Historisk sett har mjød og øl alltid vært de mest typiske polske alkoholdrikkene kjent allerede i middelalderen. Mens mjøden kunne man assosiere med en luksus tilgjengelig hovedsakelig for de velstående, var ølet drikken for alle. Selv om sosialstruktur og livsstandard har forandret seg betydelig i løpet av mange hundreår, er ølet fortsatt den vanligste drikken for mestparten av polakker. Kanskje derfor får den stadig mer oppmerksomhet her i landet, slik at det kunne oppstå noe slikt som ølturisme, som er godt grunnlagt sør i Polen. Tørst nok til å friste?
Bildet: Fotolia
Żywiec Ølbryggeri – museum å smake
Żywiec Ølbryggeri ble etablert i året 1856 av erkehertug Albrecht Fryderyk Habsburg. Hittil fungerer det godt, og Żywiec-ølet er kjent også i utlandet.
Cieszyn ligger på polsk-tsjekkisk grense. Både polakker og tsjekker setter stor pris på ølet og har stor erfaring på dette feltet. Derfor kan man være sikker på at kvaliteten av øl fra Slottsbryggeriet i Cieszyn vil være høy. Eieren passer også på en god stemning i og rundt bryggeriet.
Men i Cieszyn liker man også å diskutere om øl mens man drikker. Snart, den 1-2 september, arrangeres det ølfestival “Bracka Jesień”. Hvert år kommer det mange ølentusiaster for å prøve nye ølarter og velge årets beste øl i konkurransen. Dette året skal man ha en sjanse å smake på ulike hjemlagde øl, øl fra lokale bryggerier som ikke finnes i butikkene ennå og øl fra utlandet. Man kan delta også noen foredrag eller besøke bryggerimuseum i Cieszyn og andre severdigheter. Det blir en fest! Besøk Cieszyn!
Sist, men ikke minst er det verdt å nevne noen mini-bryggerier, som finnes i nærheten til både Żywiec og Cieszyn, i byen Bielsko-Biała. Øl, som man kan smake der, er alltid fersk og leskende, fordi den produseres i små mengder, bare for bruk i bestemte restauranter. Det er to som er særlig verdt å anbefalle – Wirtuozeria og Browar Miejski.
Den første, Wirtuozeria, ligger i utkanten av Bielsko-Biała. Restauranten har imidlertid mye å tilby. Maten er deilig der. Du kan prøve forskjellige retter i hverdagen og under ulike matfestivaler. Det viktigste er selvfølgelig øl, selvlaget øl av 15 arter. Uavhengig av preferanser må man prøve honningøl der. Det er ikke søt, men det har en dyp, fargerik smak og gir man en fantastisk opplevelse av å drikke noe rett fra naturen. Slik som i alle ølene i Wirtuozeria, er smaken balansert av en relevant mengde kulsyre. Det gir deg en mulighet til å drikke mer! Prisene er veldig rimelige og bryggeriet liker å eksperimentere, så av og til, kan du spørre om noe nytt. Og noe om interiøret…Wirtuozeria tilbyr også noe unikt – eventyrlige minatyrer! Kom og nyt denne stemningen!
Browar Miejski er et fint sted i gamlebyen, ikke bare på grunn av interiøret, som refererer enstydig til øl og dets produksjon. I menyen finnes det alltid informasjon om hvilke øltyper er tilgjengelige og servitøren kan anbefalle mat som passer til et bestemt type øl. Veldig populært både blant turister og innbyggere er ølet Bielitzer Ravøl (Bursztynowy), som kiler ganen mildt. Maten er også verdt å prøve der. Til sist er det kanskje viktig å tilføye, at restauranten ønsker også firbente kunder velkommen!
For mer informasjon, se her.
Natalia Mazur
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.