Ojcowski Nasjonalpark – kalksteinens kongedømme

Til alle som elsker Kraków! I dag setter jeg fram et nytt forslag. Bare 20 kilometer unna byen finnes det noe sært og bemerkelsesverdig – Ojcowski Nasjonalpark, den minste nasjonalparken i Polen. Grotter, fine svære steiner, juv, daler og slotter er det man beundrer der. Og disse geologiske formene lager, sammen med derværende arkitektur, en spesiell atmosfære som man ikke er i stand til å kopiere. Bli med!
 

I et geologisk perspektiv

I et geologisk perspektiv er Ojcowski Nasjonalpark et karstområde, som betyr at det ble utformet i oppløsningsprosessen av løselig grunnavfall – kalksteinen i dette tilfellet. Denne prosessen foregikk ca. 150 mill. år siden. Det førte til store forandringe i landskapet, som uttrykker seg bl.a. i stort antall daler, juv og forskjellige steinete former. Den mest berømte steinen i denne nasjonalparken heter Maczuga Herkulesa.
 

BkI2nwrBNJ4
BCurHo2FMMl
 
BZmMPZeHBkf
 
BaYwFLiHgQS

Underjordisk eventyr

Karstlandskapet er veldig variert. Bortsett fra steiner er underjordiske dreneringssystemer og grotter et typisk tegn på det. Og grotter er selvfølgelig et populært turistmål i parken. To av dem er tilgjengelige for turister. Det er Łokietek grotte (320 m) og Ciemna grotte (209 m). Łokietek grotte er spesielt kjent blant polakker. I legenden står det at grotten var skjulestedet til Władysław Łokietek, kongen som regjerte i Polen på 1200-tallet. Han gjemte seg i denne grotten for å ikke bli funnet av tsjekkisk kong Wacław II. Łokietek tilbrakte der sannsynligvis 6 uker, og ble ikke oppdaget på grunn av en svær edderkoppnett, som dekket hele inngangen til grotten. 
 

BiSZpfFl1Sa
BRidINlBn1H

 

BGSUEcBja_R

 

BWdIDXFlim8

Den lengste grotten er imidlertid Wierzchowska Górna grotte (950 m) som ikke ligger innen parkens grenser, men veldig nært til den.
 

Flaggermusas verden

Tallrike grotter og huler, som finnes i jorda og i steinene, utgjør et vennlig miljø for 17 arter av flaggermus, som bebor denne parken. Det er mulig å se litt nærmere på dem når de ligger i vinterdvalen på grottenes vegger. Flaggermus er parkens symbol.
 

Be0Q-tJlqQw

Slottet på Piaskowa Góra

Når man spaserer gjennom skoger og steiner er det ikke sjelden at man kan komme i møte med byggekunsten. Den meste kjente severdigheten i dette området er slottet på Piaskowa Skała. I tillegg til fantastiske landskaper kan man også se der en utstilling på slottets museum og besøke et gammelt bibliotek. I området finnes det også 5 dammer, som i gamle dager ble brukte til å oppdrette fisk. I dag er de et refugium for mange amfibier.
 

BZ_Vz8VHBQ2
Bkr9MbwFRa0
 
BkhqgeSBCFE

Kapell på vannet

En annen attraksjon, som er verdt å minne, er kapell på vannet i landsbygda Ojców. På begynnelsen av 1900-tallet, var det ikke lov,  etter tsarens vedtakelse, å bygge sakrale bygninger på jorda som hørte til landsbygda og parken. Derfor bestemte lokalsamfunnet å bygge et kapell på vannet. Uten tvil er det et fortryllende byggverk.
 

BaG-Pq5FN9h

Landsbygda Ojców

Og selve landsbygda Ojców har også mye sjarm. Slottet som ligger i dens grenser er også en av turistattraksjonene i området.
 

BaMfMjRDDS2
l5d19IKFxv

Turistløyper

Når man besøker parken, kan man velge fra 5 turistløyper fra 9 – 13 km. Den røde og den blåe løypen gir man en mulighet til å besøke først og fremst ulike festninger. Den gule fører gjennom juraiske daler, mens den grønne og den sorte gir man generelt tallrike sjanser til å ta gode bilder på grunn av ulike landskaper. De fører også til grotter. Hvis du bare har en sjanse, besøk Ojcowski Nasjonalpark.
 

BksXkiFlAuW
Bk0N2c-g7OK
 
Bk4anrbF8-t
 
BkXOMvBgL8n

Flere opplysninger angående parken kan man finne på parkens offisielt nettsted: http://www.ojcowskiparknarodowy.pl/main/General_information_about_the_park.html

 

 

 

 

 

 

 

Hei og velkommen! Jeg heter Agata og bor i Gdańsk :) Jeg elsker å oppdage nye steder, så på bloggen skal jeg anbefale plasser som er verdt å besøke i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Kontakt: [email protected]
Posts created 584

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top