Polsk mat – Hovedretter som polakker spiser til middag

Den beste måten for å bli kjent med kulturen i et land er å smake på dens mat. Tidligere skrev vi om supper som polakker spiser til middag som oftest serveres som forrett. I dag vil vi fortelle dere om forskjellige hovedretter som spises i hverdagen og noen av dem også til høytider eller spesielle anledninger. Så klart får vi ikke med alle av dem, men ihvertfall noen. Etter hvert kommer det et etterfølgende innlegg om dessert også, så følg godt med på bloggen. 🙂

Bildet er hentet fra fotolia.

Kotlet schabowy

Denne retten er den mest typiske middagen som antagelighvis oftest spises i polske hjem. Schabowy som vi kan sammenligne med Schnitzel er svinekotlett som blir dynket i mel, egg og brødrasp og til slutt stekt på stekepannen. Schabowy blir oftest servert med poteter og forskjellige salater på siden eller ‘’mizeria’’ (skivet agurk, rømme og hakket løk).

Bigos

Bigos er en gryterett som ofte finner sin plass på polske bord i juletiden, men også lages andre dager i året. Bigos består av surkål, flere kjøtttyper (f.eks.bacon, biff, svin nakke) og sopp. Den serveres med poteter eller med brød. Denne retten har stjelt hjertet til mange turister.

Naleśniki

Pannekaker høres nok veldig normalt ut. Men visste dere at i Polen spiser vi pannekaker fylt med alt mulig inni? Derfor kan de serveres enten som hovedrett eller som dessert. Kål, ost, spinat, tunfisk,kylling,champignon, banan, jordbær, blåbær, cottagecheese, er kun noen eksempler på fyllet. Det er i grunnen ingen begrensninger!

View this post on Instagram

#nalesniki #nalesnikizgrzybami

A post shared by Inez 🌻 (@_your.sunflower__) on

Pierogi

Dette er mest sannsynlig den mest populære og best likte retten av polakker, men også turister som besøker Polen. Det mest passende ordet for å beskrive pierogi er dumplings. Pierogi er en slags deig med fyll – men hvilket fyll? De er det også uendelig mange av. F.eks pierogi med kål og sopp, kjøtt, spinat, eller pierogi ruskie (Russiske pierogi er fylt med poteter og polsk twaróg (cottage cheese)). Disse serveres oftest med stekt løk og/eller ‘’skwarki’’ som er små, sprøe bacon biter.

View this post on Instagram

⚠️⚠️Przepis na pierogi ruskie⚠️⚠️ Tak jak prosiliście podaje przepis sama korzystałam z przepisu Ani Starmach. Jest banalnie prosty. Trzeba włożyć w ich przygotowanie troszkę cierpliwości i serduszka ❤ są przepyszne. Czy na redukcji jest miejsce na pierogi ruskie a niby dlaczego nie ? W tym wszystkim chodzi o ujemny bilans kaloryczny. Więc spokojnie możecie pozwolić sobie na takie pierogi. 😙 Porcja ze zdjęcia ma około 430 kcal bez okroszenia ❗(tutaj możecie użyć samej cebulki podsmażonej na oleju kokosowym, chudej szynki, bądź wiejskiej kiełbaski, możliwości jest wiele) Przepis na około 34 sztuki. Ciasto: ✔450g mąki pszennej ✔300ml gorącej wody ✔szczypta soli Mąkę przesiewamy dodajemy wode i sól wszystko mieszamy łyżka aż do połączenia składników. Następnie zagniatamy chwilę ciasto na stolnicy, wkładamy do miski przykrywamy ściereczką by ciasto odpoczęło. Farsz: ✔450g ugotowanych ziemniaków ✔450g twarogu ✔10g oleju kokosowego ✔1 duża cebula (A mogą być nawet 2-jak ktoś lubi) ✔pieprz, sól himalajska Ziemniaki przeciskamy przez praskę, cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju. Do miski wkładamy ziemniaki, cebulę i twaróg. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ja doprawiłam solą himalajska i dałam dużo pieprzu (lubię jak ruskie mają wyrazisty smak) Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążki i lepimy pierogi. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. Smacznego 😙 #przepisfitmamablizniakow #pierogiruskie #pierogi #ilovepierogi #kochampierogi ❤

A post shared by Klaudia Chmielewska (@tortowa_amatorka) on

Det finnes også søte versjoner av pierogi f.eks fylt med jordbær, blåbær, bringebær eller twaróg (en slags cottage cheese). Disse serveres oftest med rømme eller yoghurt og sukker.

View this post on Instagram

Może pierogi nie należą do najbardziej dietetycznego dania, ale pamiętajcie, że to czy będziemy chudli, czy nie, to kwestia tego, czy nasza dzienna dieta jest na deficycie kalorycznym, czy nie. Co to oznacza w praktyce? Każdy z nas ma podstawową przemianę materii (#PPM) wg której możemy wyliczyć nasze podstawowe zapotrzebowanie na kalorie. Następnie uzyskaną wartość, musimy przemnożyć o nasz współczynnik aktywności, czyli nic innego jak to co robimy na codzień, jak ćwiczymy itp. W ten sposób uzyskamy swoją całkowite zapotrzebowanie (#CPM). I jeśli zamierzamy chudnąc, musimy obciąć z tej wartości troszkę kalorii! Ale pamiętajcie, żeby nie robić tego zbyt drastycznie, aby nie narażać się na szybkie schudnięcie, a później jeszcze szybszy efekt jojo 🤷🏻‍♀️i w żadnym wypadku nie jedzmy mniej, niż wskazuje nasze podstawowe zapotrzebowanie! Dlatego ja mimo, ze dziś pozwoliłam sobie na pierogi z jagodami i serem, to trzymam bilans, i nie zaszkodzi to mojemu postanowieniu. Aczkolwiek, pamiętajcie tez, że to nie tak, ze możemy jeść byle co, aby się w kcal mieścić! O nie, nie! Mamy jeść wartościowo i zdrowo, wybierać jak najmniej przetworzone produkty. Dlatego ja mimo, że dziś zjadłam pierogi, które kupiłam w weekend i szkoda mi było je wyrzucić, to mam świadomość, że wybór mógłby być lepszy jeśli chodzi o obiad, pierwszego dnia powrotu na dobre tory 😂#obiad #pierogizjagodami #pierogizserem #jagody #smacznie #smaklata #smakdzieciństwa #smakwakacji #dinner #dumplings #dumplingswithblueberries #dumplingswithcheese #tasteofchildhood #summerflavours #tasteofholiday #deliciousfood #blueberry

A post shared by Edyta Niedźwiedzka (@zdrowe_jedzenie_zdrowsza_ja) on

Zrazy

Zrazy er roulader som som regel er laget av biff. Biffstykkene blir rullet med en rekke fyllinger. Den typiske fyllingen er bacon, løk og en slags sylteagurk (suragurk). Noen velger også å fylle dem med paprika og gulrot. Disse stekes i ovnen og serveres oftest med soppsaus, poteter/potetmos, og revet, stekt rødbete.

Gołąbki

Enda en rett med fylling. Denne gangen er det kålblader som rulles med fylling som består som regel av ris og kjøttdeig. Deretter kokes dem i en gryte med buljong. Gołąbki serveres tradisjonelt med tomatsaus, men noen foretrekker f.eks. soppsaus. Også denne retten blir oftest servert med poteter.

View this post on Instagram

Czasami nie bardzo mogę w nocy spać i wtedy próbuję zmęczyć się w kuchni. W ostatnią bezsenną noc siedziałam i jak świstak zawijałam. Ale nie czekoladę w sreberka tylko mięsne nadzienie w liście kapusty. Zupełnie nie chciało mi się spać więc zrobiłam 2 duże gary gołąbków. Jest wyżerka na kilka dni, ale tak je lubimy, że na pewno damy radę 😋 . Lubicie gołąbki? My najbardziej te tradycyjne czyli z mięsem i sosem pomidorowym, ale czasami robię z grzybami lub kaszą. Żeby były pyszne ważne jest wszystko, zarówno kapusta jak i farsz, ale też dobry garnek żeby nic się nie przypaliło 😊 . . #gołąbki #tradycyjne #polskakuchnia #kapustafaszerowana #conaobiad #mojegotowanie #domowe #najlepsze #najsmaczniejsze #jakubabci #pyszka #gołąbeczki #aledobre #smacznego

A post shared by Iza Kulińska vel Smaczna Pyza (@smaczna_pyza) on

Łazanki

Łazanki er en rett som består av firkantet pasta, surkål og champignon/sopp. Noen ganger tilsettes det også noe kjøtt som f.eks bacon eller kiełbasa (typisk polsk pølse).

View this post on Instagram

Niedziela. Kiedy u Was pyrkają rosołki, ja mam już takie pyszności w brzuchu 😃😆 miałam nic dzisiaj nie dodawać…ale jak nie pochwalić się takimi pysznościami? 😊👌 . Łazanki z mięsem mielonym, kiszoną kapustą, pieczarkami i marchewką. . . 🔸0,7kg mięsa mielonego (u mnie łopatka i szynka) 🔸0,5kg kapusty kiszonej (moja nie jest kwaśna, więc jej nie odciskam z wody) 🔸2 średnie marchewki 🔸2 średnie cebule 🔸 parę pieczarek (150gram) 🔸oliwa z oliwek 🔸makaron – łazanki 🔸 sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, lubczyk suszony 🔸sos Worcestershire – dość sporo * niektórzy dodają zamiast mięsa mielonego przesmażoną kiełbasę i boczek. Ja chciałam lżejszą wersję 👍 . . . ✨1) na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć. Dodać mięso mielone i  przyprawy. Przesmażyć. ✨2) zagotować wodę na kapustę. Podgotować przez ok. 10-15 minut. Ostudzić. ✨3) Na patelnię dodać starte na małych oczkach marchewki, przyprawić sosem Worcestershire.. ✨4) kapustę drobno pokroić i dodać ją na patelnię. Wszystko dokładnie przesmażyć. Doprawić jeszcze do smaku.. ✨5) wymieszać wszystko z ugotowanym makaronem. . Mniaaam! 😍👍 Jedzenia na dwa dni! 😂 . . #łazanki #homemadedinner #czystamicha #wiemcojem #makaronzkapustą #łazankizkapustą #odchudzaniezprzyjemnoscia #polishfood #polishfoodporn #polskiejedzenie #polskiesmaki #obiadek #obiad #przepis #pomyslnaobiad #kapustakiszona #kapusta #smacznyobiad #delicious #smacznieizdrowo #smacznego #domowejedzenie #gotujewdomu #smakidzieciństwa #jemzdrowo #foodinspiration #odchudzaniebezwymówek #niebowgebie #szybkiobiad #redukcjatrwa

A post shared by Marta Danifae (@skrzaci_gar) on

Bildene i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.

Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 586

One thought on “Polsk mat – Hovedretter som polakker spiser til middag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top