
Bildet: Michał Kośmider
En protest i Katowice
Bildet: Filip Kantor

 

Helsinki Foundation for Human Rights oppfordret dommere og leger til ikke å ta hensyn til kjennelsen til Constitutional Tribunal. Ifølge stiftelsen vil kjennelsen fra Constitutional Tribunal “bidra til å øke abort undergrunnen og abortturisme i Polen”. Foundation understreker at “Tribunal forsøkte å tvinge kvinner og deres familier til heltemot og selvfornektelse.” Amnesty International mener at forfatningsdomstolens avgjørelse om abort er et brudd på menneskerettighetene.

En protest i Bielsko-Biała
Bildet: Agata Szulc
En protest i Gdansk
Bildet: Karina Kornalewska

 

I går var det også en National Student Strike. Noen universiteter, som Universitetet i Gdańsk, Universitetet i Wrocław og Adam Mickiewicz-universitetet i Poznań, har bestemt seg for en fridag.

En protest i Gdansk
Bildet: Karina Kornalewska
En protest i Gdansk
Bildet: Karina Kornalewska

 

Protester holdes også i utlandet. Jeg vet at det var protester i Norge, inkl. i Oslo, Bergen, Trondheim.

 

En protest i Oslo
Bildet: Weronika Marta Musiał
En protest i Oslo
Bildet: Weronika Marta Musiał
En protest i Oslo
Bildet: Weronika Marta Musiał

 

 

Folkeopinion:

Abort i Polen bør være: 26.-27. oktober 2020, Kantar
lovlig i visse tilfeller 62%
lovlig til 12. uke av svangerskapet 22%
forbudt 11%

 

Hva synes du om grunnlovsdomstols avgjørelse om abort? 26.-27. oktober 2020, Kantar 27. oktober 2020, IBRiS 27.-28. oktober 2020, SW Reseach
Jeg er enig 13% 24,9% 13,2%
Jeg er ikke enig 73% 65,9% 70,7%
Jeg har ingen mening 5% 9% 16,1%

 

Støtter du de nåværende gateprotestene? 27.-28. oktober 2020, Pollster
Ja 64%
Nei 33%
Jeg vet ikke 3%

 

 

En protest i London
Bildet: https://twitter.com/poltoyy/status/1321197541011025920/photo/2

10 av de mest unike stedene i Polen

Polen er et vakkert land med mange magiske steder som er verdt et besøk. Her er en liste over noen av de mest unike av dem, selv om det ikke var lett å velge bare 10!

Slowinski National Park
Bildet: fotolia

 

1. Den krokete skogen
Landsbyen Nowe Czarnowo ligger i nordvest Polen, ikke langt fra Gryfino og Szczecin, i nærheten av Dolna Odra kullkraftverk. Her, på et området på ca. 1.7 hektar, finnes det en mystisk naturminne som består av omtrent 100 furutrær med krokete stammer. Det er et par teorier om hvorfor de vokste på den måten, den særegne utseende forblir likevel et mysterium.

BZPFdKBnI4O
2. Błędówørken
Polsk Sahara, som det ofte kalles, er den største sandsamlingen i Europa som ikke ligger ved sjøen. Dette særmerkte landskapet begynte å dannes i 1200-tallet på grunn av gruvedrift som førte til reduksjon av grunnvannsnivået og en skadelig virkning på planteutvikling. Området er ikke en ekte ørken, men i mellomkrigstiden skal ha blitt observert luftspeiling og sandstormer. I dag ser ut Błędówørken litt annerledes, for den begynte å krympe, det er likevel fortsatt et interessant fenomen.
BbSg_0WBaJd
BX-zh6fl1eX

 

3. Słowiński nasjonalparken
Parken er hovedgrunnen til at en nærliggende by – Łeba ble til en av de mest populære turistreisemålene ved Østersjøen. Den ble opprettet for å ta være blant annet på innsjøer, torvmyrer, skoger og enger, men parken er mest kjent for vandrende sanddyner. På grunn av vind flytter de seg et par meter i året som fører til betydelige landskapsendringer.

BXTMly_hB7J
BWp0x0Rh3-v

 

4. Steinlabyrint – Błędne Skały
Et steinkompleks som ligger i Karkonosze (en del av Sudetene) på 853 moh. Det består av de særegne steinformene dannede ved forvitring, som formerer en labyrint av trange smug og passasjer. På grunn av sitt eventyrartig utseende ble Błędne Skały en av de stedene hvor filmen Legenden om Narnia ? Prins Caspian ble tatt opp.

BZjaaMKF0Nw
BZbwSiTAgEh

 

5. Skallekapell
En bygning i Kudowa i sørvest Polen virker lite iøynefallende, men hvis du kommer inn kan det gjøre litt skremmende inntrykk. Den er nemlig et gravsted til nesten 30 tusen mennesker. Kapellet ble bygd i 1776 av en prest Wacław Tomaszek som samlet, desinfiserte og impregnerte de menneskelige rester for å plassere dem i gulvet, taket og veggene. Det tok ham 8 år.

BapafpFjlgm
BE2sXb3HN8l

 

6. Saltgruven Bochnia
Den eldste saltgruven i Polen – dens historie streker tilbake til 1248, og er forbundet med en legende om den hellige Kinga som er ganske kjent blant polakker. Gruven er fortsatt i virksomhet og i 2013 ble den skrevet inn på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Den er en av de største attraksjonene i regionen og tiltrekker seg både turister og arrangører av for eksempel sportkonkurranser.

BDOnPT7osBp
7. Zakrzówek
Dette sjarmerende stedet i Kraków som ser ut som en del av den sørlige kysten, ble dannet i 1990 etter oversvømmelseen av en gammel kalksteinsbrudd. På grunn av kalkstein har vannet her en vakker turkis farge. Bading er dessverre forbudt men Zakrzówek er en av de mest spennende dykkestedene i Polen.
BagxLvxhvPL
BbXYlTfF17t

 

8. Gradierwerk i Ciechocinek
En liten by i Kujaviskpommerske fylke er en spa-by kjent for en en gammel trekonstruksjon fra 1800-tallet som ble brukt for å utvinne salt. Gradierwerk i Ciechocinek er den største bygningen av den typen i Europa. Den består av tre konstruksjoner som er 15 meter høy og 1700 meter lang. Mikroklima som blir skapt rundt Gradiewerk er unikt og har behandlende egenskaper.

BbErRedlKaz
BbP2wWSDhZr
BazCiWqnFtV

 

9. Befestede området i Międzyrzecz
Bunkersystemet bygget av Tyskerne under Andre verdenskrig. De underjordiske korridorene har til sammen over 30 kilometer og noen av dem kan du besøke. Stedet er også et hjem til over 30 tusen flaggermus av 12 forskjellige arter.

BYiX2HsjOcc
BXlgLRPDk9H
BYGlF2ZFUeY

 

10. Kong Kristus
Du trenger ikke å reise til Rio de Janerio for å se en Jesus-statue som utmerker seg i landskapet. En statue av Jesus Kristus i Świebodzin er høyere, i hvert fall om man regner med sokkel :). Byggingen av statuen vakte kontrovers, men likevel ble den ferdig i 2010 og i dag er en av de mest karakteristiske elementene i regionen.

BYSyNTjhRn9
Ba7MGpRllAa
BZJhWpbgydR
Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Polens 10 vakreste slott

I Polen finnes det over 400 slott. Festninger fra middelalderen, elegante residenser og slott som er tatt ut fra et eventyr – alle vil finne noe for seg selv. Selv om noen av slottene ble ødelagt og det er bare ruiner igjen, er det også mange som ble godt bevart og i dag tiltrekker turister med sin skjønnhet og spennende historier. Her er det en liste over de vakeste slottene som dere kan besøke i Polen!  Klikk på navnet og se hvor slottet ligger.

Bildet: Pixabay

1. Den tyske ordens slott i Malbork
Slottet i Malbortk er ikke uten grunn en av de mest populære turistatraksjonene i Polen. Det ble bygd av Den tyske orden i 1200-tallet og er verdens største mursteinslott. Det tar tre til fire timer å se det hele slottkompleks, men forskjellige utstillinger gjør turen riktig spennende! Dessuten kan du hver sommeren se en historisk rekonstruksjon av beleiringen av Malbork.


Bildet: Asfilm (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en)

2. Książ

Et palasskompleks som ligger i byen Wałbrzych i sørvestre Polen. Det et det tredje største slottet i landet og det største i regionen. Książ er både veldig vakker og har en fascinerende historie. Det ble bygd av Det piastiske dynasti på slutten av 1200-tallet men i 1509 ble det overgitt til Hochberg familien. Legender om den siste eieren av slottet – prinsesse Daisy og hennes perlekjede fortsatt våkner besøkendes fantasi.

3. Czocha Slottet
En festning fra 1200-tallet som ligner på et eventyr slott. På grunn av sin utseende er den veldig populær ikke bare blant turistene men også filmskaperne. Du kan overnatte på slottet i et hotell og hvis du er heldig (eller uheldig) vil du kanskje se den hvite dame som angivelig hjemsøker slottets interiør.

 

4. Slottet i Moszna
Med sine 99 tårn i forskjellige høyder ser det ut som et hus til en Disney-prinsesse. Slottet ble bygd i 1700-tallet og er en av polens mest mangfoldige slottene arkitektonisk sett. Selv om noen sier at en slik blanding av stiler er på grensen med kitsch, er slottet imponerende og sikkert verd et besøk.

5. Łańcut-slottet
En tidlig magnatresidens som en gang var en av de mest betydelige aristokratresidenser i Europa. Slottet ble bygd i 1700-talle i barokkstil og senere ombygd mange ganger. I dag er det kjent for de rike interiør fulle av antikke malerier, skulpter og møbler. Residensen er omgitt av en pittoresk engelsk park med flere gamle bygninger som oransjeri eller stutteri fra 1800-tallet.

6. Kwidzyń-slottet
Et kapittelhus modellert på Den tyske orden slottene. Mest karakteristiske elementer av bygningen er et forsvarstårn som ligger 55 meter fra slottets vestfløy, og overgang til hoveddelen av slottet (den største i verden) med 5 høye arkader.

7. Pieskowa Skała
Slottet er den viktigste arkitektonisk monument i Ojców-Nasjonalparken. Det gjør at ikke bare det renoverte middelalderslottet men også en pen beliggenhet tiltrekker seg turister. Fra slottets hager er det også ikke langt til den mest kjent kalksteinen i Polen (Maczuga Herkulesa) så du kan slå to fluer i en smekk.

8. Slottet i Gołuchów
Det finnes ikke veldig mange renessanse slott i Polen og hvis du vil se en av dem er Gołuchów verdt et besøk. Gjennom årene ble slottet eiet av de rikeste polske familier. De tok være på at de beste arkitekter og artister deltar i ombygninger. I slottets museum kan du blant annet se en samling av antikke vaser og malerier av polske og vest-europeiske kunstnere.

Et fortryllende slott som også er et punkt på listen av de polske renessanse-bygningene. Slottet har fire karakteristiske tårn, hver bygget i en liten annerledes stil. I slottet finnes det hotell, restaurant og konferansesenter, det er også veldig populær når det gjelder organisasjon av bryllup og bryllupsfest.

10. Slottet i Będzin
Hvis du vil se en klassisk gammel middelalder fastning er slottet i Będzin perfekt! Siden den var en viktig del av den vestlige grensen forsvarssystem ble den mange ganger ødelagt og gjenoppbygget. I dag kan du besøke slottet, se en rik samling av våpen og spise de gamle polske retter i et vertshus.

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Neptunfontenen- et symbol på Gdansk

Hva antar dere symbolet på Gdańsk? Jeg tror mange av dere vil si Neptunfontenen. Og i dag litt om det.

Bildet: Adobe Stock

 

Neptunfontenen står foran Dwór Artusa, ved siden av rådhuset på det lange markedet. Opphavsmannen var Bartłomiej Schachmann, borgermesteren i Gdańsk. Neptun-fontenen i Gdańsk ble designet av Abraham van den Blocke på begynnelsen av 1600-tallet.

Bildet: pixabay

 

Neptunfontenen begynte å operere 9. oktober 1633, som er nøyaktig 387 år siden! Opprinnelig var fontenen veldig fargerik. Figuren var grønn, tridenten og skallet i venstre hånd var forgylt, steinelementene var svarte med lyst tilbehør, og gjerdet var rødt. Figuren til Neptun veier 650 kg. I begynnelsen ble vann gitt til fontenen for hånd i bøtter. Den ble bare slått på tre ganger i uken. Vannet i tankene var bare i en time.

Bildet: pixabay

 

Neptunfontenen i Gdansk overlevde andre verdenskrig takket være mange mennesker. Neptun-statuen ble tatt bort og resten av bitene ble muret opp inne i bassenget. Etter krigen ble den restaurert og satt i drift den 22. juli 1957.

Bildet: pixabay

 

Folkesagn

Den mest populære legenden sier at bymenn i Gdańsk var så velstående at de kastet gullmynter i fontenen. Neptun likte ikke at folk forsøplet bassenget hans og knuste mynter i gyldne flak. Han kunne også gjøre vann om til vodka. Slik ble “Goldwasser” -likøren – Złota Woda opprettet. Goldwasser er en urte- og krydderlikør laget av over tjue urter, og ifølge legenden var det flak av 22 og 23 karat gull.

 

En annen legende sier at løver, skilpadder, ørner og andre skapninger (de ligger i Gdańsk leiehus) en gang hvert hundre år kom til liv. Så var det et dyreball, som også inkluderte Neptun.

Folk fra Kashubia kaller Neptun Krësztof. Legenden sier at alle som kommer til Gdańsk for første gang, må kysse skulpturen under ryggen.

Bildet: pixabay

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Lech Walesa- symbol på kampen for frihet

Lech Wałęsa fikk Nobels fredspris i 1983 for sin innsats som leder i fagforeningen Solidaritet. Prisen ble mottatt 10. desember av kona til solidaritetslederen Danuta og deres sønn Bogdan. Men hvem er Lech Wałęsa, og hvorfor er han en viktig person i polsk historie?

Bildet: adobestock

 

Lech Wałęsa ble født 29. september 1943. Han vokste opp i en landlig familie med mange barn. Han er en polsk politiker og fagforeningsaktivist. I 1967-1983 jobbet han i Gdańsk-verftet. I 1970 ble han medlem av streikekomiteen. Under streikene i august 1980 kom han til Gdańsk-verftet og ledet de streikende arbeiderne (Inter-Enterprise Strike Committee). Han var forhandler av arbeideravtalen med regjeringskommisjonen. I februar 1989 deltok han i The Polish Round Table Talks i Magdalenka nær Warszawa, hvor det ble tatt en rekke avgjørelser angående demokratisering av landet. Han var president i Polen i 1990-1995.

View this post on Instagram

17 settembre 1980: In Polonia viene fondato il Sindacato autonomo dei lavoratori "Solidarietà" (in polacco Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność"), noto semplicemente come "Solidarność". Il sindacato prese forma in seguito agli scioperi nei cantieri navali di Danzica (cominciati il 14 agosto dello stesso anno) e venne guidato inizialmente da Lech Wałęsa (futuro premio Nobel per la pace, nel 1983, e successivamente presidente della repubblica polacca dal 1990 al 1995). Nel corso degli anni ottanta "Solidarność" agì in principio come organizzazione sotterranea, ma presto si impose come movimento di massa e luogo fondamentale di incontro delle opposizioni, di matrice cattolica e anticomunista, al governo centrale filo-sovietico. Inoltre la creazione di tale sindacato costituì un evento fondamentale nella storia non solo polacca, ma dell'intero blocco comunista, collocandosi nel processo politico-sociale che portò l'intera Unione Sovietica a disciogliersi, una decina di anni dopo (vedi post 31 dicembre 2019). Immagine: elpais.com #happenedtoday #17september #solidarność #poland #lechwalesa #tradeunion #strike #gdansk #harbour #shipyard #nobelprize #peace #republic #catholic #communism #politics #ussr #europe #history #world #humanity #simposiodigitale

A post shared by cesare vicoli (@chesuccedeoggi) on

 

Hvorfor fikk Wałęsa Nobels fredspris?
Handlingene til Lech Wałęsa “var preget av vilje til å løse Polens problemer gjennom forhandlinger og samarbeid, uten vold.” I tillegg ble det uttalt at Wałęsa “prøvde å starte en dialog mellom Solidaritet og regjeringen.”

 

Lech Wałęsa mottok nyheten om at Nobels fredspris ble tildelt natt til 5. – 6. oktober. Han trodde det ikke før noen timer senere da vestlige journalister dukket opp hjemme hos ham. Han sa: “Dette er vår felles belønning, anerkjennelse for oss alle som ønsker å følge sannheten på en fredelig måte, gjennom forståelse.” Han oppfatter prisen som en gest rettet til hele den polske arbeiderklassen, som han representerer, og til hele det polske samfunnet, fordi “polske arbeidere jobber ikke i et vakuum”.

View this post on Instagram

Rocznica Solidarności .

A post shared by Lech Walesa (@presidentwalesa) on

 

Han fikk Nobels fredspris, men kona måtte hente prisen fordi han var redd for at myndighetene ville stenge ham ute fra landet dersom han reiste ut.

Bildet: focus.pl

 

Prof. Antoni Dudek sa at tildelingen av Nobelfred til Wałęsa var en kraftig styrking av opposisjonsstrukturene i PRL.

 

Den fredelige revolusjonen initiert i 1980 av Solidaritet ga drivkraft til politiske og økonomiske endringer i hele regionen i Sentral- og Øst-Europa – til slutt førte det til 1989 kommunismens fall i Polen og mange andre land i den sovjetiske blokken.

 

Lech Wałęsa er den eneste polakken som fikk Nobels fredspris.

 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top