Den tragiske finale til WOŚP

I dag føler vi oss forpliktet til å fortelle om noe som har skjedd bare for noen dager siden. 13. januar vil bli husket som en tragisk dag for alle Polakker.

Foto: Fotolia


På ettermiddagen ble presidenten av Gdańsk Paweł Adamowicz angrepet med en kniv under WOŚP (Great Orchestra of Christmas Charity). Presidenten døde, som følge av alvorlige skader i hjertet og indre organer. Angrepet fant sted rett før klokka 20, rett før det såkalte <<lyset til himmelen>>, som hvert år symboliserer fred og vennlighet. En 27 år gammel mann er arrestert etter angrepet.

Legene kjempet til slutten. Etter angrepet ble Adamowicz gjenopplivet på scenen i flere dusin minutter før han ble tatt til Universitetets kliniske senter i Gdańsk. Den 54 år gamle ordføreren lå på operasjonsbordet i seks timer, men det var ikke mulig å redde livet hans. Mange folk kom til  sykehuset for å hjelpe og gi blod.

 

 


Paweł Adamowicz har vært ordfører i over 20 år og er en kjent skikkelse i landet. Han har vært alltid opptatt med frihet, solidaritet, likestilling og respekt for mennesker. Adamowicz var ansett som en progressiv stemme i Polen og har blant annet støttet LGBT-rettigheter og ba folk være tolerante overfor minoriteter.

 

 


Denne tragiske hendelsen snart utløste sterk motstand mot haten og volden over hele landet. Som følge var det mange demonstrasjoner mot haten over hele Polen i går. Tusenvis av Polakker har samlet sammen for å hylle ordførerens minne og vise at vi står forenet til tross for alt som skjedde. Den største demonstrasjonen var i Gdańsk, i hjertet av tragedien.

 

 


Det var demonstrasjoner over hele Polen i går kveld.
Nedenfor: bildet fra forsamlingen i hovedstaden Warszawa. På banneret står det “stopp hatet”.

 

 


Det er sikkert mange av dere som vet hva er WOŚP, men for dem som trenger litt mer informasjon vil vi forklare.

WOŚP er den største, ikke-statlige, veldedige organisasjonen i Polen. En dag i året samler de penger for å støtte helsevesenet i Polen ved å kjøpe toppmoderne medisinsk utstyr til polske sykehus og klinikker. Wośp arrangerer også den største gratis musikkfestivalen i Europa – Pol’and’Rock Festival. Det tilbyr førstehjelp – og teambyggingskurs, som er åpne for alle voksne medlemmer av offentligheten. WOŚP betraktes som en fredelig, altruistisk og edel organisasjon, som tilbyr masse hjelp til dem som trenger den.

 

 

https://www.instagram.com/p/BsqOYynBz7M/

 

Symbolet av organisasjonen er en hjerte og Jerzy Owsiak – grunnleggeren og formannen til WOŚP.

 

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top