Stołowefjellene – tegn på naturens kunstnerisk ånd

Om sommeren har polakker tre hovedretninger – nord som betyr ferie ved Østersjøen, nord-øst altså Masuria-regionen og sør og derværende fjell. Fjell i Polen streker seg langs den hele sørlige grensen, derfor er det mye å velge fra. Dere kunne jo lese om tallrike fjellkjeder og -topper. Man kan bestemme seg for en anstrengende tur i Tatra-fjellene eller ta det litt med ro og dra på familieferie for å se skjønnheten til en av mange andre polske fjellkjedene. I dag vil jeg introdusere dere Stołowefjellene – som hører til fjellkjeden Sudetene.

 

 

Hvor i Polen?

Hvis man ønsker å besøke Stołowefjellene, bør man først få vite hvor de egentlig befinner seg. Som man kan se, ligger de fjellene i den sørvestlige delen av landet. Det er altså lurest å ta fly til Wrocław eller Katowice for å ikke ha altfor mye kjøring. Fra Wrocław er det litt over 100 km og fra Katowice ca. 230 km, altså man må forvente ca. 2,5-3 timers kjøring. Det er lett å finne overnattingssted fordi dette området lever hovedsakelig av turisme. Sjekk gjerne Polanica-Zdrój, Kudowa-Zdrój, Duszniki-Zdrój eller Kłodzko. Det finnes også mange andre småsteder der man kan overnatte f.eks. Wambierzyce, Szczytna, Karłów. For disse som foretrekker å ikke reise med bil, er det viktig å vite at det finnes tallrike minibusser som kjører turister hvis det trengs. 

 

 

Naturens kunstnerisk ånd

Stołowefjellene tiltrekker turistens oppmerksomhet på grunn av sin unik karakter. De består av sandsteinen, som ikke er den hardeste bergarten. Det er grunnen til at vind og vann kan “hugge” i de sandsteinene så mye de vil. Denne prosessen heter erosjon og går ut på å forflytte steinpartikler fra et sted til et annet. Hvis man fokuserer bare på den estetiske siden av prosessen, må man innrømme at effektene naturkreftene greide å oppnå så lenge kan sammenlignes med verkene til beste, verdenskjente billedhuggere. Steinformene man kan se der kan beskrives som fantasifulle. Derfor ble det opprettet Góry Stołowe Nasjonalpark i dette området. Det en av de få parkene i Polen som har som mål å beskytte livløse gjenstander i naturen.

 

https://www.instagram.com/p/Bw-LS7tFGd2/

 

To reservater, som finnes i parkens grenser, er tilgjengelige for turister. De heter <<Szczeliniec Wielki>> og <<Błędne Skały>>. Der finnes det berg som likner på forskjellige ting som f.eks. hestens hode, elefant, kamel osv. De mest karakteristiske har sine navn. En interessant del av komplekset <<Szczeliniec Wielki>> heter Piekiełko som kan oversettes som Lille helvete. Den er en kløft som er 100 meters lang og 20 meters dyp. I kløften finnes det spesifikt mikroklima, dens egenskaper er høy fuktighet og mye lavere temperaturer enn i området rundt. Det er fint å vandre der, spesielt om kvelden. 

 

 

Her kan man klatre!

Hvis noen har lyst til å klatre i dette usedvanlige området, er det også mulig. På parkens offisielt nettsted kan man sjekke løyper tilgjengelige for fjellklatring! 

 

Turisthytte “Na Szczelińcu”

Szczeliniec Wielki er også fjelltoppens navn. Den er den høyeste i denne fjellkjeden. Løypen som fører på toppen er virkelig pen og likner på de hemmelighetsfulle stiene fra fantasy-filmer, særlig når noen vandrer om natta. For gode bilder, velg heller dagtid. På toppen, som det vanligvis skjer i Polen, kan man besøke en turisthytte, der det tilbys servering og overnatting. Denne turisthytta heter “Na Szczelińcu”. Uten tvil er det dette stedet der man kan drikke et godt øl og forvente en trivelig stemning. Hunder kan også føle seg velkommen. Det er også et paradis for disse som liker å ta bilder. Landskapet er usedvanlig vakkert. Bare se.

 

Bilder av: Anna Sikorska fra Turisthytta “Na Szczelińcu”

 

 

Toppens kursteder! 

Stołowefjellene er rike på mineralvann. Derfor er det ganske mange kursteder der. Mest populære heter Polanica-Zdrój, Kudowa-Zdrój od Duszniki-Zdrój. Derværende sanatorier og spa-salonger passer på at kundene får best mulig behandling for å bli kvitt sine helseproblemer. Finn spa- og helsesentre på dette nettstedet.

 

 

I tillegg kan man se fin arkitektur, typisk for denne regionen. 

 

 

Noen severdigheter i området

 

Papirmuseet i Duszniki Zdrój

 

 

Kirken i Wambierzyce 

 

 

Skallkapellet i Kudowa-Zdrój

 

https://www.instagram.com/p/Bx0lcDGCTXB/

 

Natalia Mazur

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top