Etter man har fylt magen med en ordentlig næringsrik middag er det på tiden med dessert. Det er et variert utvalg av dessert – noen liker å ha en lett dessert i mer flytende form, og noen foretrekker dessert i form av kake. Vi har tidligere skrevet et innlegg om Polske kaker som dere kan lese HER. Så i dag skal vi fokusere mer på de andre dessertene.
Gofry
Det er ikke tvil på at normenn elsker vafler. I Norge er det vanligst med hjerteforma vafler – i Polen derimot er det mest populært med firkantet ‘’belgiske’’ vafler. Den klassiske vaflen spises med melis, men for dem som synes det er for kjedelig kan disse vaflene kan spises med mye forskjellig. F.eks krem og jordbær/blåbær eller annet frukt som kiwi eller ananas, krem med saus (kirsebær, sjokolade, toffee osv.) ,sjokolade og banan, syltetøy og mye mer.
Budyń
Budyń kan sammenlignes med pudding, men i min mening så skal budyń være litt mer flytende. I Polen har vi forskjellige smaker: vanlije, sjokolade, toffee, fløte, bringebær og sikkert mange flere, men disse er de typiske. Budyń spiser man ofte med saft, frukt, krem eller som den er.
https://www.instagram.com/p/BuEgIRLljfa/
Kisiel
Kisiel kan ligne litt i smak på gele, men den har en litt mer flytende form. Det finnes enormt mange smaker, men de mest vanligste er så klart jordbær, bringebær, kirsebær, eple og sitron. Kisiel kan også serveres med krem og frukt, men oftest spises den som den er.
Kogel-mogel
Denne desserten er sikkert en barndomsminne for mange polakker. Når det ikke var noe søtt i huset, og man hadde lyst på dessert så var det ganske typisk å lage kogel-mogel. Kogel-mogel er ikke noe annet enn eggeplomme pisket med sukker. Noen velger å toppe den med et lite dryss av kakao eller kanel.
Galaretka
Galaretka er en helt vanlig gele. I Polen er dette et typisk dessert som serveres med krem og frukt. Også geleen finnes det kjempe mange smaker av: jordbær, bringebær, kirsebær, fersken, stikkelsbær, kiwi, appelsin og mange flere.
Racuchy
Racuchy er noe som kan ligne litt på små pannekaker med epler. Disse lages på gjærdeig og serveres oftest med melis og noen ganger med syltetøy.
https://www.instagram.com/p/BuLoz9ljIEs/
Naleśniki
Disse skrev vi om også i innlegget om middager. Naleśniki er pannekaker som kan spises med alt mulig og derfor egner seg både for middag og dessert. Når de spises til dessert så er det typisk å spise dem med polsk cottage cheese (twaróg), kremfløte, sjokolade, frukt, yoghurt og mye mer.
Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.