10 polske byer du bør besøke i 2017

Når man reiser til et land, er det vanlig å besøke de største og mest populære byer som er samtidig veldig fine. Likevel finnes det mange fantastiske byer i Polen som ikke er så populære blant utenlandske turister. Jeg har valgt 10 av dem, både større og små, som dere ikke bør gå glipp av i 2017. 🙂

Giżycko
Østersjøen er veldig vakker og det finnes mange fine strender langs kysten, men samtidig er den ofte altfor kald. Derfor de som liker å bade seg om sommeren eller har lyst til å seile, velger ofte Mazury (Masuria) – en region i nordøstlige del av Polen og landets største innsjølandskap, det masuriske innsjøplatå. Giżycko er en av de mest populære byene som ligger der og den er veldig pen også! Det tar omtrent 4 timer å reise dit fra Gdańsk eller Warszawa.
 

BLrVx2_lU32
 
BLQbIYHBzy5

Sandomierz
Sandomierz ligger på syv høyder ved elven Wisła. I byen finnes det omtrent 120 monumenter fra forskjellige tidsepoker. Det tar 3 timer å reise dit fra Kraków.
 

BOCZQUcgLK_
 
BN9PEGABtmE
 
BOHxDyBgfIU

Hel
Hvis dere besøker Gdansk eller Sopot, er det en god ide å reise til Hel også. Reisen skal vare mindre enn 2 timer! Den ligger helt ytterst på Hel-halvøya. Hvis dere har lyst på en tur ved sjøen eller brettseiling, dette er et perfekt sted! Der kan dere treffe fine seler også! 🙂
 

BOjnP9-DqJ7
 
BOe4B0CAvBF
 
BOcQae-A1r-

Kazimierz Dolny
Kazimierz Dolny er en liten by i det østlige Polen, på den østlige bredden av Wisła. Byen er en viktig turistattraksjon og regnes for å være en av de vakreste polske småbyer. Den er absolutt verdt å legge merke til! 🙂

BNFXHx1FWx8
 
BMeNLjIjG-9
 
BMA9MOJh6qt

Lublin
Ikke så langt fra Kazimierz Dolny ligger Lublin – den niende største byen i Polen. Det tar bare 2 timer å reise dit fra Warszawa. Likevel er byen ikke så populær blant turister. Gamlebyen der ser nydelig ut!

BOMQ2e9ghJJ
 
BOkIqCwAmyr
 
BOjZnKlg1yM

Toruń
Jeg synes at Toruń er en av de vakreste polske byene. Likevel er byen ikke så stor og mange overser den. Middelalderbyen Toruń, fødestedet til Nikolaus Kopernikus, er skrevet inn på UNESCOS liste over verdens kulturarv. Den er også kjent for sine kaker pierniki toruńskie, så husk å smake på disse! 🙂 En reise fra Gdańsk til Toruń varer mindre enn 2 timer!
 

BOjq1g2gTO-
 
BOh3Nd5gk7e

Słupsk
Słupsk ligger i det pommerske voivodskap, 18 km fra Østersjøens kyst. Først og fremst kan dere legge merke til et hertugslott som ble bygget i 1507. Innom slottet kan man se en fantastisk utstilling av Stanisław “Witkacy” Witkiewiczs malerier. Husk å gå opp til rådhustårnet og se en nydelig utsikt mot byen! Dere kan lese mer om Słupsk her. Det tar bare 2 timer med tog å reise dit fra Gdansk!

BOkiRduA0Q_
 
BOX3n-FBphy

Katowice
Byens industrielle preg kan gi intrykk av at den er interessant særlig for dem som er opptatt av industriarkitektur. Likevel er det verdt å bli bedre kjent med byen, fordi den er full av interessante steder og opplevelser. Les met om Katoeiwice her!
 

BJXG2-BA01f
 
BI9x0jqjOI0

Kutno
Kutno er en liten by som ligger ved elven Ochnia. Byen ble opprettet i 1300-tallet. Byen har en interessant historie og mange flotte monumenter!
 

BMJzuWkAP9Z
BIiTdy1AR4D


Stary Sącz

Hvis dere reiser til Kraków, prøv å besøke Stary Sącz også! Den er en av de eldste byene i Polen. Rundt byen finnes det en naturpark – Popradzki Park Krajobrazowy.
 

BI2u3mfgUC7
 
_cnQHZGdbM
BFgl52fybED

Kos dere i Polen! 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Polske juleskikker

Både Polakker og Nordmenn feirer jul, og nesten alle elsker å gjøre det. Det er en tid for å være sammen med familie og venner, og å kose seg masse. Likevel har hvert land sine egne skikker og i dag skal jeg fortelle dere litt om de mest populære juleskikkene i Polen.

1. Den første stjernen på himmelen…
Mange begynner å spise kveldsmat på julaften når de ser den første stjernen på himmelen. Den er knyttet til den bibelske historien om de tre vise menn som fulgte Betlehemsstjernen. Derfor begynner de fleste å feire omtrent klokka 16:00. I desember blir det jo mørkt i Polen ganske tidlig 🙂

BOSiZM6AiH9
BOTOj4ZFNZh


2. Høy under duken

Hvorfor legger Polakker høy under duken på julaften? Det er fordi Jesusbarnet ble lagt i en krybbe og i krybben var det høy. I gamle dager var det også vanlig å legge høy i hjørnene av huset. Mange trodde på at det vil sikre en god avling i det kommende året.
 

BOTNkAlDOte
 
_JdsESDRnM


3. Święty Mikołaj eller Gwiazdor

Barn i Polen tror at det er Święty Mikołaj som de får gaver fra, men i noen deler av Polen kaller man han Gwiazdor. Noen uker før julaften skriver barn brev til ham om hva de drømmer om og hva de ønsker å få dette året. Alle åpner presanger den 24. desember etter å ha spist julemiddagen.
 

wUWRtmnoJp


4. Opłatek – juleoblat

I familier som følger polsk skikk bryter man av hver sin lille del av en opłatek og skjenker den til hverandre sammen med en velsignelse. Denne brødsbrytelsen og utvekslingen av velsignelser er uttrykk for tilgivelse mellom to mennesker, og skal minne familiemedlemmene om Gud og om julens og familiens betydning. 
En slik velsignelse kan lyde: «Jeg ønsker deg god helse og lykke, og Guds rike velsignelse, og at alle dine planer og at det du måtte ønske deg må gå i oppfyllelse». Med barn kan velsignelsen være mer rett frem, som at barnet må få gode karakterer, og foreldrene bli ved god helse. Dette er en svært ukomplisert skikk, og den har stått sin prøve gjennom århundrer.
 

BOLnRJAgi-h
 
BN_u43YA8Ov

5. En ekstra plass ved bordet
Vanligvis er det kun familien som samles rundt julebordet. Men alltid blir det dekket på til en ekstra person – en uventet gjest. Denne gjesten kommer sjelden, men alt skal stå klart. Det viser den polske gjestfriheten og vilje til å dele mat med de fattige.
 

_rp5D2QTYS
 
_wgkZzmA8b

6. Julesanger – kolędy
Etter å ha spist kveldsmat og pakket ut gavene, begynner mange å synge kolędy – julesanger.

BOSvJ2GDl_c

7. Pasterka – julemasse
Polen er et katolsk land og det er vanlig at mange går i kirken på julaften. De deltar i den såkalte pasterka, som begynner kl. 22.00 eller 24.00 og varer omtrent en time. Likevel har mange unge begynt å feste litt i stedet. Etter den høytidelige julemidaggen, går noen til sentrum for å feste med vennene sine. Det kalles også “pasterka”! 🙂
 

_uTeiblg7-
 
_uTc08hnUW

Wesołych Świąt! 🙂 God jul!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Siste arrangementer i 2016!

Reiser du til Polen for å feire nyttår men vet ikke hva du kunne gjøre før den 31. desember? Ikke gå glipp av disse arrangementene! 🙂

Gdańsk og Sopot
25. desember – Black Christmas With SNTS [Live] – Sfinks700
Hvis du kommer til Polen rett etter julaften og har lyst til å danse, da bør du besøke Sfinks700 i Sopot. Klokka 21.00 begynner det en stor fest der. Du skal høre på forskjellige DJer: SNTS, Sonosanto, Kaotik og Kontrast. Inngang koster mellom 20 og 30 PLN.

BLqXTJvDXxT
 
BKK4TqQjON6

Utstillingen “Carpe Diem Arte e Pesquisa” – Sztuka Wyboru – ul. Słowackiego 19
Carpe Diem Arte e Pesquisa er et senter for samtidskunst i Lisboa. På Sztuka Wyboru i Gdańsk kan du se 80 verk av forskjellige kunstnere som samarbeider med senteret. Inngang er gratis! Utstillingen varer til 8. januar 2017.
 

BOGK5JcBcko
 
BIXbHw-BB2C

Kraków
III Kaczmarczyk Sessions – 27. desember – Harris Piano Jazz Bar – Rynek Główny 28
Paweł Kaczmarczyk er en fantastisk polsk pianist og dere kan høre på hans musikk på Harris Piano Jazz Bar. Konserten begynner klokka 21:30. Billetter koster mellom 50 og 60 PLN. På Harris finnes det også forskjellige arrangementer mellom 28. og 30. desember. Du kan lese mer om disse her.
 

BNpcohhj0bU
 
BNp8MGgjUyH

Konserten Bass Astral x Igo – ul. Szpitalna 1 – 29. desember
Bass Astral x Igo er en duett fra Kraków som spiller elektronisk musikk. Konserten begynner kl. 21:30 og inngang koster 20PLN.
 

BL1yzuGDt0J
 
BGAD-Zgm998

Wrocław
Rdzak/Skrzypek Duo – Vertigo Jazz Club – 30. desember – ul. Oławska 13
Rdzak/Skrzypek Duo er to polske jazz-musikkere som dere kan høre på den 30. desember. Denne dagen spiller de kl. 22:00 på Verigo Jazz Club. Inngang koster 20 PLN.

BN6gvr6gOSi

Warszawa
Funk & Jazz Jam Session – Klub Harenda – Krakowskie Przedmieście 4/6 – 26. desember
Hvis dere liker funk eller jazz, besøk Klub Harenda i Warszawa. Hvis dere spiller selv, kan dere delta i jamsessionen 🙂 Inngang koster 10PLN. Les gjerne mer her.

BOMqPjzgNqm
 
BMyQntxA2Ch

Kos deg masse i Polen!
Les også om nyttårsfeiring i Polen.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

En gave fra Polen til deres nærmeste!

Er du fortsatt i Polen og vet ikke helt hva du bør kjøpe i julegave til dine nærmeste?

Photo by Ben White on Unsplash

Vel, i Polen kan du finne en masse ting som skal bringe et smil til ansiktet til mange! Hvis du vil gjerne gi i gave noe som kommer fra Polen, da bør du legge merke til disse varene:

Polsk kokebok
Liker du polsk mat? Kanskje kan det være en god ide å ha en mulighet å lage pierogi, barszcz eller bigos selv hjemme? Da kan en polsk kokebok være en perfekt presang! Du kan finne mange som skreves på engelsk, for eksempel på Empik. Pris: 30-40 PLN.

_3Iwi6QqKm
xlBKJIACuY
jUrw7UDgbx


Polsk brennevin

Mange liker å gi alkohol i gave, og da kan det være lurt å kjøpe noe i Polen. Her kan du finne velsmakende likører og vodka i rimelige priser.
 

BJD5g7GhGtJ
BNySeoPgZ12
BOIRxHIBqrA

Krakowski Kredens
På Krakowski Kredens kan dere finne mange polske godbiter – alt fra polske pølser til sjokolade og syltetøy. Og god kvalitet alkohol også!
 

BODHmiLg0hQ
BOAHdPGjduz

Ravsmykker
I Polen er rav velig populær og det finnes mange som lager fantastikke smykker av den. I gamlebyen i Gdańsk kan dere besøke mange flotte steder som selger ravsmykker.

 
BOCQBRHDGjW
 
BN9v3mjBF3s

Sjokolade
Hvis du ønsker å kjøpe fantastisk polsk sjokolade, velg Wedel, Krakowski Kredens eller Karmello. Wedel kan du kjøpe på nesten alle butikker og Karmello har sine boder og butikker i de største polske byene.

BOK0NvFgGpG
BOF1ERIB32x

Klær
Det finnes mange polske butikker og Internett-butikker hvor dere kan kjøpe fantastiske klær og tilbehør fra polske designere. Det er for eksempel Pan tu nie stał (som tilbyr også kopper, notatbøker osv.), Zuzia Górska osv.

BCM_G1TKwbx
BOFESfKAgjJ
BLgh-0-DFUm

Håndverk
I Polen lager mange fine håndverk, særlig flettede kurver og keramikk.
 

BMPmx-5DJ06
 
BNw2UYMg8xa
 
BJVn3UuD0O1

Jeg håper at dere skal finne de beste gavene i Polen! 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva spiser Polakker på julaften?

Har dere noen gang lurt på hva Polakker spiser på julaften? Det er sikkert den viktigste høytiden for alle her i Polen, uavhengig av tro. Det har blitt en stor tradisjon å sitte sammen med familien, snakke med hverandre og synge julesanger… og å spise deilig mat. Her kan dere lese litt om de mest populære rettene som finnes på de polske bordene denne dagen.

Man bør vite at det finnes en tradisjon i Polen at det må være (minst ;)) 12 retter på bordet. De symbolyserer de 12 apostler. Likevel, det er ikke så vanskelig å ha minst 12 retter, fordi antallet inneholder ofte forskjellige kaker og drikkevarer. Dessuten bør man ikke spise kjøtt på julaften.

Barszcz czerwony z uszkami
En suppe av rødbeter ofte servert med små pierogi. Vi spiser den vanligvis i begynnelsen. Barszcz er svært velduftende og ha en vakker farge.

BN93kaJgGfL
 
_9xZBbNCyI


Zupa grzybowa – soppsuppe

En deilig suppe laget av sopp, som vanligvis er tørket. Den serveres med nudler eller poteter.
 

BOBTjssDsiT
 
BJXsi2PjQjA

 

Karp – karpe

I Polen er det nestem som et symbol på julen. Jeg har aldri deltatt på julaften uten en karpe 🙂 Det finnes mange varianter å lage fisken på. Noen steker den, noen baker eller serverer karpen i gele.
 

BN9WI0UAD4I
 
BN7rG1dh3iD
 
BL_YG_aBoQz
 

Sild
Vi spiser også sild (śledź) og forskjellige typer av fisk denne dagen. Det er ofte ovnsstekt sild med fløte eller i olje.

 

0h_BBqMdvc
 
BN7yy8ND5lL

Pierogi

I min familie, lager mora ofte pierogi med plommer og pierogi med epler og kanel. De smaker utrolig godt. Men folk spiser dem også med kål og sopp.
 

BKD3S-WBkX1
 
BI-AKjVDZti


Kompot z suszu

Det drikker vi, ikke spiser, men det regnes fortsatt som en rett. 🙂 Kompot lages av frukter eller bær kokt sammen med sukker. Denne julevarianten lages av tørket frukt, særlig fra epler, plommer, pærer og aprikoser.
 

BOCRf1egG0W
 
BNO_Oh4hyIf

Kroketter med kål og sopp
Kroketter severes ofte sammen med barszcz. Krokket, eller krokiet som det heter på polsk, er en panert og frityrkokt rulade.
 

BOAFRrlFjDs
 

BMo5RyuBB0B


Kutia
Kutia er en tradisjonell ukrainsk søt korn pudding, men det er veldig populær blant Polakker også. Ingrediensene kan variere noe, men alltid inkludere hvete bær, valmuefrø, honning og salt.

 

BOAYav6BiF6
 

BN0DB6lA6KT


Kluski z makiem
…nudler med valmuefrømasse. Det høres ganske enkelt ut, men det smaker utrolig godt! I valmuefrømassen finnes det også rosiner og nøtter også. Deilig!

 

BN2hmOjhwPt
 

_wfgnVlT2Y


Makowiec – valmuefrø-kake
Makowiec er er et tradisjonelt polsk bakverk. Den består for det meste av valmuefrø blandet med sukker, nøtter og rosiner. Bakverket utformes vanligvis som en rullekake, ofte med glasur på toppen.

 

BN_x6FwAWv7


Piernik og pierniczki – pepperkaker
Piernik er en kake og pierniczki små kaker som ligner på norske pepperkaker. Piernik er samtidig søt og pikant, på grunn av inkludering av sukker, honning og krydder.

 

BOCd3nUAqQo
 

BOByovSB8fi


Har dere prøvd noen av disse rettene? Eller kanskje har dere lyst til å lage dem selv? 🙂

God jul!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Julemarkedet i Gdansk 2016

På fredag gikk jeg til gamlebyen sammen med venninna mi for å endelig se hvordan julemarkedet i Gdańsk ser ut dette året. Jeg må innrømme at julestemningen var på plass! Det var bare en ting som manglet – snø. 🙂 Vel, man kan jo ikke ha alt! 😉
 

På markedet kan dere kjøpe alt dere trenger for å pynte huset til jul. Det finnes hundrevis av julesmykker der. Og hvis dere vil gi deres nærmeste noe fra Polen i gave, der skal dere finne flotte julesjokolader og håndverk.

Det er umulig å være sulten på julemarkedet. Overalt finnes det boder som serverer forskjellige slags mat og drikke. Det er noe særlig for kjøttelskere! Men prøv også oscypek – en type røkt polsk ost som er tradisjonelt laget bare i Tatra-fjellene.
 

Her er det umulig å kjede seg. På markedet finnes det en liten skøytebane, en karusell og et pariserhjul Amber Sky. Utsikt fra den er sikkert fantastisk! En billett koster 25PLN og dere kan nyte utsikten for 15 minutter. 🙂
 

BN2iYYlDEOK
 
BN1xd1vgDXn

Og de som er forelsket kan kysse hverandre på et spesielt sted – under mistelteinen! 😉

Dere skal fortsatt tid til å besøke julemarkedet! Vi anbefaler å gjøre det! 😉 Kos dere masse!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Nyttårsaften i Polen – 2016/17

Planlegger dere å feire det nye året i Polen, men vet ikke helt hvor? Jeg har lest forskjellige tilbud og snakket med vennene mine fra ulike steder for å finne de beste arrangementer, og her er en oversikt over nyttårsfester du kan delta på i Polen den siste kvelden 2016. Jeg håper at det skal hjelpe dere med å velge noe perfekt for dere!

New Year is coming! Group of cheerful young people in Santa hats carrying gold colored numbers and throwing confetti
kildet: Fotolia.pl
 

GDAŃSK/GDYNIA/SOPOT

Opera Leśna, Sopot – ul. Stanisława Moniuszki 12
Liker dere maskeradeball? I Sopot kan dere delta på Sylwestrowy Bal Maskowy. Det skal være en veldig elegant fest, med fantastiske retter og god musikk. En billett koster 250PLN og feiringen begynner kl. 20:00. Mer informasjon om festen: tel. +48 603 970 821; [email protected]
 

BMTy0F3BqAK
 
_ZyuFUELJW
 
BA8DxZiKvDA

Skwer Kościuszki, Gdynia
Hvis dere her lyst på nyttårsfeiring under åpen himmel som koster ingenting – er det best å velge Gdynia. Dawid Podsiadło og Fisz Emade – to av de beste polske musikkerne spiller der dette året. Det er også et fantastisk sted for å se fyrverkeri fra og se hvordan Polakker feirer sammen denne dagen 🙂 Mer info her.

BN1otVtAYJH
 
_-Ob81o-CD
 
__thLNAZUM

New Year’s Rave, Sfinks 700, Sopot – ul. Mamuszki 1
Liker du ikke sofistikerte arrangementer og vil bare ha det gøy sammen med hundrevis av fantastiske, unge mennesker? Da kan du velge Sfinks700 i Sopot. Særlig hvis du liker å danse og technomusikk. Fantastiske DJer, blant annet Amotik fra Berlin, skal spille der hele natten. En billett koster 69PLN. Les mer her.

BLqXTJvDXxT
 
BKK4TqQjON6

Kraków

Luxury Night på Baroque – ul. Świętego Jana 16
En leser av bloggen, Elijah, skrev til meg for noen dager siden og fortalt meg om denne festen. Han skal dit selv og håper for å treffe flere nordmenn der 🙂 «Jeg har tenkt meg på Baroque’s arrangement fordi det tilbys både diskotek og liveband, for ikke å snakke om den lukseriøse menyen. Tilbudet de har innebefatter også ubegrensede mengder av alt som kan finnes på en drink-/cocktailmeny. Så man kommer til duk og dekket bord og kan konsentrere på å nyte kvelden, -det eneste man må huske penger til er eventuell drosje! I tillegg er Rynek Glowny bare noen få meter unna om man skulle ha lyst til å ta en liten tur bort for å delta i festivitasen som foregår der», sier han. Dere kan lese mer om festen her.

BHLC6CODBNC
 
BEJEJmMG3bg
 
BCoTMXbCeTY


Double Tree, Hilton Kraków – ul. Dąbska 5

En annen eksklusiv nyttårsfeiring skal finne sted på Double Tree. Inngang for en person koster 499PLN og prisen inkluderer alkohol, deilig mat fra forskjellige deler av verden, DJ, Open Bar med whisky, vodka, vin og øl, DJ og et kasino! Her kan dere spørre om detaljer: tel. +48 12 201 4382; [email protected]

Cheering crowd and fireworks at New Year's Eve

Warszawa

Balsam, ul. Racławicka 99
Liker dere mote og musikk på 70- og 80-tallet? Nå kan du gå tilbake i tid til denne perioden ved å delta på festen Szalone lata 70-80′. Stedet tilbyr mange flotte retter, kaker og alkohol. Inngang koster 230PLN. Nå er det bare å kle seg ut som en person fra 70-tallet og reise til Warszawa!
 

BFlb4Ntyyc8
 
BM9XyUFAdKp

Hotel Marriott, Al. Jerozolimskie 65/79
Hotel Marriott i Warszawa har 4 forslag dette året! De tilbyr en kveldsmat på SkyBar med utsikt over hele byen. Denne natten spiller DJ Chriss Jaxx og fiolinist Sara Malinowska der. Inngang koster 990PLN. Det andre forslager er kvelden på Parmizzano’s restaurant hvor dere kan kose dere med nydelig mat og høre på gitarister (Dos Aquas) – inngang 370PLN. De som har lyst på en intim kveld kan velge Lobby Bar hvor skal en jazz-konsert finne sted. Her skal dere også kose dere med sjømat. Inngang – 250PLN. Mer informasjon kan dere finne her: tel. +48 22 630 3647; [email protected]; www.warsawmarriott.pl/sylwester

BD54d4_mi-z

 

Wrocław

Las Vegas Casino Night på Browar Złoty Pies, Rynek 41
Hvis dere ønsker dere å feire det nye året i Las Vegas, men dere er i Wrocław i stedet, da bør dere kanskje besøke Browar Złoty Pies 😉 Der kan dere spille kasino og spise deilig mat! Inngang koster 350PLN. Tel. +48 570 221 212; [email protected]

BKapcIYAQHc
 
BMjxn6jgszj

Fever! på Glamour, ul. Ruska 37-38
Hvis dere liker å kle seg ut og 60-tallet, skal denne festen være perfekt for dere. Fantastisk menu, stemning og musikk skal gjøre at denne natten skal sikkert bli uforglemmelig! Inngang koster 285PLN. Tel. +48 609 120 476; [email protected]

 

Kos dere masse i Polen!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

6. desember – Mikolajki i Polen

Desember er ikke en vanlig måned for meg. Jeg feirer bursdagen min,så har vi jul og nyttårsaften. Mye som skjer her! Men desember i Polen er enda bedre! 😉 Vi har en ekstra grunn til å feire, nemlig Mikołajki!

 
BNrHwdtBLdF

Polen er en katolsk land og den 6. desember har sine røtter i katolisisme og ortodoksi. Til 1800-tallet var denne dagen en fridag, men etterpå sluttet den å være en katolsk helligdag. Likevel er den fortsatt en fantastisk tradisjon her i Polen.
 

BNd3h5CgDFE
 

Święty Mikołaj (Den hellige Mikołaj) er den som bringer gaver på julaften – slik som julenissen i Norge 🙂 Nå ser han ut helt som Santa Claus, men święty Mikołaj var faktisk en person som har blitt erklært helgen i den katolske kirken. Han var en biskop som pleide å hjelpe fattige mennesker. Han var veldig sjenerøs og godmodig. Derfor har han blitt skytshelgen for de fattige og den 6. desember.

 
BNaMbCmhvdn

Hva gjør vi denne dagen? Vel, ikke noe spesielt! Denne dagen må alle barn gå på skolen og de voksne må arbeide. Men det er på en måte en forsmak på julen. Mange gir til hverandre små gaver og i gatene kan dere se folk som har på seg de karakteriske røde hattene. 🙂 Hvis dere er i Polen i dag, skal dere sikkert føle julestemningen! 🙂
 

BLoN_o-DY4Y
BNeJGsTA0YP

Kos dere masse!

Les også om julemarkeder i Polen 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

5 klubber du bør besøke i Kraków!

Det finnes dusinvis av klubber i Kraków, så det er ingen tvil hvorfor byen er fullt av mennesker hver helg! Polakker elsker å feste, og Kraków er en perfekt by til å gjøre det. Byen tilbyr et stort utvalg av klubber, så man kan finne noe for enhver smak. Jeg har valgt 5 av dem, som jeg synes er ganske flotte og populære blant lokalbefolkningen.

 

Lokal Kraków – ul. Rynek Główny 6 (inngang fra Sienna gate)

Dette er et perfekt sted for å tilbringe god tid med vennene deres, men også for å bli kjent med nye personer. Veldig ofte har de forskjellige tilbud hvor du kan spise god mat i rimelige priser og drikke fantastisk polsk øl. 🙂 De tilbyr også flotte drinker. Nesten hver dag har de en fest. Dere kan komme, drikke, høre på musikk som tilbys av DJer og danse til daggry.

 

BBLtisWTfAi
 
_mvm2izfLs
 
_RyknFzfMs

 

Prozak 2.0 – Plac Dominikański 6
Stedet er veldig populært blant folk i Kraków, så veldig ofte fester mange der. De inviterer forskjellige DJer som gjør at alle vil danse 🙂

 

BHtwYsOgK5p
BDznY1ZTFHO
_q7CCnzFC0

Klub Alchemia – ul. Estery 5
En melding av kafe og klubb. Stedet ble grunnlagt i 1999 og er fortsatt veldig populær. Der kan dere særlig drikke og delta i en konsert. Det er en veldig avslappet klubb med fantastisk musikk. Absolutt verdt et besøk!

Frantic Club – ul. Szewska 5
Et fint sted for dem som liker å feste og danse mye. Stedet er ganske populær blant unge mennesker, særlig studenter. På Frantic Club kan dere høre DJer fra hele verden og delta i en kostymefest!
 

BMR_dmCAvwB
 
2-n5_tLqxU
 
BD1V5v1rq1J
 

Jazz Rock Cafe – ul. Sławkowska 12
Klubben finnes i en kjeller og den tilbyr ofte fantastiske konserter. Jazz Rock Cafe har også et stort utvalg av øl.

 

BGh_Pp8jbXN
 
BBx_aWsTR2q
 
BE3ypx0K-nd

Les også om klubber du bør besøke i Sopot.

Kos dere masse i Polen! 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hva i all verden er Andrzejki? :)

Har dere noen gang hørt om Andrzejki? Det er St Andrews aften, som er en nasjonal helligdag i Skottland. Men i Polen er kvelden fra 29. til 30. november en dag i året når folk, særlig kvinner, møtes og prøver å spå fremtiden, snakker sammen og bare har det gøy. I dag er det bare en form for underholdning. Men hvor har denne tradisjonen sine røtter i?


bildet: https://pl.fotolia.com/

I fortida var advent i Polen som Fastetiden. Ifølge den Katolske kirke måtte folk ikke feire i løpet av advent. Da var slutten av november den siste muligheten til å gjøre det. Spådommer på den dagen pleide å være ment bare for ugifte jenter, som prøvde å “finne ut” når dere skal gifte seg eller hva deres fremtige menn skal hete. Først så alle svært alvorlig på tradisjonen og pleide å tro på spådommer. Nå er det bare et påskudd for å treffe sine venner, feire og ha det gøy. 🙂

En av de mest vanlige spådommer er å smelte stearinlys og helle den gjennom en nøkkel med hull i midten. Stearinlys bør dryppe gjennom hullet til en bolle med vann og skape en figur. Da ser man på skyggen av figuren og prøver å se hva ligner formen på og tolke hva det kan bety.

 
BNT-A_BgdgA

En annen måte for å “forutsi fremtiden” i løpet av Andrzejki er å sette skoene i køen. Slik kan man få vite hvem som skal gifte seg først. Spådommen foregår vanligvis i gangen. Folk beveger skoene sine fra et sted til et annet i en bestemt rekkefølge. Eieren til skoen som er først ved døren skal gifte seg først!
 

-pTZV-q3yL
 

Det er også vanlig å klippe ut et papirhjerte og skrive guttenavn (og gutter skriver jentenavn) på en av sidene. En annen jenta tar en pin og stikker den i papirhjertet. Navnet som hun traff skal bli navnet til hennes fremtig kjæreste eller mann.
 

-tpleYGb8Q
 
-tmsSFQf0M

På mange klubber finnes det også mange fester som er knyttet til denne dagen. Så hvis dere er i Polen akkurat nå, bør dere kose dere! 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top