10 ting du bør gjøre i Polen

Hvis du planlegger en reise til Polen og lurer på hva er best å gjøre og hvis du vil virkelig oppleve stemmning av landet, er denne artikkelen for deg. Nedenfor finner du en liste som vil hjelpe deg både å planlegge aktivitetene dine og bli bedre kjent med polsk kultur.

A beautiful and picturesque town on the Polish seaside - Trz?sacz
Bildet: Fotolia

1. Ta turen til fjells
I Polen var vi heldige og vi kan både nyte solen på stranda og vandre i fjellet. I ferien velger de fleste polakker en av delene og reiser nordover for å bade i Østersjøen eller sørover til de polske fjellene. Den sørlige Polen med sine vakre fjellkjeder (Sudetene og Karpatene) er en av de mest spennende delene av landet. Den er perfekt for dem som elsker vandreturer og aktiv ferie. Fjellbyen som er mest populær blant turistene er Zakopne og hvis du er der eller i en annen fjellby må du gjøre to ting: smak på oscypek (en røkt ost laget av sauemelk, den smaker best grillet og servert med tranebærsyltetøy) og kikk litt på suvenirer som selges overalt, kanskje trenger du ullsokker eller fargerike, varme tøfler.
 

BX3dkj7nK6o
BX3l6vjHLKq
BX0-WZql0d_
BXkuHSEFgME

2. Legg deg på stranden
Om sommeren er byene ved Østersjøen de mest populær reisemålene. En typisk polsk måte å slappe av på ferie er å ligge på stranden bak en spesiell skjerm som beskytter deg mot vind og sole deg. Hvis du er ved den polske sjøen bør du også spise masse iskrem og vafler med frukt og fløte.

BXx8DoOBhay
BX3dO8lH-50
BX3JgtYjYSZ
BX45U0dD-J2
BXX54TrgcFY

3. Besøk polsk bygd
Det er ikke bare fjellet og sjøen som utgjør feriemuligheter i Polen. Vi har mange nydelige regioner med flotte landskaper og velutviklet turisme. Du kan for eksempel reise til Kashuby og oppleve en sterk etnisk kultur unik i polsk sammenheng. En annen region som er kjent for sin vakker natur er Mazury ofte kalt «et land av tusen innsjøer» (men det finnes faktisk over 2 000 innsjøer der!).

BX4ydq6nVw3
BXObIdRgr0C
BXj7UTvFB2Q
BWLJxDHD8Du

4. Smak på pierogi
Det er ikke banneord som man blir først kjent med da man besøker Polen, det er ordet «pierogi»! Det er en type melboller med forskjellig fylling og du bør smake på dem med en gang hvis du er i Polen. Vi har selvfølgelig mye mer andre typer god mat. Den er veldig lekker selv om den ofte ikke ser veldig spennende ut og noen retter kan være overraskende. Mest typisk polsk middag er schabowy (et panert stykke svinekjøtt) servert med poteter og salat. Supper er også veldig god og populære i polen og når det gjelder kaker bør du nødvendigvis spise sernik (en polsk ostekake).

BWmu-rjjypO
BSd10kHBxru
7nRcowP-qP

5. Delta i et polsk bryllup
En bryllupsfest i Polen er noe man aldri glemmer… eller kanskje kan man glemme noen av det som skjedde men huske at det var skikkelig gøy. Festen varer hele natten, det er masse god mat og store mengder alkohol. Musikken er ofte ganske dårlig men alle danser uansett og deltar i forskjellige leker. Hvis noen inviterer deg til bryllupsfest i Polen må du ikke takke nei! Hvis du likevel ikke har en sånn mulighet gå over til det neste punktet.

BRVgq2ChUGK
BXhw2mMD2z9
BDalJl0KWmd

6. Drikk polsk vodka
La oss være ærlige: god vodka er noe Polen er kjent for. Den er ikke bare god kvalitet men det er også ganske billig sammenlignet med norske priser. Du kan smake på ulike merkevarer av klassisk vodka (f.eks. Żubrówka og Wyborowa) eller velge Żołądkowa Gorzka laget på frukt og krydderurter. Barer og puber i Polen tilbyr også forskjellige typer drinker med vodka. Så hvis du liker å feste med alkohol er det mange og velge mellom.

BL0za92DvKQ
BXlj-xlHttc

7. Delta i Woodstock-festivalen
En gratis musikkfestival i Kostrzyn nad Odrą er en av de viktigste arrangementene i år og den største friluftsfestivalen i Europa. Festivalen er organisert i begynnelse av August fra 1995. Hver år er det mange artister fra både Polen og utlandet som spiller på fire ulike scener. Stemningen på festivalen er unik og her kan du møte forskjellige mennesker fra alle generasjoner.
 

BXYVtozF_56
BXaXufLDBAf
BXkZbPrBWeX
8. Opplev historie
Polen hadde det ikke lett gjennom tidene og det er ikke rart at polakker vil huske landets vanskelig historie. Det er mange steder som minner om både verdenskrigene og etterkrigstiden før Polen ble et demokratisk land. Jeg kunne ikke velge bare et sted som er viktigst. De fleste byene i Polen er preget av krigen og det er verdt å huske at landet var veldig ødelagt og mange av gamle bygninger i polske byer måtte være rekonstruert. I dag er det mange monumenter og museer hvor du kan bli kjent med landets historie og steder som en konsentrasjonsleir Auschwitz eller en halvøy Westerplatte i Gdańsk minner om de triste hendelser.
BX1F2EPAuXU
BXvTd-AlK1N

9. Besøk så mange polske kirker som mulig
Religion har vært en viktig del av livet for mange polakker, derfor har vi ganske mange kirker og de fleste av dem er veldig velbevart. I alle større byene i Polen er det flere religiøse bygninger fra ulike historiske tider. De fleste av dem er fortsatt i bruk, men de er også ofte åpne for turister.

BX0ZyR9heN7
BVMkLbtlN4p

10. Prøv å snakke polsk
Det sies ofte at Polsk er et av verdens vanskeligste språk. For utlendinger høres det ofte ut som en rekke hvesende lyder. Jeg forsikrer at vi tuller ikke og de er ekte ord! Polakker elsker å lære våre tongue twisters og hvis du har mulighet bør du prøve selv å si noe på polsk.

Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

4 thoughts on “10 ting du bør gjøre i Polen

  1. så fin blogg:) jjeg og samboern reiser på kjærestetur i morgen, skal bo på the black swan house i gamlebyen til søndag. vi skal og til gdynia, var ikke der i fjor da vi var i Gdansk. Det jeg lurer på er om den Michael kors butikken i Gdynia er like dyr som i Norge og om du vet av noen bra undertøysbutikker på Galeria Baltycka som har store bhstørrelser:) på forhånd takk 🙂

  2. lena: Hei! Gdynia er sikkert verdt et besøk 🙂 Når det gjelder Michale Kors butikker, tror jeg at de er like dyr som i Norge (eller forskjellen er ikke så stor). I Galeria Baltycka kan du besøke LANORO-butikk. De har store bhstørrelser men ikke så mange å velge mellom. I andre butikker med undertøy i Galeria Baltycka er det bare små størrelser (så urettferdig!). Ha en fin tur!!! 😉

  3. Gdansk og Sopot er bare fantastisk by! Anbefaler jeg Goldwasser Restaurant og Seafoodstation i Sopot fantastisk vin, fresker østers, rekker,blåskjell !!!

  4. Kalisz er Polens eldste by og har eget folkemuseum som kan anbefales et besøk. Polen har gjenoppbygget (etter siste vedenskrig) gamle byer som du finner i mange av de største byene. Imponerende er spesielt GDANSK! Min favorittby er Wrocław. Utrolig mye fint å se på og oppleve i denne byen. Kan anbefale alle å feriere i Polen. Det er mye gode mattradisjoner og polakkene er svært gjestfrie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top