Polakker tror at folk flest i Europa vet hvordan den andre verdenskrig begynte. De tar kanskje feil. Ikke alle husker at de første skuddene ble avfyrt den 1. september rett utenfor havnen i Gdańsk. Få var forberedt på angrepen og det som skjedde etterpå.
Dagen før krigens utbrudd utførte Tysklad en rekke operasjoner som varslet om at krigen var på vei. Blant dem var iscenesatte angrep mot tyske radio- og tollstasjoner. Fanger fra konsentrasjonsleirer ble drept og etterlatt i polske uniformer. Den så kalte Operasjon Himmler skulle lure Europa til å tro at Polen oppførte seg aggressivt mot Tyskland. Slik rettferdiggjorde den tyske propagandamaskinen kommende Nazi invasjon.
Den umiddelbare årsaken til krigen var at Hitler ønsket seg en strategisk korridor østover mot Baltikum. For å forbinde Østpreussen og de øvrige delene av Det tyske rike, ville han bygge en jernbaneforbindelse og motorvei gjennom et smalt polsk landområde. Polen fikk den såkalte korridoren, som strakk seg opp til Østersjøen og ga Polen forbindelse til rett etter den første verdenskrigen. Polakkene sa selvfølgelig nei til Hitler’s “forslag”.
Slaget om Westerplatte
Den ujevne og harde kampen (Tyskland hadde 3500 soldater, Polen bare 182) varte i sju dager uten sovn. Til slutt måtte de utmatte polakkene kapitulere på grunn av mangel på ammunisjon. To dager senere erklærte de allierte krig mot Tyskland, men uten å sende noen fysisk støtte til Polen.
I krigens spor
Til i dag er Gdańsk vitne til denne krigen. 90 % av byen ble rasert. Ruinene av bastionene fremdeles står på Westerplatte. Det polske postmuseet ble opprettet i daværende byens hovedpostkontor, som tyskerne angrep rett ved krigsutbruddet. Mariakirken er én av de mest populære steder i Gdańsk, men ikke alle vet at også den ble alvorlig ødelagt under krigen. Se nedenfor på de viktigste krigsminnesmerkene i Gdańsk ? og “la det aldri skje igjen”.