Hva spiser Polakker på julaften?

Har dere noen gang lurt på hva Polakker spiser på julaften? Det er sikkert den viktigste høytiden for alle her i Polen, uavhengig av tro. Det har blitt en stor tradisjon å sitte sammen med familien, snakke med hverandre og synge julesanger… og å spise deilig mat. Her kan dere lese litt om de mest populære rettene som finnes på de polske bordene denne dagen.

Man bør vite at det finnes en tradisjon i Polen at det må være (minst ;)) 12 retter på bordet. De symbolyserer de 12 apostler. Likevel, det er ikke så vanskelig å ha minst 12 retter, fordi antallet inneholder ofte forskjellige kaker og drikkevarer. Dessuten bør man ikke spise kjøtt på julaften.

Barszcz czerwony z uszkami
En suppe av rødbeter ofte servert med små pierogi. Vi spiser den vanligvis i begynnelsen. Barszcz er svært velduftende og ha en vakker farge.

BN93kaJgGfL
 
_9xZBbNCyI


Zupa grzybowa – soppsuppe

En deilig suppe laget av sopp, som vanligvis er tørket. Den serveres med nudler eller poteter.
 

BOBTjssDsiT
 
BJXsi2PjQjA

 

Karp – karpe

I Polen er det nestem som et symbol på julen. Jeg har aldri deltatt på julaften uten en karpe 🙂 Det finnes mange varianter å lage fisken på. Noen steker den, noen baker eller serverer karpen i gele.
 

BN9WI0UAD4I
 
BN7rG1dh3iD
 
BL_YG_aBoQz
 

Sild
Vi spiser også sild (śledź) og forskjellige typer av fisk denne dagen. Det er ofte ovnsstekt sild med fløte eller i olje.

 

0h_BBqMdvc
 
BN7yy8ND5lL

Pierogi

I min familie, lager mora ofte pierogi med plommer og pierogi med epler og kanel. De smaker utrolig godt. Men folk spiser dem også med kål og sopp.
 

BKD3S-WBkX1
 
BI-AKjVDZti


Kompot z suszu

Det drikker vi, ikke spiser, men det regnes fortsatt som en rett. 🙂 Kompot lages av frukter eller bær kokt sammen med sukker. Denne julevarianten lages av tørket frukt, særlig fra epler, plommer, pærer og aprikoser.
 

BOCRf1egG0W
 
BNO_Oh4hyIf

Kroketter med kål og sopp
Kroketter severes ofte sammen med barszcz. Krokket, eller krokiet som det heter på polsk, er en panert og frityrkokt rulade.
 

BOAFRrlFjDs
 

BMo5RyuBB0B


Kutia
Kutia er en tradisjonell ukrainsk søt korn pudding, men det er veldig populær blant Polakker også. Ingrediensene kan variere noe, men alltid inkludere hvete bær, valmuefrø, honning og salt.

 

BOAYav6BiF6
 

BN0DB6lA6KT


Kluski z makiem
…nudler med valmuefrømasse. Det høres ganske enkelt ut, men det smaker utrolig godt! I valmuefrømassen finnes det også rosiner og nøtter også. Deilig!

 

BN2hmOjhwPt
 

_wfgnVlT2Y


Makowiec – valmuefrø-kake
Makowiec er er et tradisjonelt polsk bakverk. Den består for det meste av valmuefrø blandet med sukker, nøtter og rosiner. Bakverket utformes vanligvis som en rullekake, ofte med glasur på toppen.

 

BN_x6FwAWv7


Piernik og pierniczki – pepperkaker
Piernik er en kake og pierniczki små kaker som ligner på norske pepperkaker. Piernik er samtidig søt og pikant, på grunn av inkludering av sukker, honning og krydder.

 

BOCd3nUAqQo
 

BOByovSB8fi


Har dere prøvd noen av disse rettene? Eller kanskje har dere lyst til å lage dem selv? 🙂

God jul!

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top