10 praktiske tips om Poznań

Det er veldig viktig å ha litt praktisk kunnskap når man reiser til utlandet. Dette innlegget kan hjelpe dere med å finne seg vel til rette i Poznań 🙂

1. Transport fra flyplassen til sentrum

Hvis du kommer til Poznań med fly, lander du på flyplassen Poznań-Ławica. For å komme til sentrum må du ta buss nummer 59. Bussholdeplassen ligger like utenfor terminalbygget. Bussen går hvert 15. minutt med avgang fra holdeplassen som heter Port Lotniczy Poznań-Ławica til endestoppet på Poznań Główny-sentralstasjon. Bussturen tar ca. 25 minutter. Billetter kan du kjøpe i kiosker i terminalbygget T2 og på en billettautomat på bussholdeplassen (mer om offentlig kommunikasjon og billetter i Poznań skriver jeg nedenfor). En annen mulighet er å ta drosje – drosjeholdeplass ligger rett utenfor terminalbygget T3.

8Jlf8asEN9

2. Offentlig transport

I Poznań kan du reise med trikk og buss. Om dagen kan du bruke offentlig transport fra klokka 4:30 til 23:00, men det finnes også nattbusser. Det er to typer billetter i Poznań, den ene koster 3 zlotys og er gyldig bare i 10 minutter, så du bør kjøpe den bare hvis du vet at turen din skal være veldig kort. Den andre typen koster 4,60 zlotys og den er gyldig i 40 minutter (hvis du bytter) eller fungerer som enkeltbillett (hvis du tar bare én buss- eller trikkelinje). Det kan høres ganske komplisert ut, så for å gjøre det enklere: det er sikrest å kjøpe 4,60 zlotys-billett til hver buss- eller trikketur. Du kan også kjøpe 24-, 48- eller 72-timersbillett eller 7-dagersbillett. Billettautomater er på mange av holdeplassene og i enkelte busser og trikker. Det er ikke mulig å kjøpe billetter hos sjåfør.

BSbxBEsgA_J
BWGhSNKDlUs

3. Bagasjeoppbevaring

Bagasjen din kan oppbevares på Poznań Główny-sentraltogstasjon. Du kan bruke bagasjeoppbevaring rundt om døgnet.

4. Turistinformasjon

For å få nyttige informasjoner, kart over byen eller kjøpe suvenirer og billetter til forskjellige arrangementer kan du besøke turistinformasjon. I Poznań finnes det 5 turistinformasjonspunkter (De heter “cim”). De er på flyplassen Poznań-Ławica, på Poznań Główny-sentralstasjon, i gamlebyen (Stary Rynek 56/60), på Poznań Internasjonale Messe i østhallen (Głogowska gate 14) og den siste på Ratajczaka gate 44 (i nærheten av Plac Wolności).

BD7qzPvrGxL

5. City Card

Hvis du vil bli bedre kjent med Poznań, se mye av byen og besøke museer, det er best å kjøpe en City Card. Den gir fri inngang til de fleste museer, fri offentlig transport og rabatt på sports- og rekreasjonsaktiviteter, inngang til Palmhuset og Zoo, samt tilbud på restauranter og hoteller. Kortet kommer i tre varianter: en- to- eller tredagers, som koster henholdsvis 45zl, 49zl og 59zl. Du kan også velge en billigere variant uten fri offentlig transport (30zl, 45zl, 55zl). Prisene er mindre for barn mellom 7 og 18 år. City Card kan du kjøpe på turistinformasjon.

BWFbGQnFNg3

6. Politi

Politiets nødnummer er 112 eller 997 (hvis du bruker fasttelefon). Politistasjon i sentrum ligger i Św. Marcin gata 66/72. Andre adresser er: Kochanowskiego gate 2A (hovedkvarter), Kochanowskiego gate 16, Polanka gate 24, Chłapowskiego gate 12 og Rycerska gate 2.

7. Legevakt

Ved medisinsk nødssituasjon bør du ringe 112 eller 999 (fasttelefon). I Poznań finnes det flere legevakter som er åpne hele døgnet og på helligdager. I gamlebyen er de i Szweska gate 5/6 og Solidarności allé. Du kan også finne legevakter på disse adressene: Kasprzaka gata 16, Rycerska gate 10, Szamarzewskiego gate 62 og 28 Czerwca 1956 gate 194.

8. Sykkelutleie

Det finnes to muligheter hvis du vil leie sykkel i Poznań. Mest utbredt er nextbike. Det er bysykkel som du kan leie fra automatiske stasjoner. De finnes overalt i byen (det er til sammen 88 stasjoner) så de er ikke vanskelig å finne.. De første 20 minuttene er gratis, første time koster 2 zlotys og hver neste time koster 4 zlotys. Du må dessverre registrere deg før du kan leie sykler. Full instruksjon på engelsk finnes her.

Hvis du vil leie sykkel uten registrering, er det mulig fra april til september ved kjøpesenteret Galeria Malta i nærheten av Maltasjøen. Du kan leie sykler med barnesete eller sykkelvogn.

BTl-RvZgFJ4

9. Bilutleie

Det er flere bilutleieselskaper i Poznań. Mange av dem har kontor på flyplassen. Det er for eksempel avis eller carnet.

10. Free Walkig Tour

I Poznań kan du delta i en gratis tur i gamlebyen med engelsktalende guide. Turen varer i to timer og møteplass er på Stary Rynek foran rådhuset. Bestilling er ikke nødvendig. Turen går uansett været klokka 11:45, fra november til juni om lørdager og søndager, i juli fra torsdag til søndag og hver dag i august.

BV19NO4AHRb
 
Marta Brok

Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler. 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top