Har dere noen ganger hørt om byen som var <<vuggen til den polske staten>>? Den ligger i Stor-Polen, har navn som betyr <<å bygge et reir>> og er fylt av legender. Gniezno ønsker alle velkommen!
Hvor og hva?
Gniezno er et obligatorisk turistmål for alle disse som liker Stor-Polen. Den ligger ca. 55 kilometer unna Poznań og er lett tilgjengelig med bruk av enten en lånt bil eller offentlig transport.
Gniezno ble grunnlagt i året 940, og utbygd slik som Roma, på syv høyder. Hver av dem ble et viktig punkt på byens kart på grunn av at der ble det lokalisert lokalsamfunnets møteplasser som f.eks. kirker, markedsplass eller bygninger til daværende institusjoner, altså kloster og slott. Gniezno var kongeby og den første, polske religiøse metropolen i sin tid. Takket været dette kan man nyte fin arkitektur på Gnieznos gater i dag. Mest interessant er Tumska gata.
Kirkelige severdigheter
Den store historiske arven til Gniezno er tallrike severdigheter. For å beundre kunstneriske skulpturer og fine arkitektoniske former kan man besøke f.eks. Den hellige treenighetens kirke fra 1300-tallet eller gotisk Johannes Døperens kirke. Også postens bygning, fontenen på Łaskiego gata og Sankt Fransis kloster er imponerende elementer av byens arkitektur.
Men den viktigste og den fineste plassen man må se, er Gnieznos basilika, som oppfattes som en av de viktigste kirkene i Polen. Dens bygging varte nesten 300 år, men ved siden av byggearbeidet ble noen deler av basilikaen brukt, også under viktige statlige hendelser, som 5 kroningsseremonier. I tillegg er basilikaen et begravelsessted for en av Polens partoner, martyr Adalbert. Inne i basilikaen kan man se bl.a. en stor mengde statuer og relikvarium.
Når man besøker Gnieznos basilika må man ikke overse Gnieznos døra som pynter inngangen til basilikaen. Den ble bygd omkring året 1175 og er nå en av de mest verdifulle polske severdighetene som har europeisk betydning. Skulpturene på døra forteller om livet til Sankt Adalbert. De ble også dekorert med bruk av tallrike ornamenter og avbildninger av dyr og overnaturlige vesener.
Det er også verdt å bestemme seg for en underjordisk tur med guide. Under katedralen finnes det rester av kirker som var der før basilikaen ble reist.
Historie på gata
Byens beboere er veldig stolte av sin historisk bakgrunn og derfor prøver de å komme med flere og flere forslag som har som mål å minne om byens røtter og dens historie. Ett av de forslagene var å sette opp statuer av konger som hadde noe med Gniezno å gjøre. Her er det eksempelvis statuen av Bolesław Śmiały (Bolesław den modige).
Begynnelsen av Den polske stat
Hvis dere er nysgjerrige på hvilke historiske hendelser førte til at Polen ble en egen stat og på hvilken måte samarbeidet vikinger med daværende polakker, kan dere besøke [Museum for begynnelsen av Den polske stat i Gniezno.http://www.muzeumgniezno.pl/index
Den største attraksjonen i museet er den faste utstillingen <<Begynnelsen av Den polske stat>>, som har som mål å vise hvor stor rolle spilte Gniezno og Stor-Polen i utvikling av den polske staten. Utstillingen består av over 500 gjenstander. Man kan se eksempelvis kronregalier, arkeologiske funn angående troen og hverdagsliv, som stammer fra regjeringstiden til det piastiske dynasti (960-1370), elementer av krigers utstyr, bøker, dokumenter osv. Utstillingen er tilrettelagt for både polsk-, engelsk-, tysk- og franskspråklige turister samt for de døve. Museet er åpent fra tirsdag til søndag mellom kl. 9-18 (april – september) eller mellom kl 9-17 (oktober – mars). Billetten for en voksen person koster 10 zloty, og for et barn er det 7 zloty.
Bortsett fra selve byen
I Gniezno finnes det [en fabrikk som produserer julekuler http://www.kadpol.pl/strona,wycieczka-do-fabryki-bombek.html&ww] . Man kan besøke den i grupper og delta i et minikurs for å lære hvordan å lage en julekule av glass og pynte den. Nesten som i julenissens leketøyfabrikk. Besøk må avtales på forhånd.
I tillegg kan man dra til friluftsmuseum i Biskupin, som man kunne lese mer [her http://besokpolen.blogg.no/1535976574_noe_for_historieentusiaster__polske_friluftsmuseer.html] om, som ligger i nærheten, eller besøke arkeologiske reservater i Giecz eller i Grzybów.
Det er også verdt å se Museum for de første piastene i Lednica [http://www.lednicamuzeum.pl/strona,museum-of-the-first-piasts-at-lednica.html], altså representanter av dette dynasiet som satt i gang utvikling av den polske staten.
Du kan lese mer om Gniezno på [byens offisielt nettsted for turister. http://www.turystyka.powiat-gniezno.pl/index.php]
Natalia Mazur
Vet dere om Polen er vegan-vennlig? 🙂
Plantpwr: Hei,
Vegansk kosthold begynner å bli mer og mer populært i Polen. Det finnes en god del veganske produkter i butikkene. Særlig på store supermarkeder som Carrefoure og Tesco er det stort utvalg. I de fleste restauranter finner du noe vegetarisk – vegansk derimot kan være vanskeligere å finne, men ikke umulig. Ikke fortvil, i større byer som Gdansk, Warszawa, Krakow osv. finner du helt sikkert flere veganske alternativer. Om noen veganske steder i f.eks Trippelbyen kan du lese her:
http://besokpolen.blogg.no/1526221825_vegetarrestauranter_og_kafeer_i_trippelbyen.html
Mvh! 🙂