Påskebordet i Polen

Vi vet godt at dere elsker polsk mat og artikler om polske retter 🙂 Om en uke er det påske! Derfor i dag skriver vi litt om våre hovedretter, som vanlig dukker opp på påskebordet i Polen. Men vær på vakt – artikkelen kan øke appettiten din! 

 

TRADISJONELL PÅSKEKURV

På påskelørdag går polakker til kirken for å få velsignet maten. Skikken er kjent ikke bare i Polen, den er også kjent i andre land, slik som for eksempel Tyskland og Italia 🙂 Polakker feirer påsken med en veldig god og rik frokost på søndag. Påskematkurven inneholder: påskeegg, brød, salt, pepper, kjøttmat, ost, påskekake. Kurven dekoreres med en hvitt serviett, kvister av buksbom eller blåbær 🙂 Tradisjonelt er det litt av alt, som skal spises på søndags frokost 🙂

View this post on Instagram

#koszykwielkanocny #wielkasobota #pomyskwielki #give_you_mohr

A post shared by give_you_mohr (@rafalmohr.official) on

Her er en liste over de mest kjente påskerettene:

Egg

Denne dagen spiser vi egg på alle mulige måter! Det er vanlig å spise spylte egg, eggpaste eller fylte egg, blant annet med sjampinjonger.

 

View this post on Instagram

Święta są już niedługo i z tego powodu chcemy z wami się podzielić naszymi pomysłami na dania, które idealnie się sprawdzą na wielkanocnym stole. Jednym z takich dań są faszerowane jajka z rzeżuchą i białą kiełbasą. . . Pomysłów na potrawy na wielkanocny stół jest wiele a ta jest jedną z nich, która musicie wypróbować. ☺️ . . Zapraszamy po przepis na: @passiononpl . . #jajka #jajko #jajkagotowane #faszerowane #rzeżucha #rzezucha #kielbasa #kiełbasa #bialakielbasa #chrzan #jogurtnaturalny #sól #pieprz #sniadanko #sniadanie #śniadanie #wielkanoc #wielkanoc2019 #sniadaniewielkanocne #przepis #przepisy #zdrowe #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #zdrowienatalerzu #jemzdrowo #pomyslnasniadanie #pycha #mniam

A post shared by PassionOn (@passiononpl) on

 Hvit pølse og żurek

Hver polakk elsker supper, så det er ikke overraskende at vi spiser det til påskefrokost.  Żurek er den tradisjonelle påskesuppen. Den er basert på rugmel, og smaker veldig surt, men det er deilig! Vanligvis spiser vi den med hvit pølse 🙂

 

View this post on Instagram

NAJLEPSZY ŻUREK WIELKANOCNY – święta już za 3 tygodnie, więc pora na trochę Wielkanocnych inspiracji 🥚🥗 Na blogu właśnie pojawił się przepis na przepyszny delikatny żurek wielkanocny, zapraszam 😘 Easter is in 3 weeks so it's time for some Easter food inspirations 🥚🥗 In Poland the traditional soup for Easter breakfast is żurek which has just appeared on the blog 👌 #easter #eastercooking #easterinspiration #soup #polishsoup #foodporn #foodblogger #polishcuisine #eggs #sausage #polishfood #homemade #wielkanoc #wielkanocneinspiracje #żurek #żurekwielkanocny #białakiełbasa #jajka #zupa #polskazupa #polskakuchnia #polskietradycje #pyszne #delicious #domowe

A post shared by Patrycja – fit food master 👩‍🍳 (@kucharkawbaletkach) on

 

Ćwikła z chrzanem – rødbeter med pepperrot
Det er en perfekt tillegg til kjøtt! Ćwikła er laget av kokte rødbeter og sterkt krydret med rever pepperrot, salt, sitronjuice og spisskummen.

 

Kjøttmat

Kokt skinke, polske pølser og hjemmelagde paté. Alt er fett og godt. Det smaker best med pepperrot eller rødbeter med pepperrot.

 

Salater
Tradisjonelle salater er hovedsakelig basert på forskjellige slag kokte grønsaker, fylteagurker og majones.

 

View this post on Instagram

Wiele osób mówi, że nigdy nie nauczą się gotować makaronu spaghetti w odpowiedniej ilości na konkretną ilość osób. U mnie nie ma tego problemu, najwyżej zjem cały. Ale są dwie rzeczy, które zawsze powstają w nadmiarze. Jedna to ryż. Nie umiem ugotować go mało, zawsze zostaje 😅 A druga rzecz to sałatka jarzynowa, zwykle robi ją moja mama i później kroimy i kroimy… 😎. No przecież głupio ugotować jedną marchewkę, pietruszkę i ziemniaka. Albo dwa jajka. Tak trochę łyso 🙈 A u Was co wychodzi w nadmiarze? 😆 Ciasta nie liczę, bo jego jest zawsze w odpowiedniej ilości 😎 #salad #vegetables #sałatka #sałatkawarzywna #vegetarian #delicious #tasty #homemade #cookingwithlove #madewithlove #carrots #kitchenlife #food #foodpic #foodphoto #yummy #kuchniapolska

A post shared by Magdalena (@magdasko) on

Vi lager masse kaker som vi spiser etter frokosten 🙂

Mazurek
Det er mange slags av denne tynne kaken. Mazurek er en slags sprø kake med karamell masse, sjokolade og forskjellige nøtter. Den er ikke bare velsmakende, men ser også vakker ut. Vi kan lage den med sjokolade, karamell, frukt, nøtter…Mmmm, deilig 🙂

 

View this post on Instagram

Z ekranu błyszczy do mnie wegański i bezglutenowy MAZUREK PISTACJOWY. 🤩💚 Błyszczy tak, że nie potrafię mu się oprzeć. 🥰Ten wygląd, ten zapach i smak! Zdjęcie nie odda wszystkiego, a tak wyjątkowego smaku nie da się opisać. To mazurek, którego jeśli raz spróbujesz to już przepadłeś/aś. Będziesz go robić nie tylko na Święta! 🐣🐰🐰 🔝link do przepisu znajdziesz w moim BIO 💚 • • • #truetastehunters #zdrowejedzenie #inarybarczyk #blog #blogger #food #weganizm #kuchnia #bezglutenu #zdrowie #diet #odchudzanie #vegan #zdroweodzywianie #zdroweświęta #jemswiadomie #kochamgotowac #przepis #pieczemy #slodko #slodycze #wiemcojem #jemzdrowo #zdroweslodycze #kochamslodycze #pistacje #orzechy #kaszajaglana #wielkanoc #mazurek

A post shared by Ina Rybarczyk (@truetastehunters) on

Babka wielkanocna – babka kake
Dette er en gjærkake, som er veldig mektig, på grunn av mengden av egg vi tilsetter til deigen. «Baba» betyr også «kvinne» på polsk. Den er ikke sofistikert og ganske enkel å lage! Likevel liker mange å dekorere babka med frosting, sjokolade, nøtter og frukt.
Snart skal vi skrive om disse to kakene og legge ut oppskrifter (mazurek og babka) på bloggen så følg med!

 

Ostkake som kalles  sernik på polsk er bakte med en polsk søte hvitost.

 

Valmuefrøkake kalles på polsk makowiec. Den lager man med en masse av valmuefrø, rosiner, valnøtter, honning, smør og kanel. Kaken ser ofte ut som en rullekake, men det kan også ha andre former og forskjellige typer glasur.

 

View this post on Instagram

Wielkanocne szaleństwo czas start! "Mazurek w piekarniku, dzieciaki kręcą się między nogami, a babcia znowu opowiada, że kiedyś to było lepiej" – kto tego nie przeżył 😉 Wiemy jak ciężko jest pogodzić codziennie obowiązki z kulinarnymi fantazjami w okresie przedświątecznym. Dlatego jesteśmy dla Was ! Do 17 kwietnia przyjmujemy zamówienia na wszelkie wyroby Wielkanocne – bezpośrednio w Piekarni #Natura. A na zdjęciu nasz ulubieniec – pan Makowiec z koleżankami Babeczkami 😉 . . . . . #piekarnia #cukiernia #naturalnienatura #Wielkanoc #Wielkanoc2019 #pieczemy #ciasto #makowiec #sernik #mazurek #bake #bakery #yummy #slodkosci #easter #spring #wiosna #photography #photo #photooftheday #food #foodphotography #foodie

A post shared by ℙ𝕚𝕖𝕜𝕒𝕣𝕟𝕚𝕒 ℕ𝕒𝕥𝕦𝕣𝕒 (@piekarnia_natura) on

 

OBS! Hvis dere reiser til Polen i løpet av disse dagene, er det verdt å vite at butikkene er stengt på påskesøndag og dagen etter.

God påske til dere alle! /Wesołych Świąt Wielkanocnych

 

 

 

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg