Helgetur til Gniezno – vuggen til den polske stat

Har dere noen ganger hørt om byen som var <<vuggen til den polske staten>>? Den ligger i Stor-Polen, har navn som betyr <<å bygge et reir>> og er fylt av legender. Gniezno ønsker alle velkommen!

View of Gniezno streets and building historical center, old town in Poland

Hvor og hva?

Gniezno er et obligatorisk turistmål for alle disse som liker Stor-Polen. Den ligger ca. 55 kilometer unna Poznań og er lett tilgjengelig med bruk av enten en lånt bil eller offentlig transport.

Gniezno ble grunnlagt i året 940, og utbygd slik som Roma, på syv høyder. Hver av dem ble et viktig punkt på byens kart på grunn av at der ble det lokalisert lokalsamfunnets møteplasser som f.eks. kirker, markedsplass eller bygninger til daværende institusjoner, altså kloster og slott. Gniezno var kongeby og den første, polske religiøse metropolen i sin tid. Takket været dette kan man nyte fin arkitektur på Gnieznos gater i dag. Mest interessant er Tumska gata.

BnQ1z5bnkeH
 
BgcB-6JFric
Bk2JEPon0NY
BNuSd49jZbb
BnN8rfVluno

Kirkelige severdigheter

Den store historiske arven til Gniezno er tallrike severdigheter. For å beundre kunstneriske skulpturer og fine arkitektoniske former kan man besøke f.eks. Den hellige treenighetens kirke fra 1300-tallet eller gotisk Johannes Døperens kirke. Også postens bygning, fontenen på Łaskiego gata og Sankt Fransis kloster er imponerende elementer av byens arkitektur.

BnO2COWFlO-
 
BYl75ENhtAN
BnWKSEgF3uw

Men den viktigste og den fineste plassen man må se, er Gnieznos basilika, som oppfattes som en av de viktigste kirkene i Polen. Dens bygging varte nesten 300 år, men ved siden av byggearbeidet ble noen deler av basilikaen brukt, også under viktige statlige hendelser, som 5 kroningsseremonier. I tillegg er basilikaen et begravelsessted for en av Polens partoner, martyr Adalbert. Inne i basilikaen kan man se bl.a. en stor mengde statuer og relikvarium.

Bh3-qzKnJ67
 
BlSCFtylzs2
Bm-XD4AHQks
BSi_cNpAwpe

Når man besøker Gnieznos basilika må man ikke overse Gnieznos døra som pynter inngangen til basilikaen. Den ble bygd omkring året 1175 og er nå en av de mest verdifulle polske severdighetene som har europeisk betydning. Skulpturene på døra forteller om livet til Sankt Adalbert. De ble også dekorert med bruk av tallrike ornamenter og avbildninger av dyr og overnaturlige vesener.

BhSCHrDn6tl
BiKWYq_AKw6
BOfUaWmhtj9

Det er også verdt å bestemme seg for en underjordisk tur med guide. Under katedralen finnes det rester av kirker som var der før basilikaen ble reist.

Historie på gata

Byens beboere er veldig stolte av sin historisk bakgrunn og derfor prøver de å komme med flere og flere forslag som har som mål å minne om byens røtter og dens historie. Ett av de forslagene var å sette opp statuer av konger som hadde noe med Gniezno å gjøre. Her er det eksempelvis statuen av Bolesław Śmiały (Bolesław den modige).

BjCWyVXlujS
Når det gjelder statuer er byen også rik på kanins statuer, som er et symbol for kongens makt. Kaniner er en del av byens turistløype, som består også av figurene til legendariske personligheter, modeller som forestiller byens severdigheter og informasjonstavler. Det er allerede 15 av kaninene, og det skal komme flere! Prøv å finne alle av dem!
BndlA3dl5Wj
 
BmdCodNnw9I
BmdCodNnw9I
Bnbd-SDl9ch
BkzOhEbHPMj

Begynnelsen av Den polske stat

Hvis dere er nysgjerrige på hvilke historiske hendelser førte til at Polen ble en egen stat og på hvilken måte samarbeidet vikinger med daværende polakker, kan dere besøke [Museum for begynnelsen av Den polske stat i Gniezno.http://www.muzeumgniezno.pl/index

BRvytq1hnDY
 

Den største attraksjonen i museet er den faste utstillingen <<Begynnelsen av Den polske stat>>, som har som mål å vise hvor stor rolle spilte Gniezno og Stor-Polen i utvikling av den polske staten. Utstillingen består av over 500 gjenstander. Man kan se eksempelvis kronregalier, arkeologiske funn angående troen og hverdagsliv, som stammer fra regjeringstiden til det piastiske dynasti (960-1370), elementer av krigers utstyr, bøker, dokumenter osv. Utstillingen er tilrettelagt for både polsk-, engelsk-, tysk- og franskspråklige turister samt for de døve. Museet er åpent fra tirsdag til søndag mellom kl. 9-18 (april – september) eller mellom kl 9-17 (oktober – mars). Billetten for en voksen person koster 10 zloty, og for et barn er det 7 zloty.

BF9h71wpbNi
-UWnfFhCZN
 
BjT8ctMg3XL

Bortsett fra selve byen

I Gniezno finnes det [en fabrikk som produserer julekuler http://www.kadpol.pl/strona,wycieczka-do-fabryki-bombek.html&ww] . Man kan besøke den i grupper og delta i et minikurs for å lære hvordan å lage en julekule av glass og pynte den. Nesten som i julenissens leketøyfabrikk. Besøk må avtales på forhånd.

I tillegg kan man dra til friluftsmuseum i Biskupin, som man kunne lese mer [her http://besokpolen.blogg.no/1535976574_noe_for_historieentusiaster__polske_friluftsmuseer.html] om, som ligger i nærheten, eller besøke arkeologiske reservater i Giecz eller i Grzybów.

BmVvKN1H9io
 
BmV5tCwHVrX
BCS961uvoN0
Bmq1RyWnqgb

Det er også verdt å se Museum for de første piastene i Lednica [http://www.lednicamuzeum.pl/strona,museum-of-the-first-piasts-at-lednica.html], altså representanter av dette dynasiet som satt i gang utvikling av den polske staten.

BlAMz_NlbWx
 
s7VsiLPO9p
s7YX5IAoKe
2S4V10rxfO

Du kan lese mer om Gniezno på [byens offisielt nettsted for turister. http://www.turystyka.powiat-gniezno.pl/index.php]

BddWUaPh3vL

 

Natalia Mazur

 
Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

2 thoughts on “Helgetur til Gniezno – vuggen til den polske stat

  1. Plantpwr: Hei,
    Vegansk kosthold begynner å bli mer og mer populært i Polen. Det finnes en god del veganske produkter i butikkene. Særlig på store supermarkeder som Carrefoure og Tesco er det stort utvalg. I de fleste restauranter finner du noe vegetarisk – vegansk derimot kan være vanskeligere å finne, men ikke umulig. Ikke fortvil, i større byer som Gdansk, Warszawa, Krakow osv. finner du helt sikkert flere veganske alternativer. Om noen veganske steder i f.eks Trippelbyen kan du lese her:
    http://besokpolen.blogg.no/1526221825_vegetarrestauranter_og_kafeer_i_trippelbyen.html
    Mvh! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top