Den tragiske finale til WOŚP

I dag føler vi oss forpliktet til å fortelle om noe som har skjedd bare for noen dager siden. 13. januar vil bli husket som en tragisk dag for alle Polakker.

Foto: Fotolia


På ettermiddagen ble presidenten av Gdańsk Paweł Adamowicz angrepet med en kniv under WOŚP (Great Orchestra of Christmas Charity). Presidenten døde, som følge av alvorlige skader i hjertet og indre organer. Angrepet fant sted rett før klokka 20, rett før det såkalte <<lyset til himmelen>>, som hvert år symboliserer fred og vennlighet. En 27 år gammel mann er arrestert etter angrepet.

Legene kjempet til slutten. Etter angrepet ble Adamowicz gjenopplivet på scenen i flere dusin minutter før han ble tatt til Universitetets kliniske senter i Gdańsk. Den 54 år gamle ordføreren lå på operasjonsbordet i seks timer, men det var ikke mulig å redde livet hans. Mange folk kom til  sykehuset for å hjelpe og gi blod.

 

 


Paweł Adamowicz har vært ordfører i over 20 år og er en kjent skikkelse i landet. Han har vært alltid opptatt med frihet, solidaritet, likestilling og respekt for mennesker. Adamowicz var ansett som en progressiv stemme i Polen og har blant annet støttet LGBT-rettigheter og ba folk være tolerante overfor minoriteter.

 

 


Denne tragiske hendelsen snart utløste sterk motstand mot haten og volden over hele landet. Som følge var det mange demonstrasjoner mot haten over hele Polen i går. Tusenvis av Polakker har samlet sammen for å hylle ordførerens minne og vise at vi står forenet til tross for alt som skjedde. Den største demonstrasjonen var i Gdańsk, i hjertet av tragedien.

 

 


Det var demonstrasjoner over hele Polen i går kveld.
Nedenfor: bildet fra forsamlingen i hovedstaden Warszawa. På banneret står det “stopp hatet”.

 

 


Det er sikkert mange av dere som vet hva er WOŚP, men for dem som trenger litt mer informasjon vil vi forklare.

WOŚP er den største, ikke-statlige, veldedige organisasjonen i Polen. En dag i året samler de penger for å støtte helsevesenet i Polen ved å kjøpe toppmoderne medisinsk utstyr til polske sykehus og klinikker. Wośp arrangerer også den største gratis musikkfestivalen i Europa – Pol’and’Rock Festival. Det tilbyr førstehjelp – og teambyggingskurs, som er åpne for alle voksne medlemmer av offentligheten. WOŚP betraktes som en fredelig, altruistisk og edel organisasjon, som tilbyr masse hjelp til dem som trenger den.

 

 

View this post on Instagram

#stopnienawiści#stopprzemocy#wośp2019#paweładamowicz

A post shared by Joanna Szendzikowska (@joannaszendzikowska.pl) on

 

Symbolet av organisasjonen er en hjerte og Jerzy Owsiak – grunnleggeren og formannen til WOŚP.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg