St. Andrews skikker- Andrzejki

Om natten 29/30. november feirer vi i Polen det vi kaller Andrzejki. Dette er feiringen av St. Andrew. Vanligvis holdes det forskjellige arrangementer denne dagen. I år er det dessverre ikke mulig, men jeg vil gjerne skrive deg litt om dagens skikker.

Bildet: Adobe Stock

 

En gang i tiden ble St. Andrews Day bare tatt vare på av kvinner som ikke har ektemann. Den dagen var det mange spill og formuefortellinger for å hjelpe jentene med å finne en mann. Menn hadde også en slik ferie. Den ble kalt katarzynki (24. november).

Bildet: Pixabay

 

Den første informasjonen om Andrzejki i polsk litteratur kommer fra 1500-tallet. Hva ble gjort den dagen? Folk trodde at hvis en jente ikke spiste noe den dagen, ville hun se sin fremtidige ektemann i en drøm. Jentene klippet en kirsebærgren. Hvis det blomstret på julaften, betydde det et raskt bryllup. Skikkene fra den tiden overlever ikke den dag i dag.

Bildet: Pixabay

 

Det mest populære er å helle voks over vannet. En nøkkel brukes ofte til dette. Voksfolket prøver å forutsi fremtiden.

Bildet: Pixabay

 

Ugifte kvinner vekslet skoene helt til inngangsdøren. Personen som hadde skoene sist, gifter seg raskest.

Bildet: Pixabay

 

En annen moro var skokasting. Folk snur ryggen til døren og kaster venstre sko. Hvis skoen var vendt mot døren, betydde det et raskt ekteskap.

Bildet: Pixabay

 

For å gjøre drømmene dine oppfylt, kan du prøve å kaste en mynt i et vannkar.

Bildet: Pixabay

 

Dette er bare noen få av skikkene som finner sted denne dagen. Dette er en veldig populær ferie, spesielt i slaviske land.

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 730

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top