Den første vårdagen i Polen

20. mars er dagen vi alle venter på: Vårjevndøgn. Dette er den første dagen av den astronomiske våren. En dag senere er “det offisielle vårjevndøgn”. Fra denne datoen er det beregnet når påsken kommer. Været er som det skal være om våren. I motsetning til vinteren, som ikke var veldig lik typisk kald og snøhvit vinter. Det blir varmere, solen skinner, blomstene blomstrer opp og naturen våkner til liv. Early Slavs feiret Jare Gody, fødselen til et nytt liv etter en kald og utmattende vinter de første vårdagene. Selv om det ikke har vært noen “typiske” vintre i Polen i flere år, har flere skikker holdt seg frem til i dag.

Pixabay

 

Smelter marzanna

Marzanna er en stor halmdukke som er dekorert. Folk satte ild på dukken og kastet den i elven. Barn synger ofte sanger. Det baserer den slaviske gudinnen, som identifiserer vinter og død. Etter den gamle slaviske skikken, forårsaker dette den raske ankomst av våren. Å smelte marzanna er populært blant barn og unge. Jeg husker at vi gjorde det på skolen.

google

 

Gaik/Maik

Gaik er en kvist som er dekorert. Det symboliserer våren. Folk gikk rundt i landsbyen og sang med det. For øyeblikket praktiseres ikke dette.

View this post on Instagram

Chodziły u Was panny z gaikiem #gaik

A post shared by Danuta Możdżeń (@mozdzendanuta) on

 

En Vårrengjøring

Noe mange ikke liker. Husene blir grundig rengjort om våren før påske. Når vi rydder opp, blir vi kvitt rester etter vinteren. Vi blir symbolsk kvitt ondskap og sykdom.

Pixabay

 

En Skulk

Polske elever skulker ofte det offisielle vårjevndøgn. Dette kalles “skulkers dag”.  Skoler organiserer veldig ofte morskaper og skolearrangementer nå. Jeg tror alle “feiret” denne dagen i det minste en gang og ikke gikk på skolen.

Pixabay
Hei og velkommen! Jeg heter Ania og bor i Gdańsk, men jeg kommer fra Schlesien :) Jeg liker å besøke nye steder og prøve nye ting. Jeg vil vise dere kjente og ukjente steder i Polen. Men også gi masse gode reisetips til dere som vil besøke Polen! Jeg håper dere vil elske Polen :) Kontakt: [email protected]
Posts created 745

One thought on “Den første vårdagen i Polen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top