Transport i Polen – muligheter og priser

Vi la merke til at dere ofte sprør om hvordan man kommer seg fra punkt A til punkt B i Polen, og hva er det billigste eller beste alternativet. Dette innlegget kommer til å handle om hvilke transportmuligheter det finnes i Polen, og ca. pris på dem.

Bildet er hentet fra fotolia. 

Kollektiv transport:

Buss og trikk

Buss og trikk er i de fleste tilfeller det billigste alternativet. Prisene varierer fra by til by, men vannlighvis koster en bilett ca.3-4 zł. Om dere kommer til å reise oftere så kan det lønne seg å kjøpe 24 timers eller 72 timers bilett.
24 timers bilett koster mellom 15 og 30 zł.
72 timers bilett koster mellom 30 og 60 zł.
De høyere prisene gjelder hovedsaklig i hovedstaden Warszawa. De fleste andre byene har gjennomsnittlige priser av disse som er oppgitt øverst.

Bytog

Dette alternativet er litt dyrere enn buss og trikk, men er en veldig grei måte å forflytte seg på. Særlig i Gdańsk, Sopot og Gdynia er det et veldig bra alternativ. Toget står ikke i kø som en bil eller buss, så det er det raskeste transportmiddlet i byer med stor trafikk. Prisen for en bilett begynner på ca. 3-4 złoty på den korteste avstanden opptil 6 kilometer– jo flere kilometer jo dyrere blir det.

View this post on Instagram

Dziś polecamy zdjęcie wykonane przez @mixcolour IgersGdansk recommends photo by @mixcolour Dzisiejsze zdjęcie wybrane przez / photo chosen by @wes.mw _______________________________________________ Aby wziąć udział w naszej zabawie oznaczajcie swoje zdjęcia z Trójmiasta i województwa pomorskiego hashtagiem #IgersGdansk Keep tagging your posts from Gdansk, Sopot, Gdynia and Pomorskie Region with #IgersGdansk for a chance to be featured in our daily contest _______________________________________________ #Instagramers #IgersPoland #Igers #Trojmiasto #Pomorskie #Polska #Poland #LubiePolske #PolandPhotos #Super_Polska #VisitPoland #PomorskieTravel #communityfirst #vscoPoland #vzcoPoland #artystycznapodroz #PolishPhotoCommunity #igersoftheday

A post shared by Igers Gdansk Gdynia Sopot (@igersgdansk) on

Tog

På lengre avstander fra en by til en annen er det rimeligste alternativet buss, men det raskeste tog.  Her er da prisene helt avhengig av fra hvor du reiser fra og hvor du skal, og når du kjøper biletten (Det er billigere når man kjøper tidligere).

Tog:
Eks. Gdańsk – Warszawa – ca. fra 70 til 140 zł
Warszawa – Kraków – ca. fra 60 til 150 zł
Wrocław – Kraków – ca. 50 zł

Sjekk selv HER. (nettsiden er på norsk : ) )

Bildet er hentet fra fotolia. 

Buss:

Eks. Gdańsk – Warszawa – ca. fra 50 til 90 zł
Warszawa – Kraków – ca. fra 30 til 70 zł
Wrocław – Kraków – ca.10 til 40 zł

Sjekk selv HER.  (netsiden er på engelsk)

Hvordan sjekke buss og trikk nummer for reisen?

Det enklesete er vel å sjekke på skjemaet som henger på bussstoppet. Det er ofte et kart der som viser hvilken buss og trikk nummer går til forskjellige steder, samt avgangstider.

For mange av byene i Polen finnes det en applikasjon og nettside hvor man kan sjekke hva slags kollektiv transport man må ta for å komme seg fra A til B. Og i noen av byene kan man også kjøpe bilett i appen.

Nettsiden er på polsk og engelsk, den finner dere HER.
Applikasjonen heter ‘’jakdojade’’ Den er dessverre kun på polsk, men er veldig enkel i bruk.

I innstillinger (Ustawienia) kan man skrifte by (Miasto).
I ruten A skriver man inn hvor man vil reise fra (adresse, navnet på buss/trikk/bytog stoppet, eller navnet på stedet). I ruten B skriver man inn hvor man vil reise til. I sirkelen velger man klokkeslett. Så trykker man på den grønne pilen og får opp avgangstider og nummer på transportmiddlet. Når man trykker inn på den spesifike tiden får man opp hvilken stasjon man må gå av på osv.

 

Hvordan kjøpe billett ?

Biletter kan man oftest kjøpe i automater eller kasser som befinner seg på mange bussstopper/trikkstopper/bytogstasjoner. Man får også kjøpt bilett hos sjåføren/konduktøren ( det blir litt dyrere hvis det finnes en kasse i nærheten og man ikke benytter seg av den). I noen byer er det også mulig å kjøpe biletter i appen.

NB! Det er IKKE mulig å betale for biletten hos busssjåføren med bankkort. Det er kun kontanter, og det er best å ha avregnet beløp da det er ikke alltid sjåføren har nok kontanter til å gi oss resten. Med bilettautomater er det forskjellig, på mange av dem kan man betale med kort, men ikke alle.

 

Taxi

Taxi er det dyreste alternativet, men generelt er taxi i Polen veldig billig i forhold til prisene for taxi i Norge.
Noen av dere har opplevd å bli lurt av taxisjåfører. Dette kan dessverre noen ganger skje, derfor er det viktig å bruke trygge taxiselskaper, eller det aller viktigste – alltid spør sjåføren om en cirka pris for reisen. Selvfølgelig kan prisen alltid vippe noen kroner +/-, men dere vil ihvertfall unngå å betale det dobbelte eller mer av den egentlige prisen. Husk også at det er ikke alle taxier som tar betaling med bankkort, derfor kan det være lurt å spør om det også på forhånd. 

View this post on Instagram

Młody mężczyzna, wracając ze stołecznego klubu, postanowił skorzystać z taksówki. Gdy zobaczył jednak kwotę, którą zapłacił za kurs, niewątpliwie się zdziwił. Rachunek opiewał bowiem na ponad 1300 zł. Sprawa trafiła na policję. Bielańscy funkcjonariusze zatrzymali podejrzanego taksówkarza. Mężczyźnie grozi kara do 5 lat pozbawienia wolności. Pod koniec sierpnia młody mężczyzna pojechał w odwiedziny do siostry mieszkającej w stolicy. Korzystając z uroków Warszawy, wybrał się do jednego z klubu w Śródmieściu. Po zakończonej zabawie zamówił taksówkę, która zawiozła go na ulicę Nocznickiego na Bielanach. Po dojechaniu na miejsce taksówkarz poprosił klienta o dwukrotne przyłożenie karty do terminala. Dopiero następnego dnia mężczyzna spostrzegł, jaka kwota zniknęła mu z konta. Kurs kosztował go ponad 1300 złotych. Pokrzywdzony mężczyzna zgłosił sprawę policji. W poniedziałek, 19 listopada, bielańscy kryminalni zatrzymali podejrzanego taksówkarza. 34-latek usłyszał zarzuty kradzieży pieniędzy. Grozi mu za to kara do 5 lat pozbawienia wolności. #warszawa #taxi #taksówka #taksówkarz #przestępstwo #policja #pokrzywdzony #wyłudzenie #infowawa #followme #obserwuj Zapraszamy na #facebook /infowawapl

A post shared by INFO WAWA (@infowawa) on

 Uber, mytaxi

I Polen har vi også Uber og mytaxi app der man kan bestille sjåfør til oftest en rimeligere pris enn på enn vanlig taxi.

Bilutleie                                                                  

Ønsker dere å være fleksible, og reise på lengre turer så kan bilutleie være det beste alternativet. Det finnes mange bilutleie selskaper både på flyplassen og på nettet. Hvis man bestiller i god tid kan man leie en grei bil til en ganske ok pris. Husk at i større byer kan man oppleve mye trafikk, så om dere setter pris på tid så det kan faktisk være raskere å ta f.eks bytog eller trikk enn å kjøre bil.

Prisen for å leie en bil i en uke begynner på ca. 600 zł, og oppover avhengig av hvilken bil man ønsker, når man bestiller osv.

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top