Kazimierz Dolny – en kunstnerisk by

Nord for Lublin ligger det en liten, sjarmerende by, som assosieres i Polen hovedsakelig med veldig fin arkitektur og usedvanlig stemning. Den tiltrekker både kunstnere og turister fra mange kanter av landet som strømmer dit for å oppleve et fargerikt og smakfult liv. Det er snakk om Kazimierz Dolny, en skikkelig kunstnerisk by.

Panorama of Kazimierz Dolny town over the Vistula river Poland

Arkitektonisk perle

Kazimierz sin arkitektur er virkelig imponerende. Det er nok å sitte med en kopp god kaffe og se på de gamle bygårdene ved markedsplassen for å fastslå at man ikke trenger mye for å nyte dagen. Markedsplassen er selvfølgelig byens hjerte, men det som er kjempepositivt for alle som besøker denne byen er at ikke bare der kan man finne arkitektoniske perler. Byen er sjarmerende som helhet. Det har alltid vært grunnen til at det har strømmet tallrike artister til Kazimierz, for å føle historiens ånd og la seg inspirere av gammel kunst.

View this post on Instagram

#planeta #kazimierzdolny #rynek

A post shared by Kazimierz Dolny (@kazimierz_dolny) on

https://www.instagram.com/p/BvJU8xHgJ1p/

 

Severdigheter

For å snakke om byens severdigheter bør man begynne med Johannes Døperens og Apostelen Bartolomeus’ kirke. Den står i sentrum av byen, ved siden av markedsplassen. Kirken ble bygd i året 1325 og har fungert til i dag. Med tiden har den selvfølgelig forandret seg, men det er fortsatt mye å se der, som f.eks. orglene som stammer fra året 1620.

 

Celejowska bygård er en av de mest verdifulle polske severdigheter på grunn av sin unik arkitektur. Den ble bygd av kalksteinen og dekorert med omhu med bruk av tallrike ornamenter og figurer.

https://www.instagram.com/p/BvZXuQNn6Ua/

 

Slottet og tårnet

Slottet og tårnet i Kazimierz Dolny er rester av en stor, gotisk festning som ble bygd i byen ved inngangen til 1500-tallet. Kalksteinen ble også brukt i dette tilfellet. Slottet ble utbygd to ganger for å bli mer elegant, moderne og komfortabel. Dets skjebne var imidlertid ikke så lykkelig etterpå. Store deler av slottet ble ødelagt i 1663 pga. brann, og senere hadde mange kriger bidratt til at slottet ble til ruine. Det har heldigvis vært interessant i et arkeologisk perspektiv, og derfor er det fortsatt mulig å se på byens området slik som adelsmenn hadde gjort det mange hundre år siden.

 

Noe for de nysgjerrige

Dessuten er det verdt å besøke Nadwiślańskie Museum i Karzimierz Dolny som har som mål å nærme alle besøkende byens historie og kulturarv. Museet er delt i 6 avdelinger, 4 av dem finnes i Kazimierz Dolny. Den første er Huset til familien Kuncewicz som i gamle dager var en slags kultursenter som hadde som mål å fremme virksomhet til alle talentfulle diktere og forfattere. I dag er det litteraturmuseum.

 

Museets Miljøavdeling er ansvarlig for å bearbeide og passe på funn fra Kazimierski Landskapspark som har noe med geologi, paleontologi, zoologi og botanikk å gjøre. Mange interessante faste og midlertidige utstillinger, som forteller om området naturrikdom, venter på alle nysgjerrige turister og skolebarn.

 

Museet for gullsmedkunst  

Har du noen ganger sett gullsmeds verksted? Har du noen ganger tenkt hvor viktig er gullsmedkunst for religiøse ritualer? På dette og mange andre spørsmål angående gullsmedkunst får man svar i Kazimierz Dolny. Det er det eneste slike museet i Polen. Over 1400 gjenstander av sølv og gull venter der på å skinne for sitt publikum. Ca. 690 av dem er av historisk verdi. De eldste stammer fra 1100-tallet. I museet finnes det imidlertid også moderne gjenstander av sølv og gull. Hovedsakelig er det smykker.

 

Noe for festivalelskere

Om sommeren er Kazimierz en fargerik festivalby. Først og fremst er det musikkfestivaler, som tiltrekker både voksne og ungdom. Interessante arrangementer er eksempelvis Orgelfestival i Kazimierz, Pardes Festival – som fremmer jødisk kultur eller Folkemusikkfestival. Sjekk byens offisielt nettsted for å få vite mer.

View this post on Instagram

Na jesiennym rynku AKCJA… w rytmie serca

A post shared by Kazimierz Dolny (@kazimierz_dolny) on

View this post on Instagram

#organek na #kazimiernikejszyn #kazimierzdolny

A post shared by Kazimierz Dolny (@kazimierz_dolny) on

View this post on Instagram

51Festiwal Kapel i Śpiewaków ludowy ch

A post shared by Kazimierz Dolny (@kazimierz_dolny) on

 

Noe for naturelskere

Kazimierz Dolny ligger ved den lengste elven i Polen – Wisła. Det er altså ett av de mest populære stedene der man kan puste fersk luft og slappe litt av i nærheten av naturen. Det er også mulig å bestemme seg for en båttur for å se byen og området i et annet perspektiv.

View this post on Instagram

#wisła #kazimierzdolny #pieknywidok #odpoczynek

A post shared by Maja Różyk (@maja_majeczka) on

 

I tillegg er det viktig å huske at Kazimierski Landskapspark er i nærheten. Interessant geologisk historie, kalkstein, tallrike fuglearter, flaggermus og andre smågnagere er parkens rikdom. Området er stort sett ganske flat som kan av og til gjøre et inntrykk av å være omringet av uendelig rom. Mer om parken leser man her.

View this post on Instagram

Piękny! #korzeniowydol #kazimierzdolny

A post shared by Kazimierz Dolny (@kazimierz_dolny) on

View this post on Instagram

Wąwozowa włóczęga… #kazimierzdolny

A post shared by Kazimierz Dolny (@kazimierz_dolny) on

https://www.instagram.com/p/BumVZsGBzN8/

https://www.instagram.com/p/BupIcMqhBxh/

 

Noe for de sultne

Det er mange steder i Kazimierz som tilbyr god mat. Etter min mening er det kjempegodt å besøke Knajpa Artystyczna. I menyen kan man finne både vanlige, glutenfrie, veganske og vegetariske retter. Det er ikke noe problem hvis man ønsker å komme inn sammen med sin hund. Det er også et sted som er vennlig for mødre som ønsker å amme barnet sitt ved bordet. Anbefales for alle rett og slett 🙂

https://www.instagram.com/p/BVO7l4BAmOs/

 

Man kan også kjøpe helt fantastisk, kunstnerisk bakst i det lokale bakeriet Sarzyński. Alt mulig fra tradisjonelle boller til brød og kaker finner man der. Det er virkelig verdt å prøve.

 

Kazimierz Dolny er et perfekt sted for meg for å dra på en helgetur, særlig hvis man ønsker å slappe av og nyte natur og kunst. Det er også alltid mulig å finne mange, originale suvenirer hos lokale håndverkere. Besøk Kazimierz Dolny!

View this post on Instagram

Kazimierz nad Wisłą 📸 @alex.snaps.colours Miasto pewnie większości z Was dobrze znane, ale warto o nim wspomnieć w kontekście województwa lubelskiego. Atrakcji zapewne starczyłoby na cały tydzień, ale póki co spróbujemy zamknąć się w jednym poście. Kazimierz potrafi zauroczyć. Mam wrażenie, że miasteczko z każdym krokiem zaciekawia coraz bardziej… zaczynając wycieczkę spacerem wzdłuż Wisły, poprzez rynek, zamek, aż po Wzgórze Trzech Krzyży, wąwóz korzeniowy. Kamieniczki, kawiarnie, stragany tworzą tu wyjątkowy klimat, są miejscem inspiracji dla wielu artystów. A ty gdzie szukasz inspiracji? #kazimierznadwisłą #kazimierzdolny #wisła #miastoartystów #miasta #miastawpolsce #inspiracja #lubelskie #smakujlubelskie #rynek #rynekkazimierzowski #zamek #wzgorzsetrzechkrzyzy #wawozkorzeniowy #kamienice #klimat #artyści #klimatycznie #polska #polskanaweekend #cowpolsce #polskatydzien33

A post shared by Polska Na Weekend (@polskanaweekend) on

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top