Noe for historieentusiaster! – Polske friluftsmuseer

Vet du hvordan levde mennesker i Polen i bronse- og jernalderen? Hvilke vaner og tradisjoner hadde de? Hva drev de med og hva er egentlig slavisk kultur? Alt dette kan man få vite når man bestemmer seg å besøke en av de tallrike, polske, arkeologiske friluftsmuseene.

Reconstruction of the defensive shaft and gate to the Lusatian settlement in archeological museum in Biskupin, Poland.
Bildet er hentet fra fotolia.

Arkeologisk museum i Biskupin 

For å bli kjent med lausitzkulturen og for å se bygda til det piastiske dynasti, som styrte Polen fra dets begynnelse, kan man reise til Arkeologisk museum i Biskupin. Det er lett tilgjengelig når man kjører fra Poznań (ca. 90 km) eller Bydgoszcz (50 km). Der finnes det rekonstruksjoner av bl.a. bosetningen til de første bøndene, forsvarsbasen typisk for lausitzkulturen og bosetningen til jegere og samlere. Museet driver også en dyrepark, der man kan møte dyr som bodde sammen med mennesker i gamle dager – kuer, geiter, sauer og hester. I tillegg til rekonstruksjoner og fast utstilling kan man ta del i mange ulike arrangementer som f.eks. kurs i pottemakeri eller konkurranse i spydkasting.

BmjDmC4nbVS
Bm8XuIoASrq
Bmtew_ClXdI
BmomokVA2TV
Bm8hmcPnaWD
BmwRnqdDEsm
Bmsni7Il3QE

I tillegg til hus, verksted o.l. kan man bestemme seg for en lang spasertur i reservatet på 35 hektar, som omringer museet eller bestille en 30-minutters tur med båt på Biskupińskie innsjøen. Museet kan besøkes året rundt, men det er mest interessant om sommeren der. Museet lever rett og slett. Fra begynnelsen av mai til slutten av september kan man treffe der mennesker i historiske drakter som driver med gammelt håndverk og forteller gjerne om sitt yrke. I denne perioden er museet åpent fra kl. 9.00-18.00.

BZUHd5hlwYn
Bm04b2knhX1
BkFo32Hl9l2
BgItfyshDWk
BepwmRbDVzx

Museum for slavisk bygdekultur i Kluki 

Disse som besøker Trippelbyen kan planlegge en dagtur til bygda Kluki. Den befinner seg veldig nært til Słowiński Nasjonalpark, kjent for sanddyner. I Kluki kan man oppdage en helt forskjellig verden – verdenen til de gamle beboerne av Pommern, som var avhengige av sjø og fisk. Alt dette presenteres i et stort friluftsmuseum for slavisk bygdekultur, fylt av husdyr, positiv energi, originale suvenirer og god mat på den lokale restauranten.

BjrqnwUn-Pj
BmbJJw8F4Pn
BmeAwTjhzbH
BlEMEIFnHT6
BXlPvQdgN31
BI4KKY7B1p9

Torving var en viktig aktivitet for lokalbefolkningen i gamle dager. Torv brukte man til å lage brensel til vinteren. Hva gikk torving ut på kan man lære i museet.


BYDwfK_Dg2t

 

I nærheten til gården finnes det en gammel gravlund, som er også verdt å besøke. Der ble det begravd medlemmer av disse familiene som opprettet bygda Kluki.

Bkldlm6A_D3

I perioden 01.09-31.10.2018 er museet åpent fra kl. 11-15 på mandager og fra kl. 9-16 fra tirsdag til søndag. Besøk Kluki!

Museum for folkebygging i Sanok 

Langt mot sør, i nærheten til Bieszczady-fjellkjeden, ligger en liten by – Sanok, som er kjent i Polen i det meste på grunn av en kunstner – Zdzisław Beksiński og hans verk. Byen har imidlertid mer å tilby enn bare ett museum med malerier. Fordi i Sanok kan man besøke et av de mest imponerende polske og europeiske friluftsmuseene. Det ser som ei stor bygd ut med eksempelvis verksted til gamle håndverkere, gammelt jødisk hus, historiske bygningene til Den ortodokse kirke og en markedsplass typisk for Galicia-regionen. 38 hektar terreng og over 30 bygninger venter på de besøkende!

Bm_eLu-lHJU
BmGCRFnlGZR
BnHOQofHEm7
Bm_EzGHB2Go
BmoUPg1FfCR
BmlZ6OPlb7J
Blm0zrqhJfF
BitrBf5Fiz8

Det er mulig å bestille en tur med guide som kan fortelle om historien til denne regionen og om ulike folkegrupper som bodde eller har bodd der. Guiden viser turister også interiøret til de tallrike bygningene og forteller om deres opprinnelse. Man kan ikke se interiør uten guide. En slik tur koster 76 zloty per person.

BmDvaLWBLXo
BlftCaAATvh
Bkx7LSTFcy0
Bkx63TElgJF
BKWEW8hB87c
83xtc5hKyB

I tillegg til utstillinger er det selvfølgelig mange arrangementer i museet. Det mest populære er et folkloristisk marked, som har som mål å tiltrekke både historie- og musikkentusiaster til museet. Man kan delta i mange konserter, møte håndverkere og kjøpe tradisjonelle varer. Markedet arrangeres årlig i mai. Fra 1. mai til 30. september er museet åpent fra kl. 8.00-18.00.

BmJgpgqHyKW
BQOVjDpgHWA
Bl7jEYZhqgY
BiE3PiXnWaA
Ved inngangen til museet finnes det en restaurant med lokale spesialiteter og regionalt øl. Anbefales!
6xjTAWHHhs

Friluftsmuseer er overalt

Hvis du har lyst på flere møter med historie, kan du også besøke Senter for Slavere og Vikinger på øya Wolin, Folkemuseet i Kolbuszowa, Sądecki Etnografisk Park, Kasjubisk Etnografisk Park i Wdzydze , Mazovisk Folkemuseum i Sierpc eller Folkemuseum i Pszczyna.

Natalia Mazur

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top