Grunnlovsdagen i Polen – feiring av 3. mai

3. mai er en viktig nasjonaldag i Polen, kjent som Konstytusjonens dag (polsk: Święto Konstytucji 3 Maja). Dette er en dag for å feire et av de mest betydningsfulle øyeblikkene i polsk historie, nemlig vedtakelsen av Polens konstitusjon 3. mai 1791. I denne artikkelen vil vi gi deg en kort oversikt over historien og betydningen av denne dagen for polske borgere og deres kultur.

Den polske grunnloven fra 3. mai 1791 er en av de eldste konstitusjonene i verden og den første i Europa. Den ble utformet av Polens konge Stanisław August Poniatowski og hans nære samarbeidspartnere, blant annet Ignacy Potocki og Hugo Kołłątaj, med et mål om å reformere det politiske systemet i den polsk-litauiske samveldet.

Bildet: Wikipedia

Grunnloven inneholdt en rekke viktige endringer som skulle modernisere og styrke staten, blant annet innføring av maktfordelingsprinsippet, innføring av folkesuverenitet, og en styrking av kongemakten. Det ble også gjort endringer som skulle bedre bondebefolkningens kår, ved å avskaffe serfdom og gi bøndene rettigheter.

Dessverre var det mange krefter som ikke ønsket en sterk og uavhengig polsk stat, og bare noen år etter vedtakelsen av konstitusjonen ble Polen delt mellom sine naboland, Russland, Preussen og Østerrike, i en prosess kjent som “delingene av Polen”. Dette var begynnelsen på en lang og vanskelig periode for polske borgere, som ikke fikk sin uavhengighet tilbake før i 1918.

Bildet: Wikipedia

I dag feirer polske borgere 3. mai som en påminnelse om det store skrittet Polen tok mot frihet og demokrati, og som en stolt manifestasjon av deres nasjonale identitet. Feiringen inkluderer blant annet opptog, konserter, taler og patriotiske arrangementer over hele landet.

3. mai er en offentlig fridag i Polen, og mange polakker benytter anledningen til å tilbringe tid med familie og venner, besøke historiske steder knyttet til konstitusjonen, eller delta i arrangementer som feirer polsk kultur og historie.

Grunnlovsdagen i Polen er et uttrykk for nasjonens stolthet og en påminnelse om betydningen av frihet, demokrati og nasjonal enhet. For polske borgere er 3. mai ikke bare en fridag, men også en dag for å hedre de som har kjempet for deres rettigheter og frihet gjennom historien.

Bildet: Pixabay
Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top