Hvordan reise rundt i Trippelbyen- Gdansk, Sopot, Gdynia?

Trójmiasto, også kjent som Trippelbyen, er en sammenslåing av tre polske byer: Gdańsk, Gdynia og Sopot. Dette kystområdet tiltrekker seg turister på grunn av sin historie, arkitektur og vakre strender. For å få mest mulig ut av ditt besøk til Trójmiasto, er det viktig å vite hvordan du kan bevege deg rundt i området. I denne artikkelen vil vi utforske ulike transportmuligheter, inkludert offentlig transport, SKM, bilutleie, Uber, Bolt, taxi og nyttige applikasjoner som “jakdojade”.

Jeg tror at reiseapp “jakdojade” vil være den mest hjelpsomme. “Jak dojadę” er en nyttig app for å finne den beste ruten med offentlig transport i Trójmiasto. Appen er tilgjengelig på både polsk og engelsk og gir detaljerte instruksjoner om hvordan du kommer deg fra ett sted til et annet, inkludert informasjon om transportmidler, tidsplaner og billettpriser. Det er også mulig å kjøpe billetter direkte i appen, noe som gjør det enkelt og praktisk for turister å bruke offentlig transport. Last ned på Android og IOS

 

1. Offentlig transport

Offentlig transport i Trójmiasto er godt organisert og rimelig. Du kan enkelt komme deg rundt med buss, trikk og tog. Billetter kan kjøpes på billettautomater, kiosker eller direkte fra sjåføren. Du kan også bruke et elektronisk kort, kalt “Metropolitalny Bilet Elektroniczny” (Metropolitan Electronic Ticket), som gir deg ubegrenset tilgang til offentlig transport innenfor en bestemt periode.

2. Bytog– SKM (Szybka Kolej Miejska)

SKM er et bytog som forbinder Gdańsk, Sopot og Gdynia, og er et av de raskeste og mest praktiske alternativene for å reise mellom byene. Tog kjører regelmessig, og billetter kan kjøpes på stasjonen eller via en mobilapp. Husk å validere billetten din før du går om bord.

3. Bilutleie

Hvis du ønsker mer frihet og fleksibilitet, kan du vurdere å leie en bil. Det finnes flere bilutleiefirmaer i Trójmiasto, både internasjonale og lokale aktører. Husk å sammenligne priser og sjekk for eventuelle ekstra gebyrer før du bestiller. Vær oppmerksom på at parkering kan være utfordrende i noen områder, spesielt i gamlebyen i Gdańsk.

4. Uber, Bolt og taxi

Uber og Bolt er populære drosjetjenester i Trójmiasto, og de kan være en enkel og rask måte å komme seg rundt på. Disse appene lar deg bestille og betale for turer direkte fra smarttelefonen din. Hvis du foretrekker en tradisjonell taxi, finnes det også mange taxiselskaper å velge mellom. Vær oppmerksom på at prisene kan variere, så det er lurt å spørre om en estimert pris før turen starter.

5. Ferger og båtturer

Trójmiasto ligger ved kysten, og en tur med ferge eller båt kan være en spennende måte å se området fra en annen vinkel. Det er flere fergeforbindelser mellom byene og til nærliggende steder som Hel-halvøya og Westerplatte. Båtturer er også en populær turistattraksjon, spesielt langs elven Motława i Gdańsk og mellom Gdynia og Sopot.

Bildet: Pixabay

For å komme deg fra Gdańsk Lech Wałęsa lufthavn (GDN) til gamlebyen i Gdańsk, har du flere transportalternativer:

1. Tog

Flyplassstasjonen heter “Gdańsk Port Lotniczy”, og toget går til “Gdansk Wrzeszcz” (dette toget tar deg til Gdynia også). Tog går regelmessig og tar omtrent 20-30 minutter. Der tar du neste bytog til gamlebyen i Gdansk. Fra Gdańsk Główny kan du gå til gamlebyen på cirka 10-15 minutter eller ta en trikk eller buss for en kortere reise.

2. Buss

Buss nummer 210 går fra flyplassen til sentrum av Gdańsk, og stopper ved “Gdańsk Hucisko” nær gamlebyen. Turen tar omtrent 30-40 minutter, og bussene går hver halvtime.

3. Taxi, Uber eller Bolt

Hvis du foretrekker en mer direkte og komfortabel transport, kan du ta en taxi, Uber eller Bolt fra flyplassen til gamlebyen. Prisen avhenger av trafikken og tidspunktet på dagen, men det tar vanligvis omtrent 20-30 minutter å kjøre. Det er en taxiholdeplass utenfor ankomsthallen på flyplassen, og du kan også bestille en Uber eller Bolt via deres respektive apper på smarttelefonen din.

Bildet: P. Nisiewicz, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43946667

For å komme deg fra gamlebyen i Gdańsk til stranden, kan du velge mellom flere transportalternativer. Hvis du ønsker å besøke stranden i Gdańsk Brzeźno, Jelitkowo, Sopot eller Gdynia, kan du følge disse anbefalingene:

1. Tog (SKM)

En av de enkleste og raskeste måtene å komme til stranden er å ta SKM-tog (Szybka Kolej Miejska). Fra “Gdańsk Główny” (Gdańsk Hovedstasjon), kan du ta toget mot Sopot eller Gdynia. Tog går regelmessig, og det tar omtrent 15-20 minutter til Sopot og 25-35 minutter til Gdynia. Hvis du skal til stranden i Gdańsk Brzeźno, kan du ta toget til “Gdańsk Zaspa” og deretter bytte til buss eller trikk.

2. Buss og trikk

Du kan også ta buss eller trikk for å komme til stranden. For å komme til Brzeźno-stranden i Gdańsk, kan du ta trikk nummer 3 fra Gdansk Hovedstasjon til Brzezno Dom Zdrojowy. For å nå stranden i Jelitkowo, kan du ta trikk nummer 2 eller 8 fra Gdańsk Hovedstasjon til Jelitkowo.

Hvor kjøpe billetter?

Kjøp av billetter til offentlig transport i Trójmiasto (Gdańsk, Gdynia og Sopot) kan gjøres på flere måter. Her er noen av de mest populære metodene:

1. Billettautomater

Billettautomater finnes ved de fleste trikke- og bussholdeplasser, samt på togstasjoner som SKM. Disse automater aksepterer vanligvis kontanter og kortbetaling. Følg instruksjonene på skjermen for å velge riktig billetttype og betale for den.

2. Kiosker og butikker

Du kan kjøpe offentlige transportbilletter i kiosker og noen butikker merket med “Bilety” (billetter) skilt. Betaling skjer vanligvis kontant eller med kort. Spør betjeningen om hjelp hvis du er usikker på hvilken billett du trenger.

3. Ombord på buss og trikk

I noen tilfeller kan du kjøpe billetter direkte fra sjåføren når du går ombord på bussen eller trikken. Husk at da kan det bli litt dyrere og du kan ikke betale med kort. Det er best å ha kontanter for å betale i slike situasjoner.

4. Mobilapper

Du kan også kjøpe billetter via mobilapper, for eksempel “SkyCash”, “mPay” eller “jakdojade”. Last ned appen på smarttelefonen din, registrer deg og legg til betalingsinformasjonen din. Følg instruksjonene i appen for å velge og kjøpe billetten din. Billetter kjøpt via mobilapper trenger vanligvis ikke å valideres, da de har en digital tidsstempel. Dette er det jeg anbefaler mest.
Når du har kjøpt billetten, husk å validere den ved å stemple den i en billettvalideringsmaskin ombord på bussen, trikken eller på togstasjonen. Dette gjelder ikke billetter kjøpt via mobilapper.

Hvor mye er det?

Billetter til buss eller trikk koster i Gdansk og Gdynia: 4,8 PLN (enkeltbillett), 6 PLN (75-minutters billett),

SKM-billetter fra Gdansk Hovedstasjon til Sopot koster 5,5 PLN,

Togbilleter fra Gdansk Port Lotniczy (Gdansk Lufthavn) til Gdansk Wrzeszcz koster 5,5 PLN.

Bildet: Adobe Stock

Trójmiasto tilbyr et bredt spekter av transportalternativer for å dekke ethvert behov og budsjett. Uansett om du foretrekker offentlig transport, leiebil, drosje eller båt, er det enkelt å komme seg rundt og utforske det vakre og historiske området. Ikke glem å laste ned nyttige applikasjoner som “jakdojade” for å hjelpe deg med å planlegge reisen og sørge for en problemfri opplevelse i Trójmiasto. God reise!

 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top