Selv om Juletiden begynner egentlig ved midnatt 24. desember, er julaften i den polske tradisjonen den mest høytidelige og magiske kvelden i året. Det finnes mange tradisjoner forbundet med den dagen og en av de mest spennende er selvfølgelig julemat!
Bildet: Fotolia
På Juleaften bør man forberede 12 retter som symboliserer de tolv apostlene, eller antall måneder i året. Mange holder ikke så fast ved dette antallet, men i mange familier er det vanlig å forberede minst 12 retter. For at det neste året blir lykkelig må man smake på alt som er på bordet. Julaften er ikke lenger en fastedag, men det er en tradisjon å ikke spise kjøtt, bortsett fra fisk, og ikke drikke alkohol. De fleste velger å følge den.
Når det gjelder den første retten er det vanligvis barszcz som er en rødbetsuppe forberedt slik at den er klar og har en dyp farge. Den blir servert med uszka – en slags små pierogi fylt med sopp (eller sopp og kål). På polsk betyr navnet deres «små ører» på grunn av deres form.
I noen regioner spiser man soppsuppe med poteter eller pasta (istedenfor rødbetsuppe eller som en ekstra rett).
En rett som er sterkest knyttet til julemattradisjonen er en karpe. Folk forbereder den på veldig forskjellige måter. Den kan være bakt, stekt eller i gelé. Det viktigste er at det finnes en karpe på bordet.
På den polske Julaften spises det også mange andre fiskeretter. Måten å lage dem på variere fra hus til hus. Noen serverer sild med fløte eller i olje, mens andre foretrekker å steke den i ovnen eller legge den til en salat. Blant de populære juleretter er også en fiskefilet med grønnsaker kokt i tomatsaus.
De viktige ingredienser i de polske julerettene er også kål og sopp. Med en fylling lagt av dem spiser man kroketter (ofte sammen med rødbetsuppe) og selvfølgelig, den mest tradisjonelle retten i landet – pierogi. Det finnes også mange retter hvor kål er en hovedingrediens. Det er for eksempel bigos – en slags gryte som vanligvis lager man av kål og kjøtt, men på julaften består den av kål og tørket sopp og plommer. Noen lager også kål med erter eller kål med sopp, som ligner faktisk litt på bigos.
Når det gjelder drikke er det vanligst å ha en kompott laget av tørket frukt som plommer, pærer, epler eller aprikoser, kokt i sukker og vann.
Blant de søte rettene bør man nevne kutia. Det er en tradisjonell julerett særlig populær i den østlige delen av Polen. Den er en hvetegrøt med valmuefrø, honning. tørket frukt og forskjellige typer nøtter. En populær rett er også nudler med valmuefrø, rosiner, nøtter, tørket appelsinskall og honning.
Det finnes også tradisjonelle julekaker. De mest populære er makowiec (valmuefrø-kake), sernik (ostekake) og forskjellige typer pepperkake. Valmuefrø-kake lager man med en masse som ligner den som legges til kutia og nudler. Kaken ser ofte ut som en rullekake, men det kan også ha andre former og forskjellige typer glasur. Når det gjelder pepperkake kan det være kjeks som heter pierniczki og ligner på norske pepperkaker. Den kan likevel også være en kake som heter piernik og består av to eller flere lag pepperkake skilt med plommesyltetøy.
Typer tradisjonell julemat og forberedelsemåter kan være litt annerledes i forskjellige regioner av Polen. Jeg er likevel sikker at polsk julemat smaker utrolig bra alle steder! 🙂
Marta Brok
Noen bilder i innlegget er delt fra forskjellige Instagram-kontoer. Klikk på bilder for å se Instagram-profiler.