Hva i all verden er Andrzejki? :)

Har dere noen gang hørt om Andrzejki? Det er St Andrews aften, som er en nasjonal helligdag i Skottland. Men i Polen er kvelden fra 29. til 30. november en dag i året når folk, særlig kvinner, møtes og prøver å spå fremtiden, snakker sammen og bare har det gøy. I dag er det bare en form for underholdning. Men hvor har denne tradisjonen sine røtter i?


bildet: https://pl.fotolia.com/

I fortida var advent i Polen som Fastetiden. Ifølge den Katolske kirke måtte folk ikke feire i løpet av advent. Da var slutten av november den siste muligheten til å gjøre det. Spådommer på den dagen pleide å være ment bare for ugifte jenter, som prøvde å “finne ut” når dere skal gifte seg eller hva deres fremtige menn skal hete. Først så alle svært alvorlig på tradisjonen og pleide å tro på spådommer. Nå er det bare et påskudd for å treffe sine venner, feire og ha det gøy. 🙂

En av de mest vanlige spådommer er å smelte stearinlys og helle den gjennom en nøkkel med hull i midten. Stearinlys bør dryppe gjennom hullet til en bolle med vann og skape en figur. Da ser man på skyggen av figuren og prøver å se hva ligner formen på og tolke hva det kan bety.

 
BNT-A_BgdgA

En annen måte for å “forutsi fremtiden” i løpet av Andrzejki er å sette skoene i køen. Slik kan man få vite hvem som skal gifte seg først. Spådommen foregår vanligvis i gangen. Folk beveger skoene sine fra et sted til et annet i en bestemt rekkefølge. Eieren til skoen som er først ved døren skal gifte seg først!
 

-pTZV-q3yL
 

Det er også vanlig å klippe ut et papirhjerte og skrive guttenavn (og gutter skriver jentenavn) på en av sidene. En annen jenta tar en pin og stikker den i papirhjertet. Navnet som hun traff skal bli navnet til hennes fremtig kjæreste eller mann.
 

-tpleYGb8Q
 
-tmsSFQf0M

På mange klubber finnes det også mange fester som er knyttet til denne dagen. Så hvis dere er i Polen akkurat nå, bør dere kose dere! 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Julemarkeder i Polen 2016

Liker dere julemarkeder? For meg er det perfekt pusterom i stresset før jul og en mulighet til å føle julestemning. Årets julemarkedssesong er offisielt i gang, og her finner dere oversikt over de største julemarkeder i Polen! Det er ikke bare en fantastisk anledning til å kjøpe julegaver til sine nærmeste, men også mulighet til å se hvordan jul feires her i Polen. 🙂

Gdańsk
Dette året begynner julemarkedet i Gdańsk litt tidligere. Fra den 3. til den 23. desember kan dere besøke gamlebyen i Gdańsk og kose dere med polsk grzane wino (varm vin) som ligner på gløgg. Der kan dere også kjøpe mange juledekorasjoner og håndverk eller smake på polske retter. Observasjonshjulet AmberSky står fortsatt i Gdansk, så dere kan beundre fantastiske utsikter fra den! Her finnes det mer informasjon: http://bozonarodzeniowy.gda.pl/

BNr4tm9D0hq

Wrocław
Julemarkedet i Wrocław har allerede begynt og det skal vare til den 22. desember. Det er en av de største og vakreste polske julemarkedene. Hvert år stor en åtte meter høy vindmølle der som har blitt et symbol av julemarkedet i Wrocław. Markedet tilbyr mange forskjellige arrangementer som dere kan delta på hver dag. Dere kan lese om dem på nettsiden: http://www.jarmarkbozonarodzeniowy.com/

BNKtZcDguuu
BNKf88dhABO
 
BNFKLLMDrU_

Poznań
Dette året skal julemarkedet i Poznań være enda vakrere, sier mange i byen. Der skal dere finne mange barneattraksjoner, gløgg, polske pepperkaker osv. Markedet skal vare til den 22. desember.
 

_mTNOFI4lL

Warszawa
I Warszawa kan dere finne flere små julemarkeder:
Solidarności 90 gate – 25.11 – 23.12
Barbakan, gamlebyen – 28.11 – 08.01
Nowy Świat 6/12 gate – dette julemarkedet er det største i Warszawa, men varer bare 3 dager: fra den 2. til den 4. desember.


bildet: http://www.se.pl/wiadomosci/polska/warszawa/warszawa-rusza-swiateczny-jarmark_367535.html

Kraków
På julemarkedet i Kraków kan dere alltid finne dusinvis av selgere både polske og utenlandske. Der kan dere kjøpe alt fra smykker og juledekorasjoner til polske pølser og søtsaker. Markedet varer til den 26. desember. Absolutt verdt et besøk! 🙂

_phu9Btj_w
 
BACwMYWsniH
 
-qn6lNybWW
 
Ha en fantastisk tid i Polen! 🙂
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hit drar du på skiferie i Polen!

Vinteren nærmer seg! Hvis dere liker vinteraktiviteter og har lyst til å besøke Polen, da kan det være en god ide å kombinere disse to tingene. Her kan du lese om beste skisteder i Polen.

Białka Tatrzańska
Białka Tatrzańska er det mest populære skistedet i Polen. Mange reiser til Kotelnica-skiannlegget som består av Kotelnica og Bania. Det er en av de største og mest moderne skiannleggene i Polen. Erfarne skiløpere kan finne mange interessante ruter på Kotelnica. Bania anbefales til nybegynnere og familier med barn.

 
BDOzl2Cqq0v
 
BCkndrzS5E2

Kasprowy Wierch i Zakopane
Zakopane er en fantastisk by som ligger ved foten til Tatra-fjellene. Det er absolutt verdt et besøk! Mange sier at Kasprowy Wierch er det mest populære skifjellet i Polen. På toppen kan dere velge mellom to skiløypene. Den første fører til Hala Gąsienicowa og har 1500m og den andre har ca. 2200m til Hala Goryczkowa. De er begge for erfarne skiløpere.

BELScw7nTI4
 
BB454B_nTJi
 
BBxuhyOJZmG

Ski Arena Szrenica i Szklarska Poręba
Skiannlegget Ski Arena Szrenica ligger i Szklarska Poręba. For å komme til toppen av Szrenica (1362m over havet) må man bruke stolheisen. På toppen kan dere velge mellom 4 skiløypene.

BL6c6org9Ge
 
BCVbciSpnCE
 
BCpLZ-fsvIu

Zieleniec
Zieleniec er veldig populær blant polske og utenlandske skielskere. Det tilbyr et omfattende tilbud for familier med barn, har moderne skiheiser og flotte skiløyper. 

BBYcJpnLGlw
 
BBZpHlvrGhn
 
BCv8gXHLGk7

Jaworzyna Krynicka i Krynica Zdrój
Sist men ikke minst – Jaworzyna Krynicka. Stedet ligger i Beskid Sądecki, ved siden av Krynica Zdrój. Snowboardere og skiløpere har 7 løyper for å velge mellom. Løyper av varierende vanskelighetsgrad gjør Jaworzyna Krynicka en av de mest attraktive skisteder i Polen.

BFdh6wAED3A
 
BFdhFNEED1N
BFdkFvUkD6r
 
Nå er det bare å velge et sted og planlegge en tur! 🙂
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

På skøyter i Polen

Skøyter er gøy for hele familien. Snart skal alle skøytebaner være åpent, så alle som liker å gå på skøyter kan glede seg. Hvis dere reiser til Polen om vinteren og har lyst til å bevege dere litt, er det en god ide å besøke noen av disse skøytebanene! Der kan dere ha en fantastisk tid med barna sine, en romantisk tid med kjæreste eller bare finne tilbake den gamle skøyte formen 🙂 Dere trenger ikke å ha sine skøyter med seg, for på alle banene kan dere leie et par!

Gdańsk
Lodowisko MiejskiePlac Zebrań Ludowych
Mest populære skøytebanen i Gdansk. Det finnes i nærheten i gamlebyen og sentralstasjonen og det er mange som liker å besøke dette stedet om vinteren. Banen er åpent alle dager unntatt mandager fra klokka 11:30 til 21:30. En billett for voksne koster 11PLN og for barn – 7PLN. Hvis dere trenger å leie skøyter, må dere betale 8PLN til for et par. Det er best å ta en trikk (nummer 2, 3, 4, 6, 7, 8 eller 9) til Brama Oliwska. Bannen finnes innen det store hvite teltet!

 

RVSgN2pWJ7
 
jPKrF1DoPD

Warszawa
Lodowisko na Rynku Starego Miasta (Torget i gamlebyen)
Den fantastiske skøytebanen finnes i gamlebyen og åpnes vanligvis i desember. Hvis dere foretrekker å bevege seg under åpen himmel, da bør dere besøke dette stedet. Man kan virkelig føle julestemning der 🙂


bildet: warszawa.wyborcza.pl

Figlowisko – Komisji Edukacji Narodowej
Det er et sted som dere kan besøke når du vil! Det er åpent 24 timer per døgn. I tillegg er det veldig billig. En billett koster 10PLN og dere kan skøyte for 3 timer! Hvis dere trenger å leie skøyter, betaler dere bare 6PLN til.

9HanZfQ9B8
 
BAVobGTRFG7

Kraków
Lodowisko Origo – ul. Eisenberga 2
Dette stedet kan dere allerede besøke – sesongen har begynt! En billett for voksne koster 11PLN, og for barn 9PLN. Hvis dere trenger å leie skøyter, må dere også betale 8PLN til for et par.

Poznań
Lodowisko Malta – ul. Jana Pawła II 5
I Poznań kan dere finne mange skøytebaner, og denne er en av dem. På Malta kan dere skøyte i alle dager, stedet er åpent fra klokka 8.00 til 22:00. Billetter koster fra 4 til 11PLN. For skøyteutleie betaler dere 6PLN.

 

BApv2gnyoOD
 
-31Xw2OhGB

Wrocław
I Wrocław er det verdt å besøke Lodowisko Spiska (ul. Spiska 1) og Orbita (ul. Wejherowska 34). Begge to er allerede åpent og dere kan besøke dem mellom klokka 17 og 22.

 

Kos dere masse i Polen!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

På fest i Warszawa – 5 klubber du bør besøke!

Det finnes dusinvis av klubber i Warszawa, så det er ingen tvil hvorfor byen er fullt av mennesker hver helg! Polakker elsker å feste, og den polske hovedstaden er en perfekt by til å gjøre det. Byen tilbyr et stort utvalg av klubber, så man kan finne noe for enhver smak. Ved hjelp av vennene mine har jeg valgt 5 av dem, som jeg tror er ganske flotte og populære blant lokalbefolkningen.

NIEBO – ul. Nowy Świat 21
Niebo betyr himmel, så kanskje der kan dere føle dere som i himmelen 😉 Om dagen organiserer de mange flotte arrangementer, som for eksempel Warsaw Vintage Market eller førjulsmarked. Om natta kan dere kose dere der med fantastiske drinker, danse og høre på musikk. Der er hver fest en stor suksess. Niebo er sikkert verdt et besøk!

BMbnJYLARFc
 

BMHRSTNDUE7

BĄTĄ – ul. Żurawia 32/34
Det er både en klubb og en restaurant. Det er jo alltid en god ide å spise noe før man begynner å danse! Og jeg har hørt at stedet tilbyr deilig mat. Dessuten: mange sier at stedet er alltid full av snille mennesker og god stemning.

BMurjRvDvqz
 
BMn4HHCjJRg
 
BFMGWUQw2uY

BAL – ul. Nowogrodzka 31
BAL er en helt typisk danseklubb som tilbyr en fest nesten hver dag. Mange interessante DJer blir ofte invitert der og stedet er alltid fullt av mennesker 🙂

BAAq3D2E0_G
 
 
BFaEJ0Zk0xr

LEVEL 27 – Al. Jerozolimskie 123a, Millenium Plaza, 27. etasje
Dette stedet er ganske unikt! Klubben ligger på 27. etasje og har et observasjonsdekk! Husk å ta en titt på utsikten når dere besøker LEVEL27 🙂

BJ017D3gG5w
 
BMo8rxcFIob
 
BIVo_s-ARMw

STODOŁA – ul. Stefana Batorego 10
Hvis dere foretrekker å danse på konserter, kan Stodoła være et perfekt sted for dere. Det er en av de største konsertsalen i byen og nesten hver dag kan dere gå til konsert der. Mange kjente musikere har spillet der, for eksempel MØ, Ed Sheeran eller The National.

 
BL4XcMyBqv9

Les også om kafeer i Warszawa!

Kos deg masse i Polen!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

11. november i Polen – Polens uavhengighetsdag

11. november i Polen er veldig viktig for alle Polakker. Den er sikkert en av de viktigste merkedager her. Denne dagen er betydningsfull for alle, fordi den 11. november 1918 gjenvant Polen sin selvstendighet og ble fritt igjen etter 123 år.

 

-HdrWFyu7W

I 1795 partert de tre stormaktene (Russland, Preussen og Østerrike) Polen og tok opp hver sin del. Det skjedde først og fremst på grunn av en internasjonal krise og borgerkrig. Gjennom 123 år var Polen tørkes av fra Europakartet. Den første verdenskrig brøt ut i 1914 og denne hendelsen var på en måte en mulighet for Polen. Men hvorfor det? For første gang var de tre stormaktene i tottene på hverandre. Russland og de andre Ententelandene kjempet mot sentralmaktene, det vil si Tyskland og Østerrike-Ungarn. Da innså Polakkene at dette var en sjanse for dem til å kjempe for uavhengighet.

 

BMljpIugFL6

11. november 1918 var en spesielt viktig dag for Polens historie og derfor ble denne datoen utvalgt for uavhengighetsdagen. Den første hendelsen er viktig på en internasjonal skala: Det tyske keiserrike inngikk en våpenhvile med de allierte. Det ble den offisielle slutten av første verdenskrig. Den andre er direkte forbundet med polsk historie. Den 11. november ga det polske regentskapsrådet, som erstattet en polsk konge eller regent, sin makt til Józef Piłsudski. Han klarte å slå sammen lokale polske myndigheter i en politisk organisme som ble et fundament for den andre Republikken Polen.
 

9_kku9hGIb

Men hvordan egentlig feires denne dagen i Polen i dag? Święto Niepodległości (uavhengighetsdagen) er fridag fra jobb og skole. Da organiseres mange forskjellige parader, marsjer og patriotiske konserter. Hvis dere er i Polen akkurat nå, er det verdt å legge merke til noen av arrangementer. Warszawa-beboere samles foran Den ukjente soldats grav. Der arrangeres en offisiell seremoni med deltakelse av landets viktigste personer. 11. november holder en rekke sportsbegivenheter også, for eksempel Bieg Niepodległści (uavhengighetsløp). Deltakere må løpe 10km og arrangementet begynner klokka 11:11 presis.

 

-O8Su7s_Zx
 
-GTCauLN4V

På Muzeum Powstania Warszawskiego (The Warsaw Rising Museum) kan dere høre på en konsert med deltakelse av polske musikkere. Konserten begynner klokka 20:00. En av de viktigste hendelsene er den historiske paraden med deltakelse av folk i historiske uniformer og kjøretøy.
 

986XMvjt3Z
 
98xgo-jt2k

I Gdańsk kan dere også se en parade. Den begynner klokka 10:00 i Podwale Staromiejskie gate (gamlebyen). Dette året kan dere se blant annet et polsk kor og et jazzband i løpet av paraden.

 

98KyhAu8Uu
 
98hH5TzIss

I Kraków begynner paraden klokka 12:00 rett etter sermonien på Matejko-torget (plac Matejki) med deltakelse av polsk hæren.

Og hvis dere er i Poznań, bør dere sikkert spise Rogale Marcińskie, det vil si polske croissanter. Det er en tradisjon å spise dem på denne dagen! 🙂
 

BMl-yZOAU-c
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Interessante museer og kunstgallerier i Warszawa

Jeg er veldig interessert i kunst og når jeg reiser til en by, leter jeg etter steder hvor jeg kan se fotoutstillinger, skulpturer og malerier. Jeg liker også å besøke historiske museer for å få vite mer om området som jeg besøker. Jeg tror at det er viktig for mange som reiser, så jeg bestemte meg å skrive her litt om interessante gallerier og museer i Warszawa. For noen dager siden skrev jeg om slike steder i Gdańsk og Kraków også. Du kan lese om disse her og her.

Zachęta Narodowa Galeria Sztuki (Zachęta National Gallery of Art) – pl. Małachowskiego 3
Der kan dere alltid se flotte utstillinger. Stedet er åpent fra tirsdag til søndag mellom klokka 12:00 og 20:00. Der finnes også en butikk med mange interessante bøker om kunst, fotografi, arkitektur osv, også på engelsk. En billett koster 15PLN. Dere kan lese mer om kunstgalleriet og aktuelle utstillinger her.

BL8mA_JAD1n
 
BMCH5xGD-rl
 
BMCR29bDq-E
 
Muzeum Powstania Warszawskiego (The Warsaw Rising Museum) – ul. Grzybowska 79
Det er sikkert ett av de mest interessante museer i byen. Jeg har vært der to ganger og det var en fantastisk opplevelse. Polsk historie presenteres der på en veldig interessant måte. Både barn og voksne får aldri lei av stedet! Museet er åpent alle dager unntatt tirsdager. En billett koster 18PLN og det er mulig å bestille en guide for 100PLN. På søndager er inngang gratis. Les mer om museet her.
BL5rtnOjcPG
 
BLV4NQXg2Q1
 
BLBnb0QDyMK
 
Muzeum Narodowe w Warszawie (nasjonalmuseet i Warszawa) – Al. Jerozolimskie 3
Dette museet er ett av de eldste i Polen. Samlinger teller omtrent 830 000 polske og utenlandske verker. Der kan dere se forskjellige mallerier, tegninger, graveringer, bilder osv. Museet har 4 avdelinger med plakater, skulpturer, interiørdesign og et muse i Nieborowo. Stedet er åpent alle dager unntatt mandager. En billett koster 15PLN. Dere kan lese mer om stedet her.
BMeo9Avh3hR
 
BMG_DKJgywh
 
BLyNUHdhR2P
 
Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (Museet for moderne kunst i Warszawa) – ul. Pańska 3
Hvis dere foretrekker samtidskunst, er dette stedet perfekt for dere. Stedet er verdt et besøk og det tilbyr ofte mange interessante utstillinger av både polske og utenlandske kunstnere. Museet er åpent alle dager unntatt mandager. Inngang er gratis! Les mer om museet her.
BMR38h-g8Ty
 
BL_kUTyBsQ_

POLIN Muzeum Historii Żydów Polskich (Museum of the History of Polish Jews) – ul. Anielewicza 6
Museet er ganske nytt, for det ble åpent i 2013 og det er absolutt verdt et besøk. Før andre verdenskrig var det veldig mange jøder her i Polen. På museet kan dere få vite mer om dette emnet. Det er åpent alle dager unntatt tirsdager og en billett koster 25PLN. Les mer her.

BMeKZYgAKF4
 
BMDowQFAh6y
 
BJZ9FerjmqY
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

De 5 fineste stedene å gå tur i Kraków

For noen uker siden skrev jeg om de beste stedene å gå tur i Gdansk, Sopot og Gdynia. Det finnes mange vakre kriker og kroker i Kraków også, som er verdt å se i løpet av lange eller korte turer. I dag skal jeg skrive om disse stedene.

Kopiec Krakusa
Det er en bakke som ligger på en høyde på 271 meter over havet. Herfra kan dere nyte utsikten over hele byen og dens viktigste severdigheter.

BK5qOxgDERr
 
BKOaL6uDse4
 
BCi57YQsEBi

Kopiec Kościuszki
En annen bakke er Kopiec Kościuszki. Etter å ha gått opp denne bakken, skal dere se en forbløffende utsikt over byen. På toppen finnes det en liten kafe hvor dere kan slappe av og ha en kopp varm kaffe eller te 🙂
 

BBuDGwAmiQK


Las Wolski
(Wolski-skogen)
Jeg liker å gå i skoger uavhengig av årstid. En av de vakreste skogene i Kraków er Las Wolski. Det er titalls kilometer med turstier og turløyper som fører gjennom den ville skoglandskapet. Stillheten og fuglsangen hjelper med å slappe av. Der er det lett å glemme at vi er bare 6km fra torget, så dere trenger ikke å forlate byen for å gå på en helgetur i skogen. 🙂

BHu5vvKh9Do
 
9juNUpv7WG

Bulwary Wiślane
Der liker folk å gå for en spasertur. Stedet finnes i nærheten av Wawel og dere kan ha en fantastisk utsikt mot Wisła-elven. Mange liker å sykle der også.

BLJg3EHAukV
 
BLBA7E6hD4D

Błonia Krakowskie
Det er et perfekt sted både hvis du har lyst til å slappe av og å ha en tur. Det er en park (48ha), som er faktisk en stor eng. Av og til organiseres fester og forskjellige arrangementer der.

 
BLPBfz3DDNT
 
Hvilke steder har dere lysti til å besøke i Kraków?
Les gjerne om kafeer i Kraków også! 🙂
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top