Julegaver fra Polen

Bjelleklang, bjelleklang, jul nærmer seg. Har dere ingen ideer for julegaver? Her kommer vi med noen forslag. Les også: Suvenirer og gaver fra Polen

Godteri
Islendinger elsker polske Prince Polo, men de er ikke de eneste gode søtsaker som dere kan kjøpe. Godteri i Polen er ganske annerledes enn i Norge, utvalget er større og noe produkter kan virke rar for alle som er vant til, for det meste, sjokolade. Sjekk for eksempel Malaga, Tiki-Taki, Kasztanki, Michalki og Mieszanka Wedlowska, det vil si smågodt med forskjellige typer fylling. Glem ikke om Krowki, små blokker av deilig karamell. Delicje Szampanskie er også verdt å smake på, det er en kjeks med gele og melkesjokolade, WW ligner litt på Kvikk Lunsj og Ptasie Mleczko er myk marengs dekket i melkesjokolade. Andruty kaliskie er tynne, søte vaffler, det er regional mat og noe helt unikt.

BHm5A4ThgC3

Alkohol
Polsk vodka er verdenskjent, prøv for eksempe Zubrowka med gress, Goldwasser med gullflekker (stammer fra Gdansk) eller Chopin vodka. For ale som ikke er så glade i sterk alkohol har vi også et lite forslag, nemlig mjød (miod pitny). Mjød ble brygget i Polen i middealderen, da var det vanskelig å få tak i vin. Den er ikke veldig populær i dag, men smaken er utypisk og selve mjøden kan være ganske overraskende.

BbD_5u7FEth

Mat
Vi fortsetter med mat-tematikk. Hvilke matvarer kan dere kjøpe i Polen? Svaret er enkelt: oscypek, polske pølser, honning og obwarzanki. Oscypek kommer fra Podhale regionen, det er en røkt ost, laget av sauemelk. Obwarzanki er en bakst fra Krakow, den er i form av en ring, med valmuefrø, sesamfrø eller salt. Polske pølser er kjent over hele verden, prøv for eksempel sucha krakowska typen eller deilige kabanosy. Polsk honning kan også være en god idee for alle som liker råvarer av høy kvalitet.

BaBfK4bgeAg

Rav
Alle som besøker Gdansk og generelt byer og bygder som ligger ved sjøen. Utvalget av smykker med rav er enormt, dere kan lete etter øredobber, armbånd, ringer, halsbånd, brosjer osv. i gull og sølv, alt med rav. Det finnes også noe som heter drzewko szczescia og er en liten tre laget av ravbiter og sølv eller gull tråd.

BbJTu3GBqAR

Krystaller og porselen
Polen er kjent for porselen med tradisjonelle folk-motiver. Dere kan kjøpe talerkener med kasjubske eller lowickie motiver. En av de mest kjente polske firmaene som selger porselen er Lubiana. Dere spør oss ofte om krystaller og disse er en meget populære her i Polen. Disse kan dere sjekke hos Witeks kjeden som spesialiserer seg i den typen varer.

handmade traditional polish pottery
Bildet: Fotolia

Andre ting
Andre polske varer som ikke er så kjente men kan assosieres lett med landet de kommer fra. Julemarkeder setter i gang om to-tre uker og der skal dere ha mulighet til å kjøpe typiske julegaver som handmalte julekuler, lys laget av bivoks, julekrybber som man kan sette under juletre osv. I tillegg til dette anbefaler vi å lete etter polske artister som hvert år utgir plater med julesanger. Vil dere ikke fokusere dere bare på gaver med julemotiver? Da kan dere kikke etter tøfler laget av saueskin og saueull og ciupaga, en stokk i form av en øks, brukt i klatring (tidligere også i slåssing). Duker laget av blonde, særlig fra Kurpie regionen er vakre og elegante. Det finnes også mange nettsider der dere kan kjøpe flotte produkter, f.eks folkstar.pl (deres julekuler kan dere se på ført bilde) eller polishsouvenirs.pl (legg merke til fantastiske sjal med tegninger fra Krakow). Hos Goshico kan dere kjøpe vesker med folkemotiver.

Er det noen annet dere lurer på? Spør oss gjerne og vi skal prøve å hjelpe dere 🙂

Agnieszka

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

19 thoughts on “Julegaver fra Polen

 1. Hei 🙂
  reiser til gdansk nå på tirsdag sammen med kjæresten min. Jeg lurte på hva som lønnet seg best av å bestille transport/buss via WizzAir på 16 euro eller å ta taxi. Vet du hva taxi ville ha kostet?
  Hilsen en spent turist 😀

 2. Hei! Var i Gdansk i februar og skal tilbake nå i førjulstiden! Bare lurer på om du vet om parajumpers jakker finnes i Gdansk og om de evt er noe billigere enn i Norge? Samme med UGGS 🙂 Også lurte jeg på hvor det er mulig å få gel-negler og hva det koster? 🙂 Gleder meg til å oppleve førjulstiden med julemarked osv i Polen :- )

 3. Juli: Hei! Jeg finner ingenting angående parajumpers jakker i gdansk eller gdynia, men UGGs er jeg ikke så sikker på at de selges i Polen i det hele tatt, jeg hørte bare om EMU butikker. Du kan sjekke Galeria Baltycka aller Klif kjøpesentrer kanskje. Om gelnegler kan du spørre hos Jacques Andre i Gdansk, vi skrev om dem på blggen tidligere 🙂 Her er nettsiden deres: http://www.jandre.pl/en/nail-studio/hand-care.html

 4. Hei!
  Jeg reiser til Polen i morgen, Warszawa, og lurer på hvordan det er med frisører der, snakker de godt engelsk? Har dere noen anbefalinger hvor man bør dra for å stripe håret?:-)

 5. Heisann jenter!
  Lurte på om dere visste om noen gode vintage butikker i Warszawa? På utkikk etter vesker, lommebøker, pels osv 🙂

 6. Hei ! Flott blogg ! Veldig hjelpsom for de som kun har vært i polen i samarbeid med hvite busser for 10 år siden ! Jeg og søstra mi skal til Polen , vi lander i Gdansk tirsdag den 16 des, drar rett til Warszawa, hvor vi har hotell til 18. tar toget fra Warszawa til Krakow natt til 19, og toget tilbake til Gdansk natt til 20. så har vi hotell til den 21, og fly hjem… (Hektiskt blir det nokk, men med bare de dagene hvor vi har mulighet til å dra, så vil vi få gjort mest mulig 🙂
  Har noen spørsmål, håper på svar 🙂
  1. Donna Karan New York, vet dere om noen butikker i Warszawa eller Gdansk som har det merket ?
  2. På Sentralbanestasjonen i Krakow, har de sånne låsbare skap der ? iom at vi ikke har noe hotell i Krakow hadde det vært veldig greit å få satt fra seg bagasjen der, så man slipper å ta den med på julemarked, og inn i butikker og sånnt …
  3. Går det an å ta taxi fra Gdansk til Warszawa, og fra Warszawa til Krakow ?
  4. Hvilke butikker er et “must” i de tre byene? Krakow er i hovudsak for julemarkede sin del, men om der er noen flere butikker i nærheten av Mariakirken, så hadde vi blitt veldig glade for tips 🙂

 7. Mamma til to: Hei! Det høres jo ganske vanskelig ut å arrangøre, men ikke umulig 🙂
  1. Har aldri hørt om DKNY butikk i Polen, det er mulig å kjøpe parfymer og kanksje klokker men jeg aner ikke om det er mulig å kjøpe klær, sko osv.
  2. Ja det finnes låsbare skap på sentralbanestasjon i Krakow, men jeg vet ikke hvor eksakt, men jeg er sikker på at dere klarer å finne dem.
  3. Det går an men det blir veldig dyrt å gjøre. Med tog tar reisen ca. 5 timer Gdansk-Warszawa, Warszawa-Krakow tar ca. 3 timer. Dere kan sjekke Polski Bus: http://www.polskibus.com/en
  4. Det finnes mange butikker på hovedmarked i Krakow, men det kommer an på hva er du interessert i. Hovedsakelig er det smykkebutikker og merkevarer, men jeg husker ikke helt.

 8. Regner ikke med å finne en egen DKNY butikk, men hadde håpt å finne en butikk som kanskje hadde DKNY vesker 🙂
  Ja, regner med vi finner, bare greit å vite på forhånd 😉
  Bruker gjerne et transportmiddel det går an å såve på :p og som går om natten 🙂
  Har vært i Krakow en gang før, men husker ikke hva som var der :p
  Er egentlig mest ute etter ting man IKKE får i Norge 🙂 *Typisk Polsk* 🙂

 9. Mamma til to: Ut fra det jeg ser kan DKNY vesker kjøpes på Internett. Du skal kanskje finne dem i Zlote Tarasy eller Blue City i Warszawa. Dere kan kjøpe plass i sovevogn, her er rutetabell på engelsk: http://rozklad-pkp.pl/en
  Typiske polske varer skal dere finne på julemarkeder, de fleste bør være tilgjengelige i Krakow tror jeg. Om dere finner butikker som heter “Cepelia”, kan dere velge fra alle slags varer med folkemotiver. Det er også mange butikker som selger typiske polske suvenirer, eller smykkebutikker.

 10. Tusen takk ! Vi lurer litt på om vi skal droppe Krakow, og heller ta en ekstra dag i Warszawa eller Gdansk 🙂
  Men lurte litt på, de sjaldene dere hadde lagt ut bilde av, vet dere om det selgest sånne, Babushkadolls, og lignende på julemarked i Warszawa og/eller Gdansk ? 🙂
  Beklager maset, men har veldig lyst å være godt forberedt når vi drar 🙂

 11. Mamma til to: Det kan være lurt å droppe Krakow, siden det tar omtrent 8-10 timer å reise mellom byer. Babushka dukker er russiske og derfor kan det være meget vanskelig å få tak i dem. Dere kan se på julemarkeder eller Cepelia butikker, men jeg er ikke 100 % sikker på at dere skal finne disse dukker.

 12. Heia. Vet dere om noen butikker hvor vi kan kjøpe denne nasjonale røkte osten, sist vi fikk den servert var den i strimler. Jule shopping i Gdansk akkurat nå.

 13. willy: Hei, jeg tror du mener oscypek ost, den kan kjøpes på julemarked, men jeg er ikke sikkert på at den er tilgjengelig i alle butikker, du kan sjekke i Piotr i Pawel eller Alma butikker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top