Lublin og Zamosc – perler i det østlige Polen

Det sørlige Polen er ikke kjent ennå blant de fleste utenlandske turister. De fleste som kommer til Polen besøker heller Warszawa, Poznan, Wroclaw, Gdansk eller Krakow og har til og med ikke hørt om Lublin eller Zamosc. Dermed går de glipp av mangfoldig kultur og koselige byer med flott arkitektur og mange severdigheter. I dag vil jeg beskrive kort de populærste østlige byene.

LUBLIN


Bildet: Fotolia

Den største polske byen østover fra Wisla-elv er Lublin med ca. 350 000 innbygere (Wizzair tilbyr direkte flyforbindelser fra Oslo Torp til Lublin for ganske lave priser). Siden flere århundrer har den vært møteplass for øst- og vesteuropeiske kulturen, derfor har byen en veldig rik historie. Lublin, som en av de eldste polske byer, utmerker seg med sin arkitektur, man kan finne her mange vakre bygninger fra forskjellige tidsepoker. Byens landemerke er Brama Krakowska (Krakow-porten) fra 1300-tallet som er porten til den magiske gamle byen. Også det kongelige slottet med tårn fra 1200-tallet er verdt et besøk. I slottets kappelen finnes det unike bysantiske malerier som er veldig imponerende.

ZAMOŚĆ

BXTZ9aOhOeH

Hvis du kommer til Lublin, må du nødvendig besøke også Zamosc (byen som ligger ca. 90 kilometer fra Lublin). Zamosc er en by bygt på 1500-tallet av en italiensk arkitekt Bernando Morando, og ofte kaller man Zamosc en perfekt by på grunn av geometrisk og regulær arkitektur. Denne Renessansens perle ble innskrevet til UNESCO sin verdensarvliste.

Hovedmarket (Rynek) i Zamosc er en kvadrat  med overflaten 10 000 kvadratmeter og er omkringet av mange fargerike, gamle bygård. Også rådhuset er veldig vakkert. Jeg anbefaler å se på byen fra katedralens tårn. Du kan også kose deg i parken, som er en av de peneste i Polen.

BaG430bBOdy

Liker du jazz? Zamosc er kjent som en jazzby, på grunn av en stor festival Jazz na kresach  som finnes i mai. Dessuten er det mulig å høre på god musikk i flere restauranter om kvelden.  Jeg anbefaler også å kommer hit på Jarmark Hetmanski (en stor fest og marked) som er organisert i juni. Da kan man kjøpe originelle suvenirer, spise god lokal mat eller se på oppvisninger av musikk- og dansegrupper. Mye gode opplevelser garantert!

Asia

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: epos[email protected]
Posts created 729

One thought on “Lublin og Zamosc – perler i det østlige Polen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top