Polen har en lang og stolt historie innen ølbrygging, og kan sammenliknes med tsjekkiske, britiske og tyske øltradisjoner. I dag utvikler seg polsk ølbransje veldig dynamisk. Flere av de polske bryggeriene er kjente utenfor Polen, og polsk øl distribueres over hele verden! Vi kan kunsten å brygge øl i Polen, og det sier ikke bare de som er øl-elskere! Kort sagt – ølopplevelse er en fantastisk grunn til å besøke Polen. I dag presenterer jeg en innledning til ølidyll i Polen!
Bildet: Fotolia
Noen av de mest solgte merkene av øl i Polen er Żywiec, Lech, Żubr, Tyskie, Warka, men også Leżajsk, Kasztelan og mange andre. Det finnes også mange småbryggerier som brygger lokale øl for eksempel Cornelius, Magnus, Pszeniczne, Ciechan eller Żywe. Mest populær øltype er lager, men man kan velge mellom forskjellige øltyper som honningøl, bananøl eller grapefruktøl! Valge er faktisk utrolig stor! Polakker elsker også å drikke øl med sirup, gjerne med bringebærsirup. Men det som polsk øl kombineres best med er den tradisjonelle polsk mat!:)
Polen har sin Oktoberfest
I Polen finnes det en rekke ølfestivaler og ølfester som tilbyr unike opplevelser og viser at polske øltradisjonene er unike. Mellom 10 og 12 mai 2013 skal Wroclaw være en ølmekka! På Wroclaw God Øl Festival kan man smake på forskjellige øltyper fra både polske og utenlandske bryggeriene. Du kan også delta i 10th Wroclaw Brewing Workshops og brygge øl selv! Du kan lese mer om Wrocław HER. Mellom 14 og 15 juni i Żywiec skal også en stor ølfest skje. Birofilia Festival er en festival og konkurranse som samles ølelskere fra hele landet!
Et besøk på bryggeri
Man kan ikke bare smake på fantastisk øl i Polen men også besøke et av de bryggeriene!
Bryggeriet i Tychy som ligger omtrent en time utenfor Krakow produserer et veldig populær ølmerke – Tyskie. På bryggeriet kan man blant annet se bryggeriets museum med alle typer ulike flasker, mugger og øltønner og de gigantiske tankene som rommer ølen. Man kan også smake på øl eller se på 3D film om bryggeriet. Et besøk på bryggeriet koster omtrent 25 kroner (eller 12 kroner med rabatt). Legg merke til at det er faktisk en fantastisk idee å kombiner et besøk på Tyskie bryggeriet med et besøk på Auschwitz eller Krakow. Du kan sjekke nettsiden for å vite mer: Klikk!
Et annet bryggeri som man an besøke er Lech Bryggeri i Poznań som er også et velkjente ølmerke i Polen. Bryggeriet tilbyr også flere attraksjoner ikke minst ølsmaking. Du kan lese mer om Poznań HER. Bryggeriets nettsiden kan du sjekke HER.
Husk at i Polen koster en halvliter fatøl vanligvis mellom 10 og 20 kroner på en pub eller restaurant, og noe dyrere på hotellbarer. Aldersgrensen for å kjøpe øl i Polen er 18 år. Nå bør du pakke kofferten raskt og dra til Polen 🙂
Marta
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.
Hei! Vet du om noen polske merker på det vi i norge kaller “lite øl”, altså øl med redusert kalorier og karbohydrater? Jeg trenger tips for jeg skal snarlig på tur til krakow.
Ellen alm: Hei! Ut fra det jeg vet er ikke slike øl populære blant polakker og derfor vanskelige å få tak i 🙁
Hei!
Kjempefin blogg, veldig nyttig! Jeg lurer på om det finnes øl i Polen med lavere alkoholprosent? Sånn ca 3-4 %?
Kaja: Hei! Ja det tror jeg nok, alle typer shandy eller radler (dvs. øl med sitronsmak, banansmak og mange andre) og f.eks. Jurajskie Pils, Lech Lite.
Hei! Har dere glutenfritt øl i Polen? Er det mulig å få det på restaurant/kafe?
Reiseklar: Hei, dessverre jeg fant ikke noen restauranter som tilbyr også glutenfritt øl. Jeg tror at man kan kjøpe det i utvalgte butikker, men det er dessverre ikke så populær i Polen med glutenfritt øl.