Polsk mat – Hovedretter som polakker spiser til middag
Den beste måten for å bli kjent med kulturen i et land er å smake på dens mat. Tidligere skrev vi om supper som polakker spiser til middag som oftest serveres som forrett. I dag vil vi fortelle dere om forskjellige hovedretter som spises i hverdagen og noen av dem også til høytider eller spesielle anledninger. Så klart får vi ikke med alle av dem, men ihvertfall noen. Etter hvert kommer det et etterfølgende innlegg om dessert også, så følg godt med på bloggen. 🙂
Kotlet schabowy
Denne retten er den mest typiske middagen som antagelighvis oftest spises i polske hjem. Schabowy som vi kan sammenligne med Schnitzel er svinekotlett som blir dynket i mel, egg og brødrasp og til slutt stekt på stekepannen. Schabowy blir oftest servert med poteter og forskjellige salater på siden eller ‘’mizeria’’ (skivet agurk, rømme og hakket løk).
Bigos er en gryterett som ofte finner sin plass på polske bord i juletiden, men også lages andre dager i året. Bigos består av surkål, flere kjøtttyper (f.eks.bacon, biff, svin nakke) og sopp. Den serveres med poteter eller med brød. Denne retten har stjelt hjertet til mange turister.
Pannekaker høres nok veldig normalt ut. Men visste dere at i Polen spiser vi pannekaker fylt med alt mulig inni? Derfor kan de serveres enten som hovedrett eller som dessert. Kål, ost, spinat, tunfisk,kylling,champignon, banan, jordbær, blåbær, cottagecheese, er kun noen eksempler på fyllet. Det er i grunnen ingen begrensninger!
Dette er mest sannsynlig den mest populære og best likte retten av polakker, men også turister som besøker Polen. Det mest passende ordet for å beskrive pierogi er dumplings. Pierogi er en slags deig med fyll – men hvilket fyll? De er det også uendelig mange av. F.eks pierogi med kål og sopp, kjøtt, spinat, eller pierogi ruskie (Russiske pierogi er fylt med poteter og polsk twaróg (cottage cheese)). Disse serveres oftest med stekt løk og/eller ‘’skwarki’’ som er små, sprøe bacon biter.
Det finnes også søte versjoner av pierogi f.eks fylt med jordbær, blåbær, bringebær eller twaróg (en slags cottage cheese). Disse serveres oftest med rømme eller yoghurt og sukker.
Zrazy er roulader som som regel er laget av biff. Biffstykkene blir rullet med en rekke fyllinger. Den typiske fyllingen er bacon, løk og en slags sylteagurk (suragurk). Noen velger også å fylle dem med paprika og gulrot. Disse stekes i ovnen og serveres oftest med soppsaus, poteter/potetmos, og revet, stekt rødbete.
Enda en rett med fylling. Denne gangen er det kålblader som rulles med fylling som består som regel av ris og kjøttdeig. Deretter kokes dem i en gryte med buljong. Gołąbki serveres tradisjonelt med tomatsaus, men noen foretrekker f.eks. soppsaus. Også denne retten blir oftest servert med poteter.
Łazanki er en rett som består av firkantet pasta, surkål og champignon/sopp. Noen ganger tilsettes det også noe kjøtt som f.eks bacon eller kiełbasa (typisk polsk pølse).
Hei og velkommen!
Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :)
Kontakt: [email protected]
Var i byen ifjor flott by
Hadde villsvin i sentrum fantastisk