Hva er PRL og hvorfor har det blitt en stor inspirasjon?

Har dere noen gang hørt om PRL? Forkortelsen står for Polska Rzeczpospolita Ludowa – Folkerepublikken Polen, som  var navnet til Polen mellom 1952 og 1989. Det  var en sovietisk satellittstat styrt av det polske kommunistpartiet. Folkerepublikken Polen var offisielt en suveren stat, og den var alliert med Sovjetunionen og de andre landene i Warszawapakten. Sovjetunionen kontrollerte i stor grad direkte Folkerepublikken Polens innenriks- og utenrikspolitikk. Det var et stort antall sovjetiske styrker som stasjonert her i Polen, og ministeriet for indre sikkerhet var underlagt sovjetiske rådgivere. Sovjetlojale polske kommunister hadde total kontroll over landet, opposisjonelle ble forfulgt og ingen frie valg ble holdt før 1990.

Coins of Communist Poland. Coat of arms of the Polish People's Republic depicted in the Polish two zloty coin (1958).

 

På denne tiden var det ikke nok varer i butikker og folk måtte stå i kø mange timer for å ha en sjanse for å få grunnleggende ting som brød, ost eller dopapir. Det var ikke så lett å kjøpe noen ting. For mange produkter, blant annet sukker, melk, vaskepulver og kjøtt, trengte man å ha rasjoneringskort som ga tillatelse til kjøp av en fastsatt mengde av rasjonerte varer. I tillegg var det SB på gater – det stalinistiske hemmelige politiet. Politiet var ansvarlig for beskyttelse av det kommuniske systemet innen landet ved å kontrollere alle strukturer av sosiale liv.

BQCl5SyA4B7
BP9tD7shkes
BP8ZMnRgqmF

 

Det var en vanskelig tid som nå hjelper oss å sette pris på alt vi har i dag. Likevel er det en stor og interessert del av polsk historie og mange henter inspirasjon fra den perioden. På tross av alt, var PRL blomstringstid for mote og design. Mønstre og stiler som var populære på den tiden, blir nå tilbakekalt ganske ofte. Det finnes mange klubber og puber som henter inspirasjon fra periodens interiørdesign og det organiseres ofte kostymefester med PRL som hovedtema. Butikker med klær og ting av daglig bruk som henviser til den perioden er også veldig populære. Hvis dere besøker Polen, kan det kanskje være en god idé å besøke sånne steder!

BLX8c3GAbgT
BIdhZzNAFRB
BHjm5ulBeNJ

 

No To Cyk – ul. Chlebnicka 2, Gdańsk
Rimelige priser og interiør som skal ta dere tilbake i tid. 🙂 Billig øl og vodka (4-6 PLN), og velsmakende polske snacks tiltrekker mange besøkende.

BH79szqjtko

Setka Barul. Kazimierza Wlk. 50A, Wrocław
Setka Bar er et flott sted som er verdt er besøk hvis dere har lyst til å drikke eller spise noe (egg, pierogi, barszcz, pølser og mange annet) når som helst på dagen, eller på natten – det er åpent neste hele tida (stengt bare fra 6:00 til 12:00).

BO1_XMQByiQ

 

BGwzPytRxV9
BGB4hJCxxSx

 

Czerwony Wieprz – ul. Żelazna 68, Warszawa
Der skal dere finne tradisjonell polsk mat og interessant stemning! 🙂 Restauranten er åpent mellom kl. 12:00 og 00:00. Stort utvalg og deilige retter!

BNxP5frhGZK
BNSGH3ggFBL
BInIXiWBjBE

 

Muzeum PRLu (PRL-musé) – os. Centrum E1, Kraków
Hvis dere vil gjerne få vite mer om Folkerepublikken Polen, besøk dette museet! Hver tirsdag er inngang gratis. Andre dager koster biletter 9PLN.

BOy5wYMAaYk
BKsL1QFAx2L
BQA1RPuAkax

 

Kos dere i Polen! 😉
 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top