Neptunfontenen- et symbol på Gdansk

Hva antar dere symbolet på Gdańsk? Jeg tror mange av dere vil si Neptunfontenen. Og i dag litt om det.

Bildet: Adobe Stock

 

Neptunfontenen står foran Dwór Artusa, ved siden av rådhuset på det lange markedet. Opphavsmannen var Bartłomiej Schachmann, borgermesteren i Gdańsk. Neptun-fontenen i Gdańsk ble designet av Abraham van den Blocke på begynnelsen av 1600-tallet.

Bildet: pixabay

 

Neptunfontenen begynte å operere 9. oktober 1633, som er nøyaktig 387 år siden! Opprinnelig var fontenen veldig fargerik. Figuren var grønn, tridenten og skallet i venstre hånd var forgylt, steinelementene var svarte med lyst tilbehør, og gjerdet var rødt. Figuren til Neptun veier 650 kg. I begynnelsen ble vann gitt til fontenen for hånd i bøtter. Den ble bare slått på tre ganger i uken. Vannet i tankene var bare i en time.

Bildet: pixabay

 

Neptunfontenen i Gdansk overlevde andre verdenskrig takket være mange mennesker. Neptun-statuen ble tatt bort og resten av bitene ble muret opp inne i bassenget. Etter krigen ble den restaurert og satt i drift den 22. juli 1957.

Bildet: pixabay

 

Folkesagn

Den mest populære legenden sier at bymenn i Gdańsk var så velstående at de kastet gullmynter i fontenen. Neptun likte ikke at folk forsøplet bassenget hans og knuste mynter i gyldne flak. Han kunne også gjøre vann om til vodka. Slik ble “Goldwasser” -likøren – Złota Woda opprettet. Goldwasser er en urte- og krydderlikør laget av over tjue urter, og ifølge legenden var det flak av 22 og 23 karat gull.

 

En annen legende sier at løver, skilpadder, ørner og andre skapninger (de ligger i Gdańsk leiehus) en gang hvert hundre år kom til liv. Så var det et dyreball, som også inkluderte Neptun.

Folk fra Kashubia kaller Neptun Krësztof. Legenden sier at alle som kommer til Gdańsk for første gang, må kysse skulpturen under ryggen.

Bildet: pixabay

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top