Historiske steder og museer du skal besøke i Gdansk

Gdansk er en vakker by med en rik historie og en skattekiste av kulturelle attraksjoner. I denne artikkelen vil vi utforske noen av de mest bemerkelsesverdige historiske stedene i Gdansk som du absolutt bør besøke.

 

Museum for andre verdenskrig (Muzeum II WŚ)

Åpnet i 2017, dette museet gir en omfattende og gripende oversikt over andre verdenskrig, med spesiell oppmerksomhet rettet mot Polens erfaringer og lidelse under krigen. Utstillingene dekker både militære og sivile aspekter av krigen og gir besøkende en dypere forståelse av denne viktige perioden i historien.

 

Det europeiske solidaritetssenteret (Europejskie Centrum Solidarności)

Dette interaktive museet og kultursenteret ligger på det tidligere Gdansk verftet, som var sentrum for Solidaritetsbevegelsen i 1980-årene. Utstillingene fokuserer på kampen for frihet og demokrati i Polen og andre land i Øst-Europa, og gir besøkende en inngående forståelse av denne viktige epoken.

 

Det nasjonale maritime museum (Narodowe Muzeum Morskie)

Dette museet ligger ved bredden av elven Motława og gir en interessant innføring i Polens maritime historie og kultur. Utstillingene dekker emner som skipsbygging, navigasjon og handel, samt Gdansks rolle som en viktig havneby gjennom historien. Ved siden av ligger Sołdek museumsskip, som også er verdt et besøk.

 

Museum for emigrasjon i Gdynia (Muzeum Emigracji w Gdyni)

Dette moderne og interaktive museet ligger i den historiske bygningen av Gdynias maritim stasjon og forteller den gripende historien om polsk emigrasjon fra slutten av 1800-tallet til moderne tid. Museet har som mål å fremme forståelsen av de sosiale, kulturelle og økonomiske aspektene ved emigrasjon og fokuserer på de personlige historiene til polske emigranter som søkte et bedre liv i utlandet.

 

Den kongelige ruten (Droga królewska) og Neptunfontenen (Fontanna Neptuna)

Denne historiske ruten strekker seg fra Gullporten til Grønnporten og tar deg gjennom hjertet av Gdansk. Langs veien vil du se mange bemerkelsesverdige bygninger og monumenter, inkludert rådhuset, Dwór Artusa og Neptunfontenen. Oppført i 1617 og designet av Abraham van den Blocke, er Neptunfontenen et av de mest kjente landemerkene i Gdansk. Den bronsefontenen er dedikert til den romerske sjøguden Neptun og er omgitt av imponerende arkitektur og brosteinsbelagte gater. Les mer HER.

 

 

Gdansk verft (Stocznia Gdańska)

Verftet ble etablert i 1945 og spilte en nøkkelrolle i Polens politiske og økonomiske utvikling. Det var her Solidaritetsbevegelsen, ledet av Lech Wałęsa, startet, og det førte til demokratiske endringer i Polen og andre land i Øst-Europa. Verftet er nå en del av Det europeiske solidaritetssenteret og er åpent for publikum.

 

Westerplatte

Dette historiske stedet, som ligger ved Gdansk-bukta, var åstedet for det første slaget i andre verdenskrig. Det var her de tyske styrkene angrep den polske garnisonen 1. september 1939. I dag er Westerplatte et minnested med et stort monument dedikert til de som forsvarte Polen. Området inneholder også ruiner av militære bygninger og bunkere som vitner om den desperate kampen som fant sted her. Les mer HER.

 

 

Wisłoujście festning (Twierdza Wisłoujście)

Denne festningen ble opprinnelig bygget på 1300-tallet for å beskytte Gdansk mot angrep fra sjøen. Over tid har festningen blitt utvidet og forsterket, og i dag er det en fascinerende blanding av gotisk, renessanse og barokk arkitektur. Besøkende kan utforske festningen og lære om Gdansks militære historie gjennom århundrene.

 

Mariakirken (Bazylika Mariacka)

Denne enorme gotiske mursteinskirken er en av de mest imponerende strukturene i Gdansk. Kirken, som ble bygget mellom 1343 og 1502, har et fantastisk interiør, inkludert et astronomisk ur og vakre glassmalerier. Besøkende kan også klatre opp i kirketårnet for å nyte panoramautsikt over byen.

 

Oliwa katedral (Katedra Oliwska)

Ligger i bydelen Oliwa, denne vakre katedralen er kjent for sitt imponerende barokke orgel og den pittoreske Oliwa-parken som omgir det. Katedralen, som opprinnelig ble bygget som en cistercienserkirke i det 12. århundre, har blitt utvidet og endret over tid og viser nå en blanding av romansk, gotisk og barokk arkitektur.

Disse historiske stedene og attraksjonene i Gdansk gir en fascinerende innsikt i byens rike fortid og er vel verdt et besøk under ditt opphold i denne sjarmerende byen. Å utforske Gdansk vil gi deg en unik forståelse av Polens historie og kulturarv, og skape minner som varer livet ut.

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top