Tłusty Czwartek (Fett Torsdag)

Hvorfor spiser polakker så mange smultringer på denne dagen? Hvor kommer denne rare tradisjonen fra? 🙂

 

 

Den kommer fra tiden da kristne festet på en mye mer alvorlig måte enn i dag. Det var den siste torsdagen før Fastetiden,  som da ble tatt veldig seriøst. Ifølge den katolske tradisjonen, er det tillatt å overspise denne dagen.

Smultringen (pączek) – avhengig av hva den er fylt med – har 250 til 350 kalorier. Ifølge tradisjonen på Fett Torsdag må du spise minst en smultring. De som ikke gjør det, utsetter seg til tap av lykke 🙂 De spises ikke så ofte i løpet av året, men på Tłusty Czwartek slår polakker alle rekorder. Gjennomsnittlig spiser Polakker 2,5 smultringer på denne dagen, og alle sammen: nesten 100 millioner. Dette er en av de tradisjonelle polske kaker.

 

I Polen spiser vi tradisjonelt smultringer og faworki eller chrust, som er også kalt vårfluer i noen av våre landsbyer. Det er sannsynligvis ingen som på denne dagen ikke ville bli overtalt til “noe søtt”! Denne dagen er utvilsomt en fest for alle som er glad i søtsaker 🙂

Polske smultringer kan ha forskjellige typer fyll, for eksempel: sjokolade, syltetøy, pudding, advokat eller likør 🙂 

 

 

OPPSKRIFT PÅ FAWORKI 

Ingredienser:

  • omtrent 400g hvetemel
  • 4 eggeplommer
  • 1 egg
  • 1 ss brennevin
  • en klype salt
  • 50 gram smør
  • 1 ss finmalt sukker
  • 4 ss rømme (best 12%)
  • 2 liter rapsolje

1. Sift melet sammen med salt og smør. Det er best å spre smøret og melet grundig rundt bollen med fingrene. I en egen bolle, pisk egg og eggeplommer sammen med sukkeren i noen minutter til blandingen blir tykk og myk. Vi legger til mel med smør og blander sammen med hjelp av en mikser. Tilsett rømme og brennevin. Bland sammen alle ingrediensene til en jevn deig.

2. Legg deigen i en annen bolle, dekk med matfolie og la den stå  i omtrent 45 minutter. Deigen blir lettere å kjevle ut da.

3. Elt deigen i 7–8 minutter til du har fått en glatt og fin deig.

4. Del deigen i 4 deler og kjevle ut hver del slik, at det blir veldig tynne striper: jo tynnere, jo bedre. Resten av deigen bør vente på sin tur i matfolien.

5. Ta en kniv og klipp ut striper, de bør ikke være lengre enn diameteren til gryten. Lag et snitt i hver stripe og dra den ene enden av stripen gjennom hullet. Grip endene og forsiktig rist for å skape en fin form. Sett til side og gjenta med resten.

6. Varm oljen til 180 grader i en bred gryte og putt flere faworki samtidig (de vokser raskt). Stek til de får en gylden farge, ca 30 – 60 sekunder på hver side.

7. Legg faworki på papirhåndklær. La dem kjøle av og dryss sukker over. Serveres også med syltetøy 🙂

 

Spis godt!

 

 

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 655

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top