Polske folkedrakter

Jeg vet hvor viktig bunad er for deg, derfor ønsket jeg å vise deg polske folkedrakter og deres historie. Folkedrakt var og er fortsatt et viktig element i regional identitet. Visste du at noen elementer i folkedrakten, som smykker eller hatter, ble behandlet som en investering? Disse dyre delene var et prestisjetegn. Det hendte at et klesplagg ble brukt i en familie i flere generasjoner. Bli kjent med polske folkedrakter 🙂

La oss starte med litt historie og hva folkedrakter var før. Folkedrakten var festklær for bønder og ble brukt kun ved spesielle anledninger. Disse klærne var fyldig dekorert og varierte i form, avhengig av geografi, klima, tradisjon, økonomi og nærhet til industrielle sentre. På begynnelsen av 1900-tallet var regionale drakter vanligvis begrenset til noen få landsbyer, men endringer i politikk, økonomi og migrasjon endret dette.

Polens folkedrakter hadde både felles og unike trekk. Selv om det var lokale variasjoner, kunne man lett gjenkjenne dem som folkedrakter, takket være likheter som hvite broderte skjorter, fargerike skjørt og blomstrete skjerf.

Det var viktig å huske at tradisjonelle folkedrakter var praktiske og nyttige. De tilfredsstilte behovet for å identifisere seg med en gruppe og styrke båndet til lokalsamfunnet, men de var også en måte å vise rikdom, sosial status, estetikk og arbeidsmoral. Klærne varierte etter årstid, alder, sivilstand, sosial status og rituelle situasjoner, og fulgte mote, selv om motesykluser på landsbygda varte mye lenger enn i dag.

Folkedrakten fortalte en historie om personen som brukte den, deres økonomiske muligheter, sosiale status og estetiske sans, og hvordan de var en del av et mangfoldig samfunn.

I dag brukes folkedrakter under regionale seremonier og festivaler. Det ble også kjent gjennom kostymer brukt av folkedansgrupper som Mazowsze og Śląsk.

Bildet: Emilia Wiśniewska, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=129884368

La oss se på noen folkedrakter. Jeg vil gjerne begynne med Cieszyn folkedrakt, fordi jeg kommer herfra. Denne folkedrakten kommer fra Schlesien nær grensen til Tsjekkia. Cieszyn folkedrakten ble hovedsakelig laget av dyre fabrikkproduserte stoffer. Kvinnedrakten hadde spesielle individuelle trekk som var typiske bare for denne regionen. Det som skilte den ut, var de fyldige broderiene laget med gull- eller sølvtråder og smykker laget av sølvimitasjon, sølv og noen ganger til og med forgylt. I kvinners drakt skilte hodeplagget mellom ugifte og gifte kvinner. Ugifte kvinner hadde en flette med et pyntebånd. Gifte kvinner bar et hodeskjerf. Menns drakt var ikke spesielt iøynefallende. Lignende klær, i mange lokale varianter, ble brukt av borgere og velstående bønder i Sentral- og Vest-Europa.

Bildet: Anii2021, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112457019

Łowicki drakt, også kjent som prestedrakten, er klær brukt av befolkningen som bor i det fruktbare landet i Mazovia. Det er en av de fyldigste og mest iøynefallende draktene ikke bare i Mazovia, men også i hele Polen. Grunnlaget for drakten, siden første halvdel av det 18. århundre, har vært ullstripede hjemmelagde stoffer som endret farge og stripemønster over tid. Kvinnedrakten var mye mer fargerik enn mannsdrakten, og de unike stripete hjemmelagde stoffene og broderiene som dekorerte nesten alle elementer, ga den et særegent preg. Både ugifte og gifte kvinner bar skjerf. Ull-, silke- og lerretsskjerf ble brukt, dekorert med broderier.

Hva synes du om polske folkedrakter? La meg vite i komentar 🙂

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top