Fetetorsdag (tłusty czwartek)- polsk ekvivalent Fleskesøndag i Fetetirsdag

I dag er en dag som alle mennesker elsker i Polen. Fetetorsdag begynner den siste uka i karnevalet. Dette er dagen vi spiser pączek (smultringer), mange pączek! Og i noen regioner i Polen også faworki. Hvor mange pączek spises denne dagen i Polen? Statistikken sier fem, men det er mange polakker som vil spise mer.

Bildet: Pixabay

 

Pączek er laget av gjærdeig og stekt i fett. Det er en søt fylling inni. Typisk fylling er syltetøy, rosesyltetøy. Men nå er det mange muligheter. Vi kan spise pączek med nutella, pudding, rafaello, sjokolade og mange flere!

Bildet: Pixabay

 

I det siste, var store partier organisert, folk drakk mye alkohol og spiste fet mat, ikke nødvendigvis søt mat som nå.

Bildet: Pixabay

 

Feiringen var annerledes i Lillepolen. Det ble kalt combrowy czwartek (combrowy torsdag). Legenden forteller at navnet kommer fra borgmesteren i Kraków, som bodde på 1600-tallet. Han var sint og hard mot kvinnene som solgte ting i markedet. Han døde på en feit torsdag, så kvinneselgerne arrangerte store fester den dagen. Sannsynligvis har denne ordføreren aldri eksistert.

Bildet: Pixabay

 

Søte smultringer ble først spist på 1500-tallet. Det var imidlertid litt annerledes enn i dag. Det kan ha en valnøtt eller en mandel inni. Hvis personen fant det, ville de være heldige.

Bildet: Pixabay
Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top