Litt om Westerplatte

I dag skriver vi om et sted like ved Østersjøens kyst som har en spesiell plass i verdens historie. En halvøy hvor elven Wisła renner ut i Gdańska havnekanal. Vi snakker selvfølgelig om Westerplatte, et historisk sted full av minner og et viktig symbol av polakkers heroisme.

Bildet: Fotolia

 

For dem som trenger en forklaring kommer vi med en liten historisk bakgrunn 🙂

 

Det er stedet hvor det første slaget i Europa under andre verdenskrig fant sted. På dette stedet begynte den heroiske forsvaret av kysten 1. september 1939. Da Tyskland innledet felttoget i Polen i 1939 var dette det første stedet som ble angrepet. Slaget ble innledet ved et bombardement fra det tyske fartøyet «Schleswig-Holstein».

View this post on Instagram

#Gdańsk #westerplatte

A post shared by Szymon zoltowski (@zoltowskiszymon) on

 

7. september bestemte den polske kommandanten – major Henryk Sucharski – om kapitulasjon. Polakkene manglet ammunisjon, vann og medisinsk utstyr. Slaget om Westerplatte var begynnelsen av andre verdenskrig – den millitære konflikten som involverte de fleste av verdens nasjoner og resulterte i 70 millioner drepte. Warszawa kapitulerte 27. september.

 

Ruinene av kasernene og vakthusene på Westerplatte står fremdeles og er et viktig minnested.

 

View this post on Instagram

#westerplatte #wycieczka #zielonaszkoła

A post shared by WireK_Youtube (@wireq_yt) on

 

I suvenirbutikker finnes det interessante og uvanlige ting som dere kan kjøpe, for eksempel gassmasker som ligner på disse fra 1930-tallet 🙂

 

Hvert år organiseres det offisielle seremonier på Westerplatte – med de viktigste politikerne i Polen.

I dag kan dere finne mange besøkende der. Hele stedet er godt ivaretatt. Ofte finnes det en utendørs utstilling der som presenterer historien til Westerplatte. Gamle forstørrede bilder, et kart og detaljerte beskrivelser viser stedets historie på og hjelper å forstå hva som skjedde for nesten 80 år siden.

 

Men Westerplatte i dag er også en spennende plass for å ta spaserturer. Det finnes masse grønne områder, en bred promenade og ulike imponerende monumenter.

 

Under det viktigste monumentet finnes det en sitat som tilhører paven Johannes Paul II som betyr på norsk mer eller mindre: «Hver av dere, mine unge venner, finner deres egen Westerplatte. Noen oppgaver, verdier eller regler som må forsvares – for deg selv og for andre.»

 

Like ved monumentet finner dere også en tekst som betyr: «aldri mer krig» 🙂

 

Hvis dere vil reise til Westerplatte, kan dere ta buss nummer 106 eller 138 fra sentralstasjonen (Dworzec Główny).

Du kan også ta en båt på Westerplatte. Skipene er i Gdansk på ul. Dlugie Pobrzeze ved Zielony Most på Motława-elven i nærheten av gamlebyen. Jeg var på skipet “Lion” og “Black Pearl”. Cruiset varer 30 minutter, hvor guiden forteller interessant informasjon på polsk, engelsk og tysk. Hvis du velger tur-tilbaketur, må du bestemme hvor lenge du vil være på Westerplatte. Du har valget mellom 1 eller 2 timer. Jeg anbefaler å bo der i 2 timer. Jeg var der en times tid, og jeg måtte skynde meg å ta den på tilbaketuren.

Du kan også ta Gdańsk Shipping-skipet

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

3 thoughts on “Litt om Westerplatte

  1. Dere kan ta båttur fra turisthavna i Gdansk. Turen går forbi en annen symbolsk sted for alle polakker og tidligere østblokk…Stocznia Gdanska. Symbol for Solidaritet og Lech Walesa og de andre frihets kjempere som har startrt løsrivelse fra komunistisk regim i Østeuropa. Men desverre, Stocznia Gdanska er nå en haug av ruiner.

  2. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am
    inspired! Extremely helpful information specifically the final section 🙂
    I deal with such information a lot. I was looking for this certain information for a
    long time. Thanks and best of luck.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top