Polsk søt påske – oppskrifter på to viktigste påskekaker

Jeg husker at ganske mange av dere likte våre innlegg angående tradisjonell polsk julemat. På grunn av at påske nærmer seg og påskemenyen spiller også en viktig rolle i polsk påskefeiring, bestemte jeg meg for å forberede to enkle og mest populære “søte oppskrifter” som dere kan prøve om to uker mens dere leser krim på hytta. Nysgjerrig?

 

Bildet hentet fra: Fotolia

BABA WIELKANOCNA (Påskekake i randform)

Ca. 80 minutter totalt

Randform med diameter på ca. 18 cm

 

 

Baba Wielkanocna er den slags kake som må være på påskebordet hos hver familie. Den er så viktig som valmuefrørullekake eller pepperkake til jul. Den har vært en viktig del av påskefeiring siden slutten av 1800-tallet. Navnet Baba Wielkanocna er ganske interessant. Det kan man oversette direkte som <<Påskekjerring>> fordi kakens form likner på et stort skjørt brukt av eldre kvinner i gamle dager. Så hvordan å skaffe seg denne “kjerringa”?

 

Ingredienser:

Kake:

220 g sukker

125 g smør (og litt til for å smøre formen)

125 g margarin

1 pose vaniljesukker (ca.16 g)

170 g hvetemel

80 g potetmel

1 ts bakepulver

revet appelsinskall fra 2 appelsiner

5 stk egg

20 g kakao

 

Pynt:

melis

 

Glasur:

2 dl vann

sitronjus fra ½ sitron

melis

 

Fremgangsmåte:

Varm smør, margarin, sukker og vaniljesukker litt opp og pisk blandingen til den er kremete. Pisk videre mens du tilsetter egg. Tilsett også hvete- og potetmel og bakepulver og rør sakte.

Del deigen i to porsjoner. Rør kakao inn den første og appelsinskall inn den andre porsjonen.

Randformen må smøres og strøs med mel. Hell deigen vekselvis i formen. Sett ovnen på 190-200°C og bak kaken i ca. 60 minutter. Pynt enten med melis eller glasur.

 

Glasur:

Rør melis glass med vann og sitronjus.Tilsett melis i små mengden til ønsket konsistens.  

 

Man kan pynte denne kaken på forskjellige vis – med bruk av glasur, melis, nøtter og rosiner, sjokolade og mange andre. Her er eksempler:

 

View this post on Instagram

Witamy w ten mokry poranek i wcale nie mam na myśli pogody 😅💦💦 Tata nie miał dziś dla nas litości i już od rana nie pozostawił na nas suchej nitki 🙈😂 Ale my nie pozostałyśmy mu dłużne i się zemsciłysmy 🙎🏽‍♂️💦😂 I choć w UK już po świętach to my świętujemy dalej 🐣🌷A Wam życzymy mokrego śmigusa dyngusa bo to na szczęście 😉 Bawcie się dobrze 💧🚿🤣 __________________________________________________ #smigusdyngus #lanyponiedziałek #wielkanoc #babkawielkanocna #swiatecznie #wielkanocnewypieki #babawielkanocna #śmigusdyngus #smingusdyngus #lanyponiedzialek #pisanki #jajkawielkanocne #eastereggs #drugidzieńświąt #flowerpower #foodandflowers #fooddesign #fooddecoration

A post shared by Justyna & Nadia (@_nadias_world_) on

 

MAZUREK ORZECHOWY (Lav påskekake med nøtter i langpanne)

Ca. 120 minutter totalt

Langpanne, ca. 25 x 36 cm

 

View this post on Instagram

Ciasta popieczone i wstępnie pojedzone😁 Babka pomarańczowa i mazurek poczekają jednak do jutra💁 W zeszłym roku mazurek był nowoczesny i wegański bo byłam na diecie bezmlecznej, ale w tym roku już mój ulubiony, tradycyjny. Śmieję się, że taki trochę odpustowy😂 Przekładamy dżemem z czarnej porzeczki i kajmakiem, udekorowany migdałami i żurawiną😋 My uciekamy zaraz do Teściów więc życzę Wam spokojnych i rodzinnych Świąt w radosnej atmosferze kochani🍮🐥🍳🐇🐣❤ . . . . . #f52grams #storyofmytable #eastercake #bundtcake #babkawielkanocna #mazurek #mazurekwielkanocny #domowepieczenie #wielkanoc #easterfood #easterbaking #foodstory #caketime #somethingsweet #homebaked #beautifulcuisines #happyeaster #tv_foodlovers #foodblogfeed #sweettoothforever #hautecuisines #foodphotography #food52 #thefeedfeed

A post shared by Anna Pernak (@annalovesneutrals) on

 

Mazurek er en typisk polsk påskekake. Det er forskjellige måter å lage denne kaken på, men det er noen viktige regler som må oppfylles. Mazurek må være lav, laget av maksimalt to lag kake (kan være ulike typer kake), veldig søt og fin dekorert. I dag skal dere få den mest populære versjonen av mazurek som betraktes som mest tradisjonell og typisk.

 

Ingredienser:

Kake:

200 g hvetemel

100 g smør

50 g sukker

2 eggeplommer

1 ss matfløte

en klype salt

 

Nøttekrem:

140 g vallnøtter

100 g sukker

100 g smør

2 stk egg

2 ss rom

 

Pynt:

vallnøtter

100 g sukker

2 ss vann

 

Sett ovnen på 180°C. Dekk langpannen med bakepapir. Bland mel med sukker og salt,  tilsett smør, eggeplommer og matfløte. Elt deigen, så dekk den med plastfolie og avkjøl den i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Mel nøtter. Bland sammen: smør, sukker, egg, rom og malte nøtter. Rull kaken ut (ca. 1,5 cm tykk), plasser den i langpannen og bak i 15 minutter. Ta formen ut av ovnen og tilsett nøttekrem. Bak i ca. 25-30 minutter. La kaken avkjøles.

Rist nøtter i en tørr stekepanne i noen minutter (til gyllen farge). Ta nøtter ut. Hell vann, tilsett sukker og la det smelte til det blir til karamell. Tilsett nøtter i karamellsausen og bland alt sammen. Ha dem over på en tallerken og avkjøl. Bruk nøtter som pynt. Man kan bruke nøtteblanding også.

 

I dette tilfellet kan pynten ikke være enkel. Det er den kunstneriske siden av det å lage mazurek og egentlig den viktigste. Man må finne på noe som har med påske å gjøre og dekorere kaken med bruk av alle sine artistiske krefter. Nedenfor kan man finne litt inspirasjon.

 

 

I påsken er det også populært med ostekake og valmuefrørullekake, slik som i løpet av julefeiring, men det har dere allerede oppskrifter på.
Søt påske!

 

Natalia Mazur

 

 

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg